söndag 21 februari 2021

Fundamentalt – en podcast att kika in för den ekonomiintresserade

Jag har sedan tidigare ett samarbete (och sparande) med fondroboten Fundler. Idag skulle jag vilja slå ett slag för deras eminenta podd ”Fundamentalt”, som jag faktiskt lyssnade på även innan jag började klicka med marknadsavdelningen på Fundler. 



Det finns ett par anledningar till att lyssna på den här podden, en av dessa är naturligtvis att du får ta del av en hel del kunskap som är nyttig för din privatekonomi. Men en av de största anledningarna för mig rent personligen är att jag gillar att de pratar om privatekonomi med gäster som man aldrig annars skulle få att prata om pengar. Ett exempel på detta är det Corona-tyngda avsnittet tillsammans med Linda Bengtzing som kom i augusti 2020. 



Här snackar Anna och Jacob tillsammans med Linda om hur hon sköter sin ekonomi som artist på ett ganska transparent sätt. Det framgår ganska snabbt att Linda är gammal gymnasieekonom som faktiskt har riktigt jäkla bra koll på sin ekonomi och har ett gäng goda investeringar i ryggen. Det här ställs på sin spets i och med att hon under avsnittet (som kom ut våren 2020) var mitt inne i brinnande pandemi och fått se samtliga sina jobb försvinna upp i rök. Plötsligt står hon där och ska försörja en hel familj som artist, samtidigt som inte hon var berättigad till många av de stöd som kom ut från regeringen under tiden. Överraskande bra från Linda måste jag säga. Jag har definitivt underskattat henne tidigare.



Sedan så tycker jag även att avsnittet med Fundlers grundare faktiskt var jäkligt vettigt. Det man trodde skulle vara extremt säljigt, framstod istället som ett trovärdigt avsnitt där jag lärde mig mer om Fundlers oberoende gentemot de olika fonderna. Det här försäkrar spararna att Fundler endast agerar i deras intresse och inte för att de får provisioner från diverse fondutgivare. Just den här pucken tycker jag är extra intressant med tanke på den debatt som blossat upp kring nätmäklarna Avanza och Nordnet, som fått sig rejält med skäll för att de tar kickbacks från diverse fondaktörer när de förmedlar deras fonder. 


Summa summarum, så finns det många intressanta avsnitt att lyssna på från podcasten Fundamentalt. Du kan lyssna på dessa via deras hemsida eller där poddar finns helt enkelt. Jag har självklart lagt till den bland mina bok- och poddtips här på bloggen. 


Hoppas annars att ni har det bra där ute och att podden kan skänka er en viss mån av inspiration. Jag tycker om er och är djupt tacksam till att ni fortsätter hitta hit till bloggen och att ni skickar så fina kommentarer/mail till mig i parti och minut, det värmer verkligen. 


Ha det! 

4 kommentarer:

 1. Härligt, alltid spännande att höra hur andra tänker och gör avseende sparande, ska ge podden en chans!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Couldn't agree more. Du får gärna skriva en kommentar här om du tyckte podden. Jag har inte lyssnat på samtliga (det finns närmare 100 så det vore svårt), men det finns absolut många bra att välja bland.

   Radera
 2. Det känns kanske att om man har ett företag som är värderat till en hel del miljoner, en årsinkomst på flera miljoner och kanske att man lyckats spara en liten smula under åren så har man nog så att man klarar av att försörja en familj även om man inte får några uppdrag under ett år eller två. Gör man inte det så vete tusan om jag tycker att Linda har så bra koll på sin ekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, bestämd åsikt. Kul!

   Har du lyssnat på avsnittet eller har du allmänt en tydlig bild kring hennes ekonomi?

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...