söndag 23 juni 2019

Att blogga som passiv inkomst

Så har äntligen tiden kommit för mig att redogöra för ännu en av de olika passiva inkomstkällorna jag valt att göra research på. Fast just den här gången upplevde jag att jag redan hade en ganska fin förförståelse för just den här källan - att blogga som passiv inkomst.
Förkunskaper och tekniska krav


Har du gått klart grundskolan? Bra, det ska räcka med det. Plattformar som blogger (som jag själv använder), Wordpress och Nouw gör det barnsligt enkelt att sätta igång med din blogg helt gratis. Rent tekniskt så kan det finnas vissa element som kan vara kul att lära sig, såsom javascript, för att ta nästa steg för bloggen. Dock så behövs absolut inte detta för att sätta igång och skriva om ditt favoritämne eller, som i mitt fall, ditt drömmål för framtiden. Skriv för allt vad dina giriga pekfingrar klarar av helt enkelt!


Tjäna pengar via annonsering


Jag var personligen ganska okunnig kring hur man skulle tjäna pengar på sitt bloggande när jag satte igång min resa. Sedan så vill jag naturligtvis säga att intäkter ifrån en blogg absolut inte är den bästa anledningen att börja blogga. Det bör komma ifrån ett brinnande intresse för ämnet man skriver om eftersom bloggen i sin natur bör vara återkommande och frekvent för att kunna engagera personer att följa den. Jag vet inte hur det är med dig som läser detta, men jag kan i vart fall inte engagera mig och lägga tid på något som jag gör av enbart monetära skäl - jag funkar inte på det viset helt enkelt. Men eftersom mitt bloggämne handlar om att klara av min 10årsplan, så ligger det i sakens natur att gifta mitt brinnande intresse för privatekonomi med att få en liten extra slant för det. Har vi täckt den biten nu? Gott så!

Tillbaka till pengarna. Jag hörde i begynnelsen att man kunde få in lite stålar till sin blogg via något som heter Google Adsense (vilket är banner-annonser ifrån Google), så jag testade att installera detta. Antagligen finns det några personer som kan få intäkter via detta, men i mitt fall så handlade det maximalt om 10 kr/dag. I mitt tycke så är inte det något att hänga i granen om man vill ha en timlön bättre än 1 kr/h. Därför bör man uppsöka andra avenyer om det är inkomst som är viktigt för dig i ditt bloggande.
Mitt förslag för detta är istället att man kollar på om det finns fina företag som vill öka sin räckvidd genom att finnas med på din blogg. S.k. advertorials, som jag skrivit om tidigare i den här serien, är ett bra exempel på ett sätt att monetisera en blogg. Som jag skriver i det inlägget är det naturligtvis av yttersta vikt att företaget och din blogg har en naturlig koppling, så att det känns vettigt för läsaren att deras artikel finns med på din blogg. Ofta söker företag själva upp duktiga personer inom sitt skrå för att kunna sprida medvetande kring sin tjänst. Så, satsa bara på att vara duktig och ge dig hän ditt skrivande, så bör detta kunna lösa sig självt.

Du kan så klart också tillåta företag att annonsera på din hemsida via en banner för en avtalad kostnad/månad, visningar/månad eller antal klick. Det här har jag själv aldrig testat, men det kan säkert fungera för vissa.

Ett tredje sätt är s.k. annonslänkar i inlägget. I regel så har dessa en provisionsmodell som innebär att du får ersättning av annonsörerna när en besökare går in och handlar den produkten som du länkat till. Det finns ett antal seriösa och bra aktörer för den som vill testa på detta. Det här har funkat bra för mig som inkomstkälla, utan att jag behöver lägga ned alltför mycket energi, men jag ber att få återkomma kring detta i ett framtida inlägg i den här serien om passiva inkomster.


Hur bra är bloggande som passiv inkomstform?


Dags att ge betyg på bloggande som passiv inkomstkälla. Som vanligt finns det många om och men vid en betygsättning men jag väljer att ge bloggande 13/25 i totalbetyg på min skala.
 • Kommersiell potential - 3
 • Initial tidsinsats - 1
 • Passivitet efter första tidsinsatsen - 2
 • Kostnadseffektivt att genomföra - 5
 • Hållbar inkomst över tid - 2


Kommentar på betygsättningen


Kommersiell potential: Blir du en riktigt stor bloggare så finns det ändå lite pengar att tjäna, det tycker jag att vi har flera exempel på bara i vårt avlånga land. Det är dock inte en e-handel eller liknande, så bloggande får nöja sig med en trea på kommersiell potential.

