För det är faktiskt så att ni har kommit in hit på bloggen från 80 olika länder sedan dess begynnelse, mindre än 90% av trafiken kommer ifrån Sverige. Självklart är det en hel del semesterparadis representerade här men också en stadig skara användare ifrån "vanliga" europeiska länder och jänkare.
För egen del har jag nog främst drömt om att bosätta mig i centrala Europa i ett fransk- eller tysktalande land istället för the land of the free. Inom EU kan jag tänka mig att regelverket är ganska lika men undrar om det är någon som har god erfarenhet av Schweiz också, som ändå är ett av de länderna jag tänkt främst på. Att göra detta för ett svenskt företags räkning vore ju allra enklast som expat, men om man inte lyckas få detta till stånd så vill jag också höra om hur man skulle kunna göra det själv.
Det finns så klart en rad frågor att beakta för en sådan här flytt, men de som jag tänkt på länge är:
- Hur är skatterna i landet för olika inkomstnivåer?
- Vad kostar försäkringar i landet, brukar företaget täcka detta eller tecknar man själv?
- Hur fungerar det att investera fortsatt i Sverige?
- Hur fungerar det med pension?
- Hur fungerar det med att få medborgarskap? Kan man ha dubbelt medborgarskap? Är det nödvändigt att få lokalt medborgarskap för att leva och verka?
- Hur fungerar det om man bor där med partner som gift/ogift
- Hur fungerar det om man bor där som hel familj?
- Hur fungerar bostadsmarknaden, är det hyra som är kutym eller brukar folk köpa om de har råd?
Det finns säkert många fler frågor än dessa som kan vara värda att beakta. Är väldigt tacksam för all hjälp och stöd här. Främst har jag fokus på DACH-länderna (Tyskland, Schweiz, Österrike) men om ni hittat andra smultronställen i världen är detta så klart väldigt välkommet.
Tusen tack på förhand.
Jag har bott i fransk eller tysktalande land sen 2013, nämligen Schweiz. Jag har bott på båda sidor av Röstigraben. Det är ett trevligt litet land. Det är som vilket bondesamhälle som helst utanför städerna. Allt som är platt är odlat, lutar det så är det betesmarker.
SvaraRaderaEnkelt förklarat, har du jobb är du välkommen.
Hur är skatterna i landet för olika inkomstnivåer?
Jag tycker inte att man kan jämföra skatter och inkomster mellan två länder. Visst här är skatten låg, men å andra sidan betalar man för det man gör. Man måste också ha en sjukförsäkring, vilket blir som en skatt. Jag inbillar mig också att det är fler poster på lönespecen här än i Sverige(olika pensionsavsättningar,källskatt,olycksförsäkring,arbetslöshetsförsäkring). Men skatten är låg, den ändrar sig för varje kanton och nivåerna ändras med lönen.
Vad kostar försäkringar i landet, brukar företaget täcka detta eller tecknar man själv?
Jag är rätt bra försäkrad genom jobbet.
Hur fungerar det att investera fortsatt i Sverige?
Jag investerar i Sverige då de inte fattat att det ska vara billigt att handla här än. Skatteverket har avtal med Schweiz som du kan läsa.
Hur fungerar det med pension?
Av de få som visat något intresse om sin framtida ekonomi så är min bild är att det är så som det var i Sverige förr, det är mest pensionsförsäkringar.
Landet har också ett pensionssystem som de kallar 1:a, 2:a, 3:e pelaren. Vissa delar av dessa pelare får du ta ut för en investering, typ köpa hus(sänka levnads kostnaden), start eget.
Hur fungerar det med att få medborgarskap? Kan man ha dubbelt medborgarskap? Är det nödvändigt att få lokalt medborgarskap för att leva och verka?
Skiljer sig från varje kanton, men du måste i alla fall ha haft ett C-permit minst 5 år innan du kan ansöka, göra tester, de ska rösta i byförsamlingen om du får bli medborgare....
Hur fungerar det om man bor där med partner som gift/ogift
Som i Sverige, båda tar hand om hushållssysslorna då det behövs ;)
Hur fungerar det om man bor där som hel familj?
