onsdag 30 januari 2019

Dags att se över kostnaderna

Jag har länge fört en kamp för att slakta mina fasta kostnader. Det här har alltid tillåtit mig ha ganska vidlyftiga resevanor, som jag tycker är bland det bästa man kan göra i livet, och ändå ha ett högt sparande. I dagsläget så ligger jag på strax under 4 500 kr/månad i fasta kostnader om man endast ser till min del av hushållets gemensamma kostnader. Det finns värre fullblodsproffs där ute men personligen jag väldigt stolt över detta eftersom det drastiskt minskar min ekonomiska stress varje månad. Jag tänkte ta er igenom hur jag brukar gå tillväga och även komma med något ytterligare tips när jag ändå är igång. Vänligen observera att inlägget innehåller annonslänkar.
El. Här går jag alltid in på Elskling.se och ser över vilket erbjudande jag kan få varje år. Är du i flyttagen så kan du dessutom få extra bra deals från många elleverantörer som erbjuder nykunderbjudande. De gör detta för att de helt enkelt tror att du är för lat för att byta elbolag när du väl valt ett. Statistiskt sett så har de så klart rätt men eftersom du läser bloggen och avskyr onödiga kostnader så faller du inte in i den kategorin så klart utan du byter avtal varje år eller vid de tillfällen som du får ett bättre erbjudande. I år faller valet på Göta Energi för min del, 76,09 öre/kWh och utan någon bindningstid. Tack och bock!

Hemförsäkring. Vi hade tidigare Länsförsäkringar och betalade 140 kr/mån men har nu gått över till Hedvig. Jag fick upp ögonen för tjänsten via en kompis som sade att de var billiga och grymma på att lösa ärendena direkt via chatten de har i sin app. Han blev av med sin cykel och det hela löste sig på en dryg kvart bara. Det kändes lockande, eftersom jag själv är mer van vid en handläggningstid på i alla fall en vecka för liknande ärenden. Så jag kontaktade dem och fick faktiskt ned kostnaden hela 5 spänn/månad för samma skydd. Inga vansinniga summor så klart men likväl en besparing och förhoppningsvis också riktigt bra ärendehantering när olyckan är framme.

Bolån. Jag gillar gratis jämförelsetjänster för att kolla upp att jag ligger bra till. Elskling är ett exempel på det och Mittbolån är ett annat. Det skadar liksom inte att kolla upp att man har det bästa erbjudandet för sin belåningsgrad på bostaden. "Tyvärr" lät Mittbolån mig veta att vi redan en bra ränta i 1,34% från Danske Bank, så vi stannar kvar där för stunden. Men allt eftersom vi amorterar på lägenheten, och får ned belåningsgraden, så kollar vi upp så att vi fortfarande har den bästa möjliga räntan.

Kreditkort. Innan jag upptäckte Kortio fick jag jobba stenhårt och googla runt som en tok för att hitta mitt bästa kortupplägg som jag har nu sedan ett tag tillbaka. Kortio är ytterligare en jämförelsetjänst, fast alltså för kreditkort. Den här gången såg jag ingen anledning att justera mitt upplägg men rekommenderar ändå att ni kikar in tjänsten för att se om ni inte kan hitta något extra smart kort. Exempelvis är Norwegians kort positivt för mig eftersom det tillåter mig göra gratis uttag, både här hemma i Sverige och i utlandet. Just kortkostnader på semestern är något som många svenskar normalt åker på när tar sin årliga tur till Thailand. Själv har jag tröttnat rejält på att läsa kvällstidningarnas artiklar på ämnet. Så gör något åt det idag om du inte redan har det.

Tänker du nu för dig själv "Ska man ens ha ett kreditkort?", så kan du gärna kika in det här inlägget som jag skrivit på ämnet. Spoiler alert: jag själv är positiv till att äga kreditkort men det finns absolut vissa faror med det som man bör känna till innan man skaffar det.

Lösa lån. Känsligt ämne eftersom jag inte tycker man ska ha något lån utöver bolån och CSN. Du ska få ränta, inte betala det. Men siffrorna talar tyvärr ett annat språk, så om man ändå befinner sig i det här läget så skulle jag vilja slå ett slag för tjänsten Anyfin. Så sjukt enkel tjänst där du bara behöver ta ett foto på din faktura och i retur får du ett erbjudande från Anyfin, där de berättar hur mycket du kan spara på att använda dem istället. Du accepterar enkelt via BankID - and off you go! Men ja, försök att göra detta till en sista åtgärd och sätt igång med sparandet och bygg din egen pengamaskin istället.

Lycka till med kostnadsbesparingarna och hojta gärna om ni lyckades få till någon besparing i år! ✊

7 kommentarer:

 1. Ett hett tips är att bli guldkund hos LF så får du kort etc utan avgift och 20% rabatt på försäkringarna.

  Sen kör vi alltid cash när vi är utomlands. Mycket enklare än kort, och man slipper avgifter. Du växlar en gång, sen har du pengarna i hotellets kassaskåp och tar med dig en bunt ut varje dag. Vi köper sällan nåt även på semestrarna så pengarna räcker långt. Mat betalas med fördel i Asien med cash. Den godaste maten köps som bekant i de lite mera ruffiga områdena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag hade silverstatus på LF innan jag bytte. Hur kvalificerar man sig för guld? Tack för tipset!

   Skönt att ha ett system ordnat. Frågan är vilken växelkurs man får då och om man inte konsumerar alla kontanter så blir det två växlingar innan man väl får pengarna tillbaka. Så där tror jag faktiskt att ett bra kortupplägg kan vara att föredra. Även om man vill köra kontantmetoden så kan man isf hitta en bankomat utan uttagsavgift och ta ut pengar flera gånger för att anpassa mängden pengar efter konsumtionen? Dessutom slipper man risken av att ha en massa pengar i cirkulation, även om man nu har de inlåsta på ett hotellrum. Bor dock sällan på hotell eller på ett enda ställe när jag reser, så det är kanske därför jag känner att det upplägget inte hade varit optimalt för just mig.

   Lite långrandig där kanske...tankar? :)

   Radera
  2. Jag föredrar också ett kortupplägg med ett kort utan uttagsavgifter. Till hotellets kassaskåp finns det huvudnycklar så jag vill inte förvara en hög med pengar där. Utan hellre fler uttag med mindre mängder.

   Radera
 2. Vad trevligt att du tipsar om hur man kan kapa kostnader via olika tjänster, mysigt att precis varenda länk är olika typer av affiliatelänkar. Gör inlägget jäääätttetrovärdigt.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för kommentaren. Jag tar till mig din kritik och kan säkert balansera bättre framöver. Med det sagt, så står jag dock bakom alla produkter som jag valt att lyfta fram här och hoppas de kan komma någon till gagn. :)

   Radera
 3. Se till att läsa fakturan från Göta Energi ordentligt. Riktigt skojarbolag.

  ~Frilosofen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså? Haft de vid ett tidigare tillfälle faktiskt utan problem men tackar för blänkaren, ska hålla koll :).

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...