måndag 8 oktober 2018

Mina grunder del 3 - Make it rain!

Den tredje delen i denna ganska blottläggande ekonomiska serie rör inkomstdelen. Nu blir det roligt!
Just inkomstdelen för mig är en av de stora anledningarna till att jag äntligen valde att ta steget ut i bloggosfären. Jag har nämligen kommit till en punkt nu där mina inkomster blivit så pass höga att min resa mot ekonomiskt nirvana kommer kunna accelereras rejält. Därmed roligare att spara, roligare att bolla idéer med er - roligare all around. Här har jag dessutom långt ifrån kommit i mål men jag har kommit en bra bit och har dessutom en hel del roliga planer redan nu på saker jag kommer att stöta och blöta här på bloggen.

Grundtanken för inkomsterna är så klart att maximera dessa genom att göra saker jag gillar utan att för den delen jobba ihjäl mig. Men jag satsar också på att skapa så många olika inkomstströmmar som möjligt. Här tar jag avstamp ifrån boken "Multiple streams of income" av Robert G. Allen som jag läste i min ungdom. Här ligger dock fokus mer på passiva inkomster som "jobbar åt dig medan du sover". Bra tanke, men i min situation kommer det behöva bli mer fokus på aktiva inkomster just nu som kanske kan pacificeras lite vad tiden lider. Det som dock är värt att plocka med sig från boken är att man utöver att maxa sina inkomster, kan skapa en större riskdiversifiering genom att just skapa så många olika inkomstkällor som möjligt. Detta skapar ekonomisk trygghet och gör en mindre bräcklig för större förändringar i livet.


Så, hur ser mina inkomstströmmar ut just nu och hur vill jag ha det framöver?

Inkomst av lön
Här får jag i dagsläget ut ungefär 30 000 kr/mån efter skatt, vilket är en helt ok lön men i och med nytt jobb som påbörjas nu i november så kommer detta stegvis öka till närmare 37 000 kr/mån efter fyra månaders tid. Mycket spännande ska det bli att se om jag kan bibehålla en låg kostnadsnivå trots dessa ökningar. På sikt, så ser jag möjligtvis att jag börjar konsulta på heltid för att öka min totala ersättning för utfört aktivt arbete, mer om detta nedan i "inkomst via företag".

Inkomst av kapital
Med detta menar jag alltså avkastning på investerat kapital som man skulle kunna plocka ut och nyttja till egen konsumtion, dvs aktieutdelningar. För 2018 kommer jag nå en nivå på lite drygt 1 667 kr/mån, eller 20 000 kr/år. Jag kommer inte plocka ut ett öre ifrån dessa pengar inom en överskådlig framtid dock, allt skall återinvesteras fram till 2028. Se tioårsplanen för mer info.

Inkomst via företag
Jag har vid sidan av min anställning gjort ett kortare konsultuppdrag tidigare nu under 2018 med framgång där jag blev förmedlad av en kamrat. Jag fick blodad tand av detta och kommer nu innan årets slut därför öppna min egen konsultlåda och då kunna öka sidoinkomsterna. Om jag hoppar på ett nytt uppdrag beror dock helt på arbetsmängd med mitt vanliga jobb. Det måste kunna ske i balans med övrig tid och kännas roligt. Men det känns också spännande att lära sig mer kring eget företagande, vilket ändå är ett främmande koncept för mig. Tyvärr fanns det ingen inspiration kring företagande i min närhet som ung, så det känns som en spännande ny värld att ge sig in i. Hoppas kunna blogga lite mer om mitt lärande på den här fronten framöver. På sikt skulle man också kunna göra detta till min heltidssyssla om jag kan bygga upp kompetens och få ett heltidsuppdrag med lite längre tidshorisont.

Utöver uppsidan gällande inkomster, så finns det så klart även möjlighet här att göra avdrag för relevanta verktyg som dator, mobil. Detta bidrar ju också till bättre ekonomiska förutsättningar.  

Inkomst via blogg
Här kommer jag vad tiden lider monetisera bloggen som det så vackert heter med hjälp av affiliate-länkar, adsense-annonser, samarbeten etc. Har noll förväntningar på att detta ska kunna rendera i större summor, eggas mest här av lärandeprocessen och möjligheten att knyta nya kontakter. Hoppas ni säger ifrån om det börjar kännas för kommersiellt på bloggen!

