torsdag 20 december 2018

Jaha, det här var ju inte lika roligt

Nu har det gått nästan en hel börsvecka sedan min "exit" från björnmarknaden. Precis som jag hade hoppats, så har jag kunnat sova lugnare och blivit all med all form av magont över börsens svängningar. Jag har dessutom loggat in färre gånger på börsen och därmed kunnat fokusera lite mer på stunden. Och lussebullar.
Det var alltså den tydliga uppsidan av mitt beslut. Dock så har jag loggat in tillräckligt många gånger för att se att börsen fortsatt sin resa nedåt. Så det har ju varit lite skönt. Att jag har kunnat behålla den här, högst subjektiva, känslan av att jag är ett orakel bortom all jämförelse. I bilden nedan så ser ni utvecklingen på OMXPI den senaste månad. Märk väl att det blev ytterligare 2% nedgång idag som inte ryms med i grafen. Nedgången fortsätter alltså vara ganska kraftig. 

Sålde den 12/12

Men det som tyvärr infunnit sig är också en liten tomhetskänsla. Att inte längre känna att man maxar sin frihetsresa och trummar på i full fart på sin 10årsplan, det känns lite tradigt. Jag tror också att börsen erbjuder en stor dos vardagsspänning och att man hunnit bli något av en spänningstorsk. Jag tror att det var en kompis till mig, som delar mitt intresse, som en gång uttryckte "Jag får ångest av helgen. Man vill ju bara att klockan ska vara 9 måndag morgon igen så att börsen är öppen!". Nu tror jag inte riktigt att jag är så illa däran men att man utvecklat ett visst sorts beroende tror jag vore dumt att ifrågasätta.
Nu är jag ju dock inte helt borta från börsen, jag har ju nästan en kvarts miljon kvar i min pengamaskin som tuffar på och ger mig lite gottebitar här och där under året. Men 0,4% upp/nedgång KÄNNS inte på samma sätt. Det är en avgörande skillnad nu från då. 

Jag får se om det bara handlar om en viss avgiftning och att julledigheten kan bjuda in till perspektiv och distans. Det här var ju ändå ett överlagt beslut som jag dessutom hoppas kunna kamma hem lite pengar på.

Men just nu så saknar jag det. Kan inte ljuga.

6 kommentarer:

 1. Hihi var det inte jag som sade det där om helgångest? 😉
  Jag tror det var helt rätt beslut att göra dig av med all belåning just nu. Våren blir spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det kanske det var, ja? Ibland när minnet sviker är det enklare att bara säga "kompis", så länge som andemeningen är korrekt :).

   Ja, på kort sikt visade det sig vara det i alla fall. Våren kommer ju bli lite tristare nu än vad den annars skulle ha blivit men lite tillskott kommer ju i alla fall även för mig.

   Lycka till med miljonärandet!

   Radera
 2. The goal of investing isn't to minimize boredom, it's to maximize returns. Successful investing is pretty boring. Its main requirement is patience and inaction. Most people demand more excitement, so they tweak, fiddle, and adjust their investments as much as necessary to destroy as much of their wealth as possible. If you want to do better than average at anything, you must do something that most people can't. In investing, that means putting up with perpetual boredom. It's a serious skill.

  The only way to build wealth is to have a gap between your ego and your income. Getting rich has little to do with your income and everything to do with your savings rate. And your savings rate is just the difference between your ego and your income. Keep the former in check and you should be fine over time.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter en snabb googling gissar jag att detta är ifrån Morgan Housel?

   Jag tror att man kan nyttomaximera om man är iskall och låter sig tråkas ut. Men jag är en luststyrd människa så jag försöker jaga mellanläget där helt enkelt :)

   Radera
 3. Det är ju bra att se till att se över sina risker, och att ha för hög belåning är ju alltid riskfyllt. Själv kan jag tänka mig att öka belåningsgraden om börsen fallit väldigt mycket, men annars belånar jag mig inte mer än någon månadslön som mest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter smart minimalisten. Hoppas kunna göra en hygglig entré sedan när börsen fortsatt falla ett tag. Men en månadslön som normalläge känns väl avvägt.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...