onsdag 23 januari 2019

Att vara mamma och småföretagare

Sånt här blir jag man ju bara för glad av! På mitt inlägg om "Hur man får bättre lön?" så fick jag en rad intressanta kommentarer från fina läsare, tack för det! Men en som stack ut en aning var den från epitetet Sejva som skrev: 


"Man driver två företag samtidigt, dels företaget Familjen med man i karriären, men även det yrkesverksamma (trycksaker). Kunde växla upp ett hack när barnet lämnat mellanstadiet och till nuvarande nivå när mannen backade ur. Har gått från "mindre insyn" i den gemensamma ekonomin, till total kontroll över kostnaderna och har både kunnat lösa ut honom ur fastigheten och samtidigt kunnat spara så mkt mera än jag kunnat föreställa mig"

Nog för att kommentaren avvek en aning från förvärvslön, som inlägget främst fokuserade på, men sättet hon skrev på väckte ändå min nyfikenhet för att lära mig mer om personen i fråga. Dessutom känns det som att den småföretagande modern inte är en överrepresenterad grupp här i bloggosfären, så det kändes lite kul att lära sig mer om Sejvas historia. Sagt och gjort, jag tog kontakt med henne för att få reda på lite mer om hennes resa, företaget och förstå lite mer kring hennes syn på finansiell frihet. Som tur är så var hon inte särskilt fåordig så ni får nöjet att gotta er i en fin historia. Ladies and gents, I give you Sejva: 

När jag startade företaget 1999 hade jag jobbat länge inom Posten samt även en tid som T-baneförare, men i och med ett litet arv från min mamma bestämde jag mig för att använda de slantarna på något vettigt istället för att konsumera. Jag tänkte nog inte efter så mycket, är mera av en "doer".

Berätta gärna om bolagets historia?

Första 1,5 åren levde jag på Starta eget bidrag samt arvet, bodde i en liten lägenhet i Sundbyberg (utanför Stockholm) och producerade hemma. Sen i och med att jag blev sambo 2001 flyttade vi till större och jag kunde få mera plats och bättre totalekonomi. Jobbade timmar på ett närliggande hotell. När vi köpte gården 2003 hade jag några inackorderade hästar parallellt som gav lite inkomst. Så säg att jag jobbade halvtid de 8 första åren, skottade hästbajs och tog hand om hemmet resten av tiden då maken jobbade mycket och reste en hel del. Han var den som drog in de stora slantarna och skötte ekonomin, jag ville ha insyn men det var trögt. Vi hade dock aldrig några andra lån än på gården, utan det flöt på.

Intressant, det känns som att du lade en bra grund för bolaget där. Hur fortsatte det efter de första åtta åren?

Från 2010 jobbade jag ca 75% och 2014 började jag intressera mig mera för resultat och balansrapporter, kunde styra om verksamheten och plocka bort de mindre lönsamma delarna och fokusera på kärnverksamheten. Jag började att lära mig mera om SEO och göra hemsidan mera optimerad, övergick till Wordpress och mobilanpassning. Har för övrigt inga annonskostnader utan all försäljning kommer in via Google där sidan rankas högt med rätt SEO.

SEO är ju hett! Go on... 
2015 lät jag en byrå utveckla en plugin som gjorde det möjligt att förenkla steget in för kunderna och sen bara rasslade det till. Jag började att föra månadsstatistik i Excel och fick mera insikt i vilka månader som var mera och vilka som var mindre försäljning. Sjukt kul. 2016 var det dags att byta från EF till AB i och med att jag hade så pass bra resultat att statliga inkomstskatten gick in och 2017 var det 100% AB. Vilket jag idag inte fattar varför jag inte gjorde tidigare, det verkade bara så krångligt. Men det har öppnat helt nya vägar för bättre ekonomi och att kunna ta ut en månadslön den 25:e.
Innan skilsmässan för knappt två år sedan var tanken att jag skulle jobba upp företaget ännu mera under några år till och sedan sälja, men nu är det företaget som är min pengamaskin :). Jag har idag en tjej som jobbar timmar och som fakturerar från sitt företag, hon har hästverksamhet och jag kan ringa in henne vid behov, en väldigt bra lösning för oss båda.

Fantastiskt fint av Sevja att dela med sig och jag tycker verkligen det är så härligt att det är en historia som löpt på under längre tid med olika förutsättningar under resans gång. Vi fortsätter med del två av intervjun inom kort. Har ni frågor till henne redan nu så är det bara att slänga upp dem i kommentarsfältet.   

11 kommentarer:

  1. Ett väldigt inspirerande inlägg! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar det. Kände att det fanns en historia här som jag själv inte hört så många gånger faktiskt :)

      Radera
  2. Mycket intressant och inspirerande inlägg och historik av Sevja. En eloge till intervjuaren för bra frågeställningar.
    ./Marie-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marie-Louise. Del två kommer snart så det är bara att hålla fortsatt utkik så får vi veta mer om "Sevja" då :).

      Radera
  3. Instämmer med ovan kommentarer att det var ett roligt och framför allt inspirerande inlägg. Sen vill min hjärna läsa Sevja som "Sejva", alltså försvenskade 90-talsslang från engelskans "Saver". =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, det där var ju bra spottat av dig. Din hjärna både vill och ska läsa "Sejva", jag råkade trycka in ett litet stavfel är jag rädd :).

      Kul att du gillade hennes story!

      Radera
  4. Jättekul att få höra hennes historia. Kommer ett inlägg om Sejva även här snart, men mer hennes middagstips från för några veckor sedan som jag nu testat på djuren här hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den utvärderingen ser jag fram emot och eventuella justeringar av det du tjoffar i och bredvid!

      Radera
    2. Shiet, riktig publikstorm nu för dig Sejva :)

      Radera
  5. Roligt att ni tycker det är intressant att höra lite om hur jag gått från 100% statligt anställd till egen företagare, även om det utvecklats över tid och genom att jag vågade skapa en arbetssituation som helt och fullt är anpassat efter hur jag funkar som person och som trots det, eller kanske tack vare det, gör att den är lönsam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen intressant. Tror som sagt att många känner igen sig!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...