torsdag 10 januari 2019

Vad kan vi lära oss av Roger Akelius?

Lite sen på bollen kanske men jag såg i dagarna en dokumentär om den ganska kontroversielle fastighetsmagnaten Roger Akelius som berörde mig. Han var mer i fokus under 80- och 90-talet vad jag förstått, vilket gör att jag faktiskt undgått att känna till honom i min ungdom. Det man snabbt blev varse om dock under dokumentärens gång var att han inte var en figur som gick hem i alla stugor.
Det går inte att förneka att Roger skapat ett imponerande stort fastighetsimperium som bidragit till flertalet nya arbetstillfällen. Han har också på ett rakryggat sätt levt som han lärt och på så vis i viss mån tagit bort själva "fifflet" ur ordet skattefiffel. Sedan så drivs jag ju dessutom själv av att försöka bli bättre företagare själv på sikt, så naturligtvis tycker jag att entreprenörers framgång är intressant att ta del av.

Men om vi höjer blicken, vad känner i dagens Sverige för våra miljardärer? Jag själv känner mig väldigt kluven inför den här typen av personer. Å ena sidan kan jag ge honom en poäng när han säger saker som "Varför ska vi diskriminera de rika bara för att socialdemokraterna har ett partiprogram?".
Men problem som han bidrar till, som bostadsbrist och stigande hyror för mindre bemedlade personer, är något jag inte ser på med lika blida ögon.

Här tycker jag att Akelius helt enkelt blundar inför problematiken han skapar och är övertygad om att det han gör i grunden är hedervärt. "Grundtanken med att förbättra är mycket viktigare än att slummen leva kvar". För det första vänder jag mig mot tanken på områdena som slumområden för det har det i flertalet fall inte varit. Det andra jag vänder mig emot här, rent subjektivt, är segregationen den här utvecklingen skapar i storstäderna. Jag vill helt enkelt att alla typer av människor ska kunna finnas nära varandra. På så sätt får vi den närhet som leder till minskad rädsla som kommer av att vi faktiskt känner vår nästa och slipper peka finger och uttrycka oss i termer som "dem där". Naiv kan det kanske låta men så känner jag.

Nu är jag väldigt nyfiken på vad ni, mina kloka läsare, känner om den här herrn. Kände ni till honom sedan tidigare eller blev den här dokumentären också er första kontakt med honom?

27 kommentarer:

 1. Hej 10 års-planen. Jag har både sett och hört en hel del om om med Akelius även om jag faktiskt aldrig träffat honom och jag tycker definitivt att Akelius är värd respekt. Han har aldrig brytit mot någon lag och han har aldrig skadat någon (vad vi vet) och han har bidragit med mycket mer skatt än de allra allra flesta i det här landet och jag tycker att det är en stor skandal att han får den typen av skit som han får i programmet.

  När det kommer till att han bidrar till bostadsbrist så vet jag inte om du är okunnig eller om du skämtar? I övrigt tycker jag att filmen om Roger var lite skrämmande av andra orsaker än vad du gör. Det jag hade kvar i huvudet efter att ha sett filmen var "överbelåning". Jag tycker att det verkar som om de bygger på lånade pengar. Sorry för lång kommentar (jag har ändå valt bort en hel del som jag vill skriva) ;)

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa, tack för kommentaren. Nej, hans laglydighet framgick och förmåga att skapa arbetstillfällen framgick väl i filmen, just arbetstillfällena hyllar jag självklart.

   Gällande bostadsbristen så skämtar jag inte utan du får gärna leverera din ståndpunkt här :). Mm, affärsidén verkar ju onekligen vila starkt på en Rogers finansiella sinne och förmåga att få till stånd en billig belåning. Rimligtvis borde kreditrisken vara väldigt stor.

   Radera
  2. Det Roger gör är att han snyggar upp fula lägenheter och fula områden. Och att det skulle leda till bostadsbrist är ju helt felaktigt! Alternativet är ju att man låter bostäderna förfalla vilket är just det som hyresregleringen innebär. Det finns bland annat en studie på det där utförd av ett par nobelpristagare på ämnet. Hela systemet är helt sjukt pga de hyrsregleringar vi har i Sverige och Akelius utnyttjar systemet så skyll inte på honom utan skyll istället på Vänsterfolket likt Filosofen här nedan. ;)

   Och vi är helt överens om att kreditrisken är stor. Roger är en smart kille men jag skulle inte vilja investera i Akelius Residential AB.

   Aktiepappa – nytt inlägg på bloggen!

   Radera
  3. Nä, som investeringscase hade jag också avstått :).

   Har du möjlighet att länka till studien du refererar till? Hade varit intressant att läsa.

