fredag 15 mars 2019

Private Banking från Avanza och Nordnet - Är det billigt att vara rik?

Tiden rullar på och så även värdet på portföljen. Jag svepte över 650 000 kr nu idag faktiskt och närmar mig årets mål på 700 000 kr i depåvärde med stormsteg. Det börjar ändå närma sig att bli lite större siffror och med tanke på det så började jag leka med tanken på vad det faktiskt skulle innebära för mig när jag en dag kan sammanfatta att det är några miljoner som ligger där i depån istället för hundra tusen.

Storbankerna har i alla tider haft specialservice kallat Private Banking för sina "viktigaste" kunder, i.e. de mest förmögna. På det här planet skiljer sig inte nätmäklarna Nordnet och Avanza utan har du 2,5 miljoner respektive 3 miljoner i samlat kapital hos någon av nätmäklarna omfattas du av deras tjänster.
Så vad kan man förvänta sig om man får den gyllene nyckeln som låser upp Nordnets Private Banking och/eller Avanzas Private Banking? Som jag ser det så är den främsta fördelen man kan förvänta sig tillgången till deras förmånliga bolån. I Nordnets fall så krävs det dock en hel del för att bolånet faktiskt ska vara värt att jaga efter:
 1. Max 50% av bostaden får vara belånad
 2. För att få 1,24% ränta måste du ha minst 2,5 miljoner hos banken
 3. För 1,04% måste du ha minst 5 miljoner hos banken
 4. För 0,89% måste du ha minst 10 miljoner hos banken - ja, tjena ni!

Utöver detta så stoltserar banken med personlig service och lite förmånligare courtage, men vid första anblick så ser det inte ut att skilja så värst mycket gällande courtaget. Med andra ord, så känns det som ett svårt program att få någon större nytta ifrån om man inte är superrik. 

Är Avanzas program bättre då? Jag vågar nog påstå det.
Avanzas Superbolån erbjuder 0,79% i ränta och är mycket enklare att ta del av om man jämför med Nordnet. De kräver "bara" 3 miljoner i insatt kapital och max 50% belåning på fastigheten. Man kan dock slå ihop sina påsar inom familjen och tillgodoräkna sig hela kapitalet. Det är iofs tuffa krav att uppnå ändå men jag vill ändå tro att det är väldigt många fler kan ändå omfattas av det här programmet än Nordnets, plus att det är mer fördelaktigt för kunden. Ovanpå detta så har Avanza också lägre courtage + viss juridisk rådgivning för familjer och företag som jag kan tänka mig kan behövas framöver nu när jag börjat landa mer i eget företagande.

Så vad landar den här jämförelsen i? För egen del känns det som ett uppenbart val att, den dagen jag har tillräckligt med kapital på nätmäklaren, sälja av innehavet på Nordnet till förmån för Avanza. Och för att besvara frågan jag ställde i inlägget, "Ja, det verkar som att det är lite billigare att vara rik faktiskt" men att det tar ett tag att komma med i den här exklusiva klubben.

Men nu är jag väldigt nyfiken på om jag har någon förmögen läsare där ute som har erfarenhet från något av programmen? Är det någon fördel jag missat i min jämförelse mellan de två? Finns det någon bättre aktör på Private Banking där ute ni skulle rekommendera som alternativ? Eller är det inte värt att nyttja PB överhuvudtaget? The floor is yours!

17 kommentarer:

 1. Är PB i Nordnet sedan några år ,vet inte skillnad mellan Avanza och Nordnet och tycker enda fördelen med PB kund är lånebiten.Har lånat 50% på bostaden till 0,79% trots jag inte hade behov ,men såg att jag kunde placera dessa pengar till högre avkastning så då blev det en god affär.Swedbank försökte värva mig som PB kund för några år sedan ,men den skiten var jag inte intresserad av,dom skulle ha en årsavgift på runt 8000kr tror jag samt kunde ge förtur på aktie/fondrekar evenemang med golf,räkkryssning o dyl.Men det kan jag själv köpa för mindre pengar om jag är intresserad.Annars ser jag ingen större fördel med att vara PB kund

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carl, tack för kommentaren - precis vad jag hoppades få ut av inlägget. Det är bara att gratta dig till en väldigt fin ekonomisk position då!

