söndag 22 mars 2020

Kraschen har kommit, nu är det upp till mig och dig att agera klokt!

Det har varit en omtumlande tid. Tack till alla er som mailat mig och frågat "Vad har hänt?". Det värmer att det finns ett gäng lojala läsare som är med på resan och hör sig för när det går lite längre tid mellan mina artiklar. Både privat och yrkesmässigt har det blivit en del justeringar under den här perioden, men nu när jag är på andra sidan, så känns det kul att få skriva av mig till er lite igen.


Vi börjar med dramatiken i portföljen


Portföljen har gått igenom en total slakt och jag fick verkligen lida hårt för min höga belåning på ca 40%. De första skälvande dagarna gick det bra att täcka upp fallet med nyspar, men efter den svarta perioden 8-9 mars så blev det ohållbart och jag tvingades sälja av belåningen med grov förlust. Anledningen till att jag valde att sälja är för att jag annars hade varit tvungen att betala över 6% i ränta på mina lån, and we can't have that!! Så, jag fick tyvärr gå emot gängse klokskap om att aldrig realisera en förlust i det här läget. Så, jag sålde alltså av för att täcka belåningen och lite mer än så för att ha torrt krut att skjuta in när det ser mer attraktivt ut.

Jag tog en risk för att få bättre avkastning, och trodde inte på en pandemi av det här slaget, det är historiska svängningar vi ser just nu. Men en tydlig lärdom som jag verkligen tar med mig från detta är att när börsen gått bra över en längre tid så ska man passa sig för att belåna för högt, fallet kan bli hårt. Jag är riktigt glad för att jag nu lärt mig detta. 


Samhällsläget


Man kan tycka olika saker kring hemkarantän, Anders Tegnell och hur handlingsförlamad regeringen varit, det har framgått bortom allt tvivel om man hängt med i rapporteringen på sistone. Det jag reagerar starkast på är hur väl jag ändå tycker att alla sluter samman i den här krisen över hela jorden. Kunde vi någonsin föreställa oss en tid när närmare en miljard människor, som själva inte är i riskzonen, väljer att stanna hemma för samhällets bästa? Kraften i det gör mig riktigt varm i hjärtat.


Sedan så har vi påverkan på ekonomin. Här har Kerstin Hessius dykt upp som en frälsare i mångas ögon. Och nog behövdes det en kontrast till stadsepidomologernas perspektiv för att skapa en bättre helhetsbild på hur vi bäst tar oss ur detta. Eller rättare sagt, en uppmaning till våra ledare om att ge näringslivet tydlighet kring när vi tror att vi kan börja få hjulen att rulla på riktigt igen. Att människor permitteras/varslas varje dag kan inte fortsätta alldeles för länge, det kommer lämna riktigt djupa sår i samhället.

På mitt eget företag är vi inte alltför hårt drabbade ännu och jag är en obotlig optimist som tror att vi snart kan se ett ändrat tonläge i Europa. En kollektivt knuten näve som säger "Back to work, nu löser vi detta!". Det kommer vara mörkt och skakigt ett par år nu kanske, men vi löser det. 


Full motivation och min ekonomiska strategi framöver


Efter den sura chocken att behöva sälja av mina innehav med stor förlust och missade mål på 10årsplanen för 2020, så är jag nu tokmotiverad att skapa förutsättningar för nya höjder. Hur gör jag då det? Jo, jag kommer vara fullinvesterad fr.o.m nu och växa min portfölj via månadsspar. Jag kommer fortsatt att nyttja belåning av aktier, fast nu i bättre balans (max 15%). Jag älskar möjligheten att stärka mina positioner i kvalitetsbolag som äntligen handlas på rimliga nivåer igen. Jag har en bra bostad, en säker inkomst - den möjliga uppsidan av ett aggressivt sparande nu ett tag framöver är ju enorm! 


Utöver motivationen att ha en fin sparkvot från min vanliga lön, så har jag äntligen startat ett aktiebolag också där jag ska försöka skapa lite extra intäkter från några av de passiva inkomstkällor jag redogjort för tidigare. Jag har en bra plan här och utöver att ge mig själv lite utdelning från vinsterna varje år, så kommer jag också försöka sätta upp en liten aktieportfölj via företaget här. Summorna kommer blekna i jämförelse med mitt privata sparande men det är en liten fix idé jag haft ett tag att kunna göra. Det känns både vuxet och lekfullt på något härligt sätt som stimulerar. 

Jag ser alltså enorma möjligheter just nu. Det är hjärtskärande hur viruset sprids, men mitt hjärta lappas ihop väl av det fina engagemang jag ser från mina medmänniskor. Jag tror på en ny vår. Jag tror på att våga satsa. Jag tror att vi alla går stärkta ur detta.

Delar ni min optimism eller går ni i mörkare tankar? Hur har ni hanterat börsens dramatiska nedgång?

17 kommentarer:

 1. Jo jag är optimistisk. Inte så mycket så jag belånar portföljen dock. Kommer förhoppningsvis att göra det snart. Nordea har inte så bra möjligheter för det vilket känns rätt så kasst. Att ta över 2% på premiumkund när nordnet samt avanza kör med under 1% är lite tråkigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kände faktist inte till Nordeas belåningsnivåer men det låter ju väldigt synd kan jag tycka på en annars uppskattad tjänst. Så om man vill köra med belåning är det alltså fortsatt nätmäklarna som går i bräschen då?

   Radera
 2. Potentiell nedsida är enorm just nu så ta det försiktigt och belåna absolut inte.

