onsdag 10 oktober 2018

Bästa kreditkorten 2018 - hur du lifehackar ditt kortupplägg

Som jag tidigare nämnt kring mitt sparande, så har jag valt att ha en minimal buffert. Anledningen är att jag känner mig trygg i det kortupplägg jag har som kan täcka oförutsedda utgifter. Dessutom har jag låga fasta kostnader och är inte husägare, vilket gör att troligheten för att mina oförutsedda utgifter skulle vara astronomiskt höga är låg.

Ni kommer i listan nedan märka att samtliga kort jag valt att lyfta fram är kreditkort, då jag inte hittat något vanligt debitkort som ger mig samma fördelar. Jag vill självklart att ni är medvetna om de risker som är förknippade med kreditkort - nyttan baseras på antagandet att ni alltid betalar hela räkningen i tid varje månad. Har ni problem med impulskontroll? Då kanske ni ska titta åt ett annat håll nu.


Kort
Därför har jag det
Argument

För mina personliga inköp i Sverige. Att resa är en stor passion. Därför vill jag tjäna in Eurobonuspoäng på alla mina köp och kunna köpa mina flygresor ohyggligt billigt med hjälp av bonuspoängen.
 • Ingen årsavgift
 • Tjänar 10 SAS Eurobonuspoäng per 100 spenderade kr
 • Reseförsäkring ingår
 • Kan flyga för halva poängpriset i Europa


För hushållets gemensamma inköp. Jag och min sambo kan ha varsitt kort och vi får tillbaka 0,5% av vad vi spenderat en gång i kvartalet.
 • Ingen årsavgift
 • 0,5% cashback på alla köp
 • Kan koppla två kort till samma konto


För alla kontantuttag i Sverige och utomlands. Använder det även som backup för vissa privata köp då Amex tyvärr inte accepteras överallt i Sverige.
 • Ingen årsavgift
 • Gratis uttag i Sverige
 • Gratis uttag i utlandet
 • Tjänar Cashbonus-poäng

För köp utomlands. Valutaväxlingsavgifter är en styggelse vi vanliga konsumenter sällan tänker på men som medför onödiga avgifter på semestern.

 • Ingen årsavgift
 • Inget valutapåslag vid utlandsköp


Är ni intresserade av exempelvis SAS Amex Classic, så har de en värva-en-vänkampanj för nya kunder som ger både dig och mig 6 000 SAS Eurobonuspoäng. Bara att slänga iväg ett mail till 10arsplanen@gmail.com i så fall så löser jag det. Jag har inget samarbete med företaget utan det vore bara en mysig win-win för oss båda.

Bubblare på listan

ICA Banken student - Som student så använde jag alltid det här kortet för mina kontantuttag i Sverige och även för köp i utlandet. Eftersom jag inte längre är giltig att använda det, så har jag inte haft anledning att undersöka vidare för privat bruk. Men det är ett kort jag kan rekommendera att ni studenter där ute läser in er på!

Shell Mastercard - Det här är ytterligare ett kort som ger 0,5 % cashback på samtliga köp. Jag använde det själv tidigare för alla mina privata inköp innan jag skaffade SAS Amex Classic. En anledning till att jag slutade använda kortet var för att jag helt enkelt tappade bort det och att företaget krävde en ganska hög summa för att ersätta mitt kort. Då blev jag lite sur och valde ett annat alternativ. Det blev dessutom lite tröttsamt att ta sig till både en Preem och Shell-mack en gång i kvartalet för att gå på skattjakt med de bonuscheckar de gav mig.

NoWo - En ny aktör på marknaden som vuxit mycket under senare år. Det NoWo erbjuder dig är ett automatiskt sparande i fonder i samband med varje transaktion du gör. Säg exempelvis att du för varje 100 kr du spenderar vill att 10% ska gå till sparande, då sparas alltså 10 kr på en fond som NoWo erbjuder. För att krydda erbjudandet än mer erbjuder de även 2% sparåterbäring på ditt insatta kapital som de automatiskt köper mer fondandelar för. Alltså 10,2 kr som du får investera för. Grundtanken är ganska god men det negativa jag hört om kortet är att fondutbudet är ganska svagt och att de fonder som erbjuds kommer med ganska hög förvaltningsavgift - vilket jag inte gillar. Därför är att jag intresserad men fortsatt skeptisk till det här kortet till min arsenal.

Finns det något kort ni saknar i listan? Vet att det finns många andra experter där ute på området så vore kul att få kompletterande förslag till min lista.

2 kommentarer:

 1. Gulp. Vågar inte ha kreditkort. Har klippt alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, inte för alla som jag nämner i inlägget. Men för min del så har det gett några extra tusenlappar både i cashback och rabatterade resor varje år. Så med inlägget ville jag öppna upp tanken lite :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...