söndag 29 december 2019

Ynka 500 kr från utdelningsmålet för 2020

Årets sista utdelningar. Nästan så man blir på lipen av det. Men men, det var ett fantastiskt år på alla sätt och vis ekonomiskt. Börsen plussade över 30% och jag krossade utdelningsmålet för 2019 med över 14 000 kr och var bara 500 kr från nästa års mål redan i år. Det trodde jag verkligen inte på förhand. Kika in alla mina mål på 10årsplanen, så ser du själv hur bra jag ligger till redan nu.


Som ni ser så fick jag fina utdelningar även i december, den här gången var det Skistar och Omega Healthcare som stod för över 1000 kr. Med tanke på att december normalt är en ganska dassig månad, så känns det riktigt bra och det känns inte långt bort nu att ha fyrsiffriga utdelningsmånader varje månad. Hörde jag energiinjektion?


Kurvan för utdelningar över tid ser fortsatt skarp ut. Även om portföljen utvecklar sig riktigt bra, och att mitt månadssparande kommer vara ännu starkare 2020 än nu i år, så tror jag att ökningen i utdelningar kommer vara något mildare. Jag har valt att investera i ett par aktier på sistone med lägre direktavkastning (drygt 1% bara) som Svolder, Visa och Mastercard. Detta kommer minska utdelningarna något men förhoppningsvis påverka totalavkastningen positivt istället. Man får göra vissa uppoffringar här i livet ibland 😅. Men ligger jag ett år före mitt mål löpande, så är det klart godkänt känner jag. Därför blir mitt eget mål för 2020 60 000 kr i utdelningar. Det känns väldigt realistiskt och går under kategorin "Under promise - over deliver". 



Alltid kul att kika på de ackumulerade utdelningarna också. Utvecklingen är snabb och 2020 kommer jag bryta 100 000 kr-vallen. Än en gång, hörde jag energiinjektion? 

Hur ser det ut för er? Gör din röst hörd och ta chansen att inspirera andra med dina mål! Kanske siktar du på 10 000 kr, en extra månadslön, över 100 000 kr? Låt oss veta och stärk andra i förvissningen om att alla kan göra den här resan! 🙏

torsdag 26 december 2019

Ett komplett kreditkort? Jämförelse av kreditkort för 2020

Sedan ett par år har jag endast använt kreditkort för mina privata utgifter. Så länge man betalar sin räkning i tid, så är det helt enkelt överlägset ett vanligt kontokort. Jag gjorde en längre redogörelse för varför man bör äga ett kreditkort i det här inlägget, men i korthet är fördelarna att:

  1. Du slipper i regel betala någon årsavgift för att äga kreditkortet. Ofta får du betala upp till 250 kr/mån för att äga ett kontokort hos din storbank - inte bra!
  2. Du får belöningar för att sköta betalningarna via kreditkortet. Detta kan exempelvis vara pengar tillbaka in på kontot (s.k. "cashback") eller bonuspoäng på olika flyg. 
  3. Du kan få unika fördelar som endast kreditkort har. Exempelvis kostnadsfria betalningar utomlands och kostnadsfria uttag över hela världen.

Hur sparsam du än är, så kommer du ha utgifter varje månad. Varför inte få betalt för dessa? Jag ställde mig själv samma fråga och började sedan söka runt efter de kreditkort som skulle passa mig och min sambo. Jag kom fram till tre stycken kort som vi nu använder i stort sett dagligen. 


1. Komplett Bank (Upp till 4% pengar tillbaka på alla köp)


Som rubriken antyder så är detta ett kostnadsfritt kort som ger väldigt bra bonus på alla köp, bäst just nu på marknaden i den kategorin. Edit: 10 pers verkar redan ha skaffat det här kortet nu baserat på den här artikeln - kul!


  • Du får 4% bonus på alla köp du gör via komplett.se
  • 2% på köp via internet
  • 1% på resterande köp

Det här är väsentligt mycket bättre än OKQ8, Shell Mastercard och Preem Mastercard som tidigare varit stora spelare i den här kategorin. Jag har ägt samtliga vid någon tidpunkt men nu kör jag Kompletts kreditkort för mina vardagsinköp så att jag maxar min cashback varje månad.


