söndag 14 april 2019

Passiva inkomster 2019 - 13 förslag på passiva inkomstkällor online

Jag har under 2019 roat mig mycket med att utvärdera olika inkomstkällor online som i någon grad är passiva. Jag tror det beror lite på att jag vågat tänka i termer av att själv leva en alternativ livsstil och ge mig hän åt min entreprenöriella sida.

Jag tänker att all den här efterforskningen jag gjort på min fritid faktiskt skulle kunna resultera i en trevlig artikelserie om just olika passiva inkomstkällor. Eventuellt är det några av de här idéerna du som lärare skulle kunna unna dig att testa på om du känner att du har lust att bygga upp en extra inkomst eller om du har ett sidoprojekt du är passionerad över, men inte riktigt har en idé om hur du skulle kunna finansiera det just nu.
Idag så kommer jag nöja mig med att göra en lista på de 13 främsta källorna enligt mig, som jag under artikelseriens gång kommer att dyka djupare in i. Jag kommer även att gradera alla, under seriens gång, enligt en skala baserad på:

 1. Kommersiell uppsida
 2. Grad av initial tidsinsats
 3. Grad av passivitet (efter inkomstkällan är uppbyggd)
 4. Behov av kapital
 5. Monetär hållbarhet över tid

Kanske att jag inkluderar en spännande viktning också på graderingen till förmån för kommersiell uppsida men vi får se. Så här kommer min lista på 13 olika passiva inkomstkällor (utan inbördes ordning) som man med fördel kan testa på om man har det här suget:

1. Dropshipping

Att sälja andra företags produkter (många gånger kinesiska produkter) via en egen e-handel. Du bär dock inget ansvar för lagerhållning eller frakt till kund. Du får helt enkelt tillgång till företagets marknadsmaterial som du sedan kan använda på din egen sajt. Därefter kan du i godan ro driva trafik, bygga upp en kundbas och förhoppningsvis göra en förtjänst. En relativt vanlig företeelse de tre senaste åren bland yngre entreprenörer.

2. YouTube-kanal

Ganska självklart för de flesta tror jag. Att starta sin egen YouTube-kanal som du fyller med exakt den typ av content ditt hjärta önskar. Frågan jag kommer ställa här är hur mycket pengar man faktiskt kan tjäna på annonseringen och vilken roll en YouTube-kanal kan spela för en privatperson/företagare.

3. Podd

Även detta ett ganska känt fenomen för de flesta svenskar idag gissar jag. Att starta en podd inom en specifik nisch, hur du bygger en publik och vilken kommersiell effekt detta kan få är det jag kommer utforska här.

4. Skriva och sälja E-böcker

Är du expert inom ett område som många kan ha nytta av att lära sig mer om? Skriv en bok om det vettja och sälj via Kindle eller liknande plattformar. Vad kan du ta för pris här och hur stor förtjänst kan du hoppas få?

5. Blogga

Blogger, Wordpress, Nouw eller egen domän kanske? Hur mycket tid behöver man lägga och hur kan monetisera sin passion och kanske addera värde till din övriga verksamhet?

6. Affiliatemarknadsföring

Annonslänkar på din domän helt enkelt. Antingen får du ersättning för klicket i sig eller för varje 1000 sidvisningar på en banner, men i regel så är det en konvertering (ett köp, ifyllt formulär) som ger dig ersättning från företaget. Vad ska man tänka på här? Hur gör man det här på ett sjysst sätt utan att erodera sitt eget varumärke? Finns det några pengar att tjäna?

7. Sälja onlinekurser

Är du expert inom ett område som många kan ha nytta av att lära sig mer om? Gör en kurs på ämnet och få ersättning för dina kunskaper. Det här är ett spännande ämne jag själv vurmar för skall erkännas. Har du spetskompetens? Om inte, kan du teama upp med andra duktiga människor och göra en kurs på deras ämne? Måste du bygga hemsida själv eller låta en lärandeplattform ta del av dina kunskaper? För- och nackdelar med de olika alternativen?

