Mina verktyg

På den här sidan kommer jag samla mina bästa verktyg jag själv använder eller tagit fram. Jag kommer även inkludera ett par tips för mer inspiration gällande sparande och investeringar.


Aktieanalys

Börsdata - den bästa sajten enligt mig för att screena börsen och hitta egna möjliga aktieköp. Gratisversion finns men har pratat med ägaren och kan lösa gratis "prova på" för premiumversionen i en månad. Kontakta 10arsplanen@gmail.com för mer info.

Aktiehandel

Avanza - courtagefritt upp till 50 000 i aktieinnehav
Nordnet - courtagefritt upp till 80 000 i aktieinnehav
Nordea kapitalförsäkring - storbank som nu agerar uppstickare på marknaden och erbjuder lägre courtage på utländska aktier.

För nybörjare rekommenderar jag att skaffa både Avanza och Nordnet för att ta del av förmånen med courtagefri handel i början. Sedan kan man själv bedöma vilken plattform man föredrar, jag använder båda två fortfarande.

Balansräkning

Spreadsheet - mall för att få en bra översikt på dina tillgångar/skulder och därmed se din nettoförmögenhet.

Bloggare?

Adrecord - Sida för annonslänkar som jag själv använder
Coolcompany - Smidig faktureringstjänst utan att behöva ha eget bolag

Boktips

Bolån

Mitt bolån - jämförelsetjänst mellan olika aktörer. Ansökan är inte bindande så skadar inte att testa. Själv har jag 1,34 % ränta via Danske Banks erbjudande till fackmedlemmar. Kommer vi under 60% i belåning på lägenheten blir det antagligen bolån från Avanza eftersom de har bra ränta utan helkundskrav. Kommer vi under 50% i belåning finns aktörer såsom Enkla att kolla in.

Bostadsförsäljning

Hitta Mäklare.se - gratis tjänst för jämförelse av olika mäklare i ditt område. En bra utgångspunkt om man inte har en etablerad kontakt redan i sitt område. Annars är självklart ett tips att gå på en mäklare som sålt bra tidigare i ditt område och som kanske då har en bra kundbas att utgå ifrån, dock ej 100% så klart. Förhandla alltid kring arvodet/ev staging, det finns alltid utrymme att spara här!

Bostadsköp

Booli.se - Resurs för att kolla slutpriser i samma område

Budget

Spreadsheet - mall för att kolla vardagsbudgeten men också dina skulder, tillgångar och nettoförmögenhet.

Bästa kreditkorten

Kortio - bra jämförelsesajt för olika kort
Se mitt inlägg om bästa kreditkorten 2018

Elavtal

Elskling - bra jämförelsesajt för elavtal. Jag använder denna tjänst en gång per år och tar då ett nytt nykundsavtal vilket erbjuder mig goda rabatter.

Fack

Jusek - 100 kr under hela studietiden för dig som student och sedan bra inkomstförsäkring när du börjar arbeta. Blev själv medlem under de premisserna som ung ekonom. Vet att vissa badasses i bloggosfären faktiskt valt att gå ur sina respektive fack men jag håller fast vid mitt, fortfarande lite rädsla för den berömda lågkonjunkturen antar jag :).

Försäkring

Hedvig - Cool, ny tjänst som förenklar förfarandet med din hemförsäkring. Du får omedelbar hjälp och ersättning inom ett par minuter. Glömda är dagarna då ett försäkringsförfarande för din stulna cykel tog tre månader. Dessutom är de unika med att inte ha någon bindningstid.

Mobilabonnemang

Hallon - billigaste mobilabonnemanget jag hittade när jag sökte, använder själv. 

Tidig pension

Early retirement calculator - sajt för att beräkna när du kan gå i tidig pension baserat på ett antal viktiga parametrar: dina nuvarande tillgångar, dina kostnader, din inkomst och hur mycket av din inkomst du lyckas spar. Det är inga problem att ange siffrorna i SEK istället för USD som man kan luras att tro.

Smartare matshopping

Matkollen - app jag använder för att hitta erbjudanden i matbutiker nära mig
I övrigt så är jag helt matkedjeagnostisk och beställer bara hem mat vi nykundserbjudanden eller specialerbjudanden jag får via mitt konto jag skapat. Jag har konton på följande kedjor:

Sparkvot

Spreadsheet - mall för att fylla i sparkvot på en enskild månad, samt för att fylla i sparkvot över tid

Utdelningar

Spreadsheet - mall för att fylla i utdelningar översiktligt under ett år, utdelningar över tid och ackumulerade utdelningarDen här inlägget innehåller sponsrade länkar, s.k. affiliatelänkar, läs mer om min policy för detta här.

2 kommentarer:

 1. Hej,
  kollade in din Balansräkning spreadsheet. Är det rätt att ta upp sin bostad som en tillgång? Och vad ska jag i så fall skriva för belopp? Det jag köpte den för? Marknadsvärdet just nu? Den förvandlas ju bara eventuellt till en tillgång då du säljer den....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Wairam,
   jag tycker det är rätt att ta upp sin bostad som en tillgång. En kort googling kring tillgångar ger definitionen "Tillgångar är resurser som kan förväntas ge ekonomiska fördelar i framtiden". Och om företag tillåts rubricera sina fastigheter och inventarier som anläggningstillgångar i sina balansräkningar varför skulle inte vi kunna göra det i vår personliga balansräkning? :)

   Sedan till din fråga om värdering. I mitt fall är det enkelt, jag köpte min lägenhet för knappt ett halvår sedan och kommer därför inte prisa in någon värdeökning än på ett tag.

   Hade jag suttit på en bostad som funnits i min ägo längre hade jag försökt kolla på ett genomsnitt av kvadratmeterpriserna på de senaste försäljningarna i min förening/mitt område på booli.se och även kollat boprisindex därefter gjort en värdering. Men för att vara lite konservativ hade jag dragit bort 5% på den här värderingen för att lämna utrymme till lite uppsida och prisa in mäklararvoden som skulle krävas för att faktiskt omsätta det till likvida medel.

   Besvarar det din fråga?

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...