torsdag 25 oktober 2018

Världens åttonde underverk

Vad är väl en ekonomiblogg utan en redogörelse av världens åttonde underverk, ränta-på-ränta-effekten? Kärt barn har många namn. Eller två i vart fall.

Det sägs alltså att självaste Albert Einstein först yppade de magiska orden "Ränta-på-ränta-effekten är världens åttonde underverk" och "Den starkaste kraften i Universum är ränta på ränta". Det är ju inga små ord direkt.

Klok kring pengar men inte helt ostilig heller

Albert syftade till det faktum att så länge du låter ditt kapital vara, och får en stadig avkastning varje år, så kommer du få ränta på det kapital du redan fått ränta på sedan föregående år, mao ränta-på-ränta. Make sense? Ett exempel nedan för att förtydliga:

10 000 kr sätts in i aktier med en avkastning på 5% årligen.
År 1 får du 5% i ränta på 10 000 kr = 10 500 kr
År 2 får du 5% i ränta på 10 500 kr = 11 020,50 kr
År 3 får du 5% i ränta på 11 020,5 kr = 11 570,625 kr
Och så vidare...

Eftersom kapitalet då ökar varje år kommer du få en exponentiell avkastning på ditt kapital där effekten blir starkare och starkare för varje år. Pengarna jobbar åt dig, så länge du låter dem vara ifred och har en vettig investeringsstrategi. Därav världens åttonde underverk.

Så här räknar du förresten ut effekten för ränta-på-ränta

S = K x 1(+r/100)^N

K = Det belopp du sätter in dag 1
r = räntan i procent
N = antal år
S = Summan efter N år


Slutord

Jag måste erkänna att jag aldrig gått igång för full maskin på det här som fenomen, jag finner nog större behållning i att hitta nya aktier, följa med på deras framgångståg och att tänka ut nya inkomstkällor. Likväl så jobbar dock effekten åt mig, vare sig jag bryr mig om den eller inte.

Det finns ändå tre tydliga lärdomar som jag burit med mig ända sedan jag först läste om den som jag tror man tjänar på att ha i bakhuvudet om målet är ekonomisk frihet:
 1. Tiden är din största vän som sparare. Börja tidigt för då hinner ränta-på-ränta-effekten verkligen lyfta din sparmaskin till nya höjder.
 2. Små kostnadsbesparingar idag kan ge stor jäkla effekt över tid.
 3. Ränta-på-ränta-effekten funkar åt båda hållen. Betalar du ränta får du samma exponentiella effekt fast ned i fördärvet. Bli inget trist lyxfällan-fall. Ta kontroll över din ekonomi.

4 kommentarer:

 1. Hej 10 årsplanen.

  Många bra tips där. Att förstå ränta på räntan i tidig ålder är värdefullt. Med det kan man redan i tidig ålder ta bra beslut som man har igen senare i livet. En liten besparing idag kanske inte låter så mycket för stunden men om man investerar dessa besparingar till en ok avkastning blir det rejält med pengar tids nog. Men framförallt är det oftast lättare att spara innan man skaffar familj och allt vad det innebär. Tänkte själv tidigare i livet att det är bra att spara nu. Får jag barn tids nog kommer det bli svårare. Så blev det. Sen kan man även få lite dyrare vanor med tiden och det är ju roligare att byta upp sig tids nog än att byta ner sig :)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med till fullo så klart. Gillar din lilla slutkläm också kring att behöva byta ned sig senare i livet - jag tror det är extremt svårt att göra den omställningen med framgång. Vanans makt är stor. Därför känns det som en sån jäkla bra folkbildningsläxa att få sig till livs i tidig ålder så att man struntar i att lyxa till det från dag 1 som ung. Ska tjata hål i huvudet på mina kids en dag i alla fall kring detta, den saken är säker :)

   Radera
 2. Bra genomgång och pedagogiskt förklarat av en av grundstenarna för långsiktigt sparande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det PermanentExit. Ganska basic fenomen så klart men aldrig dumt att påminnas.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...