8. Advertorials

Om du driver en egen sajt så blir du ibland approcherad av bolag som vill göra sponsrade inlägg på din blogg, dessa kallas i branschen för advertorials (mix av advertisement och editorials). Hur skall man tänka här? Är det bra för ditt varumärke? Går det att göra passiv inkomst på detta?

9. Amazon FBA

FBA står här för Fulfillment By Amazon. Kort uttryckt så är det du som företagare som har en produkt, låt oss säga tandborstar, och låter Amazon sälja dessa åt sig på sin plattform. En form av omvänd dropshipping så att säga. Du slipper lagerhållning och marknadsföringskostnader för att driva ditt sälj men å andra sidan tar Amazon en del av din förtjänst. 

10. Konsultarbete på distans

Ganska självförklarande men jag ska försöka tala lite om vilken typ av konsultarbete man med fördel kan göra på distans/sin egen tid. Kan man ta samma arvode som IRL? Hur kan man hitta jobben?

11. Driva e-handel

Ganska självförklarande även detta men här kommer jag fokusera på vilken typ av produkt som lämpar sig bra för detta och hur man kan komma på fötter utan alltför stor ansträngning. Vilken infrastruktur gäller, måste man kunna massor om marknadsföring för att ha en chans? Vilken e-handelsplattform är vettig för dig att jobba med?

12. Influencer

Varannan tonårings drömjobb idag? Här tänkte jag kika lite djupare på vilka olika plattformar som är attraktiva, graden av passivitet och den ekonomiska potentialen. 

13. Kreativt arbete

Hur kan man som kreatör tjäna pengar online? Musiker, grafiska formgivare och fotografer kommer vara huvudfokus här.


Vilken passiv inkomstkälla lockar mest för er? Är det någon ni saknar på listan som ni skulle vilja att jag gräver lite djupare?

34 kommentarer:

 1. Spännande.
  Jag undrar om det går att göra några pengar på sitt intresse, i mitt fall fotboll. Eller sport i allmänhet. Kanske du eller dina läsare har någon idé kring det.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan val inte raknas som passivt men fotbolls agent som hjalper unga att hitta klubbar med mera?

   Mvh Anonym-m

   Radera
  2. Är nog väldigt mycket jobb med det, speciellt i början när nätverk ska byggas upp.
   Men som ett "vanligt" jobb är det nog väldigt kul.

   Radera
  3. Fotbollsintresse alltså, jag gillar utmaningen :).

   Men kriteriet var ju att det skall vara online också, kan du leva med det som premiss isf?

   Radera
  4. Absolut. Så länge det har med idrott att göra, helst fotboll.

   Sitter gärna i soffan och pysslar med det 😃

   Radera
  5. Challenge accepted. Precis som för Anonym-m så ska jag fundera på hur man skulle kunna göra detta på distans. Spontan tanke, videoanalytiker. Samla ihop klipp från föregående matcher som killarna ska gnugga på under veckan samt taktisk analys av kommande motstånd och rekommendationer för manager.

   Dock tror jag att det skulle vara krav på två saker innan det drömscenariot kan bli sant:
   1) Du måste ha ett namn i fotbollsvärlden
   2) Du måste nog lägga lite fysisk tid först men managern.

   Men har man de två så tror jag banne mig att det skulle gå att få till. Klubbarna har access till centrala bibliotek med alla matcher vet jag så det är egentligen bara att lägga ned tiden på att samla ihop nyckelsekvenser och ha en bra hjärna på det.

   Alternativ 2) Bli en baddare på Football Manager och bli stjärna i Sydkorea. Bli poster boy för sporten och casha in på lite reklamgig i Sydostasien.

   Du får välja fritt mellan dessa två :)

   Radera
  6. Är du uttrycksfull när du tittar på fotbollen och säger en massa roliga kommentarer så kan du kanske livesända dig själv medan du tittar på fotbollen. Du kan blogga om fotboll.

   Radera
  7. Bra förslag där ekonomen.

   Du ser PB, nu har du framtiden utstakad för dig :)

   Radera
  8. Bra förslag. Ska fundera lite på dessa och se om det kan bli något av det.

