söndag 7 oktober 2018

Mina grunder del 2 - Bli mer ospontant spontan

Del 2 handlar om den kanske största boven i mitt ekonomipussel, som tidigare hållit mig tillbaka från rätt väg, nämligen de rörliga kostnaderna. Alla dessa roliga infall som kommer upp i vardagen men även andras tankar som "Klart du ska unna dig det, det har du förtjänat du som jobbar så hårt" etc. Många är de socialt accepterade ursäkter vi slänger ur oss och som de i vår närhet gärna förstärker för att vara lite sköna. Här har jag ofta känt att min reservation att spendera pengar i onödan gjort mig lite annorlunda sett till min omgivning, där snålhet är en sådan styggelse att alla räds att vara kostnadsmedvetna i grupp. Jag inbillar mig att många andra i bloggosfären kan ha upplevt många liknande stunder i sitt liv?

Den stora lärdomen för mig här är att fortsätta stå på mig och bli ännu tydligare med de allra närmaste att vi har jäkligt roligt tillsammans som är viktig och inte rätt sorts IPA på en AW...för att raljera lite. Men allvarligt talat, så är det vår tid och omtanke som är det bästa sättet att visa att vi bryr oss om varandra. Det är inte att värdera någons ömhet till sin nästa baserat på hur stor del av deras disponibla inkomst de lägger på en gåva. Make sense?

En andra lärdom för mig är att hantera min spontana natur. Det gäller att känna sig själv och detta är en av mina stora styrkor i livet och en stor källa till glädje för andra har jag förstått. Det är i den oplanerade stunden som det sprakar för mig och verkligen blir intressant. Hur låter detta för att vara en ekonomibloggare? Jag tror faktiskt inte att det behöver stå i bjärt kontrast till att vara ett ekonomiskt badass. Hemligheten ligger istället för mig att vara lite mer planerat spontan. Att känna till vilka ramar jag kan röra mig inom och ha tydliga frihetsgrader inom de ramarna. Det tror jag är min väg till ekonomisk frihet utan att göra våld på mig själv.

Hur ser det då ut för mig personligen med rörliga kostnader och hur rimmar det med tioårsplanen?
I dagsläget så får jag ut ungefär 30 000 i lön efter skatt, och de fasta kostnaderna just nu ligger på 5 125 kr/mån, måste därför de rörliga kostnaderna anpassas efter detta för att kunna nå mitt mål om en sparkvot på 60%. Vän av ordning ser alltså att dessa max får uppgå till 6 848 kr/mån. Så här tänker jag dela upp dem:

Resor - 1500 kr/mån. Ett sant glädjeämne för mig och något som jag prioriterar högt. Är väldigt duktig på att hitta billiga alternativ och reser gärna till vänner i andra länder som jag lärt känna tidigare = noll boendekostnader och väldigt mycket bättre upplevelse i regel. Här räknar jag inte in transport som i pendelkort eller ev bilkostnader, det faller under fasta kostnader.

Mat - 3500 kr/mån. Lunchlådor är mer regel än undantag. Större veckoinköp istället för strököpande på daglig basis.

Kläder - 1000 kr/mån. Lätt mål att uppnå, kommer över ett helt år inte överstiga detta.

Övrigt - 848 kr/mån. Här finns utrymme för nöjen, presenter och annat smått och gott. Det blir krav på medvetenhet här till en början för att kunna hålla koll innan intäktssidan kan skjutas uppåt lite mer.

Med detta så är alltså kostnadsbilden redogjord för. Håll utkik efter mina kommande inlägg som behandlar något ännu roligare, nämligen mina tankar för inkomstsidan och investeringar.

Trevlig söndag på er!

5 kommentarer:

 1. Mina rörliga kostnader är faktiskt låga ser jag. Pust. Lägger kanske 3000 per år på kläder. Inklusive barnen. Yes badassity!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, snyggt jobbat. Behöver lite propra kläder för att framstå som proffsig då och då på kontoret men kan säkert hålla lite bättre koll i pengarna även här. Kan säkert lära mig av dig och andra badasses där ute!

   Radera
 2. Kul med ny blogg!
  Är matkostaden för en eller fler personer? Är det för en person kan det väl finnas utrymme för att minska om man vill?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3500 är lyxigt för en person, definitivt. Dina fasta kostnader är sjukt låga, grattis, verkligen. Det är de rörliga som är högre. Två för 7000 wowowowow. Oxfilé varje dag hihi.

   Radera
  2. Hej Thomas, välkommen hit!

   Matkostnaden räknar jag bara för mig själv. Tror och hoppas att du har helt rätt i detta, vi får utvärdera det tillsammans efter en månad har gått helt enkelt. Tänker att jag gör min första budgetuppföljning i början på november.

   Haha, jag kanske tog i lite väl mycket här. Men några uteluncher i veckan här bara så skenar summan väldigt lätt. Får se hur väl jag står mig i matfrågan när bokslutet för månaden görs. Börjar nästan bli lite nervös nu av detta, slösar jag kanske pengar på mat? Hade jag inte trott på förhand :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...