   Radera
  4. Jag ska se om jag kan hitta den. Fick den rekommenderad av en docent i ekonomisk historia här Göteborg; Jan Jörnmark. Jag trodde först att han skämtade men det är sant.

   Radera
  5. Tack, det hade jag uppskattat.
   Du kan kommentera här med den eller maila till 10arsplanen@gmail.com

   Ha det gott!

   Radera
  6. Länken:

   https://fee.org/resources/roofs-or-ceilings-the-current-housing-problem/

   Radera
 2. Hej planen,

  Jag håller med dig fullt ut, kände precis samma sak.

  Men var beredd på kommentarer likt Aktiepappas här uppe så fort du på något sätt kritiserar det som alla bloggare inom denna sfär hoppas göra sig en hacka på - kapitalismen. Den är bra på flera sätt och väldigt dålig på andra. Men som oftast sväljer de flesta ett koncept med hull och hår (vänster såväl som höger) och verkar koppla bort förmågan att tänka själva och, i detta fall, se att en man som Akelius har både bra och dåliga saker på sitt samvete. Vidare ser du hur en del kopplar sin politiska hemvist eller andra åsikter till sin identitet och tar på så vis personligen illa upp när du kritiserar delar av denna och känner då ett behov av att gå i försvar.

  Aktiepappa verkar snarast ha problem med läsförståelsen. Du skriver:
  "Men problem som han bidrar till, som bostadsbrist och stigande hyror FÖR MINDRE BEMEDLADE PERSONER". Och detta är ju sant. Om biliga lägenheter köps upp och lyxrenoveras och således får en kraftigt höjd hyra, samtidigt som knappt några nya billiga bostäder byggs, så minskar utbudet för de mindre förmedlade. I vanlig borgerlig anda kan då Aktiepappa hävda att det är individens ansvar att husera sig och här håller jag delvis med. Men det som de blå inte förstår är att ett samhälle där alla lämnas vind för våg att lösa sina egna problem enligt strikta marknadsekonomiska regler i slutändan missgynnar alla! Det är alltså bättre med vissa grundläggande sociala skyddssystem som ser till att folk inte hamnar på gatan eller i utanförskap och åp så vis blir sjuka eller kriminella, vilket i sin tur blir en större belastning för samhället än vad några subventionerade bostäder någonsin kan bli.

  Mina tankar.

  ~Frilosofen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frilosofen, tack för dina tankar. Likt dig, om jag får anta att du faller under den kategorin själv, så har jag svårt att köpa ett koncept med hull och hår. Det här är nog också anledningen till att jag kan reagera på dokumentären om Roger som jag gjorde.

   Utan att gå in för djupt på min egen politiska hemvist så är jag helt enig med dig att Akelius affärsidé kan försätta många människor in i en prekär situation. En situation som alla inte är starka nog att lyfta sig ur. Jag tror det är Köpenhamn som föregår med gott exempel här, där de har lagstadgat att en viss procent av all nyproduktion ska vara "affordable housing". Jag tycker det här är en bra mellanväg mellan utveckling och samhällstänk.

   Radera
  2. Haha, intressant att läsa dina tankar Filosofen. Jag kan informera dig om att jag inte har några problem med läsförståelsen. Däremot har jag problem med att andra (gärna vänstervridna personer) ska lägga sig i vad som är okej att tjäna pengar på. Är det till exempel okej att tjäna pengar på att sälja mat till människor? Att sälja kläder? Kanske borde vi ha regleringar där också så att det inte bara sälja lyxmat och lyxkläder?

   Det alternativ du talar om har gett oss den situation vi har idag. Tycker du den är bra?

   Aktiepappa – nytt inlägg på bloggen!

   Radera
  3. Aktiepappa, jag tror nog visst du har lite problem med läsförståelsen.

   Notera att jag aldrig sagt att jag tycker att Akelius gör fel i sak genom det han gör. Min högst personliga åsikt är att om man tycker att Akelius gör fel så är det politikens roll att ändra systemet och täppa igen eventuella hål. Samma logik som för hans "skatteflykt" alltså.

   Vad jag däremot säger är att jag tror att det är dåligt för samhället med den segregering som givetvis följer av Akelius verksamhet.

   Vidare förstår jag inte riktigt om du syftar på mig när du talar om vänstervridna människor, isåfall bekräftas min tes ovan om din yrhet då jag varken är vänster eller höger utan kan ta till mig idéer oavsett politisk hemvist. Jag tänker således själv. Jag tycker det är väldigt märkligt överhuvutaget med människor som identifierar sig fullt ut med ett parti. Jag tror det är nyttigt med svängningar åt båda hållen med jämna mellanrum. På så vis hinner de bra idéerna från båda sidor implementeras samtidigt som de dåliga snabbt fasas ut, när pendeln svänger åt andra hållet.

