söndag 26 maj 2019

Sparkvot i maj - fortfarande på rätt spår!

Rätt spår...ish i alla fall. Men lika glad för det är jag för det är så otroligt gott med det värme och ljus vi nu får njuta av. 59 % i sparkvot är en ynka procent off-target och jag är inte så pass nitisk när det kommer till detta att jag låter det här göra mig alltför nedslagen. Dessutom så kunde jag tidigare under månaden med glädje konstatera att målen avseende utdelningar och portföljvärde redan är uppnådda för 2019, så då finns det ingen anledning att späka sig alltför hårt. Så här såg alltså inkomsterna och sparandet ut för maj månad:
Lönen och "övrigt", a.k.a. inkomster från eget företagande, kommer ligga på samma nivå för många månader framöver om allt går enligt plan. Jag fakturerar för tillfället så att jag har god luft i kalkylen men väljer alltså att endast ta ut 5 000 varje månad. Jag gör detta för att jag ska kunna ta helt ledigt när jag känner för det och ändå ha garanterad extrainkomst ett par månader. Det blir en sorts extra buffert som skyddar min ekonomi - vem har sagt att man behöver ett sketet nollräntekonto när man ha en stående överföring från företaget?

Anledningen till att jag inte riktigt kom upp i 60% är att de löpande kostnaderna helt enkelt var lite för stora, en utlandsresa skulle exempelvis betalas nu i maj från ett av mina kreditkort. Men det är helt ok, jag mår bra nu och har gott om energi att fortsätta driva på resan, det känns som det mest centrala.
Ser man på hela 2019, så kan man se att jag ligger helt OK till för helåret (58% i snitt) och att våren varit extra bra. Får se om jag kan bibehålla detta under de lata, glada sommardagarna? Camp FI kommer förhoppningsvis gör att jag går stärkt in i sommarmånaderna men jag är alltid lite rädd för mig själv när jag har för mycket fritid, man vill ju inte gå på en dum spending spree som drabbar sparkvotsredovisningen alltför hårt bara för att man plötsligt står lite sysslolös. 

Vill ni själva följa upp er egen sparkvot på ett lätt och överskådligt sätt, så hittar ni en mall för detta bland mina verktyg. Hur gick det för er nu under våren, har ni samma trend som mig eller börjar uteserveringar och annat glättigt som kommer med värmen göra lite hål i pengapungen?

10 kommentarer:

 1. Imponerande! Jag hoppas du kommer klara detta även framöver samtidigt som du har ett bra liv.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänliga ord Egon, det uppskattas! Hoppas allt är fint med dig också.

   Radera
 2. Är en av de som inte tar % eller siffror helt för givet då de endast skänker trygghet och värde av ett visst slag. De viktiga aspekterna såsom tid, känslor, relationer, familj, glädje, lugn, harmoni, lycka, drömmar, hälsa värdesätter jag mycket mer men vem har sagt att man inte kan ta en bit av kakan och samtidigt behålla delar av den?

  Lätt att glömma bort dessa aspekter ibland när hög sparkvor ska nås. Får mig att tänka på MMM inlägg än en gång gällande att värdesätta det man har och vårda det för att ej förlora det. Blogginlägget var angående skilsmässan men även andra reflektioner kring det helt klart läsvärd som ger mycket perspektiv att man inte ska ta något för givet.
  Även då SVT sände något angående Akelius där han själv också ångrar vissa saker som den förlorade kontakten med en av barnen. Framgång har ett pris kan visserligen betalas under perioder men går processen för långt och tilliten samt relationen kan stå på spel.


  Mvh Anonym-m

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym-m, tänkvärt som vanligt och jag håller med dig. Jag tänker ofta och mycket på "livspusslet", har till och med en flik här ovan med olika artiklar på ämnet, men upplever att sparkvot och siffror ger mig handfasta milstolpar på vägen. Någon sorts kvitto på att "Något gör jag väl rätt i alla fall!"

   Kul att du nämner just Akelius-klippet, jag vet inte om du såg mitt inlägg om det https://10arsplanen.blogspot.com/2019/01/vad-kan-vi-lara-oss-av-roger-akelius.html ?

