torsdag 26 december 2019

Ett komplett kreditkort? Jämförelse av kreditkort för 2020

Sedan ett par år har jag endast använt kreditkort för mina privata utgifter. Så länge man betalar sin räkning i tid, så är det helt enkelt överlägset ett vanligt kontokort. Jag gjorde en längre redogörelse för varför man bör äga ett kreditkort i det här inlägget, men i korthet är fördelarna att:

 1. Du slipper i regel betala någon årsavgift för att äga kreditkortet. Ofta får du betala upp till 250 kr/mån för att äga ett kontokort hos din storbank - inte bra!
 2. Du får belöningar för att sköta betalningarna via kreditkortet. Detta kan exempelvis vara pengar tillbaka in på kontot (s.k. "cashback") eller bonuspoäng på olika flyg. 
 3. Du kan få unika fördelar som endast kreditkort har. Exempelvis kostnadsfria betalningar utomlands och kostnadsfria uttag över hela världen.

Hur sparsam du än är, så kommer du ha utgifter varje månad. Varför inte få betalt för dessa? Jag ställde mig själv samma fråga och började sedan söka runt efter de kreditkort som skulle passa mig och min sambo. Jag kom fram till tre stycken kort som vi nu använder i stort sett dagligen. 


1. Komplett Bank (Upp till 4% pengar tillbaka på alla köp)


Som rubriken antyder så är detta ett kostnadsfritt kort som ger väldigt bra bonus på alla köp, bäst just nu på marknaden i den kategorin. Edit: 10 pers verkar redan ha skaffat det här kortet nu baserat på den här artikeln - kul!


 • Du får 4% bonus på alla köp du gör via komplett.se
 • 2% på köp via internet
 • 1% på resterande köp

Det här är väsentligt mycket bättre än OKQ8, Shell Mastercard och Preem Mastercard som tidigare varit stora spelare i den här kategorin. Jag har ägt samtliga vid någon tidpunkt men nu kör jag Kompletts kreditkort för mina vardagsinköp så att jag maxar min cashback varje månad.


2. Norwegian Mastercard (Flygpoäng på alla dina köp och ingen avgift i bankomater)


Att tjäna in flygpoäng för att kunna resa billigare är något jag verkligen gillar eftersom resandet är ett så pass stort intresse för både mig och min sambo. Därför är det guld värt att kunna minska dessa kostnader något och det gör vi med kortet från Norwegian. Vi slipper dessutom avgifter i uttagsautomaten, vilket är riktigt fint.


Via Norwegian Mastercard så tjänar du s.k. Cashpoints. 1 Cashpoint = 1 Norsk krona. Med Cashpoints kan du smidigt dra av pengar från ditt nästa Norwegian-flyg direkt i kassan (precis som det funkar med en rabattkod hos en e-handlare). Jag kom snabbt till att det var väl värt att använda Norwegian, eftersom det gick ganska snabbt att tjäna in cashpoints via kortet för mig. Man tjänar cashpoints väldigt snabbt genom att köpa just Norwegian-flyg för pengarna men även för alla vanliga utgifter. Hett tips! Kortet är kostnadsfritt också så klart.


3. SAS Amex Classic (Flygpoäng på alla dina köp)


Det här kortet erbjuder ett till bra alternativ inom flygpoäng på dina köp, i det här fallet SAS Eurobonus-poäng. Du får 10 Eurobonuspoäng för varje 100 kr som du spenderar. En stor fördel med SAS är också att du kan få ett extrakort så att du och din käresta kan ha var sitt kort och tjäna ihop poäng tillsammans. Därför använder vi nu det här kortet till våra vanliga matköp och jobbar ihop till vår nästa resa för varje liten tomat vi köper. Kul och trevligt för oss båda. 

En sista fördel med SAS Amex Classic är att de har ett värvningsprogram som man kan använda sig av. Om man signar upp via värvningslänken så får både den som värvas och den som värvar 6000 Eurobonus-poäng som tack. Det här motsvarar en enkelresa inrikes med SAS. Hojta om ni vill ha en sådan genom att skicka ett mail till 10arsplanen@gmail.com. Ni ska alltså inte signa upp till kortet via länken ovan utan jag måste skicka en speciell länk till er via mail för att detta ska funka.

Tack för visad uppmärksamhet och lycka till med era kreditkort nu under 2020!

14 kommentarer:

 1. Hej!

  Norwegian har väl växlingsavgift? Ett annat alternativ är Revolut, det är nästintill gratis o utan växlingsavgift! (dock ej kredit)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yep, ett visst "valutapåslag" på 1,75% har de som de flesta andra men ingen avgift i bankomat vilket gör de unika. Kika mer här https://www.banknorwegian.se/kreditkort/priser. Revolut känns lovande men fortfarande lite för nytt för mig att ta mig an och rekommendera till andra. Dessutom inga fördelar i form av cashback/flygpoäng.

   Radera
 2. Finns en nackdel med komplett och det är att man når bonustaket, använder kortet rätt hårt..Jag räkna lite snabbt på det och då tjänar jag förmodligen på everydaycard.se som bara har en procent i cashback men hur mycket som helst. 1% över 20000 per halvår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, jag har då inte nått taket än så då kan det stämma som du säger. Everydaycard fanns med i min undersökning men jag valde bort det p.g.a. ganska låg procentuell cashback + 195 kr i årsavgift för kortet (även om de verkar bjuda på år 1 just nu).

   Men snyggt att du räknat på det och att du rockar ett upplägg som passar dig!

   Radera
  2. Jag har komplett!
   Handlar för ca 13000/mån får ut 200/mån i bonus.
   Närmar mig också taket på 2000, så min sambo har skaffat ett kort så vi kan fortsätta på det.

   Klart bästa kretitkortet idag!

   Radera
  3. Kul att du gillar det och har löst ett bra upplägg!

   Radera
 3. Blir det inte lätt att du shoppar mer när du har kreditkort än om du har ett "vanligt" bankkort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimlig och bra fråga. Att använda kort i allmänhet (inkl "vanligt" bankkort) fjärmar oss som konsumenter från känslan att vi förlorar pengar i samband med köpet, så där har du en poäng.

   Det kreditkort skulle kunna addera till den ekvationen ytterligare är möjligen ett "äh, jag betalar det nästa månad". Men insikten om att det är en fara med kreditkortet gör att jag känner mig trygg i att inte gå in i den fällan. :)

   Radera
 4. Tyvärr är fortfarande SAS Eurobonus Mastercard bästa alternativet om man vill ha frihet att flyga för sina poäng utanför Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njaeee, Norwegian har ju bra rutter till staterna också om det är dit man vill åka?

   SAS Eurobonus Mastercard är absolut ett gott alternativ men vägrar man betala fasta årsavgifter som mig så är det inte ett alternativ. Men jag är väldigt nära nu en bonusresa t/r till USA/Asien via mitt Amex Eurobonus faktiskt, så det funkar riktigt bra även det! ;).

   Radera
 5. Jag använder Everydaycard. 1% bonus plus bra erbjudanden (2% 15 dec - 15 jan bla) och generösa försäkringar vilket inte dom andra korten har.

  SvaraRadera
 6. Har faktiskt aldrig testat ett kreditkort men det finns ju vissa fördelar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte? Så länge du betalar i tid så finns det ett flertal fördelar som sagt. Har du bara disciplin nog att alltid betala räkningen i tid så kan jag varmt rekommendera det. Hojta vid ev frågor! :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...