torsdag 2 januari 2020

Nytt år, nya mål

YES! Det är dags igen för något av det kraftfullaste jag vet när det kommer till att skapa fokus för mig - att sätta mål för året som kommer. Jag har sett määängder med inlägg som går emot att sätta mål för att de riskerar att skapa betydande energiläckage om de är orealistiskt satta. Men mitt jobb går mycket ut på att sätta mål, så därför tror jag att jag börjar bli bra på det. Jag börjar även bli bättre på att fira milstolparna, vilket är otroligt viktigt i sammanhanget också!


2019 blev det bästa i mitt liv på många sätt; bra relationer, fin ekonomi och mycket kul trots att vardagen kan vara lika grå och kantstött som bilden ovan. Men det omfamnar jag och 2020 ska bli ännu bättre. 2019 började bloggen komma igång på riktigt och så även sparandet, vilket gjorde att jag landade på närmare 45 000. Sedan, coolt nog, så omsatte bloggen närmare 100 000 kr också. Inte för att man får behålla någonting alls nästan på detta p.g.a. skatt men ändå roligt att se. Jag var också orädd karriärsmässigt och har sett lönen växa med närmare 10 000 kr netto under året. Vill ni kika lite kring mina tips på hur man kan öka sin lön så läs gärna det här inlägget.

Det får räcka som bokslut för 2019, nu vänder vi blicken mot 2020 års mål. Jag kommer dela upp det i ett par olika kategorier och försöker begränsa mig till så få och mätbara mål som möjligt, det har visat sig vara nyckeln för mig historiskt.

Ekonomi

Jag ligger redan nu ett år före mina huvudsakliga mål enligt 10årsplanen och 2020 års mål ska reflektera det. Jag vill behålla den marginalen inför kommande år som eventuellt blir mer utmanande för mig.
 • 60 000 kr i utdelningar
 • 400 kr i utdelningar varje enskild månad
 • 200 000 kr i nyspar
 • Sparkvot över 50%
 • 1 400 000 kr i portföljvärde

10årsplanen

Den här bloggen, och det här projektet, blir mer faktiskt mer och mer kärt för varje dag som går. Jag skulle vilja rampa upp det lite med mer ambitiösa inlägg och en större följarskara. Idéer finns det ingen brist på, men tiden är desto mer begränsad så målen här måste reflektera de begränsningarna. Två huvudsakliga förändringar jag skulle vilja implementera dock på bloggen är:
 • Ökad social medianärvaro. Minst 10 000 följare på twitter, instagram och facebook innan årets slut. Ni får gärna följa mig redan nu och se hur jag utvecklar kommunikationen där 👍
 • Mer fokus på investeringsstrategi och specifika bolagscase. Minst fem djuplodande bolagsanalyser under året och två inlägg kring investeringsstrategi.


Privat

 • Springa Stockholm Marathon under 4 timmar 
 • Börja skriva på den roliga bokidé jag kläckte nu under en rusig nyårsaftonsdiskussion.
 • Unna mig själv mer personlig utveckling. Här vill jag börja lätt och helt enkelt ta mig till en ny life skill eller kompetens som jag tidigare inte haft. Det kan vara snickeri, dans, improvisation, körsång, spela i band etc. Sky's the limit gällandet det här målet men bara att ha det nedskrivet vet jag kommer påverka mig i en positiv riktning under året. 

Nu har tillfället kommit att berätta om era mål. Jag är extra spänd på ekonomi och roliga privata målsättningar. Så, hur ser målen för 2020 ut vänner? 👀😅

11 kommentarer:

 1. Stort grattis till en fantastisk utveckling 2019 och tack för all inspiration! Ser framemot att följa din resa under 2020.

  Kul med Stockholm marathon, säg till om du vill ha sällskap på något pass :) Har du några andra löplopp inplanerade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varmt tack för de orden :).

   Ja, det skulle faktiskt vara kul att löpa lite med en bloggkollega. Speciellt långpassen på helgerna känns attraktiva att dela med en inspirerande människa. Slänger iväg ett mail så kan vi byta lite kontaktuppgifter sedan :).

   Och ja, jag ska köra kungsholmen runt också som en liten uppvärmning.

   Radera
 2. Tack för en fantastisk blogg,
  tänkte bara fråga "Inte för att man får behålla någonting alls nästan på detta p.g.a. skatt men ändå roligt att se."
  Hur skattas bloggintäkter ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Robert, det är en intressant fråga som kan besvaras på ett par olika sätt.