   Just Football Manager vågar jag inte börja med igen. Älskar spelet men när jag börjat kan jag inte sluta. Spelberoende.

   Tack för tipsen killar!

   Radera
  9. Haha, jag vet hur du menar. Föll även jag in i det träsket när jag fortfarande lirade lite dataspel. Jag tycker det ändå bör nämnas att det var mitt minst seriösa förslag av de två :).

   Men som ekonomen säger så tror jag faktiskt det finns utrymme för en riktigt uttrycksfull person i svensk fotboll. Rent spontant så skulle en YouTuber som levererar "REACTION Hammarby-Djurgården", som många amerikanska profiler gör, ha ett riktigt bra utrymme online. Med rätt person så är jag 100% säker på att det kunnat bli en viral succé utan dess like. Sedan är inte jag rätt person för det giget men kanske du PB? :)

   Radera
  10. Jag håller med, tyvärr tror jag inte att jag är rätt person för det.
   :)

   Radera
 2. Konsult hade varit trevligt framforallt for att kunna jobba fran en laptop oavsett var man ar sa lange godtyckligt internet finns tillgangligt. Digital nomad som exempel men fragan ar inom vad samt tillrackligt kort utbildning kanske vara jag som far dromma vidare.

  Mvh Anonym-m

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare,

   just digital nomad och vad kan göra för att bli en sådan har jag gjort ganska god research på faktiskt. Det är lätt att tro att man måste vara högutbildad webbutvecklare för att det ska funka men det finns verkligen en uppsjö av olika tjänster du kan utföra på distans utan alltför mycket förkunskaper. Så är det detta som du främst eftersträvar så kan jag försöka ha en liten vinkling på det under en av djupdykningarna. :)

   Radera
  2. Tackar ser fram emot det, tyvarr ar programering inget jag gillar men nagon gang i framtiden vem vet for friheten/flex FI samt upplevelsen att resa och samtidigt jobba da aven kostnaderna utomlands generellt ar relativt laga om man lever som lokalbefolkningen tanker framst asien men aven centralamerika, afrika, sydost Europa osv

   Mvh Anonym-m

   Radera
  3. Haha, absolut. Man kan göra mycket för FI. Men som sagt, det finns massor man kan göra utan att behöva vara en baddare på PHP, .NET, React Native och allt vad det heter :)

   Radera
 3. Många bra förslag där kan jag se. Dock, man bör vara rejält vass för att göra några större pengar på det. Du kan ju lätt lägga 40 timmar i veckan på att spela in youtube-videos och skriva blogginlägg men för att tjäna lite "större" pengar som gör slitet värt mödan måste ju ha en rejäl följarbas. Att sälja Kina-grejor kan ju vara en idé men det kräver även där att du lägger ner mycket slit på att hitta din "nisch" och kanske även resa ner till fabriken ett antal gånger per år. Att bara försöka kränga "no-name"-prylar är inte lika lätt idag som för 10 år sen. Det är för många som gör det redan.

  Bra tips, men även stora utmaningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Snålgrisen och tack för kommentaren.

   Jag tror att jag kommer landa i många liknande slutsatser kring enstaka kanaler. Men det går också att landa i att olika kanaler kan användas i en bra i en marknadsmix där man tillsammans når en tillräckligt hög avkastning för att kunna gå runt på. Det är nog lite det affärsbygget jag själv landat i spontant. Men vill inte spoila för mycket än :)

   Radera
 4. Många av dina förslag kommer inte att klara den grad av passivitet jag kräver... Men om vi benämner dina inkomstkällor "att tjäna pengar hemifrån
  " i stället så blir jag mycket mer intresserad.

  Tycker det hade vare roligt att tjäna 3-5.000 kr/mån extra vid behov när man blir pensionär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utdelningssmålänningen, jag tror faktiskt att jag redan nu kan lova att minst en av dessa kommer leverera på den punkten så att du kan få en göttig extrainkomst som pensionär. Den som väntar får se...:)

   Radera
 5. Pappa betalar? Om du inte blir för spelberoende är ju sportsbetting en fin inkomstkälla som vi fotbollsälskare ofta sysslar med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta vågar jag inte, men att "bonushora" har jag funderat på. Den som inte vet vad jag menar får Googla...

