torsdag 4 juli 2019

Kameo - crowdfunding i hela Skandinavien

Uppdaterad 2020-05-03

Kameo är bolaget som erbjuder lån till företag och fastighetsobjekt, och där vi som småsparare då får chansen att investera i själva lånet. Jag har själv valt att investera 500 kr i ett projekt uppe i Nordmaling som ska ge mig 11% ränta över en 18 månader lång period. Betalningarna har kommit in varje månad med rätt summa, so far so good helt enkelt. Det bådar gott inför en större investering längre fram.

OBS - det här inlägget görs i samarbete med Kameo som ger mig en liten peng för att skriva om deras plattform. De har dock ingen påverkan på innehållet eller mina åsikter.
Så här funkar alltså Kameo, enligt dem själva. Något jag gillar extra mycket med just Kameo är att de, till skillnad från andra plattformar, betalar ut räntan månadsvis och dessutom tillåter mig som investerare att gå in med summor ifrån 500 kr och uppåt i specifika projekt. Det ger en skön flexibilitet och en lugnare magkänsla för mig, eftersom jag är av typen "försiktig general" och inte vill riskera alltför stora summor på enskilda projekt. I vart fall inte innan jag börjat blir bekväm på riktigt med en plattform.


Elefanten i rummet - risk

Alla investeringsformer kommer med risk, så även Kameo naturligtvis. Men här tycker jag att de gjort ett väldigt gott jobb och uppvisar en stor transparens kring sina återbetalningar.Som ni ser på bilden ovan, så har man tydligt listat vilka fordringar som går under epitetet "Osäkra Fordringar" och även prisat in det i den beräknade avkastningen för oss investerare, under "Snittränta efter estimerade förluster". Även om inte historisk avkastning garanterar framtida avkastning, så ger det ändå en bra fingervisning om vad man kan förvänta sig för avkastning på plattformen. Vill man sedan gå in och läsa mer om vilka fordringar som är osäkra, kan man med enkelhet göra det under "Osäkra Fordringar". Transparent och enkelt.

Bra jobbat Kameo!

2 kommentarer:

 1. Vad händer om Kameo går i konkurs? Jag tror de gör förlust, precis som liknande tjänster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Markus, tack för frågan. Tror att många delar din oro, så det är bra att den kom upp. Så här uttrycker sig Kameo på sin hemsida:

   Vad händer med mina pengar om Kameo går i konkurs?
   Långivarens pengar placeras på ett separat klientmedelskonto hos DNB och är helt avskilda från Kameos verksamhet. Om Kameo skulle gå i konkurs är långivarens kapital därav skyddat från Kameos borgenärer.

   Mer info kan du hitta på https://www.kameo.se/FAQ/Fraagor-och-svar/Laangivare

   Tack igen för frågan!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...