torsdag 21 februari 2019

Perspektiv på FI

Ett kortare litet inlägg så här på kvällskvisten samtidigt som man hejar fram Malmö Iff Iff mot Chelsea. Jag kom över en bra podd när jag sökte runt lite på ämnet FI - nämligen the Mad Fientist. Det avsnittet jag fastnade för var det senaste som handlade om Millenial Money. I korthet så handlar avsnittet om Grant Sabatier som gick ifrån att vara pank och bo hemma hos sina föräldrar till att ha över en miljon dollar på kontot, på bara fem år.



Grants resa är så klart helt otrolig på så många sätt men jag tycker den stack ut lite extra från alla andra "Så här blev jag rik-skrönor" p.g.a två specifika anledningar. För det första, så påvisar den hur enormt privilegierade vi är idag och hur stora möjligheter vi faktiskt har att bli rika snabbt. Kanske är det den enklaste tiden för detta någonsin om man ska lita på Grant? I hans fall så blev han, utan någon tidigare marknadsföringskunskap överhuvudtaget, en certifierad Google Ads-specialist och kunde bygga en karriär med eget företag utifrån detta. Ett certifikat han inte betalade ett öre för.

Den andra anledningen till att jag tyckte just den här intervjun berikade mig är för att han också var ganska självkritisk kring sin resa. Han var inte speciellt lycklig under tiden utan han fokuserade bara på pengar och levde ganska onyttigt under sin jakt på frihet (han verkar ha något kg över fortfarande från den tiden). Han lyfte inte upp FI som något gudabenådat utan tryckte väldigt mycket på att försöka förstå vad som skapar energi och lycka här och nu - och inte bara jaga nästa steg. Kände igen mig ganska mycket i detta eftersom jag fortfarande inte riktigt har någon tydlig drömbild klar för mig vad som ska hända år 10. Kanske läge att tänka över det?

Jag lägger till podden bland mina verktyg nu direkt. Mycket nöje mina vänner och trevlig kväll på er!

4 kommentarer:

  1. Brandon, The Mad Fientist, har varit rätt kritisk mot sitt eget agerande för att nå sin ekonomiska frihet. Han har kritiserat sig själv genom att han "offrat" för mycket under åren i sitt sparande i tron om att allt ordnar sig när han når sitt FI-nummer. Det känns nu som han har lite av en agenda i sina intervjuer att balansera upp bilden av FIRE som den ultimata frälsningen på alla dina problem. En bild som mer ensidigt målas upp av communityn i övrigt. Jag skrev själv lite tankar om det på min blogg i inlägget "bli ekonomiskt oberoende redan idag". Så som jag(vi i familjen) jobbar mot ekonomiskt oberoende jobbar vi mot livsstilen vi vill leva när vi slutar lönejobba. Siffrorna på ISK-kontot är bara en del av helheten för att sträva mot vårat drömmål. Tror "misstaget" eller vad man ska kalla det, många gör är att de bara fokuserar på pengarna och sparandet och inte frågar sig vad man egentligen vill göra i livet. Man skjuter upp sina drömmar och övriga livsmål och försakar för mycket på vägen mot ett mål som egentligen är väldigt diffust. Det är en balansgång att leva nu och för att nå framtida mål. Den balansgången måste var och en hitta för att må bra. 10 år är en väldigt stor del av ditt liv och tanken är väl ändå att försöka leva hela livet så mycket man bara kan på det sätt man vill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Flow för kommentaren. Jag tror att polletten föll ned lite extra för att jag var ny till podden och helt enkelt inte var beredd på något annat än glorifierande av FI ännu en gång. Det är viktiga tankar. Det är så väldigt lätt att det långsiktiga målet blir allt men det är ju, som så många andra förut påpekat, bara ett medel till att kunna göra allting annat man vill göra i livet. Men vad tusan är det?

      Att ha gett sig 10 år att fundera ut det är ju så klart en bra start. Men det är allt dags att ta några steg även där :)

      Radera
    2. Vore kul att läsa mer om vad du vill göra när du når målet osv. En del saker kanske du redan kan börja förbereda eller prova på idag. Vem vet? Man måste bara veta vad först. :)

      Radera
    3. Vill inte lova för mycket men ägnade faktiskt helgen åt att överväga just de sakerna. Det är så mycket som ändå ligger nära till hands nu innan barn och med en energi som fortfarande tangerar toppnivåer. Otroligt stimulerande måste jag säga att låta tanken flöda fritt kring det. Det måste bli ett inlägg om det framöver.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...