måndag 20 maj 2019

Intervju med femstjärniga fondförvaltare!


Här kommer ett nytt kul avsnitt på bloggen som jag verkligen sett fram emot sedan första kontakten togs, nämligen att få presentera toppförvaltarna bakom en femstjärnig fond enligt Morningstar.

Dessutom har förvaltarna som ambition att slå index över tid via aktiv förvaltning. När någon har den uttalade ambitionen, så spetsar man naturligtvis öronen eftersom man matats med statistik om hur otroligt svårt detta är att göra. Samtidigt ville jag vara öppen för att lyssna på herrarna, kanske kunde jag bli motbevisad? Ryktet säger ju att de ska vara kloka killar, de där Henrik Milton och Andreas Brock som förvaltar fonden Coeli Global Selektiv. Den här intervjun presenteras i samarbete med Coeli.

- Välkommen till bloggen Henrik och Andreas, först och främst så får ni gärna presentera er själva och sedan berätta lite mer om Coeli?
Tack för att vi får medverka i din blogg! Vi tycker att ditt fokus på att bli ekonomiskt oberoende är beundransvärt och vill gärna hjälpa till.

Vi har känt varandra nu i 21 år och vi är två personer som från unga år har varit intresserade av att investera i aktier. Vi har nu våra drömjobb att förvalta pengar i en globalfond. Andreas Brock är född och uppväxt i Skåne och efter gymnasiet läste Andreas ekonomi och kinesiska på universitet. Efter studierna började Andreas jobba på ABB i Västerås, Zürich och Beijing. Intresset för att förvalta pengar gjorde att Andreas sökte sig till London Business School för att läsa en MBA, som i sin tur ledde till en anställning på Capital Group i London. Vägen till Coeli gick sedan via säljsidaanalytiker på Kepler och Nordea här hemma i Sverige. Andreas började 2014 på Coeli där han startade fonden Coeli Global Selektiv.


Henrik Milton kommer från Småland och efter gymnasiet började Henrik på flygvapnets officershögskola för att därefter gå en utbildning på KTH inom flygplansunderhåll. 1995 började Henrik på ABB och det var där vi träffades första gången. Efter Henriks ekonomistudier började han jobba som fond-i-fondförvaltare. Under de följande åren hann Henrik med att vara VD för ett fondbolag, förvalta två fonder som båda fick fem stjärnor av Morningstar och sex års kapitalförvaltning på SEB. Henrik kom till Coeli 2016.

Coeli har en samarbetsmodell som lockar erfarna förvaltare med stort eget driv och höga ambitioner. Idag förvaltar vi på Coeli ungefär 20 miljarder kronor fördelat på aktiefonder, räntefonder och hedgefonder. Vår fond Coeli Global Selektiv är en av företagets största fonder med ett förvaltat kapital på 5 miljarder kronor.

- Vad i era respektive bakgrunder gjorde att ni ville ge er in i förvaltningsbranschen?
Vi började båda tidigt med att placera pengar i aktier. Andreas köpte sina första aktier innan han hade fyllt tio år. Henrik köpte billiga SEB-aktier efter fastighetskrisen på 1990-talet när de svenska bankerna hade stora problemfyllda lån till fastighetsbolagen. För Henriks del var ”triggern” en kurs i finansiering på C-nivå vid Lunds Universitet som gjorde att ett jobb inom finanssektorn framstod som det enda alternativet i yrkeslivet. Det som utmärker oss båda som personer och förvaltare är att vi har starka drivkrafter och är väldigt målinriktade. Dessutom är vi väldigt intresserade av att förvalta aktier.

- Hur har resan sett ut för er som förvaltare hittills?
Henrik har haft två ”resor”, mellan 2007 och 2010 förvaltade Henrik en BRICA-fond och en globalfond – det var dessa två som fick fem stjärnor av Morningstar. För Henriks del är det andra gången som han är med och förvaltar en femstjärnig globalfond. Andreas har ett väldigt bra ”track record” från Capital Group och den fonden som Andreas startade 2014 har nu fem stjärnor hos Morningstar. Det är våra många år från branschen – tillsammans med att vi är ett bra team med styrkor som kompletterar varandra - som har lett fram till de goda resultaten hos Coeli.

- Vad är er nisch som förvaltare?
Vår nisch är att vi förvaltar en koncentrerad globalfond som är investerad i vad vi anser vara ”världens finaste bolag”. I vårt analysjobb har vi stort fokus på att hitta bolag vars vinster hela tiden växer. Vi investerar i två typer av företag, ”champions” och ”special situations”, för att nå vår målsättning på 15 procents avkastning årligen och över tid. Majoriteten av bolagen i fonden är ”champions”, det vill säga bolag som är nummer ett eller två i sin industri, är lönsamt, kan växa sin vinst genom skalfördelar samt att bolaget har de bästa produkterna. Skuldsättningen i bolaget ska vara låg och det ska vara svårt att konkurrera mot en ”champion” eftersom inträdesbarriärerna är höga. En mindre del av fonden består av ”special situations” vilka är bolag som just nu har det jobbigt av olika anledningar men som har en ”trigger” som gör att de kommer att börja tjäna pengar igen eller på annat sätt får aktiemarknadens uppmärksamhet igen. ”Triggern” som gör att aktiekursen ska stiga mellan 25–100 procent kan vara både interna eller externa faktorer.

- Vad har ni för track record som förvaltare?
Som vi sa tidigare så har Henrik förvaltat två fonder tidigare vilka båda fick fem stjärnor av Morningstar medan Andreas har mycket fina förvaltningsresultat från Capital Group. Nu förvaltar vi en av få globalfonder i Norden med fem stjärnor från Morningstar. Ett bra ”track record” är en viktig urvalsparameter för en investerare som ska välja fond. Vår globalfond Coeli Global Selektiv finns bara till av en enda anledning och det är att fonden ska skapa avkastning till andelsägarna utan att ta onödig risk.

- Hur många innehav siktar ni på att ha i fonden över tid för att känna att ni har tillräcklig kontroll på bolagens skeenden?
Vi har cirka 30 innehav i fonden och lägger en hel del tid på att hitta nya kandidater till fonden. Max innehav har vi sagt är 35 bolag.

Vi tackar Henrik och Andreas för att de tog sig tid att svara på frågorna idag. Men oroa er inte, det kommer faktiskt en del två – jag hade helt enkelt för mycket frågor och de svarade lite för bra på de jag hade.

Men i väntan på nästa del i vår intervju så kan ni gärna kika in deras fond Coeli Global Selektiv på Avanza eller läsa mer om Coeli på deras hemsida.

Innehåller affiliatelänkar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...