Inkomst via förtroendeuppdrag
För oss storstadsbor så utgör uppdrag i våra lokala bostadsrättsföreningar en trevlig möjlighet att dryga ut sparkassan än lite mer. Jag har tidigare suttit med i olika ideella föreningar men aldrig mot ett arvode. Det är oftast marginell ersättning för den här typen av uppdrag i en brf men har man tid och kraft så tror jag det här kan vara en bra lärdom. Dessutom en språngbräda till att senare kunna ta liknande uppdrag inom näringslivet. Ska utforska situationen i min egen brf till att börja med.

Hyra ut bostad
Ett vanligt sätt att skapa ytterligare en inkomstström. För närvarande inte aktuellt för mig då vi inte har utrymme ekonomiskt just nu för att eventuellt investera i en lägenhet och hyra ut denna. Dessutom känns detta lite jobbigt rent moraliskt med lägenhetsspekulation av den här sorten i rådande bostadsklimat. Annat vore det att hyra ut ett rum eller gästhus på sina egna ägor.

Inkomst via skapande
Flummig rubrik men låt mig utveckla. Miljonär innan 30s boksläpp är ett praktexempel på vad jag menar med detta. Detta skulle vara att ge ut en bok, podcast, album eller liknande alster som kan ligga och skvalpa in pengar via försäljning och annonsörer. Detta är inte aktuellt på lång tid, även om jag har någon pretentiös tanke om att livet inte är komplett innan man gett ut en bok. I dessa digitala tider får man eventuellt revidera den här tanken till något mer modernt och praktiskt, men tanken stimulerar och jag tror jag skulle kunna göra det ganska bra. Optimist som jag är.

Inkomst på nätet
Bortom bloggande, så finns det självklart alternativa sätt att tjäna pengar online såsom kundundersökningar/webbsidetestare osv. Detta är inte aktuellt för mig, då jag bedömer att timpenningen helt enkelt är för låg. Men är ni intresserade av detta så rekommenderar jag att ni läser Frihetsmaskinens inlägg på ämnet. Ett fullgott alternativ för att dryga ut kassan men just nu bedömer jag att det finns mer prioriterade områden för mig.


Mina lärdomar för att maximera sina inkomster
 • I Sverige så kan du bara få upp din lön till en viss nivå. Att få upp den till ca 38 000 kr/mån före skatt (brytgräns för statlig skatt) i ung ålder är att prioritera men därefter bör man kolla på andra inkomstkällor eller bra bonussystem för att accelerera ditt sparande.
 • Hitta en praktisk applikation för det du älskar att göra. Är du bra nog, så finns det en god chans att få uppdrag och öka inkomsterna.
 • Behandla ditt kapital som den tillgång det är. Har du möjlighet att hyra ut ett rum och kanske hjälpa en student i nöd, så ta den chansen.
 • Var din egen företagsledare och tänk kreativt för att hitta fler inkomstkällor bortom ditt dagliga arbete.

Känner ni att jag missat någon möjlig inkomstkälla här? Skulle ni vara intresserade av ett fördjupat inlägg kring löneutveckling?

10 kommentarer:

 1. Hej Tioårsplanen.

  Bra tänkt gällande olika inkomster. Genom att få in pengar från olika håll minskar man sitt beroende av en en enskild inkomst. Jag tänker precis som dig i vissa avseenden. Några exempel:

  Inkomst av lön: Har 2 olika arbetsgivare och det minskar risken att bli helt arbetslös samt möjliggör viss övertid.

  Sitter i styrelsen i föreningen: endast 1000 kr per år men minimalt med jobb. Med lite tur kan jag bli ordförande snart och det innebär i så fall 10 000 kr per år i arvode.

  Bloggen: Har bland annat hjälpt mig att jag nu kan ringa gratis dvs 210 kr i månaden troligtvis resten av livet.

  Inkomst av kapital: Mina aktier och fonder. Men man kan ju även räkna räntesparande hit.

