tisdag 9 oktober 2018

Mina grunder del 4 - Hur jag investerar

Den fjärde och sista delen i den här serien om mina ekonomiska grunder ska handla om mitt sparande och investeringsstrategi. Kanske favoritdelen för många där ute? 

Som den utdelningsinvesterare jag är, letar jag främst efter stabila bolag med goda marginaler och som har bra omsättningshastighet på sina varor. På ett övergripande plan vill jag kunna besvara frågorna "Är företaget lönsamt?", "Finns det goda tillväxtutsikter?", "Hur mycket risk tar jag?", "Är aktien tillgänglig till en attraktiv värdering?".   

Vidare så lägger jag även fokus på att bolagen ska hålla en rimlig utdelningsnivå sett till vinsten. Nivån skall vara satt på ett sätt som möjliggör fortsatt tillväxt för bolaget genom återinvesterade vinster i verksamheten, samtidigt som det finns utrymme för utdelningstillväxt för oss aktieägare. Hög direktavkastning - högre än 3% - och utrymme för ökad utdelning är viktigt för mig. 

Det här är kriterier som jag satt för mig själv när jag utvärderar nya prospekt. För att kunna systematisera detta, och pröva validiteten i min modell, så kommer jag att börja använda verktyget Börsdata under de kommande veckorna. Det ska bli riktigt kul men även litet skrämmande att kanske slå hål på några av mina egna föreställningar som jag byggt upp under mina dryga tio år som aktieinvesterare.  



Men aktier är inte det enda tillgångsslaget som är värt att kolla på där ute, särskilt inte för den skarpe investeraren som strävar efter att skapa många olika intäktskällor. Här nedan följer mina tankar kring några av de vanligaste investeringsformerna just nu:

Investera i aktier
Aktier har historiskt sett varit den allra mest fördelaktiga investeringsformen för oss småsparare, med en genomsnittlig avkastning på ca 10% per år mellan 1901-2014. I den här siffran inkluderas självklart de stora börsrasen under 1929 och 2008. 

Har man en genomsnittlig årlig avkastning på 10% per år som dessutom får raketbränsle med hjälp av ränta-på-ränta-effekten, så är det inte svårt att förstå att så många människor blivit miljonärer och finansiellt oberoende på aktier. Just svenska aktier har dessutom presterat bra i jämförelse med andra länder. Därför väljer jag att investera främst i svenska aktier via ett Investeringssparkonto på Avanza (affiliatelänk). Bortom den historiska avkastningen, så är svenska aktier fördelaktiga då avgifterna för handel i regel är lägre, tillgången till information är god och man har dessutom möjlighet att belåna dem för ökad hävstång.

Den del av min portfölj som består av utländska aktier har jag valt att lägga i en kapitalförsäkring (KF). Den här delen utgör dock inte mer än 10% i dagsläget.

Spara i din bostad
Det senaste decenniet har sett många svenskar ge sig av på en bostadsresa utan dess like. Att maxbelåna bostaden lönade sig i lågränteläget vi hade. Men nu verkar bolåneräntorna vända uppåt igen och då är det sunt att amortera på ditt bostadslån. 

Själv omfattas jag av de nya amorteringskraven, vilket gör att jag "tvångssparar" lite drygt 3000 kr/månad. Jag klagar inte alls utan ser det här sparandet som positiv riskdiversifiering. Med en lägre belåningsgrad kommer jag även kunna omförhandla mitt bolån längre fram så att jag får bättre villkor.

Sparande i högräntekonto
Hur stort ditt buffertsparande ska vara beror helt på din livssituation och din riskbenägenhet. Jag har ett upplägg där jag vill ha en buffert på max 10 000 kr som sparas på ett högräntekonto. Ett krav är att kontot ska omfattas av den statliga insättningsgarantin.

I dagsläget använder jag PRA Spar (tidigare Ak Spar) som ger mig 0,7% i ränta och har obegränsat antal uttag. Det jag gillar lite extra med just PRA Spar är gamification-aspekten i att de dagligen visar hur mycket intjänad ränta man hunnit tjäna in på sitt sparande.

För oförutsedda utgifter så har jag ett bra upplägg i form av smart valda kreditkort. Jag kommer att skriva mer om hur jag lifehackat min kortsituation i ett kommande inlägg. 

Investera i fonder
Jag började mitt sparande med att investera i indexfonder på tips av en god vän. Detta fungerade helt ok för mig, men eftersom mitt aktieintresse växte sig starkare och starkare så ville jag sätta mig själv i förarsätet och skapa en egen portfölj.

Jag ger inte mycket för aktiv fondförvaltning, de slår sällan index och kommer dessutom med höga förvaltningsavgifter, något som garanterat kommer minska din möjliga avkastning som kund.

Vill du investera i fonder så skulle jag därför rekommendera att du satsar på indexfonder utan förvaltningsavgift, såsom Avanza Zero. Den här fonden följer index (som utgörs av de största bolagen på stockholmsbörsen) och är helt avgiftsfri. Ett alternativ till indexfond kan också vara ETF:er såsom Xact Högutdelande. 

