lördag 4 april 2020

Guldregnet bryr sig inte nämnvärt om makrofaktorer

Det är märkliga tider vi lever i. Flertalet av mina utdelare går dock fortsatt starkt och kan ignorera det kaos som pågår runt omkring oss. Det känns väldigt skönt att ha utdelningarna (guldregnet) på sin sida när allting i övrigt vänds lite upp och ned. Nu har jag i och för sig, med tanke på Sveriges öppna linje för att attackera den här pandemin, förskonats från någon allvarlig effekt hittills privat och yrkesmässigt. Men det betyder ändå väldigt mycket för mig att kunna luta sig mot den här extra inkomsten som truckar på utan att jag behöver låta svetten lacka.
Året har kommit igång helt OK ändå med 5 000 kr lite drygt in extra på kontot. Min månadsutdelare Northwestern Healthcare har hittills kunnat leverera närmare 200 kr/månad och detta kommer öka eftersom jag valt att öka min position här något. 5 000 kr är så klart en bit bakom min 10årsplan, men eftersom jag låg ett år före den, så kanske utdelningsmålen kan klara av ett "mellanår" av det här slaget? Den som lever får se. Alla grafer som ni kommer se nedan hittar ni förresten bland Mina verktyg, det är bara att gå in och göra era egna om andan faller på.
Mars är normalt en ganska stark månad under året, även om den faller ganska långt efter april och maj. Nu får vi se hur bolagen faktiskt delar ut i april eftersom mängder av bolag, trots rejäla kassor, följer trenden och skjuter upp sina utdelningsbeslut till hösten. Detta är så klart klokt, både ur ett finansiellt perspektiv men också för att undvika dålig badwill. Speciellt bankerna hamnar alltid i blåsväder om de delar ut "miljarders miljarder till giriga aktieägare" i dåliga tider. Nu fick ju bankerna en känga av Finansinspektionen i stormedia också, vilket gör det svårt att hålla sin ordinarie utdelningspolicy. Men kommer vi bara ur detta på ett vettigt sätt, så ska vi nog få en bra utdelningshöst istället, det är min förutsägelse i vart fall.
Ser vi över tid, så kan man slås av vilket utdelningsberg 2019 ändå utgjorde. Det kommer så klart ta emot att göra ett sämre år i år. Men som jag nämnde tidigare, jag tror att 10årsplanen klarar av ett mellanår eller två av den här typen. Jag skapar mig själv bättre utrymme för varje dag att investera aggressivt och nå mina drömmars mål. Intäkter och utgifter har jag sett över nu lite extra i kristiderna och jag har hittat en del fina besparingar, mer om det i ett senare inlägg.
Ackumulerat sedan start så ser vi att kurvan mattas av något. Usch, man vill ju alltid ha den där klassiska banankurvan när man projicerar intäkterna över tid. Nåväl, det kommer en dag imorgon också. Min optimism för framtiden är intakt. Färden är utstakad, jag behöver hålla kurs så kommer allting gå galant.

Jag har faktiskt inte haft sinnesnärvaro nog att fråga öppet hur ni känner er i de här tiderna. Har er sysselsättning påverkats eller ser ni kursen utstakad framför er? Tar ni aggressiva positioner i favoritbolagen redan nu eller väntar ni på fortsatt ras? Let me know, jag känner mig väldigt sugen på att höra från er igen! 😀

7 kommentarer:

 1. Sorry alla tidiga läsare som såg inlägget. Jag hade lagt upp fel utdelningsgraf som visade på dryga 300 kr i utdelningar. Detta var alltså fel, det ligger på lite över 5 000 kr. My bad :)

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag jobbar på som tidigare. Men har faktiskt landat ett extraknäck som kan ringa in mig någon gång ibland. Blev 2 tillfällen under mars ca 6 timmar totalt. Superkul och blir fint med pengar som ska direkt in i portföljen.

  Sparandet har inte ändrats, kör på precis som innan kraschen.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att höra, vad är det för extraknäck om jag får fråga och bidrar det bra till en ökad sparkvot kanske? :)

   Radera
  2. Det är hos en gammal arbetsgivare. Ger faktiskt bättre timpeng än på mitt befintliga arbete men tror inte det blir så många timmar per månad. Jag blir inringd om någon blir sjuk. Handlar om några timmar per tillfälle bara.

   Tanken är att lönen från extrajobbet ska gå direkt till sparande. Så beroende på hur många timmar det blir per månad så kommer det göra skillnad på sparkvoten.

   Mvh PB?

   Radera
  3. Smart där, ännu ett testamente till att man aldrig ska bränna broar - man vet aldrig när en kontakt kan vara att nytta för en :).

   Jättekul med en extra inkomst som går direkt till sparandet också, sånt ger energi!

   Radera
 3. För mig har guldregnet övergått till ett klent duggregn. Väldigt många bolag drar in eller skjuter upp utdelningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tyvärr har det ju varit så i en hel del fall. Det känns som att aprilutdelningarna specifikt blev de första att skjutas upp. Men ha då i åtanke vilken fin höst vi kan få om bara samhällets hjul fortsätter att rulla något sånär!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...