söndag 12 maj 2019

Passiva inkomster #7 - Sälja onlinekurser

Så har äntligen tiden kommit för mig att redogöra för ännu en av de olika passiva inkomstkällorna som jag gjort research på, nämligen att sälja videokurser online. Och det här är ämnet är jag särskilt taggad på att skriva om skall erkännas.




Förkunskaper och tekniska krav


Den allra tydligaste förkunskapen som krävs för att bli framgångsrik när det gäller att sälja videokurser online är faktiskt förkunskap. Du bör alltså ha ett specifikt ämne du är särskilt skicklig inom, som du vill förmedla vidare till en potentiell kundkrets. Med det sagt, så har de flesta människor en begränsning på antalet olika expertområden de behärskar och som är möjliga att marknadsföra, så vad tiden lider kan man eventuellt söka sig till andra experter och göra kurser tillsammans där man helt enkelt delar på vinsten. Så om du känner "Fan jag kan ju inget!", så är ju inte det en optimal känsla så klart, men det finns möjligheter för VEM SOM HELST när det kommer till videokurser om man bara sträcker ut en hand till andra experter.  

Gör du jobbet väl med att producera din kurs och inkluderar en bra miniatyrbild, vettig ljudutrustning och högupplöst bild, så ökar naturligtvis oddsen för att det ska gå bra för dig. De flesta plattformar som erbjuder dig att saluföra dina kurser kräver främst att du har bra ljud, så det kan vara värt att investera några kronor i detta om onlinekurser känns som din grej. 


Två olika vägar att gå


Det finns alltså en rad olika plattformar som du kostnadsfritt kan få saluföra dina kurser på, i utbyte mot att de tar en provision på själva försäljningspriset (oftast 50%). Samtidigt, så står de i regel även för marknadsföring av din kurs om den blir framgångsrik, vilket skapar en härlig passivitet i den här inkomstkällan. Jag återkommer strax till vilka plattformar jag tycker att du som läsare borde hålla lite extra koll på. 

Den andra vägen som man också bör utforska är att göra det själv, dvs att skapa en egen hemsida och marknadsföra dina kurser den vägen. Kraven blir naturligtvis större på dig här, men inte så oöverstigliga som du kanske tänker dig, eftersom det finns färdiga plattformar även för detta. Dock så kräver det att du bygger ett varumärke, hittar ett sätt att driva relevant trafik till dina kurser och dessutom sköter kundärenden. Som du märker så blir det här snabbt ett regelrätt företag men uppsidan i fri prissättning av dina kurser samt att du behåller varje öre gör det till ett attraktivt förslag - speciellt om du redan är ett etablerat namn inom din nisch.


Vilka plattformar kan jag börja med?


Behind door number one hittar vi plattormar som Udemy, Skillshare och Stackskills. De två förstnämnda är mer generella plattformar där du kan lära dig mer eller mindre vad som helst, medan Stackskills är en av de största plattformarna för att lära dig mer om dataprogrammering. 

Jag är en försiktig general och rekommenderar därför starkt att man börjar på en av dessa kostnadsfria plattformar innan man skuldsätter hus, hem eller aktieportfölj för att bygga en helt egen plattform. Det är ett dessutom ett utmärkt sätt att lära dig hantverket och se om dina kurser får bäring hos kunderna. Bäst av allt är att du inte skriver över rättigheterna till videomaterialet till plattformarna i fråga, utan du kan när som helst plocka bort dem om du skulle vilja ta tillbaka kontrollen. Du kan också lägga upp dina kurser på samtliga plattformar samtidigt och därmed maxa dina inkomster. Här kommer ett klipp ifrån Digital Nomad Girl med lite tips på hur du kan lyckas på den kanske största plattformen Udemy, som jag varmt rekommenderar att du kikar igenom:




Göra det själv


Det här vore ju coolt att kunna göra och till din hjälp för att kunna göra det så har du plattformen Thinkific. Uppsidan med egen prissättning och att slippa dela med sig av provisionen från varje försäljning är inte särskilt svårt att förklara. Plattformen här är dock inte gratis, utan du kommer vilja investera åtminstone 1000 kr/månad i hosting-avgifter till Thinkific och sedan tillkommer avgifter för domännamn, utrustning, mjukvara osv ovanpå det. Detta gör att du (enligt mig) bör ha kommit en bit på din resa innan du tar dig an kursförsäljning på det här sättet. Försiktig general, jag vet. Men "go big or go home" har nog lett till att alldeles för många människor faktiskt fått gå hem innan de var sugna - jag vill inte att du går i samma fälla!


Hur bra är det som passiv inkomstform?


Dags att ge betyg på försäljning av onlinekurser som passiv inkomstkälla. Som vanligt finns det många om och men vid en betygsättning men jag väljer att ge försälining av onlinekurser 20/25 i totalbetyg på min skala.
  • Kommersiell potential - 5
  • Initial tidsinsats - 2
  • Passivitet efter första tidsinsatsen - 4
  • Kostnadseffektivt att genomföra - 4
  • Hållbar inkomst över tid - 5


Kommentar på betygsättningen


Kommersiell potential: Det finns stora pengar att tjäna här, speciellt om du väljer att sälja dina kurser via egna kanaler. Om inte annat så är Digital Nomad Girl, den sympatiska kvinnan i klippet ovan, ett väldigt bra exempel på hur man kan göra detta till sin enda inkomst och tjäna i storleksgraden 50 000 kr/månad utan att lyfta ett finger efter den initiala tidsinsatsen.

Initial tidsinsats: Just för ovan nämnda Digital Nomad Girl tog det ju faktiskt 2-3 år innan hon lyckades bygga upp sig till den nivå hon ligger på idag och man ska därför inte gå in med en naiv tanke om att det här är ett snabbt sätt att bygga upp en passiv inkomstkälla. Dessutom så bör man estimera att det kan ta mellan 50-100 timmar att skriva, spela in och redigera en enda videokurs. Och för att du ska nå lite högre inkomstnivåer så vill du kanske ha 10 olika kurser till försäljning samtidigt. Räkna därför med minst 1000 timmar av gedigen tidsinsats innan du når den nivå av framgång som gör att du kan lägga dig i Pina Colada-läge för resten av livet.

Passivitet efter första tidsinsatsen: Häri ligger styrkan med videokurserna. Om du väljer att saluföra dina kurser på Udemy, Skillshare eller Skillstack, där du delar på provisionen för försäljning, så sköter även de marknadsföring åt dig. Du kan självklart driva extra försäljning av dina kurser genom att få folk att använda din egen rabattkod. På det sättet så får du dessutom 75% av försäljningen istället för 50% normalt, men då kräver det också mer tidsinsats. Okej, nu gick det lite off-topic. Poängen var, och förblir, att det här kan vara en väldigt passiv inkomstkälla med potential att leverera månad efter månad. Ganska fint, va?

Kostnadseffektivt att genomföra: En del teknikinvesteringar kan krävas, särskilt kring ljud och bild men utöver det är det bara din tid du investerar. Därför är det här en ganska riskfri källa till passiv inkomst, en källa jag själv har högt på min egen agenda att ta mig an inom en snar framtid.

Hållbar inkomst över tid: Även här står sig videokurser starkt. Ser du till att din kurs blir framgångsrikt och får höga recensioner tidigt så är oddsen mycket goda att du kommer få återkommande kunder. Kvalitet och popularitet premieras starkt. Detta gör naturligtvis att konkurrensen är stentuff, men att de verkligt bra kurserna levererar över väldigt lång tid eftersom det är svårt för uppstickare att putta ned dig från tronen när du väl nått dit upp.

Fantastiskt roligt det här att få dela med mig av ännu en möjlig intäktskälla för er i min serie om olika passiva inkomstkällor och jag längtar redan nu att få skriva ihop nästa inlägg.

Utöver den här serien kan ni gärna kika in mina privatekonomiska verktyg och spartips så att ni steg-för-steg kan lägga grunden till att bli ekonomiska badasses 😎.

Har ni själva tänkt på att göra videokurser? Tror ni, likt mig, att det finns riktigt stor potential här? 

4 kommentarer:

  1. Mycket intressant inlägg och vill gärna ser fler liknande :). Min flickvän har ett intresse som jag har sagt att hon skulle kunna kommersialisera på nätet då hon är väldigt duktig på det hon gör, kvalat in till sm osv. Hade kunnat tänka mig att stå bakom kameran och redigera klippen om hon gör det hon gör. Tror det finns stor potential som influencer om man lägger ned tid på att göra kvalitativt material och är riktigt duktig. :-)

    Mvh Thoke
    thokesinvest.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Preaching to the choir, och väldigt fint av dig om du skulle kunna stötta henne på vägen som du uttrycker det. Nu har du dessutom verktygen förkunskapen som krävs för att sätta igång.

      Get to it, son! :)

      Radera
  2. Riktigt bra inlägg, är själv sugen på liknande!

    Men är det inte dags att vi slutar kalla jobb för passiva inkomster? :)
    Eller inkomsten kan bli passiv senare men kräver det ett par tusen timmar först så..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det.

      Hehe ja, just ordet passiva inkomster är i någon mening en myt som man skulle kunna må bra av att få bort ur folks medvetande. Jag funderade själv faktiskt på om jag skulle hitta på något nytt namn för det som "garanterad inkomst" eller dylikt bara för att förklara att "Ja, jag fattar att det krävs mycket jobb för att uppnå detta".

      Men samtidigt så är det passivitet jag själv eftersträvar, och betygsättningen försöker påvisa vilka inkomstkällor som faktiskt har högre grad av passivitet/potential.

      Summa summarum, jag hör din feedback och delar din åsikt i mångt och mycket. Men jag gör ett försök att förklara det i hur jag utformat artikelserien :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...