torsdag 24 januari 2019

Att vara mamma och småföretagare - del 2

Efter ett bejublat första inlägg om det här med att klara av livspusslet som mor och samtidigt driva ett framgångsrikt småföretag, så kommer nu den spännande andra delen av min intervju med "Sejva". Nu fokuserar vi lite mer på själva målsättningen med bolaget och privatekonomin. Spannend, som de säger nere i Bayern.


Kanske är det så här hon ser ut när hon hänger på landet, den goda Sejva?

Så hur ser då planen för företaget och privatekonomin ut?
Jag har kommit upp till en nivå där det ger mig god inkomst och en sysselsättning jag trivs med. Hur mycket ska man prioritera att företaget växer? Vilket självändamål har en fördubblad vinst? Hur mycket nöjdare blir jag? 

Ja, hur känner du kring de frågorna?
Jag har inget behov av att företaget ska ge mig någon slags social status, utan bara ett bra liv. Det som är viktigt för mig nu är att förenkla och göra det ännu mera effektivt, så att jag primärt kan dra in så pass mycket att jag klarar en nedgång i konjunkturen och höjda räntor på lånen.

Jag förstår, hur ser då synen på privatekonomin ut?
Det jag tycker är genomgående hos många med hård sparplan är SEDAN. DÅ ska jag vara ledig och göra vad jag vill, hela dagarna. Visserligen är det ofta en stor kick att se hur portföljen växer och att den processen skänker stor tillfredsställelse, men för mig är den rikedomen inte tillräckligt fysisk. Privatekonomin är stadig och möjliggör ett fortsatt liv på gården. Eftersom jag har företaget i en egen lokal här hemma  sparar jag in ganska mycket bara där. Inga resor till jobbet och äter hemlagad mat och det ger ett ekonomiskt större utrymme. Målet är att betala av ett av lånen på fastigheten på kort tid för att då bli mindre ekonomiskt sårbar. När jag gjort det är tanken att jag ska inte vara lika stram utan göra lite mera utflykter än jag gör idag.

Fint, hur tror du att du kommit fram till de här insikterna, den här inställningen?
Den bästa insikten jag fick för ett antal år sedan var att genom att ha en god buffert kan man göra bättre affärer och planera sina inköp. Jag kunde t ex köpa nya fönster till huset (hälften var bytta i och med en tidigare utbyggnad) när det var 30% rabatt, ha dessa stående i ett par månader tills snickaren kom och bytte ut dessa. Man måste investera för att kunna öka värdet vid en eventuell försäljning. 
Och för mig är ett gott liv att fylla det med mening medans det är här och nu, men ändå ha en bra långsiktig plan. Jag kan bo i en underbar miljö, med hästar och ingå i en community med grannarna, brygga öl, roa oss med fyrhjulingar och motorsågar och ägna många helger åt att stå vid en stor brasa på egen mark med en kall öl och bara vara.

Öl och fyrhjulingar, när får jag komma på besök? Men ok, jag är ju lite av en målsättningsnörd. Du vet det där med 10årsplan. Hur ser dina mål och planer ut?
Tanken finns att:
1. Inreda drängstugan till bostad för att på så sätt skapa ett mervärde.
2. Bygga ett Atterfallshus och hyra ut
3. Hyra ut några till stallplatser med självskötsel
4. Inreda ytterligare en del av den stora byggnaden där stall och företag är beläget till bostad med tillgång till stallplatser.
Så även om det är en större kostnad att ha en större fastighet, så ger det också mera möjligheter, vilket skapar ett välbefinnande hos mig. Att ha möjligheter. Svårt att sammanfatta på annat vis. Att läsa lite FIRE bloggar är upplyftande, det var genom din jag insåg att jag kan öka lönen lite i och med den ökade brytpunkten. Tack för det! 

Stort tack själv Sejva för att du delade med dig. Vi är i helt olika faser av livet ändå känner jag att jag lärde mig mycket som jag kan ta till mig själv av vårt samtal.

Hur känner ni som läser kring Sejvas tankar och historia? 

2 kommentarer:

 1. ”All försäljning kommer in via Google” i den första delintervjun. Har du lust stt berätta lite mer vad det innebär och hur det går till? Liksom om SEO. På vilket sätt har det underlättat? Vore också spännande att höra något om vad det är du producerar om det är ok för dig - trycksaker har du nämnt men vill du delge oss lite mer vad det handlar om. /Marie-Louise

  SvaraRadera
 2. SEO är förkortning för sökoptimering. Finns två väldigt bra lättlästa böcker i ämnet; ”Gräv guld i dina egna kanaler” och ”Guldläge på nätet” men jag kan bara kort förklara.

  Vi säger att jag föder upp marsvin (rundlagda resp långhåriga) och hamstrar och har en sida som heter Sejvas pysslingar och så ska jag optimera sidan för rundlagda marsvin.
  Säg att hemsidan heter Sejvaspysslingar.se, då döper jag nya sidan på denna hemsida till Rundlagda marsvin och då får den namnet sejvaspysslingar.se/rundlagda-marsvin på nätet.
  Jag ger nya sidan titeln Rundlagda marsvin högst upp och lägger in några bilder som heter rundlagdamarsvin.jpg och rundlagdamarsvin2.jpg. Sen lägger jag in alt texten (beskrivning av bilden) på resp bild till Rundlagda marsvin.
  Sen skriver jag en lång beskrivande text på denna sida och lägger in ”mina fina rundlagda marsvin” ”rundlagda marsvin sköter man enklast..” osv. Det får inte upplevas som tjatigt i texten, men den ska tala om att här, just på denna sida, kan man läsa ALLT om rundlagda marsvin.
  Google gillar sidor som är informativa, man ska sätta på sig kundglasögonen när man skriver, tänka att vad vill tant Ulla veta innan hon beställer ett eget marsvin och varför ska hon välja just rundlagda och inte långhåriga. Hon kanske bildgooglar och då kanske den söta bilden kommer upp och hon klickar på den och kommer till sidan.

  Det var kortfattat vad SEO är, blev du klokare? Önskar jag kunde skriva mera men nu måste jag mata mina fiktiva marsvin en stund innan jag gör helg.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...