Har ingen familj här
Hur fungerar bostadsmarknaden, är det hyra som är kutym eller brukar folk köpa om de har råd?
Hyra, inga köer. Det är mer som att söka jobb än en bostadskö. Du tittar, skickar en ansökan om vem du är/har råd med hyra, de väljer vem som får hyra.
Fasen så fint Erik!
RaderaHoppas du tillåter mig ställa några små följdfrågor bara?
1) Gällande skattenivån har jag förstått samma sak från kompisar. Att det bara är ca 25% i skatt och höga löner men att du sedan får betala egna, dyra försäkringar samt att kostnadsnivåerna är smått sjuka. Men är det progressiv skattesats och var går brytpunkterna?
2) Ska kolla på skatteverkets avtal vid tillfälle. Men i korta ordalag, är det något betydande jag behöver tänka på? Att investera i KF gissar jag?
3) Att bo med partner/ogift...haha, det jag avsåg här var faktiskt om det finns skattelättnader eller dylikt. Kommer inte ihåg specifikt men har hört ryktesvägen att det premieras finansiellt i Tyskland i alla fall om man är gifta. På ett sätt som stimulerade par till att inte vara 100% heltidsanställda båda två. Svårt att förklara mig men du kanske förstår vad jag menar?
4) Speciellt bostadssystem. Har du upplevt det som enkelt eller problematiskt att få din ansökan beviljad?
Tusen tack, blev verkligen glad av ditt svar!
1. Progressiv, samt att CH till skillnad från Sverige har förmögenhetsskatt på samtliga tillgångar bostad etc man äger.
SvaraRaderaI Ch så får du högre skatt om gift. Då sammnräknas inkomst och därmed högre skattesats. Själv till att Schweizare avvaktar giftemålet ;)
Oj, det var två riktiga guldklimpar till tips. Hur stor beskattning är det på allting inkl bostaden? Gör det att folk drar sig för att faktiskt köpa? Även när det kommer till hus?
RaderaShit, vilket speciellt system. De flesta konservativa länder brukar ju premiera giftermålet men här känns det ju helt omvänt. Vad är bakgrunden till detta kan man fråga sig.
1) Senaste normala lönen jag fick så var det snarare knappt 14% skatt. Och innan en liten löneförhöjning var det knappt 13%. Och då vi fick den 13e månadslönen var det snarare i närheten av 20%. Jag tror det är en tabell med många brytpunkter, löneavdelningen brukar bara hänvisa till att de drar vad befolkningskontrollen säger att de ska dra från oss utlänningar. Så jag vet inte exakt. Mitt första år räknade jag ut att skillnaden mellan lönen på mitt kontrakt till vad jag hade på kontot efter att de försäkringar man måste ha var betalda var ungefär 25%.
SvaraRaderaVisst är det dyrare än Sverige men inte sjukt dyrt, vissa saker kan till och med vara billigare här. Men det är skillnader på varje kanton på skatter, i folkmun låter det som att Zug är bäst att bo i skattemässigt och Neuenburg har högst skatt.
2)Jag hade ISK när jag skrev mig här och har kvar det än. Men det behandlas som ett vanligt fond/aktie -konto då det är så jag måste skatta. Har mailat med avanza för att försöka få dem att sluta dra full svensk skatt då jag ändå bara ska betala 15% på utdelningarna i Sverige, men ingen förändring. Och sen 2018 är das Bankgeheimnis der Schweiz borta för EU-borgare.
3)Som gift vet jag att man deklarerar som en enhet då man anses ha delad ekonomi. Annars är jag inte så insatt.
4)Inte vad jag märkt, jag har inga betalningsanmärkningar och tjänar tillräckligt för de boenden jag tittat på.
Man kan flytta ut ur en lägenhet på kortare tid än uppsägningstiden om man kan presentera en person som är villig att ta över kontraktet för hyresvärden. Så gjorde jag på första lägenheten jag hade själv(som inte firman ordnade) på då jag flyttade in och ut ur den.