   Men har du fått 0,79% från Nordnet alltså? Det stämmer ju inte med deras prislista som de angivit, finns det mao utrymme för förhandling här?

   Haha, ja åtta papp för att lira golf med räkor hängandes ur mungipan tillsammans med andra knösar känns lite overkill och säkert något man löser själv om man så önskar. Men du har alltså inte funnit några mer fördelar än bolånet med PB? Juridisk rådgivning, courtage, aktieanalyser?

   Radera
 2. Hej!

  Jag kör PB hos Avanza. Jag har högre belåning på bostaden än 50% så kvalar inte in för Superbolånet tyvärr. Gillar dock att man får den bästa räntan (samma ränta gäller dock också om man är PRO-kund) avseende belåning av aktier inom ramen för deras superränta-erbjudande. Plus att det någon gång ibland kan komma inbjudningar till event.

  Mvh
  https://thedividendstory.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Dividend Story, tack för att du delar med dig också.

   Ok, så du har inte upplevt något större mervärde i dagsläget egentligen mer än superräntan (som även jag nyttjar flitigt)? Billigare courtage, exklusiva aktierekommendationer etc?

   Radera
 3. Räntan vid belåning av aktier om man har en belåningsgrad på över 10% (superräntan och vanlig ränta) tycker jag är en av de största förmånerna som jag kvalar in till just nu :)

  Om man har belåning av aktier och portföljen inte kvalificerar till superräntan betalas 3,61% effektiv i ränta för en PB-kund, medan en t ex guldkund betalar 5,96%. Givet min belåningsgrad så sparar jag ganska mycket på det.

  Om belåningsgraden är under 10% och man kvalificerar för superräntan har alla kundgrupper 0% ränta.


  Vidare läste jag häromveckan om att man kan få en kostnadsfri skatterådgivning hos Deloitte som PB-kund. Den tänkte jag nog faktiskt testa :)

  Sedan får man ett nyhetsbrev (månadsvis tror jag) där ett köpcase från tidningen Börsveckan ingår, det är ju nice.

  Nedan är courtagenivåer för PB:
  https://www.avanza.se/private-banking-pro/private-banking/prislista/handel-sverige.html

  Mvh
  The Dividend Story

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, spännande. Jag har ju även jag belåning av aktier som en ganska stor del i min strategi. Onekligen en bra fördel du lyfter fram där, tack för det!

   Radera
 4. Hej.
  Jag är PB-kund hos Avanza med 30% belåning på huset men får inte tillgång till Superbolånet då de har stängt för nya ansökningar. Kan också vara värt att ta med i din beslutsprocess, verkligheten stämmer inte alltid med reklamen.

  Mvh
  Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter,

   tack för kommentaren. Hmm, jag hade för mig det stod "Just nu tar vi inte emot nya ansökningar" för ett halvår sedan ungefär. Men nu står det faktiskt "Vi tar nu mot nya ansökningar för superbolånet, kontakta oss om du är intresserad". Är det fortfarande så att de inte tar emot nya ansökningar trots den här skrivelsen?

   Radera
 5. Jag är PB-kund hos både Avanza och Nordnet men då jag inte är belånad vare sig på aktier eller hus så har jag inte mycket för det. Man får nåt generiskt standardnyhetsbrev man kan vara utan och massa suspekta köprekar från Redeye via Avanza. Man får lite bättre courtage på Avanza men på Nordnet är det ju i princip meningslöst av vara PB-kund då skillnaden knappt är mätbar och bara gäller större belopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Krösus, kul att du tittade in också, läst din blogg länge :).

   Du bekräftar väl min bild isf, vad man kan förvänta sig av PB. Men du har aldrig fått något mervärde alltså av kringtjänster eller personlig rådgivning (som om du skulle behöva det iofs)?