  Med detta ser jag dessa inkomster som en viss trygghet. Samtidigt har jag valt bort försäkringar samt valt att inte vara med i facket. Detta ger en viss otrygghet men på så sätt har jag kunnat haft en högre sparkvot genom åren. Vilken risk man vill ta är ju upp till var och en. Sen förstår jag de som vill vara med i facket med allt vad det innebär.

  Hoppas din löneutveckling blir bra framöver :) Får man fråga inom vilken branch du jobbar?

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis,

   tack för kommentaren.
   Kul att du känner lite lika just kring beroendedelen, det känns viktigt för mig så jag uppskattar att det kan bekräftas av en mer senior bloggare.

   Styrelseuppdrag är ju definitivt en framtida inkomstkälla jag skulle kunna tänka mig. Jag har suttit med i ideella föreningar tidigare och jag tror att ett engagemang i min bostadsrättsförening kanske kunde vara ett bra nästa steg - och på sikt riktiga bolag.

   Tryggheten från fack+inkomstförsäkring känns fortfarande värt för mig eftersom jag fortfarande är ung och kommer det en större sättning i ekonomin vet man inte riktigt vad som händer. Men är man helt trygg i sin kompetens förstår jag att man inte känner samma behov för detta.

   Tack för lyckönskningarna! Jag arbetar, som så många andra överkompenserade människor idag, inom IT-sektorn :)

   Radera
 2. Hej igen tioårsplanen.

  Jag vet inte hur arbetsmarknaden inom IT-sektorn ser ut. Men IT-sektorn verkar bra lönemässigt :) Men om det är stor risk att bli av med jobbet i en lågkonjunktur tycker jag du gör rätt i att vara med i facket :) Eftersom jag har Sveriges vanligaste yrke räknar jag med att det alltid kommer finnas jobb även om det kan bli mindre jobb någon period. Skulle jag bli arbetslös får jag väl börja plugga eller nått :) Av den anledningen chansar jag att stå utanför facket och med det kan jag spara någon krona extra varje månad. Ett tips är att engagera dig i din bostadsrättsförening om du har intresse av det. Dels får man bra insikt i föreningens ekonomi men även smörgåstårta vid varje årsmöte :)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Tioårsplanen.

   Jo du har verkligen skaffat dig en bra utbildning och jag tror inte du blir arbetslös i första taget :) Min Pappas sambo utbildade sig till It ingenjör och blev klar precis i början av 2000 talet. Det var helt kört att få ett jobb inom den sektorn då. Tror hon sa att det var 1000 st som sökte på varje jobb eller nått. Först nu många år efter har hon fått jobb inom IT-sektorn. Hon har ändå haft nytta av sin kunskap i andra jobb men det blev inte riktigt som hon tänkt sig från början.

   När det gäller utbildning och jobb läste jag först 3 år på Handel och administrationsprogrammet. Visste inte då vad jag ville göra i livet men var främst intresserad av företagsekonomi och företagande . Jag hade några ströjobb men sen 2005 har jag alltid klarat mig själv. Som vuxen blev jag intresserad att hjälpa andra människor. Med det valde jag att utbilda mig och i slutet av 2012 var jag färdigutbildad Undersköterska. Har sedan dess jobbat med diverse inom vården :) Grundlönen har inte vart så hög men tack vare att jag trivs med jobbet har jag kunnat jobba mycket. 3 år i rad har jag lyckas haft en årsinkomst på ca 500 000 kr. Med det vill jag tillägga att jag i princip alltid jobbar Lördagar och Söndagar samt en del övertid och det är det som kan ge någon krona extra :) Grundlönen ligger på 146 kr hos ena arbetsgivaren och 149 kr hos min andra. Min bästa kompis har bättre lön efter 2 år på sitt jobb än jag någonsin kommer få inom vården :) Men som sagt så är inte en hög lön det viktigaste även om det underlättar. Kan man inte spara undan något blir det ändå inget över. Genom att tänka rätt kan man spara mycket pengar utan att snåla allt för mycket. Jag har även 2 barn och vi bor i en bostadsrätt på nästan 90m 2 så det finns alltid någonstans att göra av pengarna. Men som sagt det gäller att prioritera rätt när man har barn annars blir det svårt att spara undan något. Titta gärna närmare på bostadsrättsföreningen du bor. Det brukar vara ganska lätt att komma in i styrelsen och det brukar uppskattas när yngre engagerar sig. Med det sagt så är jag yngst i vår förening på 35 år medans ordförande som är äldst är snart 70 år :) Det flesta andra är mellan 60-70 år. Får se hur länge till han lyckas vara ordförande. Målet är att ta över ordförandeposten om nuvarande väljer att ta pension någon gång :)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Banga inte lite smörgåstårta! :)