   Jag kan för sakens skull informera om att jag inte har några problem med folk som tjänar pengar på att sälja mat eller kläder, varför du nu skulle tro det.

   Jag håller med om att dagens situation är dålig, varför tror du att jag tycker något annat? Jag är dock inte lika säker som du på att det beror på att ett antal hyresrätter är "kraftigt subventionerade". Jag är däremot säker på att din reduktionistiska syn begränsar dig att se hela problemet.

   Om du nu läser ditt svar till mitt första inlägg igen och ser vad jag faktiskt skrev så ser du hur mycket du antar att jag tycker, i stort sett gripet ur luften. Tänk gärna över varför du gör så.

   Ser fram emot ditt svar.

   ~Frilosofen

   Radera
 3. Gillade denna dokumentär, även om det är lite tråkigt att SVT ofta ska ha en anti-kapitalistisk inriktning på sina intervjuer. På vilket sätt bidrar Roger Akelius till bostadsbristen? I själva verket köper han in gamla råttbon som ingen har brytt sig om att underhålla, totalrenoverar dessa och säljer sedan dessa som fina moderna lägenheter. Inget företag har något som helst samhällsansvar att bygga bostäder för folk med lägre inkomster. Audi har inget ansvar att bygga bilar som går att köpa för 100000 kr nya. Det är inte deras affärsidé helt enkelt.
  I varje kommun bör det finnas ett kommunalt bostadsbolag som bygger och förvaltar bostäder för mindre bemedlade, om man vill garantera stabilitet för de boende. Och då dessa bolag ska ha noll och inget vinstkrav borde det gå att hålla hyrorna på låg nivå, och fastigheterna kan bestyckas med enklare kök, badrum, fönster etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon Snålgrisen. Yep, jag kan hålla med om att jag skulle tänka mig för ett par gånger innan jag, i egenskap av superkapitalist, hade ställt upp på ett personporträtt med SVT. Det är ju allmänt känt att de lutar mer åt mitten/vänster än borgerliga alternativ.

   Sedan känner jag att stora aktörer i näringslivet definitivt ska bära ett visst samhällsansvar och jag gillar som sagt en modell där bostadsbyggare har krav på sig att också skapa en del bostäder som mindre bemedlade kan ta del av. Kommunala aktörer är så klart också en rimlig väg men jag skulle vilja se att privata aktörer, som ofta är mer på tårna, också får bära ett visst ansvar.

   Radera
  2. Hmm, jag förstår fortfarande inte varför de ska ha ett ansvar gentemot samhället? De har ju faktiskt ett ansvar i och med att de betalar ganska rikliga mängder med skatt i de länder där de verkar. Det är ju sedan upp till staten att förvalta dessa skattepengar på bästa möjliga sätt, t.ex. genom kommunala bostadsbolag för att säkra tillgången på bostäder till samhällets svagaste. Socialism i ett nötskal, helt enkelt. Att privata aktörer är mer på tårna än kommunen, säger väl ett och annat om hur det *inte* fungerar i vissa kommuner.

   Vårat företag skänker en slant till någon välgörenhetsorganisation samt att de betalar sin skatt. Jag ser inte varför vi skulle erbjuda konsulttjänster för 200 kr till företag som har dålig betalningsförmåga, då vi skulle gå back på jobbet just pga att vi som företag har höga skatter och avgifter att betala. Det är ju en avvägning, kapitalism vs socialism, och Sverige har ju valt sin väg med väldigt höga skatter, just för att staten ska ta ett stort ansvar för vägar, barnomsorg, sjukvård, bostäder etc. Det har jag inga problem med alls, men privata aktörer ska inte lastas för vad kommunerna inte klarar av. Istället för att bygga svindyra sportarenor, statyer för mångmiljonbelopp kanske man skulle satsa på lite allmännyttiga bostäder, om nu detta är ett bekymmer i sagda kommun? Eller får medborgarna i denna kommunen rösta på partier som väljer att premiera bostadsbyggandet.

   Jag är på intet sätt en kapitalist bara för att jag efterlyser aningen mer tjänstemannaansvar och en allmän uppsträckning i vad kommunerna väljer att lägga pengarna på.

   Radera
  3. Tack för kommentaren, jag tycker du resonerar klokt och håller helt med dig i att ett ökat tjänstemannaansvar och bättre prioriteringar på kommunal nivå behövs.

   Dock är jag fortfarande av åsikten att B2c-företag, inte B2B som i ert exempel, har ett något större ansvar att faktiskt göra ett positivt avtryck på de marknader de existerar. Att de inte självmant kommer göra detta om inte allmänheten ropar efter det, som användande av palmolja i livsmedelsprodukter exempelvis, det förstår jag helt. Jag tycker därför att ett krav på att delar av nybyggnationer ska erbjudas till låga hyror är en bra väg att gå för bostadsbolag. Det hade absolut bidragit till en minskad segregation mellan stadskärna/förort. Vad tror du om det?

