måndag 19 november 2018

Utländska aktier

Om man skärskådar min portfölj så ser man att det inte bara är aktier på svenska börsen som ligger där. Jag tänkte att det var dags att redogöra lite för hur jag tänkt här.

Som jag pratat om tidigare så har svenska aktier presterat väldigt bra över tid och därför finns det goda skäl att faktiskt investera i vår hemmamarknad. När man dessutom betänker det faktum att vi har billigare courtage och mer lättillgänglig information om bolagen här på plats så är det inte svårt att förstå att det är en god idé att fokusera en hel del av sina investeringar här i Sverige.


Men tar man en litet större perspektiv, och dessutom tror på den globala aktiemarknadens kraft, så kan man med fördel diversifiera portföljen något med ett antal kvalitetsbolag från andra länder. Vågar man dessutom ge sig in i tillväxtländer så finns det en rejäl uppsida att hitta om man är villig att ta risken. Sedan så kan man tillägga att svenska börsen bara utgör ca 0,9% av hela världens samlade börstillgångar, så kan man verkligen säga att man har en diversifierad portfölj om man inte har något utländskt innehav? Food for thought.

För er som är sugna på att hitta kap på nya marknader så föreslår jag att ni kikar in Gustavs aktieblogg någon gång. Gustav är bloggaren som blivit något av en specialist på området "kvalitet utomlands" och som hittat en rad fina bolag på sin resa. Vi delar exempelvis ett antal innehav som jag fick upp ögonen för p.g.a. hans analyser.

Men varför ska man då äga utländska aktier? I mitt fall så vill jag sprida mina risker och känna mig lugnare i de fall den svenska marknaden specifikt skulle vända ned av någon anledning. Ser man Sverige i perspektiv av hela världen så framstår det plötsligt som väldigt riskfyllt att vara helt exponerad mot den svenska marknaden.

En andra anledning är att många stabila månadsutdelare finns borta i Nordamerika, vilket självklart är av intresse för oss utdelningsinvesterare. Jag ser inte månadsutdelningarna som ett självändamål men det är dessutom i regel hög direktavkastning som följer med dessa bolag, REITs som de kallas. Den tredje är att det helt enkelt finns fler bolag att välja bland och det känns kul att svepa med fingrarna över tangentbordet i jakt på russinen ur kakan från hela världen.

I dagsläget så har jag bara ca 10% av min portfölj i utländska aktier men har för ambition på sikt att vikta upp detta till 20-25% om jag lyckas sikta in rätt bolag. 

Hur ser ni på att investera i andra länder? Skrämmande eller kittlande tanke?

5 kommentarer:

  1. Jag äger en utländsk portfölj som väger cirka 25% av den totala portföljen. Mest nordamerikanska aktier, men även lite från både Kanada, Norge och Finland.

    Mvh,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, min utländska portfölj är ganska smal och jag vurmar nog lika mycket föra alla bolag måste jag säga. Mitt nästa köp i min KF kommer troligtvis bli Sampo.

      Mvh,

      Radera
    2. Intressant. Vill inte lova för mycket än men jag gick faktiskt i tankarna att tanka på lite Sampo även jag nu till nästa löning.

      Radera
  2. Jag kommer i dag att köpa in Decisive Dividend inspirerad av dig o denna blogg! Det är utdelningen från Svolder som står för fiolerna. :) Ränta på ränta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snyggt, DD har varit goda mot mig hittills, hoppas de levererar fortsatt så att vi båda kan förbli nöjda :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...