lördag 19 januari 2019

Ett liv utan bolån

Januari har varit en kall och mörk månad hittills, vilket förklarar att det blivit mer Netflixande än gymflexande för min del. Så får det vara, inte straffa sig själv med skam och självspäkning över något så banalt.

Hur som helst, så ser jag att det här med FIRE i olika former börjar sprida sig på bred front i populärkulturen. Detta allt eftersom människor börjat få det så mycket bättre ekonomiskt och ser sin möjlighet att bryta sig loss från en stressig samtid och alla dess krav. En serie jag tycker är lite underhållande är "How to live mortgage free with Sara Beeny". Mysig brittisk serie som vaggar in ett i ett skönt, dåsigt lugn.


Kort uttryckt, så handlar serien om hur vanliga människor (med blygsamma inkomster och kapital) lyckas slå sig fria från handbojorna som kommer med bolåneträsket eller när man betalar för hög hyra varje månad. 

Det är en rad kreativa lösningar som måste till för att man ska lyckas göra det här i Storbritannien. En lösning som lyfts fram är "mobile homes", typ husvagnar deluxe eller konstruktioner byggda på lastpallar som ställs ute i en åker. Ett tydligt krav är att man måste söka tillstånd från både markägaren och kommunen för detta. En annan lösning var flodbåtar, som man kan köpa billigt och göra om själv till en rimlig kostnad. En tredje som lyfts fram är att köpa mark i övergivna industriområden eller förorenad mark som man kan sanera och sedan ta över och bygga något kostnadseffektivt boende på. Spännande lösningar allihop och inspirerande energi som de här människorna lagt på sina respektive projekt för att slå sig fria.

Flodbåtslösningen vet jag är något som finns även i Sverige men jag känner mig lite osäker på hur det ser ut med andra alternativa lösningar för att säga hej då till bankerna och giriga hyresvärdar. Tips från någon kunnig läsare på detta?

4 kommentarer:

 1. Jag skulle inte vilja kalla mig expert, men en tanke som jag tycker är lockande är att köpa mark som skulle kunna omvandlas till tomter i framtiden. Idag är det en väldigt lång process (jag har hört exempel på när det tagit tio år) att göra om tex skogsmark till villatomter. Effekten av att det tar lång tid är att fastigheter, som skulle kunna omvandlas, prissätts därefter. Eventuellt, om det i framtiden kommer att bli vanligare med off-grid-lösningar (eltoa, solceller på tak, mm) så kanske dessa regler kommer att mjukas upp. Det är spekulativt och det kräver en lång tidshorisont, men det skulle kanske kunna funka.

  En annan klassisk lösning är att köpa ett hus med stor tomt och stycka av tomten i två delar och bygg ett nytt hus på den nya tomten alternativt sälj tomten. Ibland kan man gå till stadsbyggnadskontoret och höra sig för om möjligheterna innan man har köpt. Min erfarenhet är att de är väldigt hjälpsamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Charlie, välkommen hit!

   Jag vet faktiskt folk i min närhet som kört på det upplägget som du nämner. Som kommit över land billigt och har det i sin bakficka som en sorts förhoppningsinvestering. Hittills verkar det inte ha betalat sig men som du säger, kanske blir det lättare längre fram. Beror kanske på hur mycket inflytande Centern faktiskt får nu ;).

   Just det, att köpa en större tomt är ju en klassiker så klart. Det känns nästan som att medvetenheten är för stor här från markägare/mäklare så de prisar in den möjligheten i samband med att man köper mark. Tror inte det är lika lätt att göra ett enkelt klipp här som det kanske var för 5-10 år sedan. Vad tror du?

   Fortsatt trevlig helg på dig!

   Radera
 2. Jag tittade också på detta programmet häromdagen, jag tycker det är ett fascinerande program. Tyvärr tycker inte jag att vi verkar ha samma förutsättningar i Sverige, men det kanske beror på vart man bor i landet. Många av lösningarna som presenteras passar par eller ensamstående, men inte familjer med idrottande barn.

  För min egen del så känner jag att jag har hittat lite inspiration att själv bygga ett attefallshus på vår tomt, som vi har för avsikt att hyra ut. Vi har tidigare mest tittat på färdiga lösningar, vilket är galet dyrt. Lite inspiration ger programmet allt :-)

  Vad gäller alternativa lösningar för att säga hej då till bankerna och giriga hyresvärdar så har jag tyvärr inte så många förslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med Vimsigavimsa (härligt alias för övrigt). Till slut blev jag lite mätt på programmet men det fanns några specifika fall som verkligen var inspirerande. T.ex. en modell som tidigare betalat skyhög hyra varje månad i London (typ 14 000 SEK) men som skrapat ihop 200' och lyckades köpa en båt och faktiskt göra den riktigt fin och leva för en spottstyver. Dessutom gjorde hon det helt utan tidigare byggerfarenhet. Tycker hon var ett bra exempel på att överilad positivitet ofta leder till väldigt fina resultat, så länge man är villig att lägga ned lite själ i det. Hon faller så klart under kategorin "ensamstående" som du nämner men likväl inspirerande.

   Attefallshus som man kan hyra ut via airbnb eller liknande är ju absolut en fin lösning. Ett härligt sätt att träffa nya människor på också och du slipper bördan av att gömma undan finsilvret som du hade fått göra om det vore ditt eget hem :).

   Ligger ni nära i tiden att faktiskt bygga huset? Bor ni på ett bra läge som gör det attraktivt för hyresgäster?

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...