Initial tidsinsats: Det känns inte som massa tid eftersom det är så jäkla roligt, men nog flyger tiden iväg om du ska vårda din blogg som sig bör. Så här rankar det inte högt om det är just passivitet man är ute efter.

Passivitet efter första tidsinsatsen: Det finns säkert en hel del av inläggen som kan driva återkommande organisk trafik om man gjort något riktigt läsvärt som folk ofta söker på. Du kan dessutom ha lojala läsare som vill gå tillbaka och läsa hela ens resa från start. Men jag tror att det här ändå är en försvinnande del människor, en blogg ska vara aktiv annars så blir det lätt att den faller i glömska.

Kostnadseffektivt att genomföra: Du kan naturligtvis investera i egen domän och designa den enligt konstens alla regler. Här kan min käre kollega Kronan till Miljonen agera praktexempel. Men lejonparten av alla bloggare gör detta via kostnadsfria bloggportaler och därför är en blogg som inkomstkälla väldigt kostnadseffektivt.

Hållbar inkomst över tid: Njae. Precis som i fallet med passivitet efter första tidsinsatsen så beror det väl på om du hållit på i flera år och byggt upp ett rikt bibliotek av rolig visdom, men så är oftast inte fallet. Den kräver alltså aktivitet för att överleva enligt mig.

Fantastiskt roligt det här att få dela med mig av ännu en möjlig intäktskälla för er i min serie om olika passiva inkomstkällor och jag längtar redan nu att få skriva ihop nästa inlägg.

Utöver den här serien kan ni gärna kika in mina privatekonomiska verktyg och olika spartips för att ta kliv på er egen resa.

Flera av ni som läser min blogg är själva bloggare...tror jag i alla fall. Hur ser ni på mina tankar kring detta? Har ni annorlunda erfarenheter?

8 kommentarer:

 1. Hur många timmar skulle du säga att behövde lägga för att komma igång med bloggen och vad fick dig köra igång så att säga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för en kul fråga.

   För att komma igång med allt praktiskt kring bloggen så lade jag nog inte mer än en timma. Men om du refererar till att faktiskt jobba upp en riktig blogg och sätta någon sorts ton (och få en läsare eller två i alla fall), så skulle jag säga att det tog mig kanske 2 månader. En ensam ökenvandring dessförinnan får man nog räkna med :).

   Sedan så är just ekonomibloggarna många och väldigt generösa så de var snälla nog att länka till min blogg ifrån sin, vilket hjälpte mycket i början. Så det är jag angelägen om att göra tillbaka själv nu till nya stjärnskott som precis fått sin start.

   En anledning att jag började var helt enkelt för att jag brann så pass mycket för att göra en förändring privatekonomiskt. Jag har alltid varit sparsam men saknat ramverket för hur jag ska göra det. Den andra anledningen var att få utbyte med kloka människor som brinner för samma sak. Dagligt prat om ekonomi är kanske inte tabubelagt i mina kretsar men det är begränsat och går sällan in på den nitty gritty-detaljnivå som jag hade önskat för att faktiskt ta kliv. Därför kändes det extra fint att få möjligheten att sväva ut lite på min egen blogg när andan föll på :).

   Tack för frågorna igen!

   Radera
  2. Oj, ett gediget svar - tack för att du delar med dig! :)

   Radera
  3. My pleasure. Gillade frågorna helt enkelt! :)

   Radera
  4. Ny här. När jag läser ditt svar på den här frågan vill jag verkligen följa din blogg. Botaniserar vidare :-)

   Radera
  5. Varmt välkommen, hoppas jag kan infria några av förhoppningarna :)

   Radera
 2. Tror att det är mycket viktigt att man brinner för ämnet. Att man gör det för att man har ett genuint intresse. Själv har jag skrivit många kommentarer på många bloggar helt enkelt för att jag tycker det är roligt. Man får ofta något tillbaka. Kort sagt det måste komma inifrån och ut. Att starta en blogg för att man tror att man skall tjäna pengar är helt fel.

  Har ibland funderat på att starta en blogg. Har inte kommit igång av två själv behöver inga pengar och det kräver för mycket tid. Sedan måste man vara verkligen bra också. En bloggare som Lundaluppen kunde tjäna pengar om han pensionerade sig och ville satsa lite på skrivandet. Helt enkelt för att han är verkligen i en klass för sig.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vatten på min kvarn Lars, kunde inte hålla med mer.

   Delar också din ömhet för Lundaluppen. Alltid väldigt hög kvalitet :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...