torsdag 4 oktober 2018

Mina grunder del 1 – Slakta dina fasta kostnader

Det kanske viktigaste området att adressera för din ekonomi, som du själv dessutom har stor möjlighet att påverka, är dina fasta kostnader. Kan du minimera dessa så kommer också ditt krav på ersättning att minska med motsvarande mängd man sparar in. Busenkelt eller hur? Inte för den genomsnittlige svensken visar det sig tyvärr ofta.Inom detta område syftar jag till samtliga återkommande kostnader och abonnemang som du lyckats samla på dig i något impulsivt infall. Nedan kommer jag lista alla mina fasta kostnader och hur jag resonerat kring dessa för att sätta mig själv i en bättre sits. Otroligt tacksam för feedback och inspiration på hur jag kan förbättra dessa!

Bolån: 1,34% i ränta och månatlig räntekostnad på 2 041 kr för mig. Jag har precis omförhandlat till Danske Banks efter att jag jämfört olika bolån via Compricer bolån. Detta kan vi förhandla ned så fort belåningsgraden minskar, men i detta läge var det det bästa vi kunde få. Ett potentiellt tillvägagångssätt här skulle vara att gå via kontakter som kan ha en personlig bankman som man litar på och som kan ge bra lånevillkor p.g.a. tidigare engagemang i banken. Får lura mer på detta.

Bostadsrättsavgift: 962,5 kr/mån. Mycket nöjd med detta då vi har en lägenhet centralt i en storstad. En av anledningarna till att vi valde att bo där vi bor, är just p.g.a. föreningens extremt starka ekonomi.

Bredband: 105 kr/mån från Comhem som är obligatoriskt för oss i föreningen. Inte optimalt men inget att göra åt tyvärr.

CSN (ränta+expeditionsavgift): 36,5 kr/mån. Här räknar jag alltså in själva amorteringarna utan detta faller in under sparandekolumnen istället.

Fackavgift (Unionen, AEA): 335 kr/mån. Här har jag standardupplägget med A-kassa och även inkomstförsäkring ifrån Unionen. Här kan man nog yrka för att det finns utrymme för att minska kostnaden, eventuellt något jag behöver se över framgent. Jag upplever att jag har en stark ställning på arbetsmarknaden och därför inte behöver köpa dyra försäkringar av den här sorten.

Gym: 359 kr/mån p.g.a rabatterat erbjudande från arbetsgivaren. Subtraherar man även 2000 kr/år med tanke på friskvårdsbidraget så landar vi till slut på 192 kr/mån. Inte optimalt att bära den här kostnaden egentligen men jag tränar ändå så pass ofta att jag upplever att värdet hämtas hem här för mig. Dock så tränar jag väldigt mycket utomhus april-oktober så om jag verkligen vill snåla till det är detta en kostnad man skulle kunna göra sig av med.

Hemförsäkring: 140 kr/mån från Länsförsäkringar. Här var det faktiskt min sambo som förhandlade fram åt oss så det här kan jag ev behöva kolla över framöver. Lite läskigt att lämna över privatekonomiska detaljer på det viset. Så nästa gång blir det att jag Jämför hemförsäkring hos Compricer istället tror jag.

On-demandabonnemang (kul ord): 133 kr/mån. Här har jag via olika samarbeten med kompisar och närstående tillgång till Netflix, Cmore och HBO. Det jag betalar för här är Cmore och det är endast p.g.a. mitt fotbollsintresse som gör att jag vill ha det här abonnemanget mellan april-november. Det här är en kostnad som självklart uppgår till en hel del på årsbasis, närmare bestämt 931 kr, men det har tillräckligt värde för mig för att kännas värt. Tror att gemene man lätt ligger på 500 kr/månad, så upplever fortfarande min kostnad här är helt ok.

Elnätsavgift: 83 kr/mån och eftersom vi endast har ett nätalternativ där jag bor och det är en bostadsrätt så är det inte mycket att göra åt.

Elförbrukningskostnad: 37 kr/mån i snitt just nu. Här utnyttjar jag på 12 månaders basis ett nytt erbjudande för nya kunder hos olika leverantörer, just nu är det Mölndal Energi som gäller. Jag kollar över detta en gång/år som sagt och använder Elskling.se för att göra valet. Jag väljer alltid den billigaste rörliga kostnaden och vägrar betala abonnemangsavgifter. Enkel insats men något alla borde göra en gång/år enligt mig.

Transport: 200 kr/mån för SL. Cyklar varje dag från och till jobb i ur och skur och kan därför nästan slopa transportkostnaden helt. Är det för isigt så har jag valt att promenera istället för att fortfarande få motion och spara pengar. Dock så behövs det ibland en resa till längre destinationer, så lägger i snitt 200 kr/månad nu på detta, vilket jag är väldigt nöjd med. 

Övrigt: 200 kr/mån i medlemsavgift för deltagande i idrottsförening. Skänker livet så mycket glädje att jag gärna betalar det.

Totalt landar jag alltså på 4 465 kr/månad. Det här ser jag som klart godkända kostnader för boende, försäkringar och fritidsaktiviteter. Den här uträkningen skall jag dock med hjälp av rannsakande och förhoppningsvis er, kära bloggläsare, kunna snygga till vad tiden lider för att skapa än mer gynnsamma förhållanden för mig själv.