   Radera
  2. Robin. Jag är för dålig på det. Har förstår att det går att tjäna lite cash på olika "system" men det är väl egentligen inte lagligt.

   Radera
  3. Utdelningssmålänning.
   Jag bettar för 100kr i månaden. Byter bolag när jag tippat upp bonusen. Just nu ligger jag plus för året iaf.

   Radera
  4. Att "bonushora", usch så plumpt uttryck, gjorde jag i min ungdom i jakt på guld och gröna skogar. Visst finns det system som gör det genomförbart men herregud vilket trist och icke-värdeskapande sätt att tjäna pengar på. Förlåt mig, men det är inget jag skulle vilja spendera min fria tid med eftersom jag inte hade upplevt någon vettig personlig utveckling på köpet.

   Jag skulle dessutom diskvalificera det från min lista för att det är väldigt tidskrävande.

   Radera
  5. Det fula ordet är lite mindre fult med citationstecken och inget jag använder i vanliga fall. Dessutom tycker jag begreppet kräver ett ganska fult ord då bonustrading eller oddsarbitrage låter för fint för vad det handlar om. Precis som att en svordom är rätt vid väl valda tillfällen.

   Aha, är det rejält tidskrävande och kanske med dålig timlön faller det bort från min lista på möjliga extrajobb. Ett intressant och utvecklande extrajobb kräver jag inte lika hög timlön från som något helt meningslöst.

   Radera
  6. Jag förstår, ingen fara. Och du kan ha rätt, ingen trevlig företeelse i allmänhet :).

   Ja, jag upplevde i vart fall att det var en dålig timlön och tidskrävande. Dessutom löper du risken att förlora hela din insats i många fall. Man ska aldrig glömma att bonusarna är en övervägd risk från spelbolagen och att de i slutet kommer vinna. Sedan kändes det tämligen meningslöst, ja. Jag har större krav på sysslor under min fritid och mina extra gig.

   Men uppskattar att du slängde upp det som förslag naturligtvis! :)

   Radera
  7. Bonustrading, eller matched betting, är väl ett utmärkt sätt att tjäna lite extra pengar på som kunde fått ett omnämnande här. Och varför använda det fula ordet när det redan finns vedertagna ord för metoden? :)
   Du kommer inte skriva mer om den metoden här eller?

   Radera
  8. Hej Kalle, tack för besöket. Nä, jag tycker inte att det är värt risken att ge sig i kast med spelande och div bonussystem hos spelbolagen även om det kanske funkar för vissa. Det intresserar mig dessutom inte.

   Radera
 6. Härlig start på en spännande serie som jag ser fram emot att följa. Speciellt punkt 7 och 10. Jag påbörjade lite efterforskning kring digital nomad men kände att det var lite svårt att komma vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, då är vi två! :)

   Gällande att bli digital nomad så finns det en uppsjö av youtube-kanaler som kanske kan inspirera dig vidare. Exempelvis, Chris the freelancer, Brett Dev, Digital Nomad Girl. Lycka till!

   Radera
  2. Jag diggar Stephen Graham, snålaste snubben på youtube sägs det, och håller med! Han sparar cirka 98% av sin inkomst

   Radera
  3. Kul, jag ska kolla in honom! :)

   Radera
 7. Jag håller på med Dropshipping på Amazon, säljer produkter via Walmart, HomeDepot osv. Har även en egen hemsida där jag dropshippar, denna har jag dock ett kontrakt med en supplier i USA med så är amerikanska varor, i detta fall scootrar jag får "comission" för på runt $100-500 per såld scooter, betalar väl runt $25-45 i marknadsföringskostnader på Google på de sålda scootrar.

  Dock väldigt låg sökvolym på dessa så blir inte mer än någon då och då, men pengar är pengar, right?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som att du har en intressant approach. Ofta är det kinesiska nisch-produkter som folk säljer globalt men här har du gått den amerikanska rutten alltså.

   Får man fråga hur det går för dig? Och vad som fick dig att börja?

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...