måndag 29 juli 2019

Overshoot day - investerar ni etiskt?

Slogs imorse av nyheten att vi nu har förbrukat jordens förnybara resurser för i år. Det kommer tidigare än någonsin och innebär att vi snabbare än någonsin fortsätter på vår resa mot en varmare jord och fler värmeböljor, högre havsnivåer, hotade ekosystem etc. etc.

De dystopiska förutsägelserna känner ni redan till, inte minst efter att Greta Thunberg gjort det allmänt känt att vi inte längre kommer acceptera att världssamfundet inte kommer till en gemensam politisk lösning på problemet. Men vad gör jag själv åt det egentligen? Vad gör ni?
Money talks brukar det sägas. Det enda urvalet jag själv försökt göra historiskt är att inte investera i spelaktier eller vapentillverkare såsom Kindred eller Lockheed Martin. Men att gå bortom det och gå igenom varje prospektivt bolags hållbarhetsrapporter osv har jag med, med handen på hjärtat, inte gjort. Lättja kanske.

Något av det värsta jag vet kring miljörörelsen är dock skambeläggande och högfärdighet. Därför vill jag bara inspirera till att eeeeventuellt sätta ett litet tankefrö i rörelse, det är allt. Själv ska jag försöka göra en liten genomgång kring mina aktuella innehav och läsa på kring hur de hanterar våra globala utmaningar. Dessutom så har Avanza inspirationslistor för att hitta aktier inom förnyelsebar energi samt jämställda bolag.

Jag själv börjar i den ändan. Hur känner ni själva kring ämnet? Är det mer PK-tjafs? Är effekten från oss småsparare för liten för att göra avtryck globalt?


Innehåller affiliatelänkar

21 kommentarer:

 1. Jag tänker att det är precis som med allt annat jag konsumerar. Gillar jag inte något företag konsumerar jag inget. Eftersom jag är allergisk mot Disney och deras PK-trams skulle jag aldrig gå på bio eller köpa någon leksak eller vad det nu kan vara från dem. Därför köper jag inte heller aktien.

  Jag har inte några problem att köpa företag som arbetar med olja eller något miljöfarligt av rent moraliska skäl även om jag är för att mänskligheten ska arbeta mot ett mer hållbart samhälle. Jag håller mig utanför den marknaden helt enkelt för att jag inte tror på den på lång sikt.

  Vapenföretag däremot tror jag mycket på och skulle absolut kunna tänka mig något mysigt företag inom den sektorn.

  Det är ju inte fel att se över sitt innehav med någon typ av etiska glasögon då och då om man känner att man mår bättre av det.

  För egen del gäller "Money talks and bullshit walks".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej DTI, och tack för kommentaren.

   Det handlar väldigt mycket om den personliga kompassen, där är vi eniga. Jag har också agerat i enlighet med den rent historiskt. Vad lägger du i "money talks and bullshit walks" i det här scenariot? Att du är ute efter avkastningen, inte en "grön" historia?

   Radera
  2. Jag menar helt enkelt att tjänar företaget pengar och jag tror att de kommer göra det även i framtiden är jag intresserad. Jag är på aktiemarknaden för att tjäna pengar inte bedriva någon moralisk agenda.

   Det är kanon för mig om många tänker som du. Aktiekurserna pressas i omoraliska verksamheter och jag kan komma in billigare och ta del av vinsten.

   Radera
  3. Haha, uppskattar det humoristiska svaret och då förstår jag bättre hur du menar.

   Lycka till!

   Radera
  4. Om du sover bättre när du har etiska investeringar tycker jag du ska göra det. Bli bara inte avundsjuk när jag drar in stålarna ;)

   Lycka till med dina investeringar!

   Radera
  5. Haha, jag kanske knyter näven lite lätt i fickan men annars ingen missunnsamhet. Promise :)

   Radera
 2. Själv gör jag ingenting tycker hela denna cirkus kring Greta Thunberg är motbjudande. Detta politiskt korrekta larmandet att jorden håller på att gå under är trist att lyssna till. Detta prat om att vi har fem år på oss är ren lögn.

  Låt mig ta några exempel. Maldiverna. Denna ögrupp skulle ligga under vatten inom 20-30 år meddelades det 1988. Ligger Maldiverna under vatten nu? Nej. Al Goore amerikansk presidentkandidat meddelade 2006 att vi har just fem år på oss. Producerades tydligen en film kring detta som heter En obehaglig sanning. Åren har runnit iväg och alltid är det samma jamande om att vi har fem år på oss. Många menar att det är bra att det blir varmare. Skördarna ökar och öknarna minskar i utbredning.
  I mitt investerande nöjer jag mig med att fråga. Är det lagligt?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars, jag välkomnar din input på ämnet och skönt för dig att du har din kompass satt. Jag kan tillstå att vissa klimatkämpar varit för alarmerande men att en varmare jord skulle vara positivt vänder jag mig starkt emot och forskningen visar samma sak gällande det.

   Trevlig dag på dig!

