onsdag 7 augusti 2019

Börsen faller och vi med den?

Jag vet inte varför de senaste dagarnas nedgång på börsen fick mig att tänka på Ulf Lundells gamla dänga för titeln på inlägget men det kändes passande.

Med närmare en miljon i portföljen och tre dagars ras på börsen p.g.a. handelskrig från Trump har jag tappat en dryg månadslön i värde, klart det gör lite ont att konstatera. Det är i dessa tider som vi prövas på riktigt och jag tänkte redogöra för hur jag hanterar det.


Även om det här kanske är första reaktionen så försöker jag vara något mer balanserad i min approach

I mitt fall så gör sig nu hävstångseffekten på min belånade portfölj sig gällande och ökar raset något. Som tur är så har jag sett till att amortera ned belåning något så att jag inte hamnat på tröskelvärdena alltför lättvindigt. Men fortsätter det ned ännu mer så får jag kanske ta ifrån mina reserver så att jag inte hamnar på en högre räntenivå. Ränta-på-ränta effekten slår åt båda hållen som ni säkert vet. 

Det jag alltid försöker komma ihåg när börsen beter sig på det här sättet är att mina bolag inte är sämre idag än de var igår. Ganska enkel tumregel, men likväl värd att bära med sig. Något annat som är viktigt att komma ihåg är att det också ger köplägen om man valt att ha lite torrt krut i bössan. I mitt fall är det tyvärr inte så eftersom jag valt att vara fullinvesterad men jag gratulerar de som valt den här strategin. Jag kommer inte ändra på strategin framöver för att ha timing för nyheter av den här typen utan det viktigaste för mig att inte överköpa mig så att jag måste tvångssälja aktier för att undvika höjda räntor, det är först då man gör en förlust på riktigt. 

Hur ser ni på de senaste dagarnas tuffa börsutveckling mina vänner? Vad har ni för strategi för att hantera nedgångar av det här slaget?

16 kommentarer:

  1. Bryr mig inte ett dugg när börsen går ner. Jag månadssparar i Avanza Global och Avanza Emerging Markets på lång sikt. Förutom månadssparandet så trycker jag in alla extra inkomster direkt jag får dem (styrelsearvode, pengar kvar på lönen i slutet på månaden mm) oavsett vad börsen har för humör. Jag försöker aldrig tajma marknaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är onekligen ett sätt att skapa sig lite lugn i själen när det stormar, bra jobbat!

      Radera
  2. Jag hade turen att för några veckor sedan sälja av och betala tillbaka portföljbelåningen. Passade även på att utöka min kontanta buffert. Min buffert var lite låg och jag kände på mig att korrektionen var på gång. Nu ska jag fortsätta månadsspara som vanligt. Med tillräcklig buffert och utan belåning är jag inte det minsta orolig. Det blir bra med tiden. Det är ju bara "de onödiga pengarna" som ligger på börsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ola,

      tack för kommentaren. Alltid svårt att sträcka upp fingret i skyn sådär och få rätt men jag gratulerar dig så klart till att du lyckades. Det gör också gott i magen så klart att man faktiskt ser på sina investeringar just som du uttrycker det "de onödiga pengarna". Så länge man har mat och husrum ordnat redan i form av ett stabilt förstahandskontrakt eller en inte alltför lånad bostad så kan man ta högre risk på börsen utan att gå under i processen.

      Radera
    2. Det är ju inte säkert att detta var det bästa i det långa loppet. Börserna kan vända upp fort och belåningen kunde ha tjänat mig pengar. Men jag har upptäckt att jag inte sover gott om natten med belåning och då är priset för högt. Belåning på bostad är något annat. Det är jag bekväm med av två anledningar. Jag bor i ett billigt hus på landet, så en bostadskrasch påverkar mig inte så mycket. Banken kan heller inte tvångsförsälja mitt hus så länge jag betalar räkningarna varje månad. Det känns säkert nog för att inte störa min nattsömn. Jag hade nog känt annorlunda om jag hade bott i en dyr bostadsrätt i Stockholm.