2. Norwegian Mastercard (Flygpoäng på alla dina köp och ingen avgift i bankomater)


Att tjäna in flygpoäng för att kunna resa billigare är något jag verkligen gillar eftersom resandet är ett så pass stort intresse för både mig och min sambo. Därför är det guld värt att kunna minska dessa kostnader något och det gör vi med kortet från Norwegian. Vi slipper dessutom avgifter i uttagsautomaten, vilket är riktigt fint.


Via Norwegian Mastercard så tjänar du s.k. Cashpoints. 1 Cashpoint = 1 Norsk krona. Med Cashpoints kan du smidigt dra av pengar från ditt nästa Norwegian-flyg direkt i kassan (precis som det funkar med en rabattkod hos en e-handlare). Jag kom snabbt till att det var väl värt att använda Norwegian, eftersom det gick ganska snabbt att tjäna in cashpoints via kortet för mig. Man tjänar cashpoints väldigt snabbt genom att köpa just Norwegian-flyg för pengarna men även för alla vanliga utgifter. Hett tips! Kortet är kostnadsfritt också så klart.


3. SAS Amex Classic (Flygpoäng på alla dina köp)


Det här kortet erbjuder ett till bra alternativ inom flygpoäng på dina köp, i det här fallet SAS Eurobonus-poäng. Du får 10 Eurobonuspoäng för varje 100 kr som du spenderar. En stor fördel med SAS är också att du kan få ett extrakort så att du och din käresta kan ha var sitt kort och tjäna ihop poäng tillsammans. Därför använder vi nu det här kortet till våra vanliga matköp och jobbar ihop till vår nästa resa för varje liten tomat vi köper. Kul och trevligt för oss båda. 

En sista fördel med SAS Amex Classic är att de har ett värvningsprogram som man kan använda sig av. Om man signar upp via värvningslänken så får både den som värvas och den som värvar 6000 Eurobonus-poäng som tack. Det här motsvarar en enkelresa inrikes med SAS. Hojta om ni vill ha en sådan genom att skicka ett mail till 10arsplanen@gmail.com. Ni ska alltså inte signa upp till kortet via länken ovan utan jag måste skicka en speciell länk till er via mail för att detta ska funka.

Tack för visad uppmärksamhet och lycka till med era kreditkort nu under 2020!

onsdag 25 december 2019

Stark avslutning på året

God juldag kära vänner! Då var det dags för årets sista sparkvotsredovisning. Gick det bra? Japp. Nådde jag hela vägen? Njae. Men lika glad för det är jag. Den här månaden såg jag till att stärka portföljen med lite extra Beijer Ref och Sampo.


71% i sparkvot är en riktigt bra avslutning och något av en revansch mot många av de svagare månaderna som varit tidigare under året, särskilt under sommaren där spenderarbyxorna ikläddes. Men satan vilket fint år jag haft, och det med 58% i snitt. Jag trodde på förhand att det skulle vara några grader av lidande involverat med att nå målsättningen på 60% men det har det verkligen inte varit. Det visade sig ganska snabbt att eftersom jag satt mina grunder så gick årets sparande mer eller mindre på autopilot.



Som sagt så nådde jag inte hela vägen fram men 58% i genomsnitt för hela året är HELT SINNESSJUKT BRA om jag får lov att höja blicken något. Även om man börjar på 0 så kan man med den sparkvoten över hela året frigöra sig från jobbet på knappt 13 år. Oerhört tacksam till alla inspiratörer som ledde mig rätt en gång i tiden och stor glädje över att jag fortsätter på samma spår. Onwards and upwards!

Berätta nu, hur gick årets sparande för er? 

söndag 22 december 2019

Tips för att hitta världens finaste bolag - Coeli Global Selektiv


Äntligen dags för ett till snack med investeringsproffsen på Coeli Global, den femstjärniga fonden som lyckats klå index sedan 2014. Om ni inte redan gjort det, så vill jag starkt rekommendera att ni följer den här länken och prenumererar på deras nyhetsbrev. Det är helt kostnadsfritt och en gång per kvartal så redogör de i nyhetsbrevet för fondens nuvarande innehav. Detta har redan nu gjort att jag köpt ett par nya aktier samt fått inspiration till att köpa företag jag aldrig upptäckt annars. Tips från coachen helt enkelt!