   Men jag håller verkligen med om att navelskådning av sparkvoter kan bli lite fel om man tar det på för stort allvar. Men som en lättare stöttepinne på vägen är den guld värd :)

   Radera
  2. Har inte sett det inlägget förrän nu när du nämner det.

   Visst är der viktig med en form av kvitto/milstolpe delmål större mål alla med olika grad av genomförbarhet men ack så viktigt för att få stimulans och mening med livet och att känna att det går sakta men säkert.

   Mycket vissar på att om man har en plan framför sig och tar små steg i rätt riktning gör att plötsligt faller saker och ting sakta på plats. Napoleon Hill "Think and Grow Rich" nämner en del av detta. Men du kan även hitta liknelser med andra framgångsrika eller de som vi i dagens samhälle har uppnått något utöver de vanliga.
   Dock ej vetenskapligt men universium är långt djupare än vad vetenskapen någonsin kan föreställa sig.

   Mvh Anonym-m

   Radera
  3. I sanning. Jag upplever att jag är levande bevis just nu på att det faktiskt är så att en utstakad väg leder till att saker faller på plats i mångt och mycket. Sedan att man kanske måste ta en avstickare här och där för att hålla sig på banan över tid, det är en annan sak.

   Så det handlar väl om att hitta något som genuint stimulerar dig - staka ut en väg - släpp på bromsen?

   Radera
  4. Delvis men inget är gjutet i sten utan lika väl att din passion ändras med åren men även sysselsättning men även drömmar.

   Släppa på bromsen har ju verkligen en hel del pros and cons men likväl att människan har en enorm kapacit att hantera situationen vi slängs in i. Låt oss ta ett exempel människor som överlevt koncentrationsläger eller andra väldigt tuffa upplevelser både fysiskt, psykiskt, egentligen finns inget annat val än att göra allt för att överleva det enormt tuffa tillvaron och se hoppet och kunna se att framtiden har mer att erbjuda. Dock innan man gör något förhastat är der alltid bra med buffert klart men även flera planer ifall det man ger sig in på ej fungerar. Att ta sig ur ett skede av drömscenario som ej går i uppfyllelse kan bryta ner en som människa något oehört, been there done that. Men likväl kan det hela kännas svårt att släppa sargen men genom det får man ge järnet och släppas lös kan öppna upp möjligheter som ej funnits om man valt att behålla det vanliga. "If you don't change your habits or thinking you will always stay the same and get the similar kind of results as others"

   Ikigai, mening med livet, desire, passion, KASAM(begriplighet, hanterbarhet, meningsfullhet) finnes många ord på det människan söker och allt vi gör är för att stimulera denna känsla av livets mening.

   Kanske borde tilläga att det är inget fel med säkerhet och att inte släppa bromsen men oftast kan man i livet tänka tillbaka att man ångrade att man ej gjorde vissa saker eller att man jobbat för mycket.

   Mvh Anonym-m

   Radera
  5. Väldigt fint skrivet, blev lite berörd faktiskt.

   Det låter som att du läst många böcker på ämnet och att det är en hjärtefråga?

   Radera
  6. Man kan säga att området ligger väldigt nära mitt hjärta men också en av de delar som behövs förståelse för att kunna förändra saker här i världen. Likväl har jag läst mycket men teori är teori och viktiga beståndsdelar som verklighet och en värld där människor upplever saker utifrån ens egna perspektiv gör att mänskliga historier, böcker om biografier men även möten med människor i jobb men även vardagen som delar mig sig av deras liv och erfarenheter. Skulle säga att allt jag upplevt i mitt liv i kombination med allt jag läst och sett givit den syn jag har på världen. Ständigt vill jag förstå den men likväl inser jag hur lite jag faktiskt förstår.

   Vi lär oss så länge vi lever och viktigt att vara öppensinnad för nya tankar och ideer.

   Mvh Anonym-m

   Radera
  7. Väl uttryckt igen, tack för dina ord Anonym-m.

   Tänkvärt för många!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...