söndag 8 september 2019

Miljonen i hamn - samt vikten av bibehållet tålamod

Efter de senaste veckornas återhämtning på börsen, samt insättningar ifrån augusti månads lön, så är ett väldigt stort delmål uppnått - portföljens värde ligger nu EN MILJON KRONOR!!

Det här är ny mark för min del och det känns på många sätt väldigt kul. Självklart ska det nämnas att en betydlig del av värdet utgörs av belåningen jag har på min portfölj. Det är tyvärr en liten asterisk i sammanhanget, men eftersom det hittills varit så pass fördelaktigt för mig att använda mig av belåning, så känns det ändå fantastiskt att nå till den här portföljnivån så pass snabbt. Det skapar ju dessutom en väldigt fin bas till utdelningar under kommande tid med över 50 000 kr i prognosen för 2020 om nuvarande innehav skulle dela ut på samma nivå.

Så hur har jag firat? Inte helt olikt bilden ovan så har jag egentligen försökt njuta av vänner, träning och allt annat kul däremellan. Det känns tryggt att veta att man är på en bra väg i livet och därför strävar jag efter att bara glida rofyllt på den vågen. För just tålamod är något jag kämpat med väldigt mycket förr. Rastlösheten har varit en ständig kompanjon för mig i livet, vilket ofta applåderats av andra för att man det inneburit att jag tagit mig för väldigt många roliga saker (även om jag kanske själv inte alltid mått så bra av det). Bristen på tålamod ligger nog mycket i tiden för min generation upplever jag där tankar som att "aldrig nöja sig" och att det finns inget värre än att vara tråkig" är centrala. 

Jag försöker aktivt ta avstånd från detta och verkligen göra valet att njuta nu av de små ögonblicken i vardagen på min resa. Den här resan jag satte av på för två år sedan har redan burit frukt och därför måste jag stå på mig och mota tankar såsom "Fan vad segt det här går!" i grind direkt. Jag mår väl bra? Ja. Varför ska jag då plåga mig själv med bristande tålamod? Jag vet inte. Bra, då kör vi på helt enkelt och är tacksamma för det som kommit och för det som komma skall. Bra så.

Välkomna till min inre monolog...ni får ursäkta flummet, men det känns väldigt viktigt för mig att verkligen ta vara på glädjen i att nå milstolpar och möjligheterna som kommer med en stärkt ekonomi. Att medvetet ta avstånd från några av samtidens tokigheter känns som en nyckel för att fortsätta i just den riktningen - en riktning jag vill ska präglas av tacksamhet, nyfikenhet och glädje. 

Tack för att ni fortsätter hänga med, det blir många roliga år till av aktiesparande och flummiga tankar hur man bäst uppnår drömmen om ekonomisk frihet.

25 kommentarer:

 1. Stort grattis! Förstår att det måste kännas stort!? Själv når jag troligen halvvägs lagom till nästa lön. (Om inte Trump twittrat något "dumt") :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har gått och sugit på det hela dagen nu faktiskt efter att jag skrev ned mina tankar och vidden av det har väl slagit mig mer och mer faktiskt.

   Jag tänkte lite tillbaka på när man var ung. Det hände ju att man sade "när jag blir stor ska jag bli miljonär" som liten barnspoling när man gick och sparkade smågrus på väg hem från fotbollsträningen. Får inte glömma den lille pojken. Han hade varit stolt :)

   Radera
 2. Grattis! Klart man ska få fira lite, på det sätt man själv vill.
  Jag slåss också mot rastlöshet och att aldrig riktigt nöja sig...Har blivit bättre, men fick ett litet utbrott i helgen så jag tyckte det mesta var fel/tråkig/tog för lång tid...

  Jobbar vidare :-)

  Hälsningar Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag tror att vi synkade vårt utbrott där faktiskt i helgen isf. Det är inte så att känslan gnager mig varje dag direkt, men det var ganska påträngande just de senaste dagarna. Så därför behövde jag påminna mig själv om att ta det luuuugnt, njuuut.