   Radera
  2. Hej 10årsplanen, nej forskningen visar inte det. Skulle det vara så hade vi inte haft någon klimatdebatt. Hittills har de stora utvecklingssprången i mänsklighetens historia kommit under de perioder det varit varmt. Inte under kalla perioder som medeltiden. I dagens USA söker sig befolkningen till solstater som Kalifornien och Florida. Man vill bo där det är varmt. Precis som jag skrev minskar ett varmare klimat öknarnas utbredning. Skördarna ökar och kan ge fler människor mat på bordet. Det byggs kolkraftverk i Indien och Kina för att dessa staters fattiga befolkning skall lyftas ur sin fattigdom vilket jag tycker är utmärkt.

   Mvh

   Lars

   Radera
  3. Hej Lars,

   tack för att du följde upp kommentaren. Jag kände att jag behövde lugna mig lite här så jag inte skrev något korkat.

   Jag delar verkligen inte bilden av att en varmare värld är en bättre värld. Och exemplen du lyfter upp med Kalifornien (som upplever fler skogsbränder än någonsin förr p.g.a. hettan) känns helt irrelevanta i sammanhanget. Men gällande sakfrågan så tror jag tyvärr att vi är lite för långt ifrån varandra just här. Tanken med inlägget var att få lite feedback från andra investerare och kanske så ett frö hos vissa. Man kan inte lyckas med alla.

   Lycka till med dina investeringar!

   Radera
 3. Jag skippar olje- och kolbolag för jag tror inte det är framtidsbranscher och jag vill inte bidra till exploatering av de tillgångarna. Rökning eller tobak tycker jag är äckligt och vill inte ha fler rökare så det är inget jag heller investerar i. Vapen som används för krig är inte heller något som intresserat mig liksom inte spelbolag. I övrigt har jag inte tagit ställning. Jag tror hållbarhetsrapporterna blir mer och mer intressanta för det visar om bolag hänger med i utvecklingen eller inte. Dessutom står många av bolagen inför klimatrisker och det är intressant att se om de har tagit ställning till dessa eller inte. Jag jobbar med miljöfrågor så jag har hyfsat koll på olika branschers klimatrisker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande, tack för kommentaren. Extra kul att höra ifrån en som jobbar med frågorna.

   Just hållbarhetsrapporterna och de bolag jag har vars verksamhet ligger i skottlinjen för de utmaningar vi står inför känns viktigt att kolla upp noggrannare framöver. Det får läggas lite tid på det i hängmattan helt enkelt :)

   Radera
 4. Hej 10årsplanen!

  Det ligger såklart på tapeten med tanke på all propaganda som trycks i blaskor nu för tiden...Etik och moral i samband med investeringar är oftast en dålig idé. Dorta svaret är därför - nej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår, tack för din input. Vill du utveckla lite hur du tänker bara och kanske något exempel? Inget anklagande utan mer vetgirighet bara :)

   Radera
  2. Hej igen!

   Det blir nog politiskt laddat om jag skulle utveckla och lägga fram fakta och argument :)...men jag resonerar som så att investera gör man för att tjäna pengar...då kan man inte blanda in Etik och Moral för någon sämre värdeförstörare existerar inte.

   Det är väl bara att se sig omkring i vårt samhälle? Istället för att agera, så diskuterar man etik och moral. Konsekvensen blir att allt tar länge tid och blir betydligt dyrare och kvalitéten minskar.

   Tunneln genom hallandsåsen är väl ett mycket bra exempel på dumhet. Istället för att bygga färdigt de absolut sista metrarna så började man diskutera etik och moral och slösade miljarder skattepengar till ingen som helst nytta.

   Aktier och investeringar brukar urarta sig ungefär likadant. Spel/Gambling, Vapen, Tobak är något som brukar sätta sig på PK-folket och då missar man oerhört fina affärsmöjligheter.

   Skulle inte bli förvånad att det nya "rätta" (enligt PK-folket) är att inte satsa på t.ex Vattenfall och dylikt som äger eller tänker investera i kärnkraft. Samtidigt är kärnkraft det mest kostnadseffektiva och mest miljövänliga alternativet som existerar. M.a.o finns stor potential där som investerare.

   Liknande resonemang kan föras om Tobaksindustrin, Spelindustrin, Vapenindustrin, Digitaliseringsindustrion o.s.v.

   Det jag menade var egentligen att det har ofta lönat sig mycket väl att investera i sektorer och verksamheter som PK-maffian anser vara fel.

   Som investerare bör man ställa sig själv frågan om man vill stå utanför goda affärsmöjligheter p.g.a politiska åsikter, etik eller moral?

   Mitt svar är Nej.

   Ett annat exempel skulle vara att trots att jag är väldigt blå av mig och är starkt emot den ansvarslösa migrationspolitiken vi fört senaste åren....så hade jag inte tvekat alls i att investera i "Bert Karlssons" Bolag som utnyttjade flyktingströmen och tjänade miljoner på skattebetalarnas bekostnad på flyktingboenden.

   M.a.o hade jag brytt mig om etik och moral och politik vid investeringar så hade en mycket god affärsmöjlighet missats.

   Det var en fiktig historia och jag vet inte ens om det gick att investera i hans bolag ;-). Men jag hade inte dragit mig för att investera pengar tvärt emot mina "etiska och moraliska" åsikter.

