torsdag 2 maj 2019

Sparad krona är värd mer än tjänad krona

Ett inlägg på avdelningen "ändra ditt mindset kring pengar och konsumtion". Normalt brukar jag lägga mer fokus på företagsamhet än sparsamhet och frugalt leverne men det är viktigt att inte glömma den här grundbulten i din ekonomi.




Om du inte är sparsam och slaktar dina fasta kostnader, så kommer du nämligen inte vara väl rustad inför den ekonomiska frihetsresa (jag gissar) du vill ta dig an. Och varför skulle du inte vilja det? Det är en fantastisk resa att ge sig av på med många fantastiska insikter på vägen. Och du är modig som ger dig av på den, alla beslut som går emot gängse beteende kräver mod. Glöm inte det.

På tal om sparsamhet, så tror jag att det var den gode Utdelningsseglaren som sade något i stil med nedan citat som jag burit med mig ända sedan jag först läste det:
"Tjäna som en börs-VD men lev på en städlön"

Det är alltså otroligt viktigt att börja i rätt ände och börja se över kostnadsbilden innan man sätter igång och stirrar sig blind på bolagsanalyser. Den allra vanligaste fällan, som många unga karriärister faller in i, är att matcha sina kostnader i takt med alla löneförhöjningar. Och det är fine...om man nu inte känner att pengarna aldrig räcker till och att en viss tomhet infinner sig med tiden, lex "Varför gör jag så här egentligen, jag blir ju inte lycklig av det?". Det är just till de människorna jag vill rikta det här kloka citatet, och det är något som kan appliceras även på mig som ändå lyckats skrapa ihop en helt okej lön från mitt vanliga arbete. Remember, remember.

De här tankarna om vikten av sparsamhet leder mig osökt in på dagens ämne, att en sparad krona är värd mer än en tjänad krona. Slutsatsen grundar sig på det faktum att på en sparad krona har du redan betalat inkomstskatt, medan en intjänad krona kommer beskattas med åtminstone 30 %. Anledningen till att det är viktigt att komma ihåg för att när vi står inför större inköp så tänker vi oftast "Äh, jag tjänar väl typ 1500 kr/dag. Jag behöver bara gå till jobbet imorrn så har jag råd med den där fritösen Deepfryer Deluxe 3000 för 1 500 kr som mina polare kommer gilla att jag har".

Låt oss räkna lite på det. Har du en månadslön på 30 000 kr, så tänker man snabbt att "30 000/30=1 000 kr. Okej, så jag behöver jobba 1,5 dagar bara så är jag hemma". Men i realiteten så måste du faktiskt jobba mer än två dagar och tjäna ihop 2142 kr i bruttolön för att kunna plocka ut den där fritösen för 1 500 kr. Det kräver alltså mer tid än man tror för att överhuvudtaget tjäna in pengarna som man lurar sig att man kan tjäna in i ett nafs. Om man sedan ska beakta själva värdet på sparade kronor kontra intjänade kronor, så kan man se att 1 500 sparade kronor värt 450 kr mer än 1 500 tjänade kronor (1500x0,7). Jag har förenklat uträkningen här och inte inkluderat jobbskatteavdrag osv för att göra min poäng. Vill ni få en mer exakt uträkning för er lön, så kan ni kika in den här länken och fylla i era uppgifter. Ni kan även vända er till den ansvariga löneadministratören på ert arbete.




Steg 2 gällande den här insikten blir att räkna med ränta-på-ränta för att förstå skillnaden i värde mellan sparad krona och intjänad krona över tid. Tar vi de 450 kr i skillnad vi precis räknat på och utgår ifrån att vi kan få en årlig avkastning om 10% på den här summan i 10 år, så ser vi att skillnaden blivit 1 167 kr. Plötsligt blir insikten att en sparad krona är värd än en intjänad krona, omsatt i praktiken och du blir rikare på köpet för att du förstår detta.

Använd den här insikten i din armé av spartankar

Jag brukar själv tänka, "Jaha, vad ska jag göra med detta?" när jag läser ett sparråd av den här arten. Så låt mig ta tillfället i akt och adressera detta, så att ni kan lämna den här läsningen med en tydlig action point. Min tanke är att man ska addera det här till en redan kraftfull arsenal av argument mot konsumtion, som man nyttjar i den monolog man ständigt för med sig själv inför ett köpbeslut. Så här ser min armé av spartankar ut för att stoppa mig från onödig konsumtion i de fall jag tvekar lite:

  1. Behöver jag verkligen detta?
  2. Köper jag det här för att jag själv vill eller av externa faktorer som att passa in eller blidka någon annan? Bryr jag mig ens om de personer jag försöker blidka?
  3. Kommer det här köpet berika mig eller mina närstående?
  4. En sparad krona är mer värd än en tjänad krona. Är det här köpet verkligen värt slitet jag lägger ned för att tjäna mer? 
  5. Över tid så kommer den här besparingen idag bli mycket värd


Vad har ni för sparargument som biter på er när ni står inför ett tufft köpbeslut?

13 kommentarer:

  1. Hej 10årsplanen! Gillar inlägget och ditt tänk då det är väldigt likt mitt eget. Har alltid tänkt hur mycket tid jag får lägga för att köpa något innan jag verkligen köper det, för då får jag lättare en uppfattning av att veta om det är värt att köpa det eller inte.

    Tack för ett bra inlägg och fortsatt lycka till med investeringarna :)

    MVH Thoke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Thoke, kul att hittat hit!

      Exakt så. Om man nu tvingas byta sin tid - tid som kan användas så mycket bättre - i utbyte mot en konsumtionsvara som kommer ge dig max 10 minuters nöje, varför göra det?