Men nu sätter vi igång med snacket som producerats i samarbete med Coeli Global. Den här gången fick jag äran att skaka tass med de sympatiska herrarna på deras kontor på Sveavägen i Stockholm.

- Fantastiskt roligt att ha er här igen mina herrar. Jag ser att er fond, Coeli Global Selektiv, fortsätter att prestera riktigt bra på börsen sedan vi sist talades vid. Innan vi gräver oss djupare i ert framgångsrecept kan ni kanske presentera Coeli i allmänhet och er fond i synnerhet?

Båda: Coeli är en oberoende kapitalförvaltare som vill göra det där extra för kunden. Vi brukar säga att Coeli är ett ställe man kommer till som förvaltare om man varit framgångsrik någon annanstans och nu verkligen vill kunna få jobba precis som man vill och på det sätt som generar bäst avkastning. Det är värt att nämna att det finns många andra bra team här på Coeli som tex de som förvaltar frontier markets-fonden, europeisk hedgefonden, energifonden och räntefonderna för att nämna några. Vi har mycket kontakt mellan teamen men investeringsbesluten görs oberoende av varandra.

coeli.se/global/

I vår egen fond, Global Selektiv, så vill vi skapa hög avkastning över tid till en rimlig riksnivå och med hög etisk standard. Vi gör det här genom att köpa ”världens finaste bolag”. I vår fond har det förvaltats pengar i över fem år och vi har lyckats dubbla våra andelsägares värde under den här tiden. Vi har skapat en produkt med väldigt hög kvalitet helt enkelt. Du kan ha en produkt med väldigt hög etisk standard men som inte går upp. Så är det inte i vårt fall. Vi kan inte garantera 15% avkastning (notering: ingen kan garantera framtida avkastning poängterade Andreas och Henrik) men vi har en målsättning och strategi som vi bedömer har möjlighet att leverera den typen av avkastningen över tid.


- Hur träffade ni varandra och varför blev det Coeli?

Henrik: Vi träffades för över 20 år sedan, på universitetet på en kurs i makroekonomi, och sedan dess har vi hållit kontakt under alla de här åren. Det var till och med så att en gammal bekant till mig sade att ”Är det någon du ska göra något projekt med så är det Andreas”. Innan universitetet hade jag jobbat inom försvarsmakten och ABB samt studerat till flygingenjör på KTH. Efter universitet började jag jobba inom finansindustrin, initialt med fond-i-fonder med efter ett tag som VD för ett fondbolag där jag förvaltade en globalfond och en BRICA-fond som båda fick fem stjärnor på Morningstar. Sedan gick jag till SEB, där jag var sex år. Jag tycker att det tillhör lite av yrkesutbildningen inom finans att ha jobbat på en storbank. I oktober 2016 kom jag till Coeli och till Andreas och det har varit de tre bästa yrkesåren i mitt liv.

Andreas: Jag har varit här på Coeli i fem år. Det har också varit de fem bästa yrkesåren i mitt liv och det har varit otroligt skoj att få starta en globalfond från ”scratch”. Min väg hit gick genom universitetsstudier i ekonomi, mandarin och konstvetenskap och därefter så började jag mitt yrkesliv på ABB:s traineeprogram. Efter en tid på ABB i Sverige, Schweiz och Kina gjorde jag min MBA på London Business School i Storbritannien. Min dröm hade alltid varit att få jobba med investeringar och i London förvaltade jag pengar under fem års tid och lyckades slå mitt index alla år. Efter åren i London kom vi hem till Sverige och jag fick också en lärorik period på storbank här i Sverige. Så både jag och Henrik har jobbat på både ABB och på storbank. När jag fick kontakt med Coeli och de erbjöd mig att skapa en fond på precis det sättet som jag alltid drömt om att få göra så blev jag förstås otroligt glad.




- Tack för den fina introduktionen. Om jag får ta och leka lite kvällstidning så skulle jag vilja be er lista er topp 10-lista för oss amatörer på investeringar där ute, hur skulle den listan se ut och varför?

