lördag 30 mars 2019

"Vårt långsiktiga mål är att lämna utdelning till våra ägare"

Här kommer så del 2 av min samarbetsintervju med Infrea ABs sympatiske VD Tony Andersson. Del 1 kan ni läsa här, där vi fick en bra introduktion till huvudpersonen och bolaget i sig. Nu får vi möjligheten att dyka än mer i varför bolaget är ett bra investeringscase och Tonys "speciella förmåga". Enjoy!


Foto: Pia Green. I bakgrunden syns konstinstallationen Rosa vägg samt EU pall och krita. av konstnären Torbjörn Johansson.


- Det här med substansrabatt hör man ju ofta om gällande investmentbolag, vad är det egentligen och varför ska man ha koll på det som investerare?
Handlas investmentbolaget till substansrabatt så betyder det att du köper aktier under dess egna kapital. Handlas aktien istället med en substanspremie så betyder det att du köper aktier till ett högre pris än dess egna kapital. Det finns idag många hemsidor som hjälper till att ha koll på detta, t.ex. substansrabatt.se/substansrabatt/

- Hur ser er fortsatta utvecklingsresa ut som bolag?
Vi vilar inte på soffan och vi är inte nöjda även om det går mycket bra för oss. Vi har satt upp ett mål att om notera aktien på Nasdaq Small Cap år 2021 via Nasdaq First North Premier före detta. Genom tydliga mål för vår utveckling på detta vis blir det även tydligt vilka steg vi ska ta för att nå dit. Vi har samtidigt satt upp ett ganska tufft tillväxtmål om cirka 20 procent årligen och att vår soliditet ej ska understiga 30 procent. Det gör att vi prioriterar rätt och att samtliga förvärv vi gör är långsiktigt hållbara. Vi kommer förutom den svenska marknaden på sikt även titta på geografisk expansion även inom Norden genom förvärv. Det är en spännande utveckling jag ser framåt.
- Vilka typer av bolag intresserar er som möjliga förvärv? Hur ser er modell ut för att integrera dem under ert "paraply" på bästa sätt?
Vi har en tydlig strategi där vårt investeringsfokus främst ligger på små till medelstora onoterade samt kassaflödespositiva industri- och servicebolag inom infrastruktur, med en omsättning inom intervallet 30 till 300 MSEK. Vi tittar därtill mycket på ledarskapet och entreprenörerna i bolagen vi förvärvar. Vi vill att de ska vara kvar och fortsätta driva bolagen men med vårt stöd utveckla dem till större tillväxt. Här ligger arbetet med att få in våra dotterbolag i vår koncern främst på att vi gör värdeskapande aktiviteter för att bibehålla en god organisk tillväxt med starkt resultat samt ett bra kassaflöde.

- Hur påverkas ni inom infrastruktur av en potentiell lågkonjunktur?
Om vi ser bakåt i tiden är infrastruktur typiskt stark även under konjunktursvängningar. Och jag vill påstå att Infrea står för stabilitet på denna marknad. Vi drivs inte av snabba förvärv och avyttringar som många andra bolag faktiskt ofta gör. Utan vi finns i denna nisch med ett långsiktigt engagemang och perspektiv. Självklart påverkas vi alla av konjunkturläget. Men Infreas kombination av tydlig marknadsnisch och det faktum att vi arbetar med långsiktig utveckling av våra portföljbolag gör att vi påverkas i mycket liten grad.

- Ni handlas ju på First North idag, vad bör man tänka på som investerare när man handlar på den börsen?
Vår ambition är ju att komma in på main market inom några år, men på First North kan det ibland ta lite längre tid att sälja sina aktier. Men listan spelar samtidigt här mindre roll, det är bolaget man investerar i som är det viktigaste. Man måste tro på verksamheten.

- Vi är ju många som läst Tobias Schildfats "Vägen till din första miljon" där han rekommenderar investerare att bara spara i investmentbolag. Vad tror du om det som investeringsstrategi? Varför ska man välja den här strategin framför ett par breda indexfonder?
Jag har också läst den, bra bok. Vi är proffs på att driva bolag, vi jobbar på en onoterad marknad som är mycket större och billigare än den noterade. Men framförallt tar vi ingen avgift vilket en fond gör. Personligen tror jag dock att man som sparare kan dra fördelar av att ha både och. Den ena förtar inte den andra.

- Jag är ju själv utdelningsinvesterare så jag är ju djupt nyfiken när det kommer till er som framtida utdelningscase. Vad har ni för ambitioner här framöver? Vågar man drömma om i alla fall 3% direktavkastning?
Vårt fokus under 2019 är självklart att fortsätta driva våra dotterbolag till effektivitet, utveckling och med det även ökad lönsamhet. Och ökad lönsamhet kommer på sikt ge oss möjlighet till utdelning till våra ägare. Vi har idag faktiskt över 500 ägare vilket är väldigt roligt! Mitt mål är att Infrea ska vara tillgängligt för så många som möjligt att investera i. Och vi välkomnar fler ägare! Vårt långsiktiga mål – men nu pratar vi flera år framåt – är att lämna utdelning till våra ägare. Det är i slutänden styrelsen som föreslår när en utdelning kan komma att ske och i vilken grad.

- Jag förstår. Men en ytterligare rak fråga sett från mitt perspektiv som investerare. Varför ska man hoppa på tåget och investera i Infrea AB? Du har gått in på det delvis tidigare men har du en hisspitch som sammanfattar värdet ni besitter som investeringscase?
Jag är med på vad du menar. Jag har redan som du säger berättat om att vi finns på en okonsoliderad marknad och att infrastruktur som segment är relativt andra mindre känsligt för konjunktursvängningar. Lägg därtill vilka bolag vi köper, onoterade och stabila över tid. Så min pitch är; vill du hitta en långsiktigt stabil investering – satsa på infrastruktur. Du ska där välja oss, Infrea, eftersom vi skapar värde genom utveckling och tillväxt av våra innehav.
Infreas aktie är en bra byggsten i en diversifierad portfölj. Med Infrea får du lägre risk och stabil avkastning som tillsammans med några ”hockey stick”-aktier ger en aktieportfölj med god framtida avkastning.

- Du ska ha stort tack Tony för att du tog dig tid att svara på alla mina frågor, gick ju väldigt fint detta. Men sensationslysten ”journalist” som jag är så vill jag ju ha något litet som är exklusivt för bloggen. Har du någon personlig talang eller förmåga som få där ute känner till som du skulle kunna bjuda på som avslutning?

Tack själv! Det har varit ett intressant samtal och jag uppskattar att jag fick vara med och berätta om Infrea. Talang och förmåga är kanske pretentiöst. Men jag är jägare och trivs väldigt bra ute i skog och mark oavsett om jag får ett byte med mig hem eller ej. Jag är hyfsat duktig kock och lagar gärna till det egna köttet med fina råvaror därtill. Det brukar i alla fall bli uppskattat av familj och vänner, så kanske kan vi kalla det en talang? Annars har jag väl i alla fall lyckats med att skaffa mig snälla vänner och det kan ju sägas vara en lyckosam förmåga det med.

4 kommentarer:

 1. Intressant intervju och läsning !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan,

   kul att du gillar det. Ett litet nytt koncept här på bloggen jag ville testa :)

   Radera
 2. Tack för en intressant intervju! Har funderat på att köpa Infrea-aktier ett tag och nu gör jag slag i saken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul Hanna, hoppas och tror det blir en fin investering för dig.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...