   Men i enkla ordalag så betalar du vanlig inkomstskatt på det+sociala avgifter. Och eftersom min lön är väldigt hög redan, så betalar jag högsta möjliga skatt på extrainkomster som dessa, dvs 50%. Så totalt får jag skatta ungefär 80% på intäkterna, vilket inte gör det till världens mest attraktiva extra intäkt :). Det är en något annan historia om du startar ett Aktiebolag, men det har jag inte valt att göra ännu.

   Hoppas det svarar på frågan någorlunda?

   Radera
 3. Kul mål. Jag satsar på hälsan i år och det framgår av mina mål. Personlig utveckling blir lätt lidande i vardagen men jag ska också lära mig något nytt: Spanska får det bli i år. Och kanske någon IT-skill som jag inte kan eller ens har nytta av i arbetet.

  Ekonomiskt har jag bara ett sparkvotsmål (och underförstått att jag ska följa mina investeringsregler). Portföljvärde tycker jag inte är ett bra årsmål då jag inte styr det själv (det gör marknaden vilket blev extra tydligt 2019!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, det låter som strålande målsättningar. Det var just av den här anledningen som jag valde att lägga till en delpunkt om personlig utveckling, man missar det annat så lätt bland alla andra.

   Kul att du ger lite kritik kring portföljvärde eftersom jag funderade på det exakt likadant i skrivande stund. Men jag valde till slut att inkludera det ändå för att det finns med i 10årsplanen sedan begynnelsen. Men jag håller med dig, det kan bli trist att missa den här typen av mål om man själv inte kan påverka utfallet lika mycket.

   Tack för kommentaren och stort lycka till nästa år!

   Radera
 4. Mycket bra jobbat, härligt att ligga långt före 10års planen. Du kanske skulle prova att ställa ut lite optioner mot dina innehav under 2020, för att få in lite extra premier. Du borde kunna få in en hel del mot en del av dina innehav.

  Själv drog jag in lika mycket premier som utdelningar 2019.

  Ha ett underbart 2020.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är faktiskt inte bekant med att ställa ut optioner mot mina innehav, vill du utveckla lite hur du menar?

   Radera
  2. Hejsan,

   Nej det verkar inte vara så många som upptäckt det finna med att ställa ut optioner mot sina innehav. På länken nedan kan du läsa lite hur det fungerar. Finns även lite andra inlägg på bloggen angående optioner.

   https://dividendglenn.blogspot.com/2018/08/optionsskolan-hur-gor-jag-en-covered.html

   Vi kan ta ett exempel på dina investor aktier (200st) = 2 optionskontrakt.
   Du utfärdar(säljer) med andra ord 2st köpoptioner. Att utfärda köpoptioner innebär att man har skyldighet att sälja aktier till ett överenskommet pris.

   Så låt oss säga att du vid nästa lösendag den 21feb20 kan tänka dig att sälja 200st Investor för 540kr/st. Då kommer du att erhålla en premie för att du tar på dig denna skyldighet. Premien som du kan få för detta just nu är ca 3kr per aktie alltså totalt 600kr. Dessa 600kr erhåller du direkt på ditt konto. Skulle Investor vid lösendagen vara under lösenpriset 540kr så behåller du både premie och dina aktier och skulle Investor gå över 540kr vid lösendagen så kommer dina 200st Investor aktier att säljas till den överenskomna lösenpriset 540kr, men såklart behåller du din premie.

   Så länge du får behålla dina aktier kan du fortsätta att ställa ut köpoptioner månad för månad och kassera in nya premier.

   Strategin fungerar som bäst i svagt uppåtgående eller stilla stående marknad.

   Radera
  3. Man lär sig något nytt varje dag, kul!

   Låter inte hundra procent som att det kommer passa mig just nu men kommer ha kvar det i min arsenal av aktieverktyg. Du ska ha stort tack för tipset!

   Radera
 5. Du verkar ha en kanonbra koll på aktiemarknaden och jag önskar dig ett kanonår 2020. Själv får jag ta en dag i taget med tanke på min höga ålder. Har passerat 73 år och hoppas på att mitt partnerskap i DLC Finans ska ge något. Du kan läsa om detta på min blogg om du vill. Lycka till med börsen 2020.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...