Henrik: Jag skulle direkt gå in på coeli.se/global. Där kan man ladda ned hela vår lista på de aktier som vi har i fonden och det kan ju vara en bra utgångspunkt. Som privatperson som inte har aktier som sitt heltidsjobb kan det vara svårt att ha 30 aktier i sin portfölj men för att få bra diversifiering bör det räcka med runt 15 stycken. Man ska heller inte vara rädd för att äga utländska bolag och vi poängterar att man ska diversifiera på sektorer och inte bara på geografier. Tänk sektorsvis helt enkelt. A och O är dessutom att företagets vinster måste växa för att dina pengar ska växa. Stirra dig inte blind på sånt som direktavkastning. En hög direktavkastning kan faktiskt vara en varningssignal på att något är fel med företaget.

- Om jag inte minns fel, så har jag läst att ni endast har runt 30 bolag i portföljen. Hur kommer det att ni valt att endast ha den mängden aktier i portföljen och vad krävs för att en aktie ska åka ut? Hur står man emot frestelsen att plocka in ett nytt förhoppningsbolag när djungeltrumman går i branschen och lovar?

Andreas: Jo, det stämmer att det finns fonder som har 100 bolag i sin portfölj men vi förstår inte hur de kan ha stenkoll på alla sina innehav, hur de hinner läsa alla kvartalsrapporter osv.

Oavsett så vill vi verkligen ha koll på det vi äger och har därför bara mellan 25-35 företag. Vi har en generell regel att om vi vill ta in ett nytt innehav i portföljen så måste vi sparka ut någon annan i så fall. Den typen av ordning och reda gör att det blir en bra debatt internt. Då blir det en prioriteringsfråga hela tiden, vilket är positivt.

- Hur sköter ni bevakningen av era bolag? Har ni direktkontakt med representanterna för bolaget löpande eller blir det att lusläsa DI, Financial Times? Med andra ord, hur kan vi hobbyinvesterare bevaka bolagen som proffsen gör?

Andreas: Dels läser vi väldigt mycket. Vårt jobb är att fatta kanske fem stora investeringsbeslut om året. Har vi rätt bolag räcker det kanske med tre beslut om året och ibland är det bästa att inte göra något alls. För att kunna fatta rätt beslut så läser vi otroligt mycket och gör runt en 120 företagsmöten per år. Hälften av de personer vi träffar är vd:n eller ekonomichefen, resterande del är investor relations eller andra företagsrepresentanter. Vi träffar också experter likt tidigare anställda, eller för den delen kunder och konsumenter av företagets produkter. När vi har samlat in mängder av information från olika källor får vi till slut en ”mosaik” av kunskap. Vi som analytiker kan aldrig förstå företagen fullständigt (det kan nog ingen annan heller) men det viktigaste är att vi kommer närmare sanningen än vad andra gör. Det är inte många som har den lyxen vi har av att kunna läsa så mycket och resa som vi gör över hela världen.

Henrik: Ska vi prata andra informationskällor så prenumererar vi också på Dagens Industri, Financial Times och en mängd branschtidningar. Affärsvärlden är en fin tidskrift också. Vi gillar den för att den har långa, djupa analyser. Där kan man hitta en del.

Andreas: Historieböcker är också väldigt bra faktiskt, exempelvis hade vi ett case nyss där vi läste på om turkiska banker. När man väl förstod Turkiets historia så förstod vi hur instabilt landet är och på grund av just marknadsrisken har vi aldrig ägt något där. Det är väldigt viktigt att förstå kontexten som bolaget agerar i.

- Finns det någon mer informationskälla som vi hobbyinvesterare kanske inte tänkt på som kan ge en god vägledning på sin investeringsresa?

Henrik: Oftast är det ganska enkelt - du kan gå till dig själv. Du är också en väldigt bra informationskälla. Varför valde du din Iphone? När det kommer något som du som konsument går igång på kan det också vara en tydlig signal om att du borde köpa aktien. Sedan vill jag nämna att som investerare inte bara borde gå på aktiekonferenser utan även på branschkonferenser. Du kan få mycket bra information där aktörerna går samman och pratar om framtiden.


