Mina verktyg

På den här sidan kommer jag samla mina bästa verktyg jag själv använder eller har tagit fram. Jag kommer även inkludera ett par tips för mer inspiration gällande sparande och investeringar. Vissa av verktygen kommer med en annonslänk som ger mig ersättning om ni väljer att köpa eller bli medlem via på länken.

Men jag vill vara tydlig med att jag inte rekommenderar något jag inte själv tror på, det är väldigt viktigt för mig att de få tips jag faktiskt kommer med kan skänka dig som besökare värde. Hoppas verkligen att de kan göra det och hjälpa er på resan och känner ni att det är något verktyg eller tips ni saknar, släng iväg en kommentar nedan eller dra iväg ett mail direkt till mig.Aktieanalys

Börsdata - den bästa sajten enligt mig för att screena börsen och hitta egna möjliga aktieköp. Gratisversion finns men har pratat med ägaren och kan lösa gratis "prova på" för premiumversionen i en månad. Kontakta 10arsplanen@gmail.com för mer info.

Aktiehandel

Avanza - courtagefritt upp till 50 000 i aktieinnehav
Nordnet - courtagefritt upp till 80 000 i aktieinnehav
Nordea kapitalförsäkring - storbank som nu agerar uppstickare på marknaden och erbjuder lägre courtage på utländska aktier.

För nybörjare rekommenderar jag att skaffa både Avanza och Nordnet för att ta del av förmånen med courtagefri handel i början. Sedan kan man själv bedöma vilken plattform man föredrar, jag använder båda två fortfarande.

Alternativa investeringar

Kameo - detta är en sajt som specialiserar sig på investeringar i bostadsmarknaden. Här kan du som privatperson låna ut pengar till bostadsbyggare i utbyte mot en bra ränta. Själv lånade jag ut 500 kr till ett projekt på 18 månader med en årlig ränta på 11%. Hela lånet inkl ränta betalades ut till mig, så hittills har plattformen varit 100% för min del.


Balansräkning

Spreadsheet - mall för att få en bra översikt på dina tillgångar/skulder och därmed se din nettoförmögenhet.

Bloggare?

Adrecord - Sida för annonslänkar som jag själv använder
Starta enskild firma - Den vägen jag gick för att få stöd när jag första gången skulle starta egen firma. De erbjuder också uppgradering till AB kostnadsfritt om man vill göra det efter ett tag.


Bolån

Compricer bolån - Själv har jag 1,32 % ränta via Danske Banks erbjudande till fackmedlemmar. Men kommer jag och min sambo under 65% i belåning på lägenheten blir det antagligen bolån från en av aktörerna på Compricer.

Bostadsförsäljning

Hitta Mäklare.se - Gratis tjänst för jämförelse av olika mäklare i ditt område. En bra utgångspunkt om man inte har en etablerad kontakt redan i sitt område.

Bostadsköp

Booli.se - Resurs för att kolla slutpriser i samma område

Bredband

Bredbandsval.se - Smidig resurs för att jämföra alla leverantörer i just ditt område genom att skriva in ditt postnummer.

Budget

Spreadsheet - mall för att kolla hushållbudgeten men också dina skulder, tillgångar och nettoförmögenhet. Det är egentligen här jag tycker man ska börja sin ekonomiska resa innan man gör något ytterligare. Skaffa insikt kring dina kostnader och optimera. Vill du ha lite spartips efter att du fyllt i hushållsbudgeten så kan jag rekommendera mitt inlägg om att sänka sina fasta kostnader.

Bästa kreditkorten

Se mitt inlägg om det bästa kreditkortet 2020

Cashback

Refunder - Om du ändå ska köpa något online, varför inte få lite pengar tillbaka på ditt köp? Den enkla frågan ställde jag mig för något år sedan och har använt Refunder ända sedan dess och fått någon extra tusing tillbaka för det. Läs gärna inlägget jag skrivit om cashback från Refunder kombinerat med cashback från kreditkortet från Komplett Bank.

Elavtal

Elskling.se - jäkligt billig och enkel sida för att hitta ett bättre elavtal. Det kan verka som en liten åtgärd men många hushåll går alldeles för länge utan att omförhandla sina elavtal, här finns det mycket pengar att tjäna! Läs gärna mitt inlägg också om tjänsten.

