måndag 31 december 2018

Tankar inför 2019

Inte bara tankar utan vi pratar om drömmar, aspirationer, ambitioner. Sällan har jag sett fram emot ett år så mycket som 2019. Det finns många plan som jag skulle vilja se förändring men väljer att fokusera främst på karriär, blogg och investeringar. Lite privat blir det också men jag lovar att det inte ska bli alltför blödigt.


Karriär


Den största förändringen här är att jag skulle vilja skapa ytterligare en inkomstkälla som dessutom kommer utveckla mig som yrkesperson, nämligen att ta minst ett konsultuppdrag under året. Självklart får det vara rimlig tidsåtgång för detta men jag tror att konsultande kommer att passa mig väldigt bra som person och yrkesverksam. Gillar både kundkontakt och har specialkompetens som gör att jag kan ta flera uppdrag.

Till en början kommer jag att göra det under en kamrats flagg som redan har ett AB och en upparbetad kundbas. Gillar jag det här som inkomstkälla och känner att jag har tiden får det kanske bli att jag står på egna ben framöver men först vill jag bevisa mig och det vore extra roligt att göra det med en kompis. Vill ni själva testa på konsultlivet så finns det flera plattformar för detta om ni inte själva har ett nät av kunder idag. Upwork, Ework och Brainville är exempel på detta.


Utöver det så har jag också ambitioner på att kaaanske göra ett karriärsbyte till att börja arbeta mer inom sociala innovationer. Fått lite kontakt med människor på Norrsken Foundation som givit mig goda portioner inspiration till att dyka djupare in i detta. Skulle jag dessutom kunna kombinera detta med ett expatkontrakt i ett intressant land så har vi hittat Shangri La. Inget bestämt att jag måste göra 2019 men likväl en tanke jag inte vill tappa.


Blogg och investeringar


Fortsätta blogga till att börja med. Jag kommer antagligen dra ned på frekvensen en aning och fokusera på längre artiklar där jag kan samla mer matnyttig information. Jag tror att bloggen på så sätt kan bli mer livskraftig på sikt samtidigt som jag också gör mitt arbete lite mer tidseffektivt. En gång i veckan minst under hela året är dock ett krav jag har på mig själv.
Sedan så vill jag definitivt utveckla en ny design och skaffa en egen domän. Det ger mig större frihet att omorganisera och förhoppningsvis också skapa en litet mer unik känsla. Dessutom ger det utrymme till att utvecklas och testa på något jag inte gjort tidigare, kul!

Gällande investeringarna så ser jag enormt mycket fram emot att återigen vara fullt investerad i aktier. Börsen har fortsatt stadigt nedåt som tur är, vilket gör att jag känner att läget kanske inte kommer dröja fullt så länge som jag först trodde.

Sparkvoten hoppas jag få upp till 60% för helåret som målsättningen hela tiden varit. Det enda som kan ligga mig i fatet är min reslust, den har tyvärr inte minskat med åren. Det känns dock väldigt bra inför 2019 och om extra inkomster kan ramla in på extrauppdrag och via bloggen så ska sparandet inte vara i någon fara.Privat


Vikt verkar vara ett genomgående tema för mina kära bloggvänner att ta upp som målsättning för året. Kanske kommer ett visst viktpåslag när man är en skribent som spenderar x antal timmar hukandes över sin laptop helt enkelt?

Jag själv har inget särskilt viktmål utan försöker mäta min hälsa sett till prestation. Här lyckades jag nu sätta en baslinje tillsammans med en kompis under vår årliga styrketävling som vi höll nu i december.
Upplägget är 3 grundövningar där man måste ta två repetitioner på en viss maxnivå för att få godkänt och efter detta får varje deltagare välja var sin okänd gren på förhand som man tror att man är extra bra på. Totalt antal lyfta kg, eller omvandlade kg från sekunder, vinner. Vi valde att låta 5 sekunder motsvara ett kilo den här gången. Grenarna (de tre fasta var marklyft, bänkpress, knäböj) och resultatet för mig i år blev:

 • Marklyft 145 kg
 • Bänkpress 90 kg
 • Plankan 2:10
 • Knäböj 105 kg
 • 5 km 21:15

Vi ska försöka göra ett liknande upplägg nu innan sommaren och sedan till jul igen. Så målet blir att helt enkelt inte sänka mitt personbästa sett till totala mängden kg jag klarar av.
Lite på samma tema så skulle jag under året vilja göra en hälsoresa också. Kanske yoga/surf eller dylikt när andan faller på. Att åka iväg för att bli full är ett beprövat koncept för min del men nu skulle jag vilja justera även detta för att se om det här vore ett vinnande upplägg för mig. Någon som kanske har tips på resmål till och med?

Sådär, inte för långt utlägg hoppas jag kring mina mål. Vad känner ni själva, vad är det som kittlar inför 2019? Hoppas ni känner samma entusiasm som mig!

4 kommentarer:

 1. Vikten här faktiskt! Börja löpträna igen och sluta med bröd och godis/chips/glass. Känns fint. Spara kosing. Började i december - 18 så är sist på bollen. Har en femårsplan med distinkta mål. Vara snäll mot mig själv: unna mig en hotellnatt i Gbg några ggr under året, delta i ett tysnadsretreat under en helg nästgårds. Städa och rensa för yta, syre och frihet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint uttryckt Jeanette. Hälsomål är otroligt viktiga också så klart.

   Nyfiken på din femårsplan, vill du utveckla den lite?

   Radera
 2. Hej! Halkade in på din blogg av en slump. Vad intressant att ta del av dina framtidsvisioner. Vill passa på att tipsa om Onsiter.com, en relativt nystartad marknadsföringsplattform för IT-konsulter. Precis som du beskriver är en marknadsföringsplattform där kund och konsult kan interagera med varandra direkt mycket givande när man inte har hunnit bygga upp ett tillräckligt stort nätverk ännu. Det är helt gratis, se vilka projekt vi har ute just nu https://onsiter.com/se/en/projects

  Lycka till och allt gott!
  Mvh,
  Sara Johansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sara,

   kul att du hittade hit. Du jobbar för sajten gissar jag?
   Tack för tipset i vilket fall, ska absolut kika in det.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...