För att det inte ska bli för mastigt att läsa igenom hela intervjun, så stannar vi här för första delen. I nästa del, så kommer vi fördjupa oss ännu mer i hantverket och herrarnas investeringsfilosofi. Jag tycker de är väldigt generösa med tips, så det känns verkligen som ett fint läge att förbättra sin egen investeringsstrategi. Mer från Andreas och Henrik på Coeli Global inom kort alltså. Till dess så påminner jag gärna om att gå in på coeli.se/global och prenumerera på deras nyhetsbrev. Kostnadsfritt och fyllt med inspiration på nya innehav!

söndag 15 december 2019

Större omstuvning i portföljen - inklusive två nya champions

Av två samverkande orsaker, så fick jag anledning att kasta om lite i portföljen under veckan som var. Det är alltid spännande att försöka hitta nya sätt att optimera investerandet på under färden, man är aldrig fullärd!

En anledning bakom justeringarna i Min Portfölj, var den stora förändring som Nordnet nu tog sig för i veckan med portföljbelåningsprogrammet Portföljbelåning Plus. P.g.a. detta så fick jag på min ISK enormt mycket större belåningsutrymme till en lägre räntesats, vilket har tillåtit mig att öka i kärninnehav som Investor, Bure, Axfood, Industrivärden och Castellum.

Däremot så fick jag lov att kasta om en hel del i min Kapitalförsäkring, där jag tidigare hade innehav med låga belåningsvärden som jag nu inte alls kunde tillgodose mig. Därför fick jag lov att hitta en annan väg för att bättre anpassa mig till de nya nivåerna, jag fick leta rätt på lite utländska "Champions".


Jaha, kom det en bild på en bok plötsligt? Yep, ni läste rätt. Jag tar upp just den här boken eftersom jag har en ny intervju på gång med stjärnförvaltarna på Coeli Global, Henrik Milton och Andreas Brock. Den här gången sågs vi på deras kontor i centrala Stockholm och fick då till ett litet mer djuplodande samtal, riktigt givande måste jag säga. Vi pratade då om investeringsfilosofi i stort och en hel del om deras innehav, som är uppdelade i "Champions" (långsiktiga stjärninnehav) och "Special Situations" (kortare sikt med hög uppsida). Det väckte en del tankar!

Så förra helgen valde jag att läsa på lite mer om deras filosofi i Andreas bok "Vägen till vinnande aktier - en toppförvaltares guide till goda investeringar" och fastnade för att jag verkligen ville hitta mig ett par Champions själv för att trygga framtiden på ett bra sätt. Inspirerad med nya tankar, och driven av behovet att diversifiera portföljen med bättre utländska innehav, skred jag till verket.

Jag fastnade för ett exempel som vi pratade om under vår intervju gällande fintech och alla nya aktörer som poppar upp (Klarna, Izettle, Apple Pay etc). Alla har snabbt nått framgång med sina specifika betallösningar men använder i stor utsträckning fortfarande Visas och Mastercards infrastruktur för att göra det. Så just dessa champions kommer troligtvis fortsätta stärka sina positioner i takt med nya innovationer på området som stimulerar fler transaktioner. Så det blev att inleda resan med fler utländska champions med två mellanstora poster i Visa och Mastercard. Det är två innehav med låg direktavkastning men desto starkare historik och goda förutsättningar för att fortsätta växa. Det ska bli kul att se deras fortsatta utveckling nu i portföljen.

Har ni också gjort lite justeringar nu i portföljen innan det nya året? Per dags dato uppgår nu min portfölj till drygt 1,2 miljoner, vilket är väldigt fint. Känner att min finansiella trygghet nått nya nivåer och att det är ett fantastiskt skönt lugn som föds i själen av att ha detta som bas. Önskar alla er där ute samma känsla!

onsdag 11 december 2019

Lackar på Nordnet

Hej vänner, jag drar mig ofta från att trolla om profiler eller företag på nätet - det känns så tradigt och gjort på något sätt. Kanske även lite för Joakim Lamotteskt?

MEN nu upplever jag faktiskt att Nordnet tabbat sig rejält på ett par punkter på sistone, som gör mig lite putt. Låt mig berätta mer...


Först och främst, så är den nya sidan tämligen ful och brister i funktionalitet på en rad fronter. Dessutom så fungerar den "mjuka övergång" de valt att göra, med vissa delar på nya siten och vissa på den gamla, tämligen dåligt. Det blir bara förvirrande och schizofrent för oss som användare. De försöker ta efter Avanza men de ligger fortfarande just..."efter".

