lördag 21 mars 2020

Hur positionerar ni er inför en potentiell lågkonjunktur? Del 2 med Infrea

I dessa tider med COVID-19 så känns det väldigt spännande att få sig en pratstund med en börs-VD (Tony Andersson) och få höra de resonerar. Del 1 om Infreas senaste händelser och kortfattade perspektiv på utbrottet hittar ni här. Men nu tar vi och kollar djupare på det i del 2, mycket nöje!




Har Infrea valt att positionera sig på något annorlunda vis med tanke på sjukdomsutbrottet?

Vår marknadsposition är densamma, tjänsterna ligger fast och vi levererar anläggningstjänster inom mark, vatten och avlopp i samma omfattning som förut. Men självklart jobbar vi förebyggande på medarbetarnivå. Våraanställda ute i verksamheten arbetar till största del utomhus. Men vi uppmanar dem att vara försiktiga och följa de råd som myndigheterna ger och att undvika att exponera sig, även på fritiden. Vi uppmanar till god handhygien, vi använder digitala möten med varandra, med våra leverantörer och även kunder