torsdag 11 april 2019

Better Globe - granskning av Magasinet Filter

Här kommer ett litet annorlunda inlägg mot vad jag normalt lägger upp här på bloggen men det är något som jag faktiskt sett fram emot ett tag, att det äntligen görs det en granskande artikel om Better Globe.

Better globe är bolaget som möjliggör för privatpersoner att investera i träd som planteras i Östafrika, till en förväntad avkastning om 13% årligen. Alltså bättre än vad du i genomsnitt kan förvänta dig via vanlig börshandel. Hela avkastningen tar det dock hela 20 år att få sig till livs och den största delen just under sista året när trädet fälls.Bolaget har haft en del prominenta förespråkare här i bloggosfären, däribland Jan Bolmeson som driver bloggen Rika Tillsammans. Jan har fått stark kritik för sitt samröre med bolaget, kritik som grundat sig i bolagets brist på transparens och för att det skulle vara uppbyggt som ett klassiskt pyramidspel. Jan själv har bemött anklagelserna i följande inlägg på sin blogg och har drastiskt dragit ned på sin marknadsföring av Better Globe det på senare tid och även reviderat och raderat vissa gamla inlägg.

Jag rekommenderar att alla som överväger att investera i träd från Better Globe att läsa Filters artikel innan ni fattar ett beslut. Ni kan även läsa Affärsvärldens artikel på samma ämne. Om inget annat så kommer ni på det här sättet ha en mer nyanserad bild av bolaget. 

Hur ser ni på bolaget kära läsare? Välkomnar ni granskningen eller får Jan Bolmeson m.fl. utstå onödigt mycket kritik för sitt samröre med Better Globe?

12 kommentarer:

 1. För min del är saken klar. Bolmeson, Göthe, Solberg mfl inom Better Globe är bluffmakare allihop!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår Aktiepappa, din åsikt har varit tydlig ifrån starten och jag ska försöka fylla på den här artikeln med bl.a. det du skrivit på ämnet också för att nyansera frågan ytterligare.

   Radera
 2. Tror inte alla som ar medverkande haller koll pa det forflutna inom de olika leden. Har sjalv traffat nagra av de som bade foresprakar och koper trad. Kan saga att de bara vill val men av att doma sa verkar inte grundaren ha rent samvete men vad vet jag, inte min sak att bedoma.

  Mvh Anonym-m

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!

   Nej, går man till sig själv också så hade det nog varit svårt att redogöra för varenda händelse och skrivelse 10 år tillbaka i tiden - speciellt om det inte har med en själv att göra. Gällande grundarens samvete så är det svårt att spekulera i, han tror säkert att han är helt fantastisk, men det känns svårt att inte tro att det varit fulspel här. Tyvärr verkar hans verksamheter i mångt och mycket ha riktat sig mot de mindre bemedlade i samhället som velat hitta en möjlighet att äntligen få tjäna sig själva lite pengar. Istället hamnar de ett hack ned när de blivit brända. Usch.

   Radera
 3. Det är på tiden att detta uppmärksammas och granskas närmare. Skrev så här i en fb grupp

  jag polisanmälde dem ju för flera år sedan för bedrägeri. Polisen sa att det ju fanns en del som pekade på pyramidspel men det fanns ju också en fysisk vara som vid MLM så de gjorde ingenting. Bra att det äntligen lyfts upp och granskas. Jag anmälde till Uppdrag granskning också. Hela deras upplägg var så transparent och samtidigt så tragiskt. Charlie Söderberg, som då fortfarande syntes i TV åkte land och rik runt och hade sina föreläsningar. Hans namn var dragplåstret och så kunde man dessutom gå på föreläsningarna gratis. I slutet på föreläsningen erbjöds deras endagskurs, med bra rabatter om man skrev upp sig där och då. De som gick endagskursen fick träffa Jan Bolmesson som ofta hade dessa kurser. I slutet på den dagen fick man erbjudandet om att gå deras långa kurs för drygt 20.000 kr. På den kursen, som när jag gick för tio år sedan också hölls av Jan Bolmesson och inte Charlie Söderberg som många trodde, va det samma info som idag finns på alla investerings och FIRE bloggar. Gratis! På kursen upprepades hels tiden skaffa passiva inkomster, investera och skaffa passiva inkomster. I slutet av den kursen presenterade Jan Better globe som en bra investering som skulle ge dessa hett eftertraktade passiva inkomster. Alla som gick min kurs köpte massor med träd direkt, utom jag, och fortsatte både att investera och sälja (upplägg som MLM där man får ersättning för varje person man lyckas värva). Ett så bra upplagt scam som ingen verkade se fast det var så tydligt. Och detta va för över tio år sedan så de har ju hunnit hålla massor med sådan kurser sedan dess och många som investerar i dessa ”träd”