För det andra, så upptäckte jag i förra veckan att min utdelning från Transalta Renewables inte kommit in den här månaden som den brukar. Jag hörde då av mig till deras kundtjänst och fick efter ett par dagar (alldeles för långsamt) svaret att den hade fastnat hos deras amerikanska depåbank. Istället för att vara proaktiva och informera oss ägare om detta innan vi blir sura, så säger de ingenting. Kardinalfel i kundhantering.


För det tredje, vilket är mitt största störningsmoment just nu, det nya programmet Portföljbelåning Plus. Det här programmet medför en del radikala förändringar som bl.a. innebär att du nu bara får lånerabatt på de aktier med ett belåningsvärde över 60%. Det kom extremt hastigt med en veckas notis bara och det var väldigt oklart för min del vilken räntenivå portföljen nu skulle hamna på. Jag mailade direkt och frågade om lite vägledning...inget svar alls. Idag trädde så programmet i kraft och jag var spänd på att se utfallet.

Här möttes jag dock av motstridiga uppgifter. På ett ställe i dashboarden låg jag i det allra lägsta spannet men på ett annat i det näst lägsta spannet bara. Det kan tyckas petigt men det handlar ändå om över en procent i ränteskillnad på drygt 200 000 kronor. Jag ringde till kundservice som sade "Ah, det måste vah nå vajsigt. Du ligger i lägsta, bara att vänta till imorrn så kommer det se bra ut." Det kändes ju bra så jag tackade genast och bad honom bara bekräfta detta skriftligt också. "Ahhh visst, det fixar jag direkt.". Tre timmar går.

Jag tar och mailar och ber om att faktiskt få skriftlig bekräftelse. Då får jag som svar efter ett tag att "Ahh, sorry jag gav dig visst fel info där, du ligger på den nästa lägsta. Köper att det uppstod lite oklarheter i vår respons idag." You don't say? Ni gav mig helt fel info. Så fruktansvärt slapp snubbe jag råkade ut för och allmänt jäkligt dåligt intryck Nordnet ger gång på gång.

Jag gav Nordnet chansen igen för ett par år sedan eftersom de har ett bättre rykte om sig att driva in mer av den utländska källskatten kontra Avanza. Men när det kommer till användbarhet på sidan, sättet de informerar kunderna på och responsen (om någon) man från kundtjänst ,så har de i mitt tycke alltid varit urusla. Jag har ändå varit kund här i många år, så det har hunnit bli en del irritationsmoment.

Sorry för min rant kära vänner. Det är ett som tur är ett sällsynt element här på bloggen vågar jag påstå. Hur känner ni, har ni också lyckats irritera er på Nordnet under årens lopp lika mycket som mig?

tisdag 3 december 2019

Renovering av kontorsfastighet

Kul att fortsätta inspirera för lite fler fastighetsinvesteringar som finns där ute på marknaden och specifikt med plattformen. Så vilka är då Kameo? Jo, det är aktör som funnits på den svenska marknaden sedan 2016 som erbjuder lån till företag och fastighetsprojekt via crowdfunding, dvs att du som sparare är med och investerar i lånen.

OBS - jag har ett samarbete med Kameo men det är det endast mina egna tankar och åsikter som får utrymme här på bloggen.

Innan jag går in stort i nästa investering så vill jag säga att jag nu provkört plattformen ett bra tag och har sett att de månatliga utbetalningarna kommit in som de ska och allt har sköts på rätt sätt. Ska bli intressant att se hur allt löser sig med avkastningsskatten vid årsskiftet nu också. Jag har också fått ett väldigt positivt bemötande på alla mina tuffa frågor hittills ifrån Kameo, så jag har inget skäl att mistro dem än i alla fall. Så det känns bra.




Idag vill jag tipsa lite om ett prospekt som är, enligt Kameos riskbedömning, ett lågriskalternativ för oss investerare. Det är ett noterat fastighetsbolag som söker lite finansiering för att renovera en kontorsfastighet. Risknivån är låg så räntan man kan få är också något lägre, 6% för att vara mer precis. Därför är det nog mer en investering som passar en försiktig general än den riskbenägne Gordon Gekko. Man kan gå in med endast 500 kr på just Kameo, vilket är skönt för att komma igång med den här typen av investeringar utan att vara för rädd för att förlora för mycket pengar. Så kika in projektet om ni tror att detta kan vara något för er. 