Investera i skog
Det här är en sparform som är lätt att romantisera. Tänk att få vårda sina ägor ute i det fria och dessutom få lite gott kroppsarbete med på köpet. Det ska villigt sägas att jag kan alldeles för lite om skogsinvesteringar för att uttala mig trovärdigt om det och det är inte aktuellt för mig just nu att investera i. Men det finns säkert någon där ute i bloggosfären som har lite tips på artiklar för den nyfikne?




Investera i P2P-lån
Det här är en ny och intressant form jag skulle vilja kolla närmare på. "Peer-to-peer" betyder att det är privatpersoner som lånar ut pengar till varandra i utbyte om en förutbestämd räntesats som betalas månatligen. Här skapar tjänsteleverantören en plattform för att administrera det här lånet och är alltså bara en mellanhand.

Här har en rad aktörer såsom Lendify, Savelend, Toborrow och Sparlån vuxit fram under senare år. Deras mål är att utmana storbankerna när det kommer till marknaden för privatlån. Intressant sparform som jag tänker utforska nu i höst för att bilda mig en bättre uppfattning.

Investera i fastighetsprojekt
Ytterligare en intressant sparform som vuxit under senare år är crowdfunding i fastighetsprojekt. Enkelt uttryckt så lånar byggherrarna pengar av dig som privatperson (tillsammans med andra privatpersoner) för att finansiera sitt projekt. Detta i utbyte mot en bestämd ränta som betalas ut under ett bestämt tidsintervall. Du hålls hela tiden informerad och får löpande uppdateringar kring projektets framfart

På den här marknaden ser vi aktörer som Tessin och SBP Nordic. Även detta är en sparform jag ska grunna vidare på om jag inte vill testa på redan nu i höst.




Investera etiskt
En utopi säger du? En växande portion av småspararna säger jag. Och även ett potentiellt maktmedel för att skapa en bättre värld.

Utöver att kolla på specifika aktier som agerar inom exempelvis det förnybara energiområdet, så finns det ett antal alternativ för den som vill investera etiskt. Better globe lyfts ofta fram här som ett bra exempel. Men för att uttrycka det milt så har jag dock mina dubier kring detta, särskilt eftersom den huvudsakliga förespråkaren för det själv skall ha ett delägarskap i bolaget. Det finns också ett dokumenterat udda beteende ifrån en av huvudpersonerna bakom projektet, där han gått till tuff attack mot bloggare som vågat ifrågasätta legitimiteten i projektet. Sånt här beteende gör att jag drar öronen åt mig och tänker en extra gång innan jag väljer att investera. 

Ett bolag som däremot väcker mer intresse inom den etiska sfären är crowdfundingplattformen Trine ifrån Göteborg. De tillhandahåller solenergi som är både ren och kostnadsmässigt fördelaktig för slutkunden. Det känns som en plattform jag vill dyka djupare i för att se om det också kan ge tillräckligt bra avkastning. Men idén är god, en sorts menskoppsliknande insats för de mindre bemedlade fast inom energiområdet. Det gillar vi!


Mina lärdomar för att bli en bättre investerare
  • Investera målmedvetet och skapa flera inkomstkällor.
  • Bli ledaren för din egen investmentportfölj, samla på dig girigt mycket kunskap och våga ta risk. Det har lönat sig historiskt!
  • Köp och behåll. Det är bara bankerna som blir glada av att du gör många transaktioner.
  • Riskdiversifiera, lägg inte alla pengar i ett enda bolag.
  • Se kritiskt på alla tips, bilda dig en egen uppfattning och stå fast vid den.

Men som sagt, för den som är ny till aktiernas förlovade värld och känner sig osäker kring riskerna, som absolut finns där, så rekommenderar jag att man startar med att sätta upp ett konto hos Avanza och månadssparar i deras avgiftsfria indexfond Avanza Zero. Historiskt sett så är det svårt att slå index och kan man dessutom följa index avgiftsfritt, som den här fonden erbjuder, så är det inte svårt att förstå att det här är en bra lösning för de allra flesta.


4 kommentarer:

  1. Gällande P2P som sparform. Står man normalt för hela risken att den som lånar inte betalar, eller brukar det finnas något skyddsnät från förmedlaren?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen till bloggen!

      Kort svar, du som långivare bär risken för om en låntagare skulle misslyckas att betala.

      Men Lendify, den kanske största leverantören som har Anders Borg med sig som investerare, har en Kreditförlustfond som ska kunna täcka upp för förlusterna du riskerar dra på dig på insatt kapital. Detta inkluderar dock inte uteblivna ränteintäkter du skulle fått på lånet. Men hur vattentätt detta är får jag forska vidare i innan jag vågar rekommendera det för någon. De uttrycker själva tydligt att fonden inte ska ses som en statlig insättningsgaranti.

      Läs gärna mer här https://lendify.se/investera/risk

      Radera
  2. Vilken bra genomgång! Jag äger faktiskt några förskrämda träd via Better globe. Ska få första pengarna om två år. Blir spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant att höra. Du får gärna återkoppla här via kommentarsfältet hur det faktiskt gick, jag har som sagt haft mina dubier kring det :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...