Summering av lärdomar:

 • Se över dina fasta kostnader en gång per år och omförhandla
 • Var illojal mot leverantörer och acceptera endast det som ger mest värde per krona. Om inte andra etiska hinder föreligger så klart.
 • Att se över sina fasta kostnader är inte tidskrävande men har stor möjlighet att påverka din ekonomi.
 • Tänk efter både en och två gånger kring vilka av dina kostnader som faktiskt ger dig värde och/eller trygghet. Kapa resten!

Tankar/kommentarer?


Innehåller affiliatelänkar

17 kommentarer:

 1. Sjukt låga kostnader, jag är imponerad. Jag har högre över hela spektrat minus gym för det kostar bara 199 per månad o total kostnad per år blir 400 då jobbet betalar resten.

  SvaraRadera
  Svar

  1. Det förstår jag är skönt för dig. Tycker det här var en väldigt skön bekräftelse att jag är på rätt väg även kostnadsmässigt nu när jag faktiskt tvingades göra den här sammanställningen. Nu är det bara boven "rörliga kostnader" som skall hanteras, den är desto tuffare för mig :)

   Radera
 2. Rörliga kostnader är jag bättre på än fasta. Eller jag är bra på de fasta med men exempelvis är sådana br-avgifter omöjliga att få i förorten o jag har endast möjlighet att köpa i förorten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Innerstadsföreningarna är äldre o har hunnit betala av lån o annat plus har ofta lukrativa lokaler dessutom. Vi har också lokaler men de ser mer shady än lukrativa ut. Min avgift är 3300 o det är lägsta avgiften på en trea i hela min förort...

   Radera
  2. Snyggt, impulskontroll är A och O här tror jag! :) Lite dålig koll på bostadsrättsavgifter i förorter får jag väl erkänna men kanske att många innerstadsföreningar funnits en längre tid och på så vis lyckats skuldsanera effektivt? Det underlättar verkligen för mig personligen i alla fall då boende är en så stor del normalt.

   Radera
 3. Riktigt snygga och fasta kostnader! Själv önskar jag att jag satt i samma sits! Du kan med andra ord slänga in 20-25 k i aktier utan problem?! Vad har jag för fasta kostnader.... Boavgift 3499 kr, Amortering + ränta: 4000 kr... Fortsätt så! :)


  Vänliga hälsningar

  Assetsa (https://assetsa.se)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Assetsa, välkommen till bloggen!

   Tycker du verkar ha en trevlig blogg också, fin design. Gällande fasta kostnader så antar jag att trägen vinner. Jag har fått kämpa ett tag för att få ned de fasta kostnaderna men lyckats stegvis eftersom jag haft det i bakhuvudet hela tiden när jag gjort mina val i livet.

   20-25k kommer jag inte kunna lägga på ett bra tag då jag fortfarande måste skuldsanera/amortera en hel del. Men sparandet ska definitivt öka steg för steg. Hoppas bloggen kan hjälpa mig hålla upp disciplinen :)

   Radera
 4. Håller med! Att sänka sina fasta kostnader är det allra viktigaste och bästa när man vill skaffa en bra ekonomi. Bra inlägg!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha Aktiepappa, det känns bra att ha kommit en bit på det här området. Blir nog att göra en runda nu i början på 2019 dock för att omförhandla alla avtal och se till att man har det allra bästa/billigaste! :)

   Radera
 5. Svar
  1. Tack ska du ha. Det känns skönt att ha ganska låga fasta kostnader utan någon större uppoffring alls faktiskt. Och ja, månadsavgiften var en riktigt positiv faktor när vi övervägde bostadsköpet.

   Radera
 6. Låga fasta kostnader. Bravo!

  En fråga bara: Ser att du är sambo. Vissa kostnader såsom fackavgift avser förstås bara dig, men t ex elnätskostnad är det halva (din del) som skrivs ovan eller?

  För mig som singel som betalar allt själv verkar t ex elen väldigt billig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för det, det känns väldigt skönt att ha det ordnat på ett bra sätt :)

   Alla kostnader som du ser avser bara "min halva" av alla kostnader. Jag levde singel länge också och kan tyvärr konstatera att man straffas lite ekonomiskt för detta.

   Radera
 7. Bra kostnader! Min akassa kostar mig nästan 700 kronor per månad, funderat på att byta till en fristående akassa då facket på mitt jobb är helt värdelösa.

  Gym betalar jag 149kr månaden för och betalas helt utav företaget jag jobbar för med våra 2,000kr i friskvård, så låg gymavgift då jag var en av de 100 första att registrera sig många år sedan, nu är avgiften 300kr för att bli medlem så, score ;)

  Har spenderat senaste månaderna med att klippa kostnader, har tyvärr bundet abonemang i ett år till jag inte kan bli av med ännu då jag dumt nog ville ha "den nyaste telefonen". Min syn på allt har ändrats en hel del sen dess.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, ja 700 kr/månad hade jag nog sett över om jag vore dig. I övrigt låter det som att du är på god väg, särskilt inställningsmässigt. Och i min erfarenhet så handlar allt om att bara göra de där små tankejusteringarna...då är det inte svårt att skapa ett riktigt fint upplägg till sig själv.

   Lycka till! :)

   Radera
 8. Hur kan du skaffa el abonnemang utan abonnemangsavgift? Här borde jag va mer aktiv, kör oftast fast abonnemang typ 3 års period. Trodde inte det gjorde så stor skillnad när man bor i lght?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elkostnaderna tenderar att vara rimligare när man bor i lgh istället för hus men likväl vill man optimera dem. Om du kollar på elskling.se som jag länkat till i artikeln, så kommer du förhoppningsvis hitta en besparing direkt genom ett av många "nykundserbjudanden" som finns där. Lycka till!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...