   IT-sektorn är fortsatt en väldigt expansiv sektor. Hur många företag och verksamheter vet du som inte är beroende av en bra IT-struktur? Har man bra kompetens finns det goda möjligheter till en grym löneutveckling. Men som sagt är det mest värt upp till en viss nivå i Sverige att fokusera främst på lönen, efter det får man titta på alternativa inkomstkällor eller starta företag.

   Sveriges vanligaste yrke säger du, vad är det? Kan inte minnas något inlägg du skrivit när du avslöjar det?

   Att engagera mig i bostadsrättsföreningen är definitivt något jag kommer kolla mer aktivt på att göra framöver, där har du inspirerat mig med framgång!

   Radera
  3. Wow, du har en verkligen en inspirerande historia här känner jag. Tror att många kan relatera väldigt mycket till detta och det märks att det är genom hårt slit och en smart kostnadsbild som du kommer skapa ditt ekonomiska utrymme. Hoppas att jag kanske kan inspirera till att skapa ytterligare en inkomstkälla för dig på sikt? Bra också att du verkligen verkar älska det du gör, det gör säkert slitet mindre kännbart?

   Jag får kanske ta och göra ett inlägg om min egen brf framöver. Stort lycka till med maktkampen i din egen ;)

   Radera
 3. Hej! Grattis såg att du nu fått igång reklamen på din blogg. Jag lyckades oxå idag aktivera adsense på min blogg. Det känns stort att få in möjligheten till ev inkomst, men det krävs säkert många klick. Det är bara att fortsätta kämpa och lägga ut intressanta inlägg, så finns chansen i varje fall

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PermanentExit, yes jag satte igång lite annonser på bloggen så får vi se om det faktiskt leder till något eller inte. Som allt annat webbaserat, så är det värt att testa.

   Hoppas dock folk ger respons på om det stör dem för jag vill aldrig ta ifrån dem värdet som bloggen kan ge.

   Radera
 4. Hej Tioårsplanen

  Först måste jag säga grattis till reklamerna och önskar goda intäkter. Det är alltid roligt att skriva och att få en slant och att få feedback gör ju det så mycket bättre.


  Det är viktigt med flera inkomster källor. Jag bor med min sambo som också börjar att få upp ögonen för sparande. Vi gör upp mat planer redan i början på helgen för veckan. Använder rabatt koder osv.
  Vi är båda tandläkare med månadslöner över 30kkr. Men nu är hon mamma ledig och jag har gått ner i tjänst. Dessutom har vi flyttat in i en ny hyreslägenhet med havsutsikt.. japp högre hyra.
  Jag har flera olika inkomster källor, säljer begagnat dental verktyg och redskap till utlandet. Jobbar ibland helger detta ger en bra extra slant. Just nu funderar vi på att sälja vår CLS och Volvo och köpa något begagnat utan lån på. Det ska spara men inte så att livskvaliten påverkas. Inkomst från bloggen är små nästan så att jag får runt webhotell avgiften men det gör inget viktigast är att jag gillar att skriva och utvecklar min Engelska. Min blogg är på Engelska. Har många planer och att köpa lägenhet utomlands är ett av dessa. Har du funderingar på att köpa villa? Jag avvaktar just nu köp i Sverige pga av ovissheten hur det blir med bostadsläget framöver.
  Önksar dig lycka till, kommer att kika in lite hos dig framöver om det är okej ;)

  Hälsningar Tandläkaren / Swedendivin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Swedendivin, tack för lyckönskningarna. Får inte bli för mycket reklam bara, jobbar fortfarande på att hitta en bra balans där :).

   Grattis till att du fått med sambon på resan, det låter som att ni har en väldigt givande resa framför er. Du får gärna återkomma till bloggen och om du tillåter mig så kikar jag gärna in din framöver också.

   Ha det gott!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...