söndag 12 april 2020

Ledighet ger ny skaparglädje!

Jag åkte till skogs ett par dagar. Digital sanering och lite välbehövlig fysisk aktivitet stod på schemat. Och nog känner man sig som en ny människa. Ibland behöver man bara ett dygn eller två iväg från bruset för att få ett nytt perspektiv, kan varmt rekommendera det.

Vad menar jag då med nytt perspektiv? Jo, att jag ska göra mitt yttersta för att inte slösa bort det unika läge vi befinner oss i, och inte heller slösa bort den boost i energi jag nu känner.

"Never waste a good crisis", Winston Churchill

Orden ovan är ganska kalla och det smakar ganska illa för mig att uttrycka mig så opportunistiskt. Jag känner mig nödgad att friskriva mig något då jag faktiskt praktiserar fysisk distansering och försöker sträcka ut en hand till alla i min närhet som behöver stöttning i någon form. Bortom det, så har jag faktiskt förtroende för de varma aktioner som företag/individer tagit sig för (exempelvis detta) och för myndigheternas approach till hur vi ska hantera utbrottet.

Därför vågar jag fokusera på mig och det jag kan påverka i mitt lilla mikroklimat. En stor drivkraft i detta är att stärka min chans att komma i fas med 10årsplanen igen efter den börskrasch som drabbade mig hårt ekonomiskt. Revanschlustan har infunnit sig helt enkelt.


Så, vad kan jag påverka? Jo, det finns tre områden som jag alltid återkommer till när det gäller att boosta min privatekonomi på kort sikt.

Se över alla kostnader

Jag återkommer alltid till detta först. I goda som dåliga tider så är grunden för din ekonomi att ha låga fasta kostnader. Bor jag billigt nog? Har jag kollat mitt elavtal? Är mina försäkringspremier rimliga? Hur ser det ut med transport i vardagen? Har vi ätit ute för mycket nu ett tag? 

Man måste vara brutalt ärlig mot sig själv i det här läget och se över utgifterna minst 3 månader bakåt för att få en rättvisande bild. Har ni förbättringsområden? Jag har lagt in en del tips bland mina verktyg och under fliken spartips

Så här ser mina fasta kostnader ut. 

Förstå värdet i kortsiktiga besparingar

Jag kommer inte ihåg var jag snubblade över den där fantastiska artikeln om hur överlägsen den sparade kronan var i jämförelse med den tjänade kronan (tips någon?). Men jag blev så pass inspirerad att jag skrev ett eget inlägg på temat.

Tanken är väldigt enkel. Att avstå 100 kr i konsumtion idag gör mycket mer än att tjäna 100 kr extra via ett extraknäck. Det är därför viktigt att kombinera låga fasta kostnader med en annan inställning till konsumtion överlag. Ger ett köp inte värde för dig och de dina, skippa det då i det här läget istället för att jobba häcken av dig så att du kan fortsätta konsumera (om du fortfarande har ordinarie anställning). En hög lön i all ära, men förvägra dig inte kraften i den sparade kronan. Kan du göra detta till ett mantra som följer dig i vardagen, så är du på god väg till att nå nya finansiella höjder. 

Hitta "skaparglädje" i nya intäktsströmmar

OK. Kanske har det varit för mycket självklarheter hittills? So be it, men jag är övertygad om att vi alla måste påminna oss om det med jämna mellanrum. Men nu till något mer kreativt och nytt, skaparglädjen i att skapa eller upptäcka nya intäktsströmmar. 


Min tid till skogs har gjort att jag fyllts av kraft och energi för att göra nya saker. Lära mig nya kunskaper och omsätta dessa i praktiken. Ni som följt bloggen ett längre tag vet att jag drömt om att sätta igång med företagande i större grad. En del av den här processen har varit att som någon sorts allmän tjänstgöring redogöra för olika former av passiva inkomster. Jag har nu valt att sätta igång ett nytt AB med en kompis där fokus kommer vara på #6 och #7 och jag kunde inte vara mer taggad. Just #6 och #7 känns extra bra just nu också, sett till vikten av att bibehålla fysiskt avstånd i samhället. 

Det är så klart något som kommer ligga separat från bloggen, men eftersom ambitionen är att det ska generera extra intäkter utöver månadslönen, så kunde jag inte hjälpa att berätta det för er. Det här är extra stort för mig som kommer från en familj bestående av endast lönetagare, jag visste inte att man kunde göra sånt här. Det var först när jag blev äldre och läste artiklar om att merparten av alla rika människor i vårt land antingen ärvt sina pengar eller genererat dessa via eget företagande som jag började förstå hur saker låg till. Nu är inte rikedom i dess traditionella form det jag söker, men jag upplever att den här rutten kommer vara väldigt berikande för mig på flera sätt. Otroligt spännande! 