Flyg

Supersavertravel - jäkligt bra och enkel sida för att jämföra alla flygbolag. Det kan verka som en liten åtgärd men att köpa flyget direkt via flygbolaget är inte ett alternativ idag. Kolla alltid en jämförelsetjänst först innan du bokar! 

Hemförsäkring

Hedvig - fin sida med en tjänst som revolutionerat hemförsäkringen as we knew it. Smart, transparent, prisvärt och väldigt sjysst kundtjänst. Om inte Hedvig känns rätt för dig så ta då och Jämför hemförsäkring hos Compricer istället. 

Lösa lån

Lendo - Jag måste så klart nämna att du inte borde ha något privatlån alls utöver CSN och ditt bolån, det är utgångspunkten. Men OM du har krediter så kan jag varmt rekommendera Lendo för att jämföra kreditgivare, baka ihop olika lån och betala mindre. Du gör det busenkelt genom att skicka in en förfrågan och låta Lendo jämföra alla långivare. Du får dessutom bara en UC tagen så att din kreditvärdighet förblir intakt. Se dock till att bli av med lånen snabbt så att du kan skapa bättre förutsättningar för att börja spara och starta din frihetsresa. Hoppas bloggen kan tjäna som en bra inspirationskälla för dig att bli skuldfri men behöver du mer stöd på resan så tveka inte att skicka ett mail till mig.

Mobilabonnemang

Hallon - Det billigaste mobilabonnemanget jag hittade när jag sökte och som jag använder själv. De skippar bindningstiden och går på 3:s mobilnät. 

Tidig pension

Early retirement calculator - En sajt för att beräkna när eller om du kan gå i tidig pension baserat på ett antal viktiga parametrar: dina nuvarande tillgångar, dina kostnader, din inkomst och hur mycket av din inkomst du lyckas spar. Det är inga problem att ange siffrorna i SEK istället för USD som man kan luras att tro. Ganska kul verktyg att leka med för att våga börja drömma om ett liv med mer valfrihet.

Smartare matshopping

Här har jag en enkel princip, använd nykundserbjudanden på varenda matställe. Då kan det bli riktigt prisvärt! Därför har jag köpt en gång på alla dessa:


Smartare shopping

Jag kollar i regel alltid upp om det finns ett konsumenttest från Testproffs.se innan jag gör ett köp allmänt. Här är två exempel på utomordentliga tester som jag hittade där innan jag valde att köpa: 


Sparkvot

Spreadsheet - En mall jag tagit fram för att fylla i sparkvot på en enskild månad, samt för att fylla i sparkvot över tid så att man kan mäta sin framgång. Ett verktyg som gör sig väldigt fint tillsammans med kalkylatorn för tidig pension som jag nämnde tidigare.

Utdelningar

Spreadsheet - En mall jag plockat fram för att fylla i utdelningar översiktligt under ett år, utdelningar över tid och totala utdelningar.Innehåller affiliatelänkar

4 kommentarer:

 1. Hej,
  kollade in din Balansräkning spreadsheet. Är det rätt att ta upp sin bostad som en tillgång? Och vad ska jag i så fall skriva för belopp? Det jag köpte den för? Marknadsvärdet just nu? Den förvandlas ju bara eventuellt till en tillgång då du säljer den....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Wairam,
   jag tycker det är rätt att ta upp sin bostad som en tillgång. En kort googling kring tillgångar ger definitionen "Tillgångar är resurser som kan förväntas ge ekonomiska fördelar i framtiden". Och om företag tillåts rubricera sina fastigheter och inventarier som anläggningstillgångar i sina balansräkningar varför skulle inte vi kunna göra det i vår personliga balansräkning? :)

   Sedan till din fråga om värdering. I mitt fall är det enkelt, jag köpte min lägenhet för knappt ett halvår sedan och kommer därför inte prisa in någon värdeökning än på ett tag.

   Hade jag suttit på en bostad som funnits i min ägo längre hade jag försökt kolla på ett genomsnitt av kvadratmeterpriserna på de senaste försäljningarna i min förening/mitt område på booli.se och även kollat boprisindex därefter gjort en värdering. Men för att vara lite konservativ hade jag dragit bort 5% på den här värderingen för att lämna utrymme till lite uppsida och prisa in mäklararvoden som skulle krävas för att faktiskt omsätta det till likvida medel.

   Besvarar det din fråga?

   Radera
 2. Din länk till Hedvig går till jusek.se !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det tar jag och justerar så klart!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...