lördag 11 januari 2020

Hur går börsen under 2020? I positiv riktning om man ska tro på proffsen

Lite filmtajm, det var inte igår. Jag var inloggad på Avanza idag för att göra några köp och så dök en av bloggens vänner, Andreas Brock från Coeli, upp i Placera TV.  Mycket glädjande så klart eftersom han gav ett klokt intryck under vår senaste intervju tillsammans.

I klippet fick Andreas berätta om sin syn på börsen 2020 och även dyka in i ett par av Coeli Global Selektivs innehav (fonden som han förvaltar tillsammans med Henrik Milton) och varför han tror på dem.
Eftersom Andreas var mycket pricksäker i sin kommunikation kring 2019, där de tidigt sade att börsen skulle stiga med ca 30%, så känner jag mig benägen att lyssna på hans utsikter inför året som kommer.


Börsens utveckling 2020


Redan 00:50 in i klippet, så är Andreas tydlig med att han inte tror att börsen kommer utvecklas fullt lika positivt som 2019. Men tack vare den låga räntan, hög sysselsättningsnivå och hög global konsumtion, så är det för honom tydligt att börsen kommer fortsätta stiga under 2020. Även att det är presidentvalår borgar för att börsen ska gå i en positiv riktning. Hans förutsägelse för sin egen fond är att de kommer göra en avkastning mellan 15-20%. 

Han fortsätter att kommentera varför 2020 inte kommer bli fullt lika bananas som 2019 ungefär 09:25 in i klippet. Han trycker här på att börsen nu sedan 2018 har uppvärderats, samtidigt som vinsttillväxten hos börsens bolag väntas avta under året som kommer. Uppvärderingen av bolagen innebär att vi nu befinner oss på mer normaliserade nivåer och en minskad vinsttillväxt gör att vi inte kommer kunna stiga från de nivåerna med samma kraft under 2020.


Hur påverkar handelskrig mellan USA och Kina och konflikterna i Mellanöstern börsens utveckling?
Kanske ännu mer spännande tycker jag resonemanget kring handelskriget mellan USA & Kina, Brexit och den dagsaktuella Iran/USA-krisen var. Ställ dig själv frågan, har din arbetssituation eller din konsumtion verkligen påverkats av de här händelserna? Antagligen inte, och de fortsatt höga konsumtionsnivåerna världen över indikerar att så heller inte är fallet för andra människor. Intressant sätt att uttrycka det på faktiskt. Se mer om detta från 12:20 i klippet.


Bra aktier att äga på lång sikt


Fonden har naturligtvis ett gäng fina innehav, eller "champions" som de brukar kalla det, som man kan läsa om på deras sida men i just det här avsnittet så är det Beijer RefAtlas CopcoCarel och Vestas Wind som avhandlas. Av dessa så äger jag redan Beijer Ref men har sedan ett tag en bevakning även på Vestas och väntar bara in rätt läge. Beijer, Carel och Vestas rider alla på starka trender men handlas just nu till höga värderingar, så det gäller att tima ett köp i dessa. 
Ett specialcase med stor potential på kort sikt


En aktie som enligt Andreas har potential att gå upp med 80% inom 2-3 år är det amerikanska infrastrukturbolaget Sterling Constructions. P.g.a. ett förvärv av ett till bolag av liknande storlek inom infastruktur i USA som bolaget gjorde nu under hösten, så spår Andreas att bolaget kommer fördubbla sin vinst under 2020. Aktiekursen har ännu inte reflekterat detta och det är anledningen till att det finns en stor uppsida på kort sikt helt enkelt. Gör er egen research men alltid kul att få den här typen av tips att grotta ned själv i. Han pratar om caset 20:00 och framåt.


Hur man börjar spara i aktier


Den bästa dagen att sätta igång med aktier om man ser till historian var igår. Den näst bästa idag. Jag kan inte nog rekommendera glädjen i att investera i min egen portfölj och ta ett rejält grepp om sin privatekonomi. Jag har helt enkelt svårt att se en vardag utan det. Mitt tips är att sätta igång med en nätmäklare som Avanza och börja spara i antingen häftiga aktier som vi gått igenom ovan eller helt enkelt en indexfond som Avanza Zero.


Vad tror du om börsen 2020?


Men tillbaka till börsens utveckling för 2020. Delar ni Andreas bild om att det kommer gå i en positiv riktning? Är det fler parametrar än ränteläget, sysselsättning och fortsatt konsumtion som ni skulle vilja ta in i ekvationen?

7 kommentarer:

 1. Jag tror han har en poäng när det gäller konflikter och oroligheter i mellanöstern. Marknaden bryr sig inte, för det är så långt ifrån det egna. Om oljan blir lite dyrare så märker vi knappt av det även om vi kanske knorrar på fikarasterna om att det blivit dyrt att tanka.

  //Han

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, alla spottar och fräser över höjningen för att efter någon dag tycka att allt är normalt. För mellanöstern kan det ju också vara att ingen tror att det blir något av det och därför reagerar marknaden knappt.

   Radera
  2. Exakt "Han". Det är en kul känsla när någon verbaliserar något som man själv förstår ganska omgående eftersom det är sunt bondförnuft. Påverkas jag egentligen av detta, påverkas de innehav jag har VERKLIGEN av detta? Om nej, bara att köra på.

   "Investerarfar", hur menar du med att alla spottar och fräser över höjningen? Förstod inte riktigt hur du menade här.

   Radera
 2. Uppgång på ca 20 % till????Skrattretande.Snarare en oförändrad börs om inte lite svagt neråt.Har varit med i marknaden i närmare 40 år ich jobbat mycket med OMX-30 optioner.Sålt,köpt och utfärdat.En uppgång 2019 kan mycket väl sänka börsen 2020.Mycket höga värderingar och bubblor har uppstått.Det blir trångt i utgången m h t dessa värderingar och jag är övertygad om att alla dessa s k experter ör de första som lämnar skutan efter de har uttalat sig positiva till marknaden.De tjänar på marknaden i både upp och nergångar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina passionerade tankar. Naturligtvis har du rätt i att det kan finnas ett bias hos analytiker som går ut och pratar i media. Men nu talar han iofs för sin egen fonds räkning och 15-20% är ju deras uttalade mål, så det känns inte speciellt okontroversiellt att han uttrycker sig så.

   Med det sagt, så kan du absolut få rätt. Den som lever får se :)

   Radera
 3. Hej!

  Jag tycker det är svårt, vågar knappt gissa. Om jag måste gissa får det bli 8% i enlighet med snittet de senaste 20 åren, fegt va? haha

  Jag har för mig att jag vara med i din blogglista innan, min länk kanske har försvunnit när jag skaffade ssl och bytte adressen från http till https, vill du kolla så jag ligger med?https://pengabingen.se/

  Jag länkar till dig i listan på min blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha lite fegt, men rimlig förväntan kan jag känna ändå.

   Ja, det kanske berodde på det. Jag lade till dig på nytt nu iaf så att mina läsare kan få ta del av dina grejer också. Ha en fin vecka!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...