      Radera
    3. Hej Ola,

      jag tycker du slår huvudet på spiken ganska bra här. Det gäller att kunna sova bra på natten och där har jag väl i perioder fallerat tidigare och inte stått lika väl rustad inför en potentiell nedgång av det här slaget. Det har jag själv ändå lärt mig ifrån så att nattsömnen påverkas inte eftersom jag har mer utrymme i min belåning än tidigare när jag låg på gränsen mest hela tiden. Nu blir det istället ett bloggämne på ämnet för att hantera de ev känslor som finns :)

      Sett till din situation så förstår jag att du känner dig lite lugnare än oss Stockholmare med dyra bostadsrätter. Det kan absolut svänga häftigt åt alla möjliga håll och kanter där. Dock så tror jag att megatrenden att det är attraktivt med centralt belägna lägenheter i Stockholm kommer hålla i sig. Så även om en kortare sättning skulle infinna sig känns det som en fin investering på sikt, definitivt är det så.

      Radera
  3. Jag har ingen belåning och planerar inte att sälja, även om "tappet" i portföljen är betydande.

    Innan jag för några år sedan skrev ner min nya strategi (som egentligen är "köp och behåll") hade jag sålt i detta läge. Vad som i detta läge visar sig vara "rätt" får framtiden utvisa.

    Tack för en intressant blogg.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som att du hittat rätt väg för din egen del i vart fall Egon.

      Tack för kommentaren och hoppas det löser sig bra för dig :)

      Radera
  4. Borde nog ta mina kurslarm på allvar och börja köpa. Trenden ser negativ ut :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Arne, vet inte riktigt om du är allvarlig här eller ej? Inte alltid lätt när man ska tolka skrift :)

      Radera
    2. Hej! Tack för bra inlägg. Börsutvecklingen må ha varit tuff senaste veckan, men i det långa loppet ett minimalt hack nedåt i indexkurvan. Hanterar nedgången med fortsatt passivitet. Om börsen fortsätter ner till decembers nivåer och t.ex Lundbergs handlas till 15 % substansrabatt blir det svårt att fortsätta vara passiv.
      Fortsätter du öka i bankerna eller övriga innehav som går ner?
      Hälsningar

      Arne

      Radera
    3. Jag kommer definitivt öka i de övriga innehaven som går ned i samband med nästa lön. Storbankerna har jag ganska stor vikt i som det är redan, vilket är bra för direktavkastningen men jag ser gärna en omfördelning där mot andra tillgångsslag än gammelbankerna just nu :).

      Investmentbolag som du nämner är ju sällan en dålig idé.

      Radera
  5. Hej!
    Nu har jag inte så stor portfölj som du men vi är båda i ackumuleringsfasen så därför tycker jag inte att det är jobbigt att börsen faller några procent.
    Det är nästan värre att börsen gått upp 20% iår.
    Jag vill ju köpa billigt, börsen kan gå upp senare :)

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, skönt med en sådan positiv spin. Det har du naturligtvis rätt i :).

      Ska vi hoppas på fritt fall mao?

      Radera
    2. Ärligt talat så varför inte. Jag ökar mitt sparande nästan varje månad och min portfölj är såpass liten idag att jag med 99% säkerhet skulle vara en som går vinnande ur en krasch idag.

      Men för er som har större portföljer hoppas jag inte på en krasch men lite nedgång är alltid trevligt när man ska handla.

      Historiskt går det ju ändå uppåt :)

      Mvh PB?

      Radera
    3. Haha, jag förstår ditt tänk helt och delar i grunden bilden av att nedgångar på det stora hela är någonting väldigt positiv. Man måste bara ta ett steg bakåt och se på saken med den rationella delan av hjärnan istället för att låta magkänslan bli upprörd över röda siffror :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...