Tack Kameo!

söndag 1 december 2019

Vinterstudion och utdelningar

Full njutning just nu. Precis sett de svenska damerna runda av minitouren i Ruka med lite högre svansföring i vart fall än tidigare under helgen, skönt det. Att det ska vara så svårt att valla lika bra som norrmännen?


Men min njutning kommer lite mer av att varje månad sitta och summera utdelningarna. Det är både en portion stolthet över resan man redan gjort, blandat med en stor portion framtidstro. Det är svårt att inte resa fem år framåt i tiden ibland och tänka hur summorna ser ut då. Men det njuts redan nu vänner, tro mig. 


Utöver augusti så har hösten bjudit på idel fyrsiffriga belopp i utdelningar. Enligt 10årsplanen, så är det först år 2022 som jag ska få minst 1000 kr varje enskild månad från aktierna och det känns mer än rimligt att det faktiskt blir så. Kul! 

Det som gav mig lite extra mycket just i november var Investor och Svolder, två kvalitetsinnehav som jag känner mig trygg i att fortsätta öka på under längre tid. Jag gjorde också så att jag handlade mycket månadsutdelare i form av Transalta Renewables och Northwest Healthcare för lönen i november, så under nästkommande månader kommer den stabila bombmattan från månadsutdelare vara än starkare. Skönt och kul! Jag hoppas också kunna fortsätta in på spåret att leta kvalitetsbolag (även de som inte delar ut pengar just nu), potentiellt onoterade sådana också. 

Sedan så har det faktiskt blivit december nu och då tenderar jag att bli lite extra blödig kring det mesta i livet och i år verkar inte bli något undantag. Så jag vill uppmana alla er kära läsare att ge ett extra vänligt bemötande till alla ni träffar och inte rädas att ställa upp på någon som behöver det. Det är den typen av små generositeter som jag hoppas att vi kan unna oss, vi som rätat upp privatekonomin och fått någorlunda ordning på livet. 

onsdag 27 november 2019

Opti ger en nykter syn på börsläget

I dessa tider av all-time-high är det lätt att ryckas med och få en övertro på börsen. Jag själv är inte fri från skuld när det gäller detta, med flera inlägg där jag gladeligen firar att jag uppnått mina olika mål. Därför kan jag glädja mig med att läsa inlägg som gör att jag får en något nyktrare syn på börsläget, och det fann jag nyss i ett inlägg från robotspararen Opti. 

OBS - det här inlägget presenteras i samarbete med Opti. De har dock ingen påverkan på varken innehållet eller mina åsikter.


Opti liknar börsläget vid en patient som gått på tunga droger i mer än tio år nu i form av olika "stimulerande mediciner" såsom räntesänkningar och injektioner av nya pengar i systemet. Förr eller senare måste patienten stå på egna ben. Och när den gör det, är vi då redo att ta konsekvenserna? Onekligen tunga meningar att läsa om för den oroligt lagde, men kanske är det oerhört sunt att ta del av den här typen av tankar med jämna mellanrum?

Jag tycker att Opti gör gott i att bidra med tankeväckande inlägg av den här arten. Det går hand-i-hand med att de erbjuder ett sjysst alternativ till vanligt fondsparande. Och även om man inte går den vägen att investera i deras robotportföljer med risknivå 1-9, så erbjuder de en klockren hälsokoll av ens existerande fondinnehav. Ladda ner Optis app via den här länken och gör hälsokollen redan idag om inget annat.

Tack Opti!

söndag 24 november 2019

Sparkvot innan lön? Jodå, man har ju koll.

Kul! Älskar naturligtvis när det är lönetider. Inte för att täcka upp hålen i budgeten från förra månadens slöseri, som ibland kunde vara fallet förr om åren, utan för att smiska in lite nya pengar i mina kära aktier. Kul med lite högre lön nu också som ger extra utrymme för fler aktier i portföljen (som jag också ska uppdatera nu i veckan efter köpen). Ska verkligen kriga för att hålla mig till att leva på en "städarlön" dock fortsatt.


