fredag 1 november 2019

Mastodontig månadssammanställning

Kul att sammanfatta månadens två höjdpunkter, sparkvoten och utdelningarna. Normalt brukar jag särredovisa dessa men äh, nu fick jag feeling på tåget mellan våra två storstäder - vi kör på med båda.Oktober. Sober October för vissa, den första köldknäppen för andra. För mig har månaden burit med sig ett par fantastiska saker. Jag känner att mina önskningar i livet tydligare börjat utkristallisera sig, vilket gör att en potentiell FIRE känns väldigt mycket enklare att hantera om jag nu skulle välja den rutten down the line. I övrigt så har jag också blivit befordrad på jobbet till en position jag stormtrivs i hittills. Det blir inte fler timmar men desto högre intensitet...ska vara varsam att inte gå på pumpen bara. Men för 10årsplanens vidkommande så innebär lönehoppet på dryga 20% naturligtvis att resan påskyndas ytterligare.

Jag övervägde för en stund att inte redovisa den nya lönen i sparkvoten kommande månad. Jante kickade in. Och vari ligger glädjen för en läsare i att läsa om en höginkomsttagare som jobbar på en frihetsresa? Jag har fortfarande inget bra svar på den frågan men jag tycker också att det hade varit otroligt fjantigt av mig att sluta redovisa detta efter bara ett år in på resan. Hur hade ni resonerat i samma situation?

Nåväl, låt oss börja sammanställningen av sparkvot och utdelningar. Vi börjar med sparkvoten.


Kommentar: Ganska kass månad sett till året i övrigt. En hel del räkningar som svept in för nyår + skidresa till nästa år ,vilket sänker möjligheten att pynta in pengar i pengamaskinen - en pengamaskin vars värde nu uppgår till 1 125 000 kr ungefär. Deeeet hade jag inte trott för ett år sedan. Men tillbaka till att vara lite mer luthersk. Jag är inte direkt odelat positiv till att jag börjat iklä mig spenderarbyxorna men samtidigt så lurar så mycket skoj runt hörnet. Och innan kids, så känns det som ett bra läge att skoja till det lite. Läget är ju helt klart under kontroll ändå. 

Gällande aktieköpen, så blev det att investera lite extra i Infrea och Svolder den här månaden. Två investmentbolag som jag tror på, på längre sikt. Infrea skrev jag ju om nyss i två inlägg, så det var på tips från deras VD som jag fick höra att de skulle ha en utdelning nu i november. Och eftersom jag redan var intresserad av bolaget så blev det lite så att det säkrade en affär. 250 st fick det bli.


Sett över hela året var detta min sämsta månad och mitt genomsnitt ligger nu på 56%, vilket är 4% under mitt mål. Mindre bra.

Sedan så är ju ingen månadssammanställning komplett utan en redogörelse för mina älskade utdelningar. Oktober månads utdelningar har i regel varit lika dassiga som vädret men med ett skifte i strategi så hamnar jag nu ändå på godkända 2609 kronor.


Målet för i år var ju bara 30 000 kr och för 2020 låg målet på 45 000 kr. Nu med två månader kvar på året, så kan jag med glädje konstatera att jag redan nått upp över 40 000 kr för 2019. 45 000 nästa år blir en barnlek, det blir snarare så att jag istället försöka sikta på 2022 års mål på 75 000 för att hålla mig motiverad. Fortsätter det i den här löjliga takten, så börjar 10årsplanen mer likna en stalinistisk femårsplan...fast lyckad. Äh, jag vet inte. Nu blev det flamsigt.

Just nu känner jag bara väldigt stor tacksamhet över att en mängd fina bloggare inspirerade mig att sätta igång med min resa en gång i tiden. Det är så fantastiskt värt det. Alla mallar för sparkvot, utdelningar etc hittar ni förresten bland mina verktyg.

Ta hand om er i höstmörkret kära vänner. Se till att träna på lunchen och fånga lite viktiga soltimmar. Och klappa om en främling lite extra den här säsongen.

Hej på er!

12 kommentarer:

 1. Snyggt jobbat med utdelningarna och grattis till befordran.

  Får du ut runt 35k så borde du väl ha en lön runt 50k och det tycker jag inte direkt är en höginkomst. Men det är väl beroende på hur man ser det. Kör på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Flow, och grattis tillbaka till tillökningen!

   Gällande lön så blir det 20% påslag till nästa månad. Jag kanske inte var tydligt med det i texten. Ser man till den vanliga FIRE-resenären så räds jag att jag därmed ev ligger lite högt.

   Radera
  2. Då förstår jag med lönen, riktigt trevligt med den ökningen! :)

   När det gäller höginkomst eller inte så är väl de flesta amerikanska förebilderna som Mr Money Mustache och hans fru som hade i genomsnitt en inkomst på ca 110 000kr i månanden under de 7 år de sparande. Eller Grant Sabatier (millennialmoney) som sparade drygt 12 miljoner på 5 år.

   Jag tror de flesta (OBS inte alla) som satsar och når FIRE är iaf övre medel- eller höginkomsttagare, även i Sverige.

   Radera
  3. Hmm, ja du kanske har en poäng i det. Speciellt om man har ett stort driv i resan kanske man också är beredd att gå lite längre än genomsnittspersonen i att öka inkomsterna lika bra som man skär ned kostnaderna? Inte en orimlig teori känner jag här i skrivande stund.

   Radera
 2. Riktigt fin utveckling du har på dina utdelningar, friheten kommer snabbare än du anar! Och jag tycker inte alls du skall skämmas över att du har en hög lön, du har säkert förtjänat den :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksamt om jag har det faktiskt men tack ska du ha ändå ;).

   Och ja, utvecklingen på utdelningarna är kanske det som överraskat mig mest. Jag kände verkligen att mina mål var för ambitiöst satta när jag satte igång sett till vad jag borde kunnat spara. Men hittills har det rullat på fint.

   Kul att höra ifrån dig igen Thoke, hoppas allt är bra!

   Radera
 3. Det är mindre imponerande med höginkomsttagare som kan spara mycket. Men högpresterande tenderar väl att högprestera både vad gäller sparande o karriär.
  Bra jobbat, på alla plan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan tänka mig att det blir lite alienerande eventuellt för någon med lägre inkomster. Men bättre att vara transparent än att potentiellt mörka intäktsidan, det vore bara fjantigt.

   Och jag delar nog din bild kring sparande och karriär. Jag har inte reflekterat riktigt i de banorna tidigare men det förefaller vara ganska rimligt.

   Radera
 4. Grattis till nya positionen. Är det ett chefsjobb? Vad jobbar du med rent allmänt? Alltid kul att jämföra löner så vet man själv om man ligger högt/lågt. Alla arbetskamrater är ju så hemliga så där blir det svårt att få ut något vettigt.

  Bra sammanställning! Gillar de bolag du har valt ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knepig fråga när man ska leka batman och vara anonym. Mer affärsområdesansvar än chef skulle jag säga. Tror jag är tämligen kass och otålig som chef nämligen, så tur är väl det.

   Tack för de vänliga orden, hoppas de levererar enligt mina högt ställda förväntningar nu också :)

   Radera
 5. Svar
  1. Thank you ever so kindly.

   Trevlig helg tillbaka och tack för alla roliga inlägg!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...