   Radera
 4. Hej 10 års planen!

  Jag är en ny-gammal bloggare som har satt igång igen efter att ha haft ett uppehåll. Jag håller på och bygger min blog roll nu och tänkte lägga in din blogg där. Du får gärna länka tillbaka om du känner för det.

  Lycka till under 2019!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Drömmaren, välkommen tillbaka in i värmen. Är det ett nyårslöfte som ligger bakom initiativet? :)

   Vad snällt att du vill lägga till min blogg i din lista, gör gärna så att jag återgäldar tjänsten, lycka till!

   Radera
  2. Nae inget nyårslöfte faktiskt, har hela tiden haft sug att blogga men har haft svårt att hinna med det. Ska försöka prioritera det lite mer framöver :)

   Radera
  3. Vad kul, jag uppskattar verkligen alla röster i bloggosfären så ska läsa dina inlägg med intresse!

   Radera
 5. Jag har inte sett dokumentären men gillar Akelius. Han är en stor hyresvärd i det utsatta miljonprogramområde där jag jobbar och att lägenheterna är tipp topp hjälper absolut upp områdets status. Om jag förstår saken rätt renoverar han upp när en lägenhet blivit tom. Andra företag slänger ut alla o renoverar sedan upp tutti. Det är svårare att försvara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant input, tack för din kommentar.

   Ta gärna och kika in dokumentären också vid tillfälle som påvisar ett antal intressanta saker kring just upprustningen av miljonprogramsområde. Men huruvida de "kastar ut" tidigare hyresgäster eller inte framgår inte riktigt så positivt att höra om så inte är fallet :)

   Radera
  2. JAg har bott i Akelius fastigheter och det bolaget gör är att de renoverar efter att tidigare hyresgäst flyttar ut och höjer sedan hyrorna. Jag tycker det är ett schysst sätt som möjliggör kvarboende utan höga hyreshöjningar. En av lägenheterna som jag bodde var av äldre snitt och skulle sedan renoveras efter att jag flyttade ut. Den andra var nyrenoverad.

   Radera
  3. Det var faktiskt en schysst approach. Tack Plina för att du delade med dig av den erfarenheten. Har själv aldrig bott i en fastighet från Akelius så den biten kände jag inte till innan. Skönt att jag har så bra läsare :)

   Radera
 6. Han har skänkt 700msek till SOS barnbyar, en fantastiskt fin organisation. Tycker inte man ska glömma bort den gärningen i sammanhanget, det är otroligt viktiga pengar som gör väldigt mycket för utsatta barn. Hatten av för det. Det finns alldeles för många miljardärer som aldrig skulle ge bort liknande belopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant Signs, det kan jag faktiskt ta och komplettera artikeln med också för att vara lite mer rättvisande.

   Radera
 7. Hej 10 års planen,
  Tycker både programmet (även om det var lite väl vinklat) och din blogg om herr Akelius är bra och intressanta.

  Precis som signs skrev får man inte glömma alla hans goda gärningar också. Tror att han 2 eller 3 gånger under December månad utmanat alla svenska företag och privat personer till donationer av pengar till olika behövande organisationer som tex SOS barnbyar, läkare utan gränser mm.

  För varje krona som kommit in har han dubblat den av sina egna intjänade och skattade pengar. Han brukar säga varje gång, hoppas det kommer bli extremt dyrt för mig. Tror att det under December 2017 kom in totalt 127 miljoner från alla svenskar och företag. Dessa 127 miljoner dubblade han så 254 miljoner skänktes till den organisation som han bestämt.

  Ibland är det alldeles fel och man ska nästan skämmas för att man blivit rik i detta land men i motsats till Oligarkerna har man jobbat hårt, haft en ide som man sedan lyckas med, förstår inte varför man ser ner på dessa personer?

  Hur mycket har inte Ingvar Kamprad, Stefan Persson, bröderna Rausing mfl betytt för moderland Svea?

  Har själv en rejäl post i Akelius och ser denna som bland det mest säkra man kan ha.

  Ha en underbar helg vänner.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malte,

   tack för kommentaren. Jag hade som sagt inte mycket förkunskap om den här herren innan jag såg dokumentären så kul med alla er som har en bra bild av honom sedan tidigare. Good or bad, det välkomnar jag.

   Håller med dig att IK, SP, Rausing-bröderna betytt mycket men jag är av en mild skeptisk natur så jag har svårt att se odelat positivt på deras gärningar. Men överlag så är man självklart imponerad över vad de lyckats med.

   Trevlig helg på dig med! :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...