1) Är det satt i system också att man får en extra månadslön varje år? Som en julbonus ungefär? Gällande kostnader så har jag för mig att kostnader för matinköp+restaurang låg lite över stockholmsnivå men inte vansinnigt mycket iofs. Det känns ju lite motiverande och 13% är ju ett skämt. :)
Radera2) Hmm, har lite svårt att förstå exakt hur du menar. Tvingas du betala 15% i källskatt på alla svenska utdelningar alltså? Som du sedan själv måste kräva tillbaka från skatteverket?
3) Alright!
4) Just det, det har jag hört från kamrater att man, till skillnad från Sverige, faktiskt förväntas ära det kontrakt man skrivit upp sig på. Mao, inte lika flexibelt. Men skönt att det finns en workaround i form av en ny hyresgäst då.
Jag bor sedan ett år tillbaka i Amsterdam och kan varmt rekommendera Nederländerna. Alla är väldigt bra på engelska, de har en platt företagsstruktur så alla du:ar alla och de jobbar aktivt mot alla typer av diskriminering. Schiphol är en fantastisk flygplats med billiga direktflyg till Sverige.
SvaraRaderaHur är skatterna i landet för olika inkomstnivåer?
Som utbildad utlänning behöver du bara betala skatt på 70% av din bruttoinkomst, "the 30% ruling". Dessutom är det ganska standard med 13 månadslöner per år samt en halv månadslön i julbonus och ca en halv månadslön i prestationsbonus (beroende på hur förtaget går då såklart.) Min lönespec är sjukt svårläst så jag vet inte riktigt hur mycket skatt det blir men en bra bit lägre än i sverige i alla fall för min lönenivå.
Vad kostar försäkringar i landet, brukar företaget täcka detta eller tecknar man själv? Sjukförsäkring måste man teckna själv, och hemförsäkring såklart. Företagens försäkringar skiljer sig väldigt mycket åt tror jag så det är svårt att svara generellt, men jag har till exempel inget löneavdrag de första 10 sjukdagarna och sen typ 80% i sjuklön. Företaget betalar också din resa till och från jobbet så mina transportkostnader är sjukt låga.
Hur fungerar det att investera fortsatt i Sverige?
Jag investerar i ISK men utdelningar beskattas som ett vanligt fond/aktiekonto. Jag kör mest indexfonder under tiden jag är här och säljer inget.
Hur fungerar det med pension?
Väldigt likt det svenska systemet. Jag har inte lurat ut om jag kan föra över mina Nederländska pensionspengar till Sverige när jag flyttar tillbaka eller om jag kommer få en skvätt Euro i pension.
Hur fungerar det med att få medborgarskap? Kan man ha dubbelt medborgarskap? Jag har inte träffat någon med EU-medborgarskap som ser nåt värde i att skaffa ett Nederländskt medborgarskap.
Är det nödvändigt att få lokalt medborgarskap för att leva och verka? Du måste registrera dig i staden för att kunna öppna ett bankkonto och få lön, och för att kunna göra det måste du ha en adress, och för att få en bostad måste du kunna visa upp en att du får lön. Klassiskt moment-22 at its finest!
Hur fungerar det om man bor där med partner som gift/ogift. Hur fungerar det om man bor där som hel familj?
Jag bor själv så jag vet inte.
Hur fungerar bostadsmarknaden, är det hyra som är kutym eller brukar folk köpa om de har råd?
Amsterdams bostadsmarknad är galen, det är dyrt och marknaden är blixtsnabb. Utanför Amsterdam går det att få tag på rimligt prissatta hyresrätter och/eller köpa.
Hej Kristina, tusen tack även till dig för dina svar. Det fick mig att minnas att jag faktiskt hört talas tidigare ifrån en kamrat om att NL var ett väldigt bra alternativ för dig som ville jobba utomlands ett tag. Han beskrev det som att "Jag jobbade röven av mig i tre år och det är de pengarna vi lever på än idag". Att de just har en skattelättnad för utbildade utlänningar förklarar ju saken än mer.
RaderaEngelskanivån är ju lika hög där som i Sverige också så kommunikativt lär man ju lösa det galant där.
Mycket spännande Kristina, tusen tack! :)