söndag 9 februari 2020

Årets stora mål i hamn - 1,4 miljoner i portföljen!

Jahopp, då var vi här igen. Det var bara en månad sedan portföljen sköt upp i luften till 1,3 miljoner och nu är vi redan framme vid nästa milstolpe - årets stora mål i 10årsplanen - 1,4 miljoner.
Vad innebär den här milstolpen för mig?


Ganska många saker faktiskt. Främst firar jag att jag är ett steg närmare att helt äga min egen tid. Just nu är jag ganska långt ifrån en situation som skulle kunna beskrivas som "modernt slaveri", men likväl är det totala oberoendet en enorm drivkraft för mig. Att mitt yrke och liv i övrigt just nu är i bra balans tackar jag min goda stjärna för, men så kanske det inte alltid kommer vara. Jag skapar en buffert av valmöjligheter för mig och min familj. Det är oerhört värdefullt för mig. 

Milstolpen gör mig något lugnare och mindre anal kring månadssparandet och min sparkvot. Vid 1,4 miljoner, så börjar jag få så pass mycket kapital att utdelningarna + kursutvecklingen förhoppningsvis gör mycket större effekt på portföljens fortsatt utveckling än mitt nysparande. Va, ska du blir en slösaktig jäkel nu? Självklart inte! Men det gör att jag kan ha ett större fokus på vad som är värdefullt för mig och inte alltid ha kostnadsaspekten som främsta faktor att titta på inför ett prospektivt köp eller vägval i livet. Det är värt mycket vågar jag påstå!


Sedan så får tävlingsmänniskan i mig en bra kick också. Naturligtvis så förklaras den här milstolpen till stor del av en positiv börs de senaste tolv månaderna. Men likväl har jag satt mig av på en färd, jag har satt långsiktiga mål och hittills har jag klarat av dem. JAG KLARAR DET HÄR! Den vetskapen gör mig trygg och gör mig övertygad att jag kan applicera den målmedvetenheten på andra områden. Så har jag inte alltid känt i livet.

Hur går jag vidare?


Resan fortsätter. Jag är bara i början när det gäller min 10årsplan och jag har otroligt mycket i mig själv och mitt sparande att utveckla. Milstolpen är kul att fira men det känns fortfarande som en att det är en del tur inblandat i framgången. Nog för att jag satt mina grunder sett till kostnader och en helt okej inkomst. Men inkomstsidan överlag skulle jag fortfarande kunna göra mycket åt för att få en extra boost på 10årsplanen. Här känner jag att det finns otroligt mycket potential för mig att växa.

Det kan låta kryptiskt, men mycket handlar om att hitta nya inkomstkällor och visa modet för mig själv att faktiskt pröva på någon av dem på riktigt. Jag har lekt med tanken och doppat tårna i några verksamheter men aldrig tagit klivet fullt ut. Företagande och nya lärande- och inkomstnivåer helt enkelt, det är en tydlig målsättning för mig. Så länge inte min tid blir alltför knapp så klart. Jag är väldigt noga med att lyssna vad min inre röst säger, den vet oftast bäst.

Har ni några tips för mig att så jag kan hålla mig på mattan och fortsätta den här härliga resan? Jag är alltid på jakt efter välmenande råd, lärandet tar aldrig slut! 

14 kommentarer:

 1. Grattis till ännu en milstolpe!
  Det går fort ibland.

  Kämpa på i samma tempo så når du snabbt din 10 årsmål!

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, ska försöka hålla samma takt precis som du säger.

   Radera
 2. Hur mycket av de 1,4 miljonerna består av belåning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En betydande del, precis som för tre veckor sedan när du ställde samma fråga :)

   Radera
  2. Genuint nyfiken på hur stor del av ditt värdeskapande som består av belåning, eftersom det har påskyndat din process mångfalt. Men utan faktiska siffror står sig dina redovisningar platt. I mitt personliga tycke. Grattis och bra jobbat.

   Radera
  3. Jag förstår. Tack för lyckönskningarna i alla fall :)

   Radera
 3. Stort grattis till nya mål stolpen. Nu är det inte långt till 1,5 miljoner :-)

  Fortsatt lycka till på din spar resa.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja så är verkligen fallet. Dagens uppgång gör att det närmar sig snabbt definitivt. Nu börjar man förstå lite hur de stora börsmogulerna känner sig när procenten faller i deras favör, det går snabbt :)

   Radera
 4. Stort grattis och bra kämpat.

  Med vänlig hälsning,
  Grazing Lady

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha, du har utgjort en god portion inspiration för mig ska du veta. Så det värmer att höra :)

   Radera
 5. Jag är nära dina 1,4MSEK men tycker verkligen inte att utdelningarna visar särskild stor effekt. De är på drygt 50KSEK per år och det är inte mycket för att få portföljen och utdelningarna att växa ytterligare - känns det som. Är lite stressad av det. Allt prat om ränta på ränta och det märks så lite, känns det som.

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas. Jag känner igen din frustration och ditt, om jag får vara så fräck, bristande tålamod. 50' är dock en rejäl summa (två månadslöner för de flesta) och du kan alltid besöka den här sidan för att peppa dig lite och få perspektiv på det https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

   Det är den rationella biten. Jag förstår dig dock. I dessa tider av omedelbar tillfredställelse så kan det vara svårt att motivera sig till att njuta av resan. Men det är nog mitt bästa råd ändå; hitta ett sätt att verkligen njuta av resan. Förstå att det kommer tid. Uppskatta det. Då kommer också belöningen på andra sidan kännas så mycket rikare.

   Radera
  2. Tack för din pepp och ja det är säkert fräckt. Är dock snart 50 och vill ha en trygghet om jag förlorar jobbet eller nåt. Då räcker inte 50K långt, framför allt som ensamförsörjare. Och jo jag njuter av resan också, har små delmål, mäter varje gång månadsutdelningen stiger med 100.-. Jag mäter även hur mycket mer lön jag skulle behöva, för att få nuvarande månadsutdelning i lön. Det sporrar. Men det är ändå så att mina privata insättningar från lönen ger mer än utdelningarna. /Andreas

   Radera
  3. Jag förstår hur du menar Andreas, tiden är aktiespararens största vän och om man börjar senare i livet så kan man lätt känna sig lite modfälld tänker jag mig. Bara att gilla läget dock och försöka inspirera nästa generation till att ha en annan approach :).

   Stort lycka till, tror du kommer lösa det bra. Lite frustration ibland kan till och med vara av godo för att motivera en till att fortsätta tror jag.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...