fredag 26 oktober 2018

Nordnets nya aktielåneprogram

I egenskap av kapitalförsäkringsinnehavare hos Nordnet damp det nu ned en väldigt intressant nyhet till min depå. Nordnet introducerade idag ett aktielåneprogram som i praktiken innebär att vi som kunder hos Nordnet tillåter företaget att låna ut våra aktier till stora finansiella institutioner. I utbyte mot detta erhåller vi kunder ränta på utlåningen en gång i kvartalet, skattat och klart.


Som kund måste man aktivt säga nej till erbjudandet för att inte ingå i avtalet, men jag kommer absolut ta del av det. Allting kommer hanteras automatiskt och innebär inga förändringar överhuvudtaget för mig som kund förutom att jag kan få en kvartalsbetalning om mina aktier anses attraktiva för utlåning ur de finansiella institutionernas perspektiv.

Det man kan ställa sig frågande kring är den ökade risk som Nordnet som företag tar på sig genom att låna ut sina aktier till diverse institutioner, efter Lehman Brothers etc ger jag inte så mycket för kreditackrediteringar, e.g. AAA, för att lugna mitt sinne.

En annan nedsida med erbjudandet är att du måste vara bosatt i Sverige och att endast svenska aktier är möjliga att lånas ut i dagsläget för Nordnet. Det vill säga att det bara är dessa aktier som är möjliga att få avkastning på som kund. Som så många andra har jag valt Nordnets Kapitalförsäkring endast för min utländska aktier - detta då Nordnet historiskt har varit bättre på att ersätta all utländsk källskatt man betalar i samband med utdelning. Jag kommer definitivt följa utvecklingen här och utvärdera om det inte är dags att även göra inköp av nya svenska aktier i kapitalförsäkringen istället för ISK. Att flytta hela innehavet från ISK till KF är förknippat med för stora kostnader just nu, så den vägen kommer jag inte gå.

Hur resonerar ni?

5 kommentarer:

 1. Kul att du gillar det! Vill bara göra en rättelse att det är inte Nordnet som avgör om aktierna är attraktiva för utlåning utan de som lånar. Nordnet ställer enbart aktierna till förfogande till Citi som sedan distribuerar till de som vill låna (ofta större aktörer som JP Morgan etc.) Ang risk är det ju alltid något man ska vara medveten om, men Citi känns som en seriös aktör. Tack för en grym blogg!

  /Andreas (jobbar på Nordnet :D)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ser på att Nordnet kapar hälften av ersättningen i avgift till sin vinstmarginal? Samtidigt som det är du som står risken när ditt innehav blankas, eller som du säger övrig risk?
   Mvh https://investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  2. Hej Andreas, jag gillar absolut erbjudandet. Tack för rättelsen, det uppskattas och jag justerar inlägget därefter.

   Trevlig helg till dig och dina kollegor!

   Att Nordnet "kapar hälften" eller "delar vinsten", hur man nu väljer att uttrycka sig är kanske lite väl tilltaget med tanke på att de bara administrerat själva initiativet vid ett tillfälle. Samtidigt är det en extra intäkt för oss som sparare som inte tidigare funnits där, därför väljer jag att se positivt på det fortsatt.

   Gällande blankningen så resonerade jag som så att den här risken varken ökar eller minskar med mitt deltagande i låneprogrammet. Hur tänker du själv?

   Radera
 2. Blev det några pengar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, tack för kommentaren. Tyvärr så har jag ju sålt av alla mina svenska innehav på kapitalförsäkringen i samband med att jag gjorde en delvis exit. Så ingenting än är jag rädd.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...