onsdag 21 november 2018

Gästintervju - Kronan till Miljonen

Nytt uppslag på bloggen, att få tag sig en liten pratstund med de som länge inspirerat mig under den tiden jag själv var en flitig bloggkonsument. Först ut är bloggaren vars höga engagemang, aktivitetsnivå och snygga design gjort honom till något av en unikum i bloggsfären. Ladies and gents, I give you Kronan till Miljonen!


Otroligt kul att du tog dig tid att prata med mig KTM, du har verkligen varit en inspirationskälla för mig. Ska vi börja intervjun med din motivation till varför du först började spara mer målmedvetet? Hur kom bloggandet in i bilden?

Mitt intresse för sparande började på en tjänsteresa med några kollegor. Väl på Arlanda förklarade en av kollegorna att han väntade på att börsen skulle öppna. Detta för att han skulle sälja lite aktier som han köpt dagen innan. Kl 09:00 öppnade börsen och hans säljorder gick igenom, med en vinst på 1500 kr. Jag blev genast intresserad och började läsa på själv hur man gjorde. Vid det här laget var jag närmare 30 år. Det var först något år senare som utdelningsintresset med den passiva inkomsten väcktes till liv på allvar.

Bloggandet var först tänkt som en egen dagbok där jag kunde skriva kring mitt sparande och på så sätt själv lära mig mer. Jag har alltid lärt mig bäst av att skriva saker. Efter några månader när besökarna började stiga så insåg jag att bloggande var så mycket mer och gav mig en uppsjö av nyttiga ting som jag aldrig kunnat ana mig. Bloggen har nu precis fyllt 2 år.


Du sticker, för mig, ut i bloggosfären med en väldigt fin design på din blogg samt en hög aktivitetsnivå. Var det här medvetet från början eller är det något som växt fram över tid?

Det var absolut inte tänkt från början. Jag arbetar som systemutvecklare och designer under vardagen så det har alltid varit roligt för mig med det kreativa. Därigenom har intresset alltid funnits att utveckla bloggen med ett utseende som jag själv tycker om och som jag själv skulle tycka var intressant om jag var ny inom den här världen.
Vad tror du kommer hända med dig och ditt sparande när du kommit upp i just en miljon som var målet från början? Hur tar du det vidare därifrån?

När jag uppnår miljonen kommer jag leva gott på pengarna ända till den dag då jag sänks ner i träkistan. För vem vill egentligen dö rikast på kyrkogården?

Näe, skämt åsido så tror jag att mitt beteende och syssla kommer vara rätt lika. Det blir spännande för då har jag faktiskt bevisat för alla att man kan börja från 0 och ta sig upp till 1 miljon kronor relativt snabbt med några enkla knep och med aktiemarknaden som vapen. 


Så du sällar dig inte riktigt till FIRE-rörelsen som nu vuxit fram med rask fart?

Jag ställer mig positiv till FIRE-rörelsen men vet också att det krävs mycket tid och kraft för att kunna bli ekonomiskt fri. Med tiden får jag se vart mitt sparande tar mig men det är klart att det känns lockande att i alla fall kunna gå ner i arbetstid längre fram. Frågan kanske är extra viktig idag då vi inte vet hur pensionsåldern kommer se ut när det väl är dags för oss att gå i pension


Ser man till dina mål du satt så har du hittills under 2018 lyckats väldigt bra med dina finansiella mål men kanske inte lika bra med de som rör hälsan, vad tror du att det beror på? 


Tyvärr har jag inte mått så bra under det sista året. Familjerelationen har blivit lidande och min familj är inte längre den starka stapeln i mitt liv som jag en gång minns den. Jag har varit både deppad och orolig. Därigenom har hälsan också blivit lidande. Från att ha en galet fin daglig rutin med träning, bättre kost, mindfulness, kompisar etc. så finns väldigt få delar kvar. Men jag kämpar mig uppåt, och nu har jag fått igång träningen igen i alla fall.


Som ni märker hade jag och KTM vi en del samtalsämnen att beta av, så vi får ta och dela upp den här intervjun i två delar och återkomma med sista delen inom några dagar. Vad hade ni själva helst frågat KTM förresten, ni som känner till honom och har läst hans blogg?

7 kommentarer:

 1. Intressant att höra lite mer om KTM :-) Ser fram emot uppföljning av intervjun. Själv undrar jag hur KTM ser på Kinnevik i dagsläget efter Zalandos ras? Samt att större ägare sålt av en hel del aktier i bolaget. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det :) Grejen är den att jag varit skeptisk till Kinneviks val tidigare, för att senare inse att dom vet så mycket bättre än vad jag någonsin vet. Det är väl lite det som är med investmentbolag, du får helt enkelt lita på att det sker rätt val av personerna du anförtrott dina pengar till.
   Då jag gick in i Kinnevik i ett fantastiskt läge så har det ändå varit en hyfsad affär för mig. Jag köper mer nu när det generellt går ner samt att Kinnevik handlas till en attraktiv nivå enligt mig.

   Spännande investmentbolag som fungerar bra ihop med annat skulle jag säga.

   Radera
  2. Ja, visst är han härlig? :)
   Jag låter honom komma in här och kommentera själv hur han ser på just Kinnevik. Ja, andra delen kan jag avslöja är ännu mer uttömmande faktiskt än del 1.

   Radera
 2. Bortsett från sparandet, hur der ktm på de kommande åren på ett mer personlig plan, vad kommer hända, vad vill han uppnå, några långsiktiga mål bortsett frpn de finansiella?

  /D

  SvaraRadera
  Svar
  1. En dröm jag har är att utveckla mitt egna spel då jag pysslat mycket med det under mitt tidigare yrkesliv. Det har dock aldrig funnits riktigt med energi att göra det bland alla de vardagssysslor som finns. Visst, det handlar om ekonomi det också då jag skulle göra det om jag arbetade mindre. Samtidigt har många mål med ekonomi att göra. Har du som mål att res jorden runt så kommer ekonomi in i bilden. Vill du ha ett fett bröllop så kommer ekonomi in i bilden.

   Pengar är givetvis inte allt, men pengar gör att du kan leva på det sätt du vill och inte måste.

   Radera
 3. Kul med intervju av vår kompis Kronan till miljonen! :)

  // Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja nu när jag en dag går ner i kistan så kan jag göra det med gott samvete i alla fall :D Hoppas ni kommer på begravningen också. Det blir gratis smörgåstårta

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...