   Men vi kan stötta varandra i processen, då löser vi det garanterat :)

   Radera
  2. Låter som en bra plan :-)

   Radera
  3. Haha, skönt. Då var det bestämt! :)

   Radera
 3. Stort grattis till 1 miljon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det har varit många vänliga ord på alla plattformar. Värmer verkligen. Dock inga hemligheter utan bara idogt sparande och investeringar i vettiga aktier.

   Radera
 4. Grattis och snyggt jobbat! Hur stor är belåningen procentuell portföljen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och bock, har också följt er resa med mycket behållning måste jag säga :). Belåning ligger på ca 30% nu men jag skuldsanerar ganska kraftigt nu under hösten tänker jag så att räntan går ned till 1,19% på Nordnet och 0,99% på Avanza. Givet att Trumps fingrar inte går vilda så bör det vara möjligt inom ett par månader.

   Radera
 5. Svar
  1. Tack IGMR, säger samma till dig som Flow. Många fina inlägg jag haft stor behållning av att läsa, gillade särskilt tågspecialen :).

   Fortsatt lycka till på er resa!

   Radera
 6. En bra plan leder ofta till framgång! Grattis 10årsplanen! De flesta sunda företag har ofta någon form av belåning för att kunna satsa och få luft under vingarna. Din belåning ser jag som fullständigt rimlig då det är ett medel för att investera och inte till konsumtion a la resor till Thailand. Stort lycka till nu mot miljon nummer två!!

  Mvh,

  Atlas

  atlasinvesto@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Atlas och bra uttryckt, du fattar grejen ser jag.

   Miljon nummer två får komma när den vill, jag kör på i samma stil helt enkelt ;).

   Ha en trevlig vecka!

   Radera
 7. Stort gratis!
  Det måste kännas helt underbart. Att kämpa på och nå sina mål gör mycket för välbefinnande och inte minst självförtroendet när man ser att det faktiskt går att lyckas.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PP, fint sagt.

   Den här gången slogs jag dock av lite rastlöshet över att det gått "långsamt". Men tids nog sjunker det nog in att jag gjort ett fint jobb och att välbefinnandet istället kan få fylla det tomrum som rastlösheten annars skapar ;)

   Lycka till själv också, hur ligger du till just nu?

   Radera
  2. Tack,
   Jo men det gårhyffsat, det kommer lite uppdatering ang. detta under hösten.

   Radera
  3. Gott att höra, det ser jag fram emot. Du får gärna skicka mig en ping så att jag inte missar det :)

   Radera
 8. STORT grattis kära vän!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, man glömmer nog aldrig den dagen gissar jag? Lär minnas den länge själv i vart fall :)

   Radera
  2. Du glömmer den lika lätt/svårt som de efterföljande ;)
   Har, tyvärr, bara vaga minnen om den första... :/

   /Sofokles

   Radera
 9. Grattis.
  Jag kör också med belåning, mestadels Nordnet och håller mig så att jag med viss marginal "bara" betalar 1,19% ränta. Som pensionär ska man nog vara i stort sett obelånad, men nu tycker jag precis som du att man får lite extra fart.

  Jag har idag 1.478.000 kr i eget kapital och över 2 MSEK (2.029.000 kr) inkl belåning. Jag har dock inte uppmärksammat när jag gick över 2 MSEK då det inte är "mina" pengar alltihopa, men det bör ha varit senaste veckorna. 1,5 MSEK i eget kapital hoppas jag dock kunna fira snart...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt där, och det känns lite betryggande att fler valt samma väg. Jag hade inte riktigt någon förebild som visade vägen med belåning av portföljen men jag räknade på det och det kändes vettigt helt enkelt.

   Grattis till framfarten! :)

   Radera
 10. Är övertygad om att det kommer fortsätta att flyta på för dig oavsett svängningarna på aktiemarknaden.

  Stort grattis till första!  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Arne, hoppas jag kan leva upp till din övertygelse :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...