Andra intäktskällor som jag gillar är olika former av cashback som jag skrivit om i ett antal artiklar tidigare. Det är extra pengar utan att du tänker på det och någon form av konsumtion kommer du ändå behöva bedriva, även i dessa tider. Jag skulle nog mer rubricera det som passivt lifehack än att nå en ny nivå av självförverkligande. Men likväl, så bör det finnas där i din verktygslåda om du vill boosta intäkterna lite. 

Sedan så finns det olika former av "side hustles" som ett par av mina bloggkollegor belyst tidigare med den äran, exempelvis Ibland gör man rätt. Jag har aldrig känt mig särskild lockad av att bli en mystery shopper eller dylikt men i vår tids "gigekonomi" känns det dumt att stänga det här fönstret. I någon mening så kan det målas upp som ett drömliv med mycket variation och frihet. Dock så förstår den kloke personen att det ofta finns en baksida i form av bristande trygghet för de kära giggarna. Men kanske finns det någon klok läsare som har rönt god framgång med olika sidogig? Det vore mycket spännande att höra om isf. 

Tack för att jag fick skriva av mig lite kära vänner. Sällan har fingrarna dansat mer lekfullt över tangenterna. Tack vare lite nytt perspektiv känner jag mig energifylld istället för tyngd. Hoppas ni har det bra där ute och tar hand om varandra...och greppar de möjligheter som finns framför er. Trevlig påsk!

6 kommentarer:

 1. Hej 10årsplanen!
  Härligt att höra hur energin kommit tillbaka.

  på tal om extra knäck så är ju ett tips att jobba som röstmottagare vid val. Det är dock inte så många tillfällen det handlar om men det är kul, och viktigt arbete.

  Jag har dessutom kontaktat min kommun och anmält mig som god man och förvaltare. Det råder stor brist av detta i samhället.
  Inga stora pengar i något av detta men som du ser så gillar jag extra knäck som ger mer än pengar, samhällsnytta osv.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det känns skönt att ha fått sig en rejäl dos!

   Kul med ett till exempel på extraknäck. Hittills har jag approcherat alla dessa utifrån deras kommersiella uppsida och där har jag snabbt funnit brister i de flesta. Men om man faktiskt hittar extra små saker man tycker känns roliga och viktiga - ja, då är det ju guld att utforska den avenyn också!

   Radera
 2. Hej!

  Jag snubblade över din blogg för några månader sedan och tycker den verkar mycket intressant. Särskilt önskar jag dig all lycka i din 10årsplan. Trist med den tillfälliga motgången men om du fortsätter spara disciplinerat är jag övertygad att du kan nå ditt mål. Jag har själv drabbats hårt vid både IT-kraschen och finanskrisen så jag vet hur det kan kännas, men det är bara att bita ihop och komma tillbaka på banan. Den långsikte vinner i längden.

  Du har inte funderat på att redovisa belåning, brutto- och nettovärde explicit för portföljen? Åtminstone jag skulle tycka det var intressant. Jag ligger själv ca 300 tkr belånad just nu och hoppas att vi inte ser ytterligare en halvering från den här nivån. I vilket fall kommer jag att fortsätta följa din blogg och hålla tummarna för att du lyckas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fint skrivet, tack för det!

   Och jag delar ditt perspektiv kring att detta kommer gå mycket bra på lång sikt. Jag känner mig knappt vingklippt utan bara sugen att gasa på med ny styrka. Gillar den känslan.

   Jo, det är något som efterfrågats av andra än dig löpande här på bloggen. Kanske lite extra så eftersom jag varit transparent med att jag använt mig av belåning för att få hävstång på mitt ägande. Det är inte omöjligt att jag börjar med det framöver som en del av "min portfölj".

   Kul att du fortsätter följas, hoppas även du lyckas framgent och får ta del av den stundande uppgången!

   Allt väl

   Radera
 3. Älskar bilden! Lycka till och ta tillvara på energin du frigjort i kristid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack. Och tack för fortsatt vackra skriverier, läser alltid det du skriver med stor behållning.

   Det känns riktigt skönt och energifyllt nu. Onwards and upwards? Vi testar iaf.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...