   Radera
 6. Maken och jag flyttade in vårt sparande på Avanza och skaffade deras "vanliga" bolån med då 1,29% ränta (då hade vi 2% ränta hos vår tidigare bank). Vi utökade också lånet från 1 miljon i förra banken till 3 miljoner och investerade överskottet i aktier. Med vårt tidigare sparande kom vi då tillsammans upp i de 3 miljoner som krävdes för att bli PB-kunder (alltså inklusive de lånade pengarna!). Sedan lyckades vi också få superbolånet så på ganska kort tid gick vi från ett bolån med 2% ränta till ett med 0,79%. Sedan får man lägre courtage och man kan nyttja Avtal24 för att skriva juridiska avtal (ett gratis per år, vi har nyttjat det för en fastighetsöverlåtelse). I övrigt har jag inte nyttjat några särskilda förmåner som PB-kund men är nöjd ändå, särskilt med bolånet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alice, jag ska erkänna att när jag läste din kommentar vid 4 imorse och blev väldigt glad av att läsa det. Men att jag nog också gjorde klokt i att komma hem och hinna bli lite klädsam innan jag svarade :).

   Vilken fin resa ni gjorde med bolånet, grattis verkligen. Och att det räcker mer 3 miljoner i samlat sparande inom familjen hos Avanza gör ju faktiskt att det är en hel del som faktiskt klarar av att nå det målet - så även vi inom några år. Kan du berätta lite mer om Avtal24 bara för den oinsatte? Vilka typer av juridiska avtal ingår och vad skulle alternativkostnaden ligga på, mellan tummen och pekfingret?

   Radera
  2. Hos Avtal24.se kan man skriva avtal online genom att svara på ett antal frågor. Det kan gälla samboavtal, testamente, äktenskapsförord, gåvobrev etc etc. Priserna ligger mellan några hundralappar och ca 1500 kr för de flesta avtalen.

   Radera
  3. Tusen tack för svaret. Bra, då fick vi oss ännu ett vettigt argument till livs. Det får bli ett litet delmål att bli PB-kund hos Avanza då vad tiden lider. Om nu inte någon annan aktör går förbi dem när jag väl når den nivån :)

   Radera
 7. Intressant att läsa jämförelse! Vet du hur Avanza räknar sin 3-miljonersgräns? Är det 3 miljoner kronor på depån eller räknar de av belåningen? Antar att pensionsspar hos Avanza räknas in precis som när jag blev Platinakund.

  Vet att Avanza också kräver att du är skriven på fastigheten för sina vanliga bolån varför du inte kan använda det till ett fritidshus eller en extra övernattningslägenhet hur som helst. Inte säker dock på om det fungerar så för PB-bolånet också. Det finns en del finstilta krav som är värda att kolla upp, i mitt fall skulle det t.ex. inte ha varit lönsamt att skriva sig på kommunen eftersom kommunalskatten är 4-5 procent högre än i Göteborg/Stockholm och skulle äta upp nästan hela räntevinsten. Då skulle jag få en bättre deal hos min vanliga bank totalt sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan att ha haft någon direktkontakt med dem eller ha lusläst de allmänna villkoren så bör det ju vara depåinnehav och inte belåning inkluderat, även om det kanske skulle ligga i deras intresse att folk belånar stjärten av sig för att komma upp till PB-nivå.

   Spännande kring huruvida man måste vara skriven på fastigheten eller ej, tar och slänger iväg ett mail till Avanza om just den. Tack för uppslaget! :)

   Radera
 8. Halo saya di sini untuk memenuhi salah satu janji saya kepada pria hebat Dr Solo Wise yang membantu saya mendapatkan suami saya kembali setelah 4 tahun berpisah. Dia meninggalkan saya dan anak-anak kami dan pergi ke wanita lain yang Dr Solo mengatakan dia menggunakan Voodoo aneh yang kuat pada suami saya. Tetapi terima kasih Tuhan untuk menggunakan Dr Solo untuk membantu memecahkan voodoo dan membawa suamiku kembali. Saya berharap saya bertemu dengannya sebelumnya tetapi saya tetap berterima kasih padanya. Dia juga dapat membantu Anda memecahkan masalah lain, email-nya
  drsolowisetemple@gmail.com

  WhatsApp +855976707219 menghubunginya hari ini dan berterima kasih padaku nanti.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...