Hur blir man rik?

Enkelt - man börjar spara i aktier!

Men låt oss ta en sak i taget. Först vill jag rekommendera en bok som faktiskt förändrade mitt liv för gott, "Så här kan alla svenskar bli miljonärer!" av Per H Börjesson. Ni finner boken i ljudboksformat på den här länken. Det finns många klokheter i boken men den allra viktigaste regeln är att vad du än gör, se till att spara 10% till dig själv först innan du gör något annat. Hur kontroversiellt det än låter så ska du alltså betala dig själv 10% av din lön innan du betalar dina räkningar. 
Har du inte möjlighet att lägga undan 10% i dagsläget? Då kan du gärna läsa något av dessa två inlägg som jag skrivit om hur jag lyckats kapa mina kostnader för att göra utrymmet i min ekonomi:
 1. Kapa dina fasta kostnader
 2. Se över dina rörliga kostnader
 3. Skapa fler inkomstkällor

Börja med en buffert!

Jag tror nog att du som hittat till min blogg har ett gediget ekonomiintresse men jag vill ändå nämna att man först ska spara ihop till en buffert innan man ger sig på ett aktivt investerande. Här finns det så klart olika bud på vilket konto som är bäst men jag har valt att lägga undan 20 000 kr på PRA Spar som har statlig insättningsgaranti och (relativt) hög ränta. Söker du högre ränta utan insättningsgaranti så kan du också kolla in VIA Spar. Alltså, av de 10% du lägger undan för dig själv varje månad så ska du först lägga dessa i ett sparkonto tills du nått din trygghetsnivå. Lås in dina 20 papp på sparkontot och släng nyckeln helt enkelt. Sen är du redo att sätta igång!


Din första investering

Det brukar sägas att "Den bästa dagen att börja med aktier var för 20 år sedan, den näst bästa dagen är idag!". Så ingen tid att spilla med andra ord. Men jag vill faktiskt rekommendera en säkrare väg in i aktievärlden. Jag är nämligen av åsikten att det finns ett stort värde i att inte gå på några hårda nitar i början, det gör att man fortsätter hålla sig motiverad att lära sig och växa som investerare. Vad innebär det då rent praktiskt? Jo, jag vill rekommendera dig som ny till aktievärlden att starta ett konto på Avanza eller Nordnet (båda två är likvärdiga alternativ) och välj ett månadsspar i deras kostnadsfria indexfond Avanza Zero. En indexfond är en fond som automatiskt köper in alla de största aktierna på Stockholmsbörsen utan att du behöver tänka mer på det. Det du uppnår med detta är en bred riskspridning och ett otroligt enkelt sätt att få en fin avkastning.


Varför en nätmäklare och inte min vanliga bank, vi har ju så god relation med Göran på Swedbank?

Kort uttryckt så är Avanza och Nordnet både billigare (mindre avgifter i samband med varje transaktion, s.k. courtage) och ger en bättre användarupplevelse. Det har aldrig varit enklare än nu att bli rik på aktier som svensk och dessa två aktörer har till stor del varit med och drivit den utvecklingen. Så är det:
 • Det kostar inget att äga ett konto
 • Du har helt avgiftsfri handel på Avanza upp till 50 000 kr i kapital och upp till 80 000 kr på Nordnet när du köper aktier.
 • Pengarna som läggs på dessa konton omfattas av den statliga insättningsgarantin
 • Jag rekommenderar starkt att skaffa ett ISK (Investeringssparkonto) istället för ett vanligt aktiekonto. Anledningen är att du endast får betala en schablonskatt på allt insatt kapital om 0,45% istället för 30% vinstskatt på alla vinster och utdelningar som du har på ett vanligt konto
 • Vanliga fonder kostar ingenting att handla men brukar komma med förvaltningsavgifter på mellan 0,3-3% av insatt kapital. Avanza Zero kostar dock ingenting, vilket är en stor anledning att börja med den som ny investerare.
Men jag vill inte riskera att förlora några pengar, kan man inte förlora allting på aktier?

Jo, det kan du och jag tycker det är en väldigt bra rädsla att bära med sig som investerare. Man måste vara införstådd med att det finns en risk att investera i enskilda aktier eftersom bolagen som man köper in sig i genom aktien faktiskt kan gå i konkurs. Om du inte redan hört hans namn så finns det en känd investerare vid namn Warren Buffet som lyckats oerhört bra med sitt investerande genom att följa en enkel regel:


"Regel nummer 1, förlora aldrig pengar. Regel nummer 2, glöm inte regel nummer 1"

Det här kan tyckas banalt men det ligger väldigt mycket i det. Det är därför jag verkligen rekommenderar starkt att du börjar din resa som investerare med en indexfond. Om du sedan känner att intresset växer och att du hitta vissa bolag du tror extra mycket på, då kan du köra på och börja handla aktier. Det är bland det roligaste jag vet nu faktiskt. Men gör din läxa och glöm in vad Warren Buffet sade, han vet vad han pratar om.

