Passiva inkomster

Jag har under 2019 roat mig mycket med att utvärdera olika inkomstkällor online som i någon grad är passiva. Jag tror det beror lite på att jag vågat tänka i termer av att själv leva en alternativ livsstil och ge mig hän åt min entreprenöriella sida.

Jag tänker att all den här efterforskningen jag gjort på min fritid faktiskt skulle kunna resultera i en trevlig artikelserie om just olika passiva inkomstkällor. Eventuellt är det några av de här idéerna du som läsare skulle kunna unna dig att testa på om du känner att du har lust att bygga upp en extra inkomst eller om du har ett sidoprojekt du är passionerad över, men inte riktigt har en idé om hur du skulle kunna finansiera det just nu.
Idag så kommer jag nöja mig med att göra en lista på de 13 främsta källorna enligt mig, som jag under artikelseriens gång kommer att dyka djupare in i. Jag kommer även att gradera alla, under seriens gång, enligt en skala baserad på:

 1. Kommersiell uppsida
 2. Initial tidsinsats
 3. Grad av passivitet (efter inkomstkällan är uppbyggd)?
 4. Kostnadseffektivt att genomföra?
 5. Hållbar inkomst över tid?

Kanske att jag inkluderar en spännande viktning också på graderingen till förmån för kommersiell uppsida men vi får se. Så här kommer min lista på 13 olika passiva inkomstkällor (utan inbördes ordning) som man med fördel kan testa på om man har det här suget:

1. Dropshipping

Att sälja andra företags produkter (många gånger kinesiska produkter) via en egen e-handel. Du bär dock inget ansvar för lagerhållning eller frakt till kund. Du får helt enkelt tillgång till företagets marknadsmaterial som du sedan kan använda på din egen sajt. Därefter kan du i godan ro driva trafik, bygga upp en kundbas och förhoppningsvis göra en förtjänst. En relativt vanlig företeelse de tre senaste åren bland yngre entreprenörer.

2. YouTube-kanal - 14/25 i betyg

Ganska självklart för de flesta tror jag. Att starta sin egen YouTube-kanal som du fyller med exakt den typ av content ditt hjärta önskar. Frågan jag kommer ställa här är hur mycket pengar man faktiskt kan tjäna på annonseringen och vilken roll en YouTube-kanal kan spela för en privatperson/företagare.

3. Podd

Även detta ett ganska känt fenomen för de flesta svenskar idag gissar jag. Att starta en podd inom en specifik nisch, hur du bygger en publik och vilken kommersiell effekt detta kan få är det jag kommer utforska här.

4. Skriva och sälja E-böcker

Är du expert inom ett område som många kan ha nytta av att lära sig mer om? Skriv en bok om det vettja och sälj via Kindle eller liknande plattformar. Vad kan du ta för pris här och hur stor förtjänst kan du hoppas få?

5. Blogga - 13/25 i betyg

Blogger, Wordpress, Nouw eller egen domän kanske? Hur mycket tid behöver man lägga och hur kan monetisera sin passion och kanske addera värde till din övriga verksamhet?

6. Affiliatemarknadsföring 19/25 i betyg

Annonslänkar på din domän helt enkelt. Antingen får du ersättning för klicket i sig eller för varje 1000 sidvisningar på en banner, men i regel så är det en konvertering (ett köp, ifyllt formulär) som ger dig ersättning från företaget. Vad ska man tänka på här? Hur gör man det här på ett sjysst sätt utan att erodera sitt eget varumärke? Finns det några pengar att tjäna?

7. Sälja onlinekurser - 20/25 i betyg

Är du expert inom ett område som många kan ha nytta av att lära sig mer om? Gör en kurs på ämnet och få ersättning för dina kunskaper. Det här är ett spännande ämne jag själv vurmar för skall erkännas. Har du spetskompetens? Om inte, kan du teama upp med andra duktiga människor och göra en kurs på deras ämne? Måste du bygga hemsida själv eller låta en lärandeplattform ta del av dina kunskaper? För- och nackdelar med de olika alternativen?

8. Advertorials - 16/25 i betyg

Om du driver en egen sajt så blir du ibland approcherad av bolag som vill göra sponsrade inlägg på din blogg, dessa kallas i branschen för advertorials (mix av advertisement och editorials). Hur skall man tänka här? Är det bra för ditt varumärke? Går det att göra passiv inkomst på detta?

9. Amazon FBA

FBA står här för Fulfillment By Amazon. Kort uttryckt så är det du som företagare som har en produkt, låt oss säga tandborstar, och låter Amazon sälja dessa åt sig på sin plattform. En form av omvänd dropshipping så att säga. Du slipper lagerhållning och marknadsföringskostnader för att driva ditt sälj men å andra sidan tar Amazon en del av din förtjänst. 

10. Konsultarbete på distans

Ganska självförklarande men jag ska försöka tala lite om vilken typ av konsultarbete man med fördel kan göra på distans/sin egen tid. Kan man ta samma arvode som IRL? Hur kan man hitta jobben?

11. Driva e-handel

Ganska självförklarande även detta men här kommer jag fokusera på vilken typ av produkt som lämpar sig bra för detta och hur man kan komma på fötter utan alltför stor ansträngning. Vilken infrastruktur gäller, måste man kunna massor om marknadsföring för att ha en chans? Vilken e-handelsplattform är vettig för dig att jobba med?

12. Influencer

Varannan tonårings drömjobb idag? Här tänkte jag kika lite djupare på vilka olika plattformar som är attraktiva, graden av passivitet och den ekonomiska potentialen. 

13. Kreativt arbete

Hur kan man som kreatör tjäna pengar online? Musiker, grafiska formgivare och fotografer kommer vara huvudfokus här.


Vilken passiv inkomstkälla lockar mest för er? Är det någon ni saknar på listan som ni skulle vilja att jag gräver lite djupare?

5 kommentarer:

 1. Provat matched betting? Lite jobb med det men här finns det en del pengar att ta hem helt riskfritt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas, nej det har jag inte och även om det kan locka några så är jag extremt osugen på att rekommendera eller syssla med spelande själv. Tycker dessutom att det brister i värdeskapande för dig själv och för andra omkring dig.

   Ursäkta negativiteten men jag ogillar verkligen området, all reklam och att folk far illa av spelandet.

   Radera
  2. Jag har kört det för att få spelbolagens bonusar, jag är inte för bettingbolagen så det drabbar ingen fattig och tycker att det är värt att få bonusarna riskfritt. Enda risken är att visa sidor är oseriösa och kan frysa ens konto lite godtyckligt.

   Radera
 2. Äga mark, bostäder som man hyr ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan man absolut lägga till. Jag känner väl själv att jag inte har jättebra expertis på området riktigt, men alltid värt att ha något som man kan läsa in sig på ör bloggens läsare om inget annat.

   Tack för tipset Jack! :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...