  Vill man ändå gambla kan man väl ha max 50% i aktier just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se vilken väg som var smartast på andra sidan. Jag tror på den strategin just nu. Sett till mina totala tillgångar. så lyder jag ofrivilligt ditt råd i alla fall med mindre än 50% i aktier just nu :)

   Radera
 3. Hej!
  Kul att du är tillbaka!
  Bra att lära sig en läxa. Belåning är kul i ljusatider, mindre kul i mörka tider.

  Har du 15% belåning redan nu?
  Jag har ingen belåning men kan tänka mig att använda mig av max 10% när jag börjar se en ljusning på börsen. Ser inte den än.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det PB! :)

   Nej, inte 15% redan nu, utan jag kommer ha samma taktik som dig där. Men inte värt att vänta för länge heller, det här är en god tid för girighet på börsen.

   Radera
 4. Ja det är inte lätt nu. Mest den mentala biten tycker jag är tuff och utmanande. Men! Planen är lagd sedan tidigare och vi bara fortsätter. Lön om två dagar och då ska jag logga in och se hur det gått.

  www.iblandgormanratt.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hear hear! Det enda som gör det mentala något tuffare för mig är belåningen, du kör väl indexfonder bara om jag inte missminner mig? Så länge man har sitt på det torra i övrigt är det ju bara att rulla på då och köpa i alla väder. Skön lifehack :)

   Radera
  2. Japp jag kör index (via Lysa) kryddat med Spiltan Investmentbolag. Månadsspar och investerar så fort jag har pengar. Försöker alltså aldrig att tajma marknaden.

   En klar nedgång men har ändå klarat oss helt ok måste jag säga.

   Förstår belåningsbiten. Tuffa dagar dessa!

   Radera
 5. Jag tyckte det såg positivt ut redan i helgen. Italiens siffror vände äntligen ner även om det är något tidigt att säga om det är en trend eller tillfällighet. USA ökade kraftigt men det berodde på kraftigt ökad testning.
  Aktiemarknaden gör dock inte samma bedömning som jag. Illrött idag igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vändningen i pandemin tycker jag väl inte riktigt är här än. Men så som aktiemarknaden slaktats hittills, så greppar man ju gärna varje halmstrå för att motivera mer köp. Känner mig sugen på mer köp även jag nu när det blir lön.

   Radera
 6. Jag tycker det är storstilat av dig att bjucka på dina lärdomar. Finns alldeles för många med hög svansföring i ekonomibloggosfären som inte skulle erkänna misstag. De är oerhört intressant att bevaka sitt eget psyke i den här röran. Hittills har det ju för de allra flesta av oss varit en promenad i parken, men nu är det dags att lära oss acceptera börsens karaktäristika, på riktigt. Passar på att återigen tipsa om ChoosFI:s dagliga podd, bra att hålla i handen. Älskar communityn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack ska du ha. Det finns inte på kartan att upprätthålla någon fasad i det här läget. Jag hade själv haft 0 intresse av att följa någon som gjorde så iaf.

   Jag tog med mig en av deras dagliga uppdateringar på löprundan igår faktiskt. Fina tankar och sympatiska personer som står bakom podden. Känns som att Sverige skulle behöva något liknande.

   Radera
 7. Spännande att du sålde av så mycket, det kändes faktiskt rätt onödig reaktion. Tycker du borde fundera lite på att ha en mer långsiktig strategi. Tex så blev det som en "nystart" igen när du börjar om på max 15% belåning. Alla dessa nystarter är det som förstör sparande och visar på att man saknar helhetsperspektivet i min mening. Min syn på denna blogg är att den blivit mer av ett typexempel på hur man inte bör investera eller tänka tyvärr. Men samtidigt är det spännande att se att folk tänker olika

  Jag har en strategi om att hålla en belåning på 27,5% i bra tider. Ju mer börsen sjunker ju mer tillåter jag mig själv belåna. Min strategi för belåning ligger på att klara ett drop på 30% och då vara belånad på 45%, det betyder att jag belånar mig mer (köper mer på kredit) under fallet. När min belåning sticker iväg över 45% så börjar jag sälja med förlust för att hålla mig på 45% (5%-enheters marginal till 50% vilket skulle ge 6% ränta). Att sälja med förlust händer alltså bara vid fall över 30%. Just denna gång så gick det så fort ner, så jag hann aldrig belåna mig mer (vilket var bra) så jag klarar alltså av att falla längre än 30%. Positiva med min strategi är att jag (så länge fallet inte är mycket högre än 30%) kommer återhämta mig snabbare än marknaden och alltid gå ut som en vinnare jämfört med andra. Med andra så syftar jag på indexet, finns såklart de som lyckas timea marknaden med tur. Jag köper bara Global indexfond

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delade med dig av din strategi. Det finns absolut saker att lära!

   Radera
 8. Hatten av för din transparens i detta. Klart det svider att sälja av med förlust men samtidigt så lär man sig en läxa på vägen också. Jag har också belåning och sagt den få ligga på max 20%. Om det är rätt eller inte har jag ingen aning om men man får bestämma sig för nån sorts strategi.
  Kör på och du verkar taggad för det. Vi ska nog ta oss igenom detta också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för de varma orden, jag tycker också att det är rätt approach med transparens. Jag ska lära mig av detta och gå starkare ur det. Simple as that!

   Och tack för att du delade med dig av din strategi också, det har jag alltid uppskattat när läsare gör.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...