  Intressant i sammanhanget är att nyligen satt Jan och Charlie och dissade FIRE. innehållet i FIRE är nästan precis vad de säljer på sina kurser. Fast gratis. Och utan pyramidspelet. ������������

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, blir illa till mods av att läsa den här typen av berättelser. Tack för att du delar med dig ansi!

   Jag var faktiskt också på en av gratisföreläsningarna när det begav sig för drygt 5 år sedan tror jag för att se vad det var. Jag vände på klacken ganska snabbt när snacket om endagarskursen kom upp. Jag var väl inte lika cynisk på den tiden och hade hoppats att jag faktiskt skulle få någon riktig inspiration av gratisföreläsningen, men icke. Det är, precis som du säger, samma jäkla information som man kan få till sig här på olika bloggar gratis.

   Gällande din historia så bekräftar ju det ersättningsmodellen som Jan inte vill diskutera längre i media eller på sin blogg. Undrar hur länge Better Globe kommer klara sig, risken är väl att de betalar avkastningen med nya investeringar i dagsläget och att den här typen av granskningar gör att många människor kan fara illa "when shit hits the fan".

   Radera
 4. Ja vad ska man säga. Bristen på transparens verkar uppenbar och det finns många frågetecken kring var pengar har tagit vägen i alla de biståndsprojekt som har bedrivits av paret Solberg. Inte för att SIDA själva är så mycket bättre, men allt som luktar bedrägeri bör man hålla sig borta ifrån.

  Bolmesson ångar sig nog ganska rejält att han slog sig ihop med Solberg et al. Nu verkar det till sist klarnat för honom att det inte är speciellt bra för den seriösa och jordnära image han har skapat via sin blogg. Därav tar han avstånd genom att tona ner, plocka bort och göra bot och bättring. Alla kan vi göra misstag helt klart, men jag skulle nog rangordna Bolmesson som en av de minst korrupta herrarna i denna märkliga kvartett. Jag kan såklart ha helt fel men det är magkänslan. Söderbergs föreläsningar är avskyvärda och för tankarna direkt till Herbalife och liknande pyramidspel.

  FIRE är ganska enkelt när man tänker efter lite. Därför har jag skrivit några små halvkritiska inlägg till alla de som vill tjäna en massa pengar på att agera evangelister kring det hela genom att skriva böcker, anordna kurser etc. På min blogg är alla tips helt gratis och jag tjänar inte ett öre på det. Hade skämts ihjäl för att ta betalt för att tipsa nån om att sluta handla Kinaplast och köpa dyra bilar och att göra en månadsbudget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle inte chocka mig om du har rätt i att Bolmeson ångrar delar av sitt engagemang med Solberg et al. Det var ändå väldigt länge sedan han blev en del av organisationen så han var ju inte lastgammal på den tiden han tog beslutet att haka på BG. Han såg väl en fin chans att tjäna sig en hacka och när väl pengarna började rullat in i den takt de har så är det nog svårt att sluta helt tvärt. Lättare att stänga ute de tveksamma rösterna då och förneka.

   Radera
  2. Bolmesson var för ett par månader sedan administrator i Facebook gruppen Ett rikare liv där träd säljs helt vilt. Jag blev utkastad (av Göthe) då jag kritiserade att träd försökte säljas till en person som utryckligt sade låg risktollerans. (Det var för övrigt småbarnsmamman som nämns i filters reportage). Jag märkte idag att Bolmeson inte längre är administrator i gruppen. Så ja, han har nog insett sitt livs största misstag.

   Radera
  3. Om inte annat så har han insett att hans engagemang i BG kommer göra att varumärket Jan Bolmeson ifrågasätts och tappar kommersiell kraft. Bara det är skäl nog att trappa ned på sin kommunikation kring det.

   Radera
 5. Köp SCA istället så får ni några hektar svensk skog som kanske ger 6% år. 13% är humbug.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det är ju en lösning också. Men då kan du ju inte hjälpa till med 11 av FNs 17 olika utvecklingsmål för världen ;)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...