Hur gör du själv?

Hela den här guiden som jag nu knåpat ihop här åt dig baseras på mina egna erfarenheter och hur jag började investera. Jag hade själv en mentor som rekommenderade Avanza Zero till mig efter att jag deklarerat mitt brinnande intresse för att investera pengar och bli lite rikare. Det här med tankar om personlig valfrihet som kan komma när man lyckas investera pengarna smart, kom senare i livet.

Efter att det gått ungefär ett år med månadssparande och jag såg att pengarnas värde steg (detta var under 2009 efter finanskraschen), så började jag investera i olika aktier på både Avanza och Nordnet. I mina Investeringssparkonton köper jag idag svenska aktier och i mina Kapitalförsäkringar köper jag utländska aktier. Jag äger båda nätmäklarna, i början just för att jag fick gratis aktiehandel upp till ett visst belopp men nu på senare dagar så finns det fördelar med att båda två som jag helt enkelt inte vill förlora. Vill ni se de aktier jag valt att investera i så kan ni se dem här.
Jag har valt en strategi som innebär att jag söker främst efter stabila bolag som ger mig en bra mängd aktieutdelningar varje år. En aktieutdelning är, enkelt uttryckt, en utdelning av vinsten som bolaget ger till sina aktieägare varje år (om de nu gjort en vinst). På så sätt hoppas jag kunna skapa mig en passiv inkomst som kommer ge mig en god dos att göra exakt vad f*n jag vill i livet och att jag ska kunna ta hand om mina nära och kära. För 2019 så kommer jag att få in över 30 000 kr i aktieutdelningar, pengar som bara kommer in till för att jag råkar äga de specifika aktierna. Är det inte ganska galet när man tänker efter? Och till 2020 närmar jag mig 50 000 extra från min aktier.

Så vad väntar du på? 

Jag hoppas verkligen att du fått lite mod och kraft av att läsa den här sidan. Om du väljer att starta din ekonomiska resa, så kan jag i princip garantera att du inte kommer se tillbaka på det med ånger. Tvärtom. Och har du några frågor på vägen så får du gärna skriva en kommentar här på bloggen eller slänga iväg ett mail till på 10arsplanen@gmail.com så hjälps vi åt.

STORT lycka till med ditt investerande! ✊
Info om Affiliatelänkar

4 kommentarer:

 1. Wow, tack för tipsen. Min käre far avrådde mig alltid att hålla på med aktier för att han förlorade så mycket på Telia som var hans enda aktie. Men, som du säger, om man kan sprida riskerna genom att köpa hela index i början så borde det ju kunna gå bra. Det blir att starta direkt och sätta upp månadsspar nu för första lönen i mars!

  mvh,
  Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter, oftast är ens föräldrar smarta men inte alltid :).

   Kul att du blir motiverad att köra, mitt erbjudande om hjälp kvarstår som jag skrivit på sidan här uppe. Lycka till!

   Radera
 2. Jag har mina pengar på Ica modig och de ger bra avkastning. Det är förvaltningsavgiften som säkert är dyrare. Men jag gillar Ica banken. Tycker du jag borde gå över till Avanza eller Nordnet?

  Mvh

  Henrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Henrik,

   det är alltid klurigt att ge finansiella råd och det är något jag försöker undvika. Jag lever som jag lär via mina investeringar, och dessa kan du följa i min portfölj https://10arsplanen.blogspot.com/p/portfoljen.html

   Men för att inte vara helt trist och friskrivande så skulle jag säga att "Ja, en hög förvaltningsavgift vill du nog undvika". Just ICA Modig är ju en fond som bara äger andra fonder när jag googlar https://www.di.se/fonder/ica-banken-modig-473293/. Kanske kan du istället kolla på vilka fonder det är som de äger, och se om du kan äga de innehaven direkt för en billigare förvaltningsavgift? Kolla även in savr.se för att få rabatt på de fonder du äger (bättre än avanza/nordnet för fonder specifikt). Och det är bra att du gillar ICA Banken men om det är något jag lärt mig på vägen kring investeringar är att du aldrig ska vara för lojal eller inlåst hos en aktör. Gå alltid dit du tror du får mest avkastning och känner dig bekväm att ha dina pengar.

   Hoppas det hjälper dig på vägen!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...