      Lycka till själv, tycker du gör ett fint jobb med din blogg!

      Radera
    2. Skulle säga att 10 minuter av en ny upplevelse som tex att flyga, dyka, sky dive, berg och dalbana eller andra typer av upplevelser som är värda att prova som berikar en med upplevelser av olika karaktär och minnen för livet är helt klart värt 10 minuter av konsumtion i viss nivå dock med hänvisning till att har man provat det så ska man prova något annat nästa gång och inte ständigt göra samma sak för samma mängd pengar. Som man säger mer valuta för pengarna.

      Även frugala jag tycker att någon gång om månaden/året/årtionden värt att göra uppleva något man ej provat tidigare. Utslaget över livstid så är summan ovanligt liten för oss ekonomisk sparsamma att kunna undvara upplevelser av annan karaktär.

      Mvh Anonym-m

      Radera
    3. Hej Anynonym-m. Förundras alltid över ditt smeknamn förresten.

      Jag tycker det var väldigt fint och klokt sagt. Men när du investerar i en upplevelse för första gången så har du kommit igenom punkt 3 på min lista i inlägget "Det här kommer berika mig" och plötsligt blir det värt det. Men som du säger, att repetitivt göra samma sak av ren vana där udden av upplevelsen försvinner lite för varje gång, det känns onödigt.

      Bra, livsbejakande input!

      Radera
    4. Tycker anonymitet ger en känsla av att kunna uttrycka sig helt fritt utan att ens privat eller karriär behöver involveras av ens egna drömmar/åsikter om livet samt friheten människan i grund och botten alltid haft, fast vi sålt våran tid till företag/staten/materiellt välstånd och utveckling.

      M-et kommer från människa, tycker det finns tillräckligt med etiketter på hur saker ska vara att en neutral benämning ger ett intryck i mina värderingar samt kunskap/erfarenheter som jag kan dela med mig i FIRE-community.

      Tack :)

      Håller med knepet ligger samt sitter i hjärnan. Frigörandet av oxytocin, endorfiner, dopamin. Dessa kemiska substanser ger inte en eller en annan upplevelse mer eller mindre värde utan själva sinnet/tanken kring upplevelsen medför till ökad tillfredställesen. Till exempel för en person som alltid fått mat på bordet kan missa den dagliga njutningen av en sådan enkel primär funktion för våra överlevnad. Medan en som endast får ett mål och dagen i Afrika och helt plötsligt får mat tre gånger om dagen visar uppskattning för varje måltid och äter upp allt som personen får.

      Mvh Anonym-m

      Radera
    5. Bra skrivet igen och det stärker bilden ditt argument att nya upplevelser kan vara värda att investera i from time to time. Men att slentrianmässigt slösa pengar på samma sak som dessutom avtar i värde, inte bra!

      Kul att du bidrar till dialogen här i FI-communityn. För det där med -RE tror jag kommer dö ut snart ;)

      Radera
  2. Jag har ungefär samma argument som du, från rubriken och framåt:
    Sparade pengar bättre än tjänade

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snyggt där Sparo.

      Och damn, du lyckades få med Göran också. Next level bloggande där verkligen. Får se om jag inte kan trycka in honom någon annanstans där det passar. Kanske får göra något inlägg där jag naturligt kan få in "Berätta gärna för mig om den stora fina världen. Berätta gärna om nya IT-satsningar och nya flygplansmodeller men berätta inte för mig om det svenska klassamhället"*? :)

      Radera
    2. Det är sällan jag pressar in Göran, men det där är ju det vettigaste han sagt. Möjligen med undantag för uttalandet om att Carl Bildt "är så jävla dålig". Expert på klassamhället tror jag att Persson borde vara försiktig med att leka.

      Radera
    3. Haha, ja det är en klassiker även den. En annan är ju också när Kohl vräker i sig smör :) https://www.youtube.com/watch?v=nEUTn1_dTQM.

      Håller med dig kring expertisen på klassamhället men det är svårt att inte sakna profilen Göran Persson i svensk politik idag. Så är det bara. :)

      Radera
    4. Ah, Kohls smörfrossa hade jag glömt :-).

      Ja, för att vara politisk buffel fanns det ändå något sympatiskt över honom och det är inte många partiledare jag kan säga det om. Den enda andra jag kan komma på är Göran Hägglund. Finns kanske fler, men många är det inte.

      Radera
  3. Vi köper nästan bara prylar som på något sätt underlättar vardagen för oss. Vi friterar i vår wok-panna istället för att ha någon separat pryl för detta. Soppa mixar vi med stavmixern istället för att ha en soppmaskin. Bröd bakar vi på gammalt hederligt vis istället för bakmaskin.

    Vi har en hushållsassistent som kan vispa och knåda, då detta är ganska slitsamt jobb. Vi har även en Kärscher golvmopp + dammsugare (FC-5) som gör att vi sparar mycket tid på att städa då vi slipper dammsuga + moppa för hand.

    S.k. "onödiga" prylar försöker vi undvika helt och hållet. Det är lätt att ryckas med i reklamen för diverse fantastiska saker, så man får sålla rejält för att lyckas plocka ut guldkornen som faktiskt gör skillnad i vardagen. Många elektronikprylar är hedenhösgamla och Lilla Snålgris leker gärna med pappas radiostyrda bil från 1985 som fungerar utmärkt än idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, underbara exempel som jag känner igen mig i. Köksprylarna vi äger har i vissa fall tyvärr sett bättre dagar är jag rädd :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...