lördag 25 maj 2019

Kan man verkligen slå index med aktiv förvaltning? Coeli Global Selektiv

Här kommer så del två i min intervju med stjärnförvaltarna Henrik Milton och Andreas Brock som hanterar fonden Coeli Global Selektiv, del 1 hittar ni här. Intervjun presenteras i samarbete med Coeli och vi går rätt in på en av de mest brinnande frågorna för min del, kan man verkligen slå index med aktiv förvaltning?

- Aktiv förvaltning alltså. Ursäkta frågan men jag vill minnas att endast 1% av alla förvaltare faktiskt lyckas slå ett brett index kontinuerligt över tid, hur kommer det sig att ni då kan lyckas med detta?
Vi investerar i aktiebolag med stigande vinster som hela tiden går mot ”all-time-high” gällande omsättning och vinst. Vår enkla hypotes är att om vinsten stiger så stiger också aktiekursen. Den största anledningen till vår överavkastning är att vi har en gedigen investeringsprocess som skapar avkastning. Andra viktiga faktorer är att vi har stor kunskap inom aktieförvaltning, bra och relevanta utbildningar i grunden, starka drivkrafter och bra incitament.
- Du har ju till och med skrivit en bok på ämnet Andreas, berätta mer om den och vad som fick dig att bli författare på det här ämnet?
Jag har alltid velat skriva en bok, alltid älskat att gå till bibliotek redan som barn, och ville helt enkelt dra mitt strå till stacken. Problemet har varit att jag inte haft något vettigt att skriva om förrän nu. Nu när jag har visat att jag faktiskt har lärt mig tillräckligt mycket för att kunna slå index över tid (peppar peppar ta i trä) var det läge att skriva den där boken. Boken heter ”Vägen till vinnande aktier” och är en samling av alla de erfarenheter som jag har fått under min tid i aktiebranschen. I boken gör jag fallstudier i aktier så som Assa Abloy, Adidas och H&M där jag försöker visa hur jag kunde se att vinstmultipeln i aktierna var helt fel. Jag tar också upp det som vi i fonden kallar för ”special situations”, aktier som kan gå upp mycket (ibland 100 procent plus) på kort tid. Många som har läst boken har sagt att den är lättläst vilket gör mig mycket glad.

- Varför ska jag som kund välja aktiv förvaltning istället för passiva indexfonder, eller Private Banking-tjänster?
Vi kan inte uttala oss om private banking-tjänster generellt mer än att vi båda tycker att vår Coeli Global Selektiv har en given plats i varje private banking-kunds portfölj. Anledningen till att vi tycker så är vårt stora fokus på att skapa absolutavkastning för kunderna. Alla kunder vill ha en värdetillväxt i sin portfölj och det erbjuder vi kunderna med vår globalfond. Vi kan inte garantera en värdetillväxt men sedan start, efter 4,5 år, har vår fond slagit index med mer än 16 procent. En annan anledning till att välja vår fond är att vi väljer ut de bästa aktierna i index och väljer alltså bort de dåliga bolagen, eller de oetiska för den delen. Vi vill ha en stor vikt i de bolag som vi tycker är de bästa för att skapa så bra riskjusterad avkastning som möjligt.
- Er fond heter Global Selektiv om jag inte missminner mig, berätta mer om den!
Coeli Global Selektiv en globalfond som investerar i världens finaste bolag och vår målsättning är att skapa 15 procents avkastning per år, över tid. Fondens investeringsuniversum är globalt just för att vi ska ha bra möjligheter att hitta de bästa bolagen.

- Hur ser den fortsatta utvecklingsresan ut för fonden?
Det är en bra och intressant fråga. Vi strävar alltid efter att förfina vår investeringsprocess utan att ändra den i grunden. Vi jobbar ständigt med att hitta möjligheter för att kunna skapa så hög avkastning som möjligt för andelsägarna.

- Vilka fler fonder finns på Coeli och varför blev det just Global Selektiv för er två?
Coeli förvaltar idag 20 miljarder fördelat på fonderna Coeli Global Selektiv, Coeli Frontier Markets, Coeli Nordisk företagsobligationsfond, Coeli Likviditetsstrategi, Coeli Absolute European Equity och Coeli Altrua Macro. Coeli förvaltar även några multi-manager-fonder. Då vi båda har jobbat mycket med utländska aktier i våra karriärer var det ett självklart val att just starta en globalfond. 

- Vad är skillnaden egentligen på er fond och att investera i ett investmentbolag exempelvis?
Den största skillnaden är att vi kan vara mycket mer aktiva med innehaven i vår globalfond. Det är ju ganska sällan som ett investmentbolag gör större förändringar vad gäller innehaven. Sedan kan ju vissa investmentbolag äga bolagen för att utöva makt och för att vara aktiva i styrelsen. Vi äger ett bolag för att vi ska tjäna pengar på en positiv utveckling på aktiekursen. En fördel med investmentbolag är ofta att du kan köpa innehaven med en substansrabatt vilket innebär att det blir billigare att investera i bolagen via investmentbolaget jämfört med om du skulle köpa aktierna separat. En annan skillnad är ju också att investmentbolag ofta också har onoterade innehav, vilket vi i globalfonden inte har.

- Okej, jag skriver upp mig som kund hos er. Hur ser då min resa ut, gör ni några kundträffar, kommunicerar ni utvecklingen till kunder via nyhetsbrev? Hur hålls jag i loopen helt enkelt när alla mina miljoner placeras av er?
Om man blir kund i Coeli Global Selektiv kan man prenumerera på vårt nyhetsbrev som vi skickar ut en gång i månaden. Vi deltar också en del poddar och tidningar där man kan läsa om fonden och våra placeringar. Man kan även gå in på vår hemsida för att ”signa upp” sig för vårt nyhetsbrev eller skicka ett mail direkt till nyhetsbrev@coeli.se. 

- Kan man följa er och fondens utveckling någonstans i övrigt. Sociala medier eller dylikt?
Man hittar fondens dagliga utveckling på Coelis hemsida förstås, i de flesta dagstidningarna, hos Morningstar,  PPMAvanza och Nordnet. Ett ytterligare hett tips är, som sagt, att skicka ett mail till nyhetsbrev@coeli.se så får man information ifrån oss löpande den vägen.

Stort tack Henrik och Andreas för att ni tog er tid, jag uppskattar det verkligen! Och jag tror faktiskt att jag blivit lite klokare på det här med att det går att slå index också via aktiv förvaltning. Win-win för alla inblandade helt enkelt!

Har ni frågor till våra två stjärnförvaltare, så var inte blyga. Även en tuff fråga eller två tror jag att de ska kunna hantera. 

Innehåller affiliatelänkar

2 kommentarer:

 1. Intressant inlägg. Jag hade faktiskt aldrig hört om Coeli förut.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade det AP. Med deras track record och trevliga personligheter, så hade man nog tagit för givet att de var mer kända än de verkar vara faktiskt. Men det blir väl ändring på det nu när de ger sig ut i bloggosfären lite mer, smart move från deras sida helt klart! :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...