Hur fördelar jag då aktieslantarna den här månaden? Mina utländska innehav kommer få sig en ökning har jag bestämt. Den här gången blir det fokus för Transalta Renewables, Atea, Sampo och Pfizer. Jag vill ju inte missa målet på 400 kr/månad som jag satt som mål i 10årsplanen för 2020, så det får bli till att lägga en betydande del på månadsutdelare nu i november+december. Det ska inte vara ett självändamål men det är ändå en fin del att ha i portföljen och jag har råd att vikta upp dem något.




Sparkvoten då sett över hela året. Njaeee, jag ligger på 57% i genomsnitt och det kommer krävas ett smärre mirakel i december för att jag ska klara av årsmålet på 60%. Det är fine, hade jag inte haft bloggen så hade jag nog legat på närmare 37% gissningsvis. Det är drygt 80 000 kr i skillnad över året när det kommer till nysparande - WIN! 😂

Hur gick månaden för er vänner? Och om vi lyfter blicken lite, hur känner ni kring era årsmål och att eventuellt komma till korta på vissa av dem?

söndag 10 november 2019

Investera i onoterade aktier - den sanna vägen till rejäl avkastning?

Min strategi har länge varit enkel. Investera i kvalitativa utdelningsaktier och i ett antal tillväxtbolag och se inte bakåt. Onoterade aktier har knappt funnits på radarn, men nu när ett av mina innehav börjar närma sig notering på börsen, så känns det plötsligt lite mer spännande. Kanske ska man eventuellt gräva fram ett par potentiella förvärv med stor tillväxtpotential innan resten av marknaden slår till?



Hur hittar man då onoterade aktier?


Med min begränsande ekonomiska bakgrund hade jag noll koll på aktier till att börja med och än mindre onoterade aktier. Men när jag började jobba efter plugget så fick jag ta del av ett optionsprogram på mitt jobb. Så enkelt var det alltså att bli en del av den här exklusiva klubben för min del och eftersom jag trodde på bolaget, så var det en no-brainer trots att jag inte hade så mycket pengar då. 

Detta är alltså ett klockrent sätt att få tag på sitt första onoterade innehav. Men det finns naturligtvis fler alternativ. Men innan jag berättar om de andra sätten, så kanske vi kan fokusera lite på varför det här med onoterade aktier kan vara ett attraktivt förslag? Jag låter min gode kamrat (I wish) Leffe GW tala:

"Det gäller ju att hitta företag innan de når börsen, när de väl hittar dit så blir de så fasligt dyra!" Leif G.W. Persson.

Det är alltså bolagets potential du köper in i till en lägre kostnad än senare på resan. Det är i vart fall tanken. Självklart kommer den här potentialen till en mycket större risk än de flesta vanliga noterade innehaven, båda p.g.a. bolagens mindre storlek men även för att du kan få problem att hitta en köpare när bolaget inte finns noterat på börsen. Plötsligt blir det nämligen väldigt old school och du måste själv hitta en annan investerare som tror på bolaget, vilket kan bli väldans svårt när de blodröda siffrorna dominerar varje kvartalsrapport.


Investeringsplattform för onoterade aktier


För dig som inte är anställd i ett bolag som erbjuder ett aktieprogram eller blir tillfrågad av nära och kära att investera i "en galet bra affärsidé", så finns det faktiskt alternativ. Investeringsplattformen Pepins har existerat i ett par år nu och har verkligen etablerat sig som en vettig plattform för den något mer riskbenägne som letar guldkorn i ett tidigt skede på marknaden. 




Pepins har dessutom gjort en väldigt trevlig ny integration till Avanza också (som jag använder för att investera), så att du kan se alla dina onoterade innehav på ditt Avanza-konto. Jag kommer definitivt hålla koll på plattformen löpande och slå till hårt när jag väl hittar något som kan motivera mer än att öka min utdelning till nästa år. Till dess så kommer jag också hålla mina öron mer öppna för fräsiga affärsidéer som kommer min väg och väntar än mer ivrigt på noteringen av det innehav jag redan har för att göra min första noteringsresa - fasen vad kul det känns verkligen! 😁

Hur ser ni själva på onoterade innehav, är det värt risken? Har ni varit aktiva på Pepins tidigare? Vore kul att få igång en diskussion på området så fire away bara! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...