   Man får heller inte glömma att många teknologiska framsteg görs av Vapen och rymdindustrin, utan den typen av bolag hade vi förmodligen levt ett betydligt sämre och tråkigare liv.

   P.s - Du får gärna anklaga mig för både det ena och det andra, lovar att jag inte hatar dig för det ;-).

   Radera
  3. @Frihetviautdelning

   Kunde inte sagt det bättre själv!

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  4. Vill ha högt i tak både här på bloggen och i övrigt så jag ska inte slänga mig med några större anklagelser åt något håll, jag lovar :).

   Jag uppskattar verkligen att du tog dig tid att konkretisera tankarna, jag tar det som en stor läropeng när man delar med sig så som du gjorde. Ökar min förståelse enormt mycket.

   Det jag tycker du gör i ditt resonemang är att du drar en ganska svart/vit linje mellan etiskt investerande och rationellt, affärsoptimerande tänk. I vissa fall kans du nog få rätt men som grundinställning tror jag att det är ett felaktigt tänk. Exemplet med kärnkraft håller jag med dig om. Det kan lätt bli en stark opinion mot detta som energikälla, trots dess tydliga fördelar kontra kol och olja exempelvis. Här hoppas jag dock att de rationella rösterna kan överrösta ett irrationellt ställningstagande.

   När det gäller att jobba "hållbart" (detta uttjatade uttryck) som företag på alla fronter är något som säkrar din förmåga att bedriva din affärsverksamhet på sikt. Att inte skada samhället där du är verksam, att tidigt hitta bättre produktionsmetoder och sourcing kommer vara ett krav framöver. Det är bättre att ligga i framkant kring de här frågorna, inte bara för att vara trädkramare, utan främst för att ha en livskraftig verksamhet på sikt. Det tror jag många företag förstått, men definitivt inte alla.

   Lycka till med dina investeringar framöver. Tror och hoppas vi kan mötas i de här frågorna, vi är nog inte så långt ifrån varandra egentligen. Det är alldeles för lätt att gå vilse i kommentarsfälten :)

   Radera
 5. Hej!
  Kluven till etisk investering eftersom det är svårt att dra gränsen. Svårt att hitta bolag som är helt korrekta. Är t.ex finansbranschen och banker etiska? Är äldreboenden som inte följer gällande regler och rekommendationer en etisk investering?
  Vill gärna själv kunna konsumera bolagets produkter. Intalar mig att avkastning och etisk investering går hand i hand.
  Är fan av Greta. Anser att miljöproblemen måste bekämpas med fakta och prognoser som grund och inte genom skrämsel.
  Gör inte så mycket åt saken, men försöker undvika plast och så flyger jag avsevärt mindre än en valfri miljöpartist. Min bästa investering är i ett uttalat miljötänkande företag.
  Intressant fråga om småsparare kan göra avtryck globalt. Har inget svar, men tror generellt på kollektiv med goda intentioner.
  /Arne

  minfond.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina funderingar Arne, verkligen. Det kräver naturligtvis mycket av oss småsparare att förstå varje enskilt bolag i vår portfölj och deras impact. Det tycker jag du belyser på ett väldigt bra sätt.

   En start kanske vore att börja göra en egen genomlysning av topp 3 största innehaven för att få en fot in i tänket överhuvudtaget?

   Radera
 6. Bryr mig inte nämnvärt om att investera på ett politiskt korrekt sätt. Hoppar dock Kindred pga att jag inte tror på spel och dobbel på grund av politisk klåfingerhet och en över lag mättad marknad. PM och Altria gjorde jag mig av med då jag tror deras storhetstid går mot sitt slut sakta men säkert.

  Om vi jämför med de flesta medelklassamerikaner och kineser skulle jag säga vi Snålgrisar lever relativt "miljösäkert". Vi åker kollektivt, köper minimalt med plastskräp, köper mycket på second hand, minimerar kostnader för energi och vattenkonsumtion (billigt=miljösmart).

  Det jag tror kommer vara avgörande för miljön är att vi måste sluta pumpa ut engångsprylar av plast i mängder som sen bara läggs på deponi eller bränns upp. Sen kan det löna sig att vidga sina vyer och resa till mindre utvecklade länder som t.ex. Indonesien och inse att här bor det väldigt mycket folk, och de har knappt någon utvecklad sophantering alls, det mesta av byar och städers avfall slängs i floden och sen vidare ut i havet.

  Vi är ett litet land med hög miljömedvetenhet, men vi måste bli bättre på att exportera vårat know-how till länder som är helt aningslösa. Endast tillsammans kan vi vända på nedskräpningstrenden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som att vi som land redan nu gjort ett ganska bra jobb kring att exportera vårt know-how men att några av de största ekonomierna inte delar samma alarmism och perspektiv for the time being. Jag gissar att det kommer ske långsamt, för långsamt helt enkelt.

   Men toppen att ni på mikronivå gör ert. Jag har alltid försökt göra detsamma. Ett ekonomiskt sinne gör ofta gott också för ett minskat miljöavtryck. :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...