söndag 3 mars 2019

Nordnets aktielåneprogram: Del 2

I oktober 2018 så levererade Nordnet ett helt nytt inslag i aktievärlden - nämligen deras aktielåneprogram för de som har svenska aktier i en kapitalförsäkring hos Nordnet. Jag skrev om detta i samband med att nyheten briserade och kände nu att det var dags att följa upp. Många saker sades i affekt om programmet av olika intressenter på twitter bl.a. men vad har faktiskt skett?

Nordnet valde själva att kommentera utfallet av programmet i ett youtube-klipp här i början på året. I klippet visade de sig, föga förvånande, själva var väldigt nöjda. "Mottagandet var jättepositivt när vi lanserade det och nu, när första utdelningen kommer, är den ännu mer positiv", sade exempelvis Nordnets Sverigechef Martin Ringberg i klippet nedan. 
Jag själv var överlag väldigt positiv till programmet initialt eftersom jag är en sucker för "Äh, jag har ändå aktierna där på kontot och hade inte förväntat mig någon extra avkastning för det, så varför inte?"

Sedan så har jag knappt några svenska aktier i just mina kapitalförsäkringar hos Nordnet och Avanza, så jag var medveten om att ersättningen skulle bli begränsad i vilket fall. Men cashade jag ändå in nu i januari när den första utbetalningen från Nordnet kom? Nope, inte ett öre. Och det finns så klart en bra grund till det.


Anledningen till min bristande utdelning, och en del av kritiken mot programmet i sig, bottnar i att Nordnet de facto lånar ut dina aktier till externa parter som tjänar en god slant på blankning av aktierna (att betta på att aktierna ska förlora i värde). De kommer alltså betta på de aktier som har ganska dystra prognoser satta på sig. Med andra ord oftast de aktier som är en bra bit ifrån de stabila utdelare som jag siktat in mig på. 

De mest utlånade aktierna för Nordnets aktielåneprogram under Q4 2018 var, i fallande ordning:

Att Nordnet lånar ut dina aktier till tredje part, främst kända hedgefonder, kommer så klart med en risk för dig som småsparare och det är Nordnet och hedgefonderna själva som tjänar mest pengar på initiativet. Vi får se hur programmet fortsätter utveckla sig, Nordnet verkar förbli stolta över det och har dessutom fått pris för det som Årets sparinnovation enligt Privata Affärer.

Vad landar jag själv då i kring Nordnets aktielåneprogram? Jo, att programmet skulle vara en otroligt värdeskapande innovation ställer jag mig högst tveksam till. De aktier som är aktuella för hedgefonderna känns inte lockande för mig att äga och ersättningen i sig har varit blygsam för de som ändå valt att chansa i de här aktierna. Om man redan förlorat 15 000 på att en förhoppningsaktie och får 15 kr i gengäld för detta är det väl ändå en litet för klen tröst?

Jag kommer absolut inte lägga om mina portföljer och föra över de svenska innehaven ifrån Avanza eller i min ISK på Nordnet till deras kapitalförsäkring. Det enda vettiga förefaller vara att helt enkelt köra på med den portfölj och strategi man redan har och ignorera programmet. Modig kommunikation och ett kul nytt grepp inom svenskt sparande men Nordnets aktielåneprogram känns i grunden bara irrelevant för en långsiktig och seriös sparare.

Vad känner ni själva kring programmet? Fick ni, till skillnad från mig, någon ersättning från Nordnet?

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Läs mer om detta här

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Samma erfarenhet, får hoppas på lite cashback när man nu rullar ut fler länder. Tror övriga norden är först på tur.
  mvh P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej P.

   Ja, får man igång övriga norden så kanske det kan få mer effekt. Har ju både Sampo, Atea och Nordea som gott skulle kunna fp ge mig lite cashback. :)

   Radera
 2. Ska pengarna ha kommit nu alltså? Har kf till barnen o de har svenska innehav, bla Latour. Får kolla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, gå in och kika. Hör gärna av dig om du fick något, jag för en liten mental notbok kring detta :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...