lördag 4 maj 2019

Hitta billigaste elavtalet - ta hjälp av elskling.se

God lördag på er! Igår fick jag ett meddelande från min nuvarande elleverantör Mölndal Energi att mitt nykundsavtal som jag tecknade för 12 månader sedan skulle gå över till ordinarie elavtal. Vid närmare granskning av vad detta faktiskt innebar, så fann jag att jag plötsligt fått en månatlig abonnemangsavgift á 25 kr på abonnemanget och ett sämre pris/kWh. Det här ska man inte acceptera så klart, så jag gick in på elskling.se och gjorde min årliga revision av elavtalet nu under morgonen.
Jag upptäckte sidan redan som student, när jag stolt som en tupp skulle lära mig tvätta, hitta hemförsäkring och även knyta elavtal för första gången. Tvätten är ju en liten skamfläck så klart men försök att inte döma mig för hårt. Hur som helst, så har jag använt Elskling i samband med varje flytt eller på årsbasis ända sedan dess och det har verkligen aldrig varit något strul och det har alltid tillåtit mig att ha riktigt låga elräkningar.

Tjänsten är kostnadsfri för oss kunder (det är företagen som får betala elskling i utbyte för att få marknadsföra sig på deras sida) och man får alltid nykundsavtal om man byter till en ny elleverantör, vilket är exakt vad jag gjort alla år som jag varit med i "elbytar-gamet". Om du är nyinflyttad/ska flytta så kan du skriva in detta direkt på förstasidan och få det erbjudandet.


Så sparar man verkligen några pengar på att byta elavtal?


Ledande fråga deluxe, men självklart är det så att du sparar du pengar på detta. Enligt Elskling själva, så sparar man i snitt 1800 kr/år på att byta elavtal via elskling.se och det tycker jag låter som en rimlig siffra. Slår vi ut den här besparingen på 10 år med lite ränta-på-ränta och genomsnittlig avkastning på börsen så ser vi att vi får 4669 kr. Det hade smakat gott att ha dem pengarna som tack för att man lägger 3 minuter på att byta elavtal.
Jag tänker ofta på mina föräldrar som ett varnande exempel när det gäller elkostnader. De är båda otroligt smarta och ekonomiska människor men när det kommer till elräkningen har de varit vansinnigt dåliga genom åren. Under fem år ungefär ägde de på två hus (avd I-landsproblem) innan de äntligen sålde av det gamla och blev kvitt de dubbla räkningarna. Anledningen till att de blev ett varnande exempel för mig är för att de, när det kom till den skenande elräkningen på 20 000 kr/månad under vintern, fortsatt envisades med att det var helt ok och att de inte orkade byta från sitt avtal på Vattenfall. De höll kvar vid avtalet trots sena diskussioner över köksbordet, när vi barn gått och lagt oss, om hur mycket de tvingades punga ut helt i onödan varje månad. Om de bara fattat värdet i den här tjänsten tidigare och hur vansinnigt enkelt det var att använda. Och eventuella invändningar om att "tänk om man blir utan el någon månad" är ju bara skrattretande, det får man enkelt hjälp med.

Jag tänker att det finns fler där ute som, likt mina föräldrar, av ren lättja bara låtit elavtalet flyta på för att det inte är hushållets största kostnad. Men över tid och speciellt under vintermånaderna så blir kostnaden verkligen kännbar. Så gör er själva en tjänst och gå in på elskling.se och se över om inte ni kan få ett bättre avtal än ni har idag och spara pengar. Full disclosure: jag får en liten ersättning för varje bytt elavtal som kommer via min länk, men det ligger absolut inte bakom min rekommendation utan jag använder tjänsten själv och har gjort så i många år nu. Jag rekommenderar den genuint till alla som vill ha ett bättre ekonomiskt upplägg.


Mina preferenser


Vi kan alla ha olika riktlinjer för hur vi väljer elavtal men jag brukar filtrera sökresultaten efter följande kriterier:

 1. Boendetyp - Lägenhet/Fritidshus
 2. Årsförbrukning - Här trycker jag i "Jag vet inte min årsförbrukning" och får hjälp av elskling att uppskatta min årsförbrukning
 3. Avtalstyp - Rörligt pris
 4. Visa endast miljöval - Ja
 5. Välj betalsätt - Autogiro (hata fakuraavgifter)
 6. Välj sortering - Pris

Valet föll i år på Telge Energi med en kostnad på 55,38 öre/kWh och el som kommer endast kommer från förnybara energikällor. Ingen månadsavgift så klart. Om ni vill byta elavtal själva så klicka på länken nedan, så kommer ni direkt till sidan.


Lyckades ni få en bättre deal än mig när ni valde att byta? Har ni gjort detta till en återkommande vana eller har ni bara låtit det bero tidigare? Mycket nyfiken på att höra hur andra resonerat kring elavtal, det är inte riktigt något jag brukar ta upp under fikapausen på jobbet direkt.


Innehåller affiliatelänkar

12 kommentarer:

 1. Tack för tipset, mitt avtal har legat vilande alldeles för länge så det lär vara värt att se över.

  Trevlig helg!

  /Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, hoppas det blir en bra besparing för dig.

   *high five*

   Radera
 2. Om du dessutom använder Elskling under 10 års tid (sparar 1800 kr/år (alltså 150 kr/månad)) med 6% ränta blir det på 10 år 23905 kr. Vid 10% ränta 29475 kr. Båda med ISK-beskattning. Ganska onödiga pengar som många lägger på grund av lathet (och okunskap). Diskmaskinen diskar ju liksom inte bättre för att du betalar dubbelt upp för elen :p

  Har sedan jag flyttade hemifrån alltid kört fast avtal 1 år via Elskling. I år tyckte jag och min sambo att det var väldigt dyra avtal (vi har redan det billigaste 1-årsavtalet, men det går ut i juli), så vi valde ett fast avtal på endast 3 månader till ett bra pris (56,13 kr/kWh totalt, elpriset på 44,90 kr/kWh exkl. moms). Vi kommer därför behöva byta igen i höst, förhoppningsvis finns det andra kampanjer som vi kan hoppa på då, men kanske är kampanjerna ännu dyrare då - det vet man aldrig. Jag undviker i regel rörliga avtal för att undvika otrevliga höjningar till hösten/vintern på grund av torra somrar. Senaste 3-4 åren har jag nog tjänat på detta enligt Energimarknadsbyrån, men man vet ju aldrig hur det blir framöver. Generellt (senaste 15 åren) har ett rörligt pris varit billigast (Energimarknadsbyrån). Jag föredrar dock att veta i förväg något så när hur mycket elen kommer kosta varje månad, blir lättare att göra en budget då!

  Finns det en speciell anledning förresten varför du inte anger din beräknade årsförbrukning enligt din elfaktura? Eller varför du inte beräknar den själv? :P

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, jag kanske får ta och fläska till exemplet lite och inte bara utgå ifrån årets besparingar. Snyggt där, det gillar vi! :)

   Bra tips där kring fasta avtalet, jag har i regel alltid valt rörligt för att det brukar lösa sig i det flesta abonnemangsformer (tänker då mest på bolån) men där ska jag erkänna att inte dubbelkollat och jämfört med de fasta.

   Gällande elförbrukningen, så är det för att elskling gör det så enkelt för mig. Helt enkelt så.

   Radera
  2. Mhm, det har du säkert rätt i! Jag har mest haft tur att det lönat sig de senaste åren :p Jag väljer dock att betala lite extra för "säkerheten" även om det kanske är onödigt över tid hehe :-) Kanske ändrar mig framöver! Kommer garanterat att ändra mig om de fasta avtalen anses för dyra!

   Ah okej! Tänkte först att det fanns någon annan tanke, att du ville se avtal "oberoende" av din egentliga elförbrukning eller något!
   Jag provade att fylla i att jag inte visste min elförbrukning på Elskling, och de uppskattade över det dubbla än vad vi egentligen förbrukar. Känns lite osäkert med deras uppskattning enligt mig!

   Radera
  3. Jag tycker ändå du lyfter en bra poäng. Det är en enkel vana att bara kolla elräkningen snabbt för att se genomsnittligt användande och därefter kan du ju alltid jämföra de två olika förslag du får för 1) Ditt riktiga användande 2) Elsklings föreslagna användande. Prisjämförelse at its best! :)

   Radera
 3. Tillägg angående årsförbrukning:
  Fasta månadskostnader på elavtal kanske inte gör så mycket om du bor väldigt stort och förbrukar mycket el, då är själva priset per kWh viktigast. 30 kr i fast månadskostnad om du förbrukar 10000 kWh/år kanske inte gör så mycket, men för mig är det mer än en tredjedel av min månadskostnad (1400 kWh per år i förbrukning). Ju mindre el du förbrukar, desto mer påverkar dessa fasta kostnader. Jag vill därför beräkna min elförbrukning så noga jag kan :-)

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, då förstår jag ännu bättre. Tack för utomordentligt förtydligande :)

   Radera
 4. Senaste räkningen gick på 25:- för elen och 115:- för "abonnemanget" (som inte kan påverkas). Sparpotentialen är kanske 5:-/mån för ett byte? Orkar inte bry mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med abonnemang gissar jag att du menar elnätsavgiften? Det är något helt annat och en siffra du inte kan påverka.

   Nu vet jag inte ditt boendeupplägg men nu är vi inne i en kostnadseffektiv säsong gällande elkostnaderna men att byta nu för att ha ett upplägg inför vintern vill jag ändå rekommendera. Det bör inte ta mer än 3 minuter för dig att fylla i formuläret.

   Det sätter en bra vana inför den dagen man har större lägenhet/hus dessutom. Get to it! :)

   Radera
 5. 48,91 öre/kWh betalar jag för min el, moms ej inräknat

  dock så Elnätsabonnemang månadsavgift, 77,50 kr 77,50 kr
  Elöverföring, 26 kWh à 80,80 öre 21,01 kr
  Energiskatt, 26 kWh à 43,38 öre 11,28 kr


  Elavtal årsavgift, 480 kr, 30 dagar 39,45 kr
  El, rörligt pris, 26 kWh à 61,14 öre 15,90 kr

  Denna månaden blev lite mindre dock snittar runt 175-200kr i månaden och det som är dyrt är ju månads och årsavgift för elen. Vissa månader då jag ej varit hemma på semester så har ju använd el endast blivit en liten summa (stängt av kylen för att testa och försöka minimera kostnader så mycket som möjligt vid längre semester)

  Frågan är dock hittar jag andra bolag med billigare månads och årsavgift på elen samt ett bra rörligt elpris.

  Ej testat Elskling men ska nog prova kanske kan tjäna på ett byte trots allt.


  Mvh Anonym-m

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym-m,

   jag tycker det låter som ett smart val för dig att testa på. När du dessutom har så pass bra koll på dina kostnader i dagsläget, så kan du nyttja tjänsten för att helt enkelt prisjämföra, ingen UC tas och det är ingen kostnad för dig om du inte de facto väljer ett nytt avtal.

   Du får gärna återrapportera hur det gick för dig och smart av dig att ha så bra koll i dagsläget. Lycka till! :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...