söndag 20 oktober 2019

Bloggen firar ett år!

Ett år och några dagar till och med. Det här trodde jag verkligen inte på förhand när jag satte igång och blogga. Jag började blogga för att jag brann för att styra upp min ekonomi och för att jag hade ett par veckors dötid mellan två anställningar. Att två veckors dötid kan resultera i något så fint som en 10årsplan är värt att tänka på när man konstant strävar efter att fylla sin vardag. Det är bra med lite dötid här och där.


Min tanke om ekonomisk frihet började någonstans för tio år sedan när jag började studera. Jag hade tjänat ihop 50 000 kr från lite extrajobb som låg och brände i fickan när jag ändå hade studielån som sörjde för det där med tak över huvudet och potatis på bordet. Kanske skulle man vara lite vuxen och "smart" och se till att det hände något med de där surt förvärvade slantarna från mitt hjärndöda extrajobb?
Sagt och gjort, det där med aktier skulle ju vara vuxet och smart. Vi kör!

Jag läste lite på olika bloggar och började, på deras inrådan, med lite H&M, Axfood, Kungsleden och SEB. Den sistnämnda visade sig vara helt magisk för mig i finanskristiden som rådde. SEB var krisstämplat och gjorde till slut en nyemission på 10kr för befintliga aktieägare som jag fulltecknade med tanken "inte kan väl svenska banker gå under?". Det var en gamble, det medger jag, men den här gången gick det hem. När kursen började röra sig upp mot 40-50-60-70 kr igen så kände jag mig plötsligt som världens smartaste investerare.


Hybrisen var naturligtvis total och det värdesätter jag än idag. Den gav mig råg i ryggen att fortsätta läsa på om nysa bolag, att fortsätta tro på att jag kunde göra det. Det födde också en längtan om att en gång ge tillbaka till andra sena tonåringar/twenty-somethings som vill göra samma resa. Nu gör jag inlägg kors och tvärs om miljonvärde på portföljen och 40 000 kr i utdelningar/år, men det är den flygande starten jag fick där för tio år sedan som avgjorde allt för min del. Utan det självförtroendet hade jag kanske lyssnat på de skeptiska rösterna i min omgivning som sade att det där med aktier är för riskfyllt.

Men tillbaka till bloggens start. Mitt första inlägg skrev jag som ett sorts mission statement - som en hyllning till den drift som hade bubblat i mig under flera år men som jag inte fått utlopp för än. Och med självförtroendet från mina lyckade aktieaffärer i ryggen, och en önskan om att inspirera andra att våga ta samma kliv, satte jag igång med stor iver. Efter jag förklarat syftet med bloggen, ville jag sätta mina egna ekonomiska grunder på pränt. Man måste leva som man lär, så därför var det viktigt för mig att jag verkligen bottnade i den struktur jag föresatt mig också. Det blev till slut fem inlägg på det temat:
  1. Få koll på dina fasta kostnader
  2. Tänk över dina rörliga kostnader
  3. Skapa flera inkomstkällor
  4. Min investeringsstrategi
  5. 18 verktyg för oss investerare
Vad tiden lidit, så har bloggen vuxit sig större med massa fina och lojala läsare. Antalet kamrater på facebook, twitter och instagram har också de ökat i antal. Jag känner mig på intet sätt ensam i min strävan och på min resa - för det förtjänar ni alla ett enormt och hjärtligt tack. Och bloggosfären i sig med er alla andra vackra bloggare förtjänar också särskild cred för hur väl ni tagit emot mig, det tar jag verkligen inte för givet.

Bloggen betyder mycket för mig och jag försöker alltid sätta av tid för att skriva av mig och ge tillbaka till er som läser. Det har hittills resulterat i 173 inlägg och ambitionen är att ligga på samma nivå även framöver. 

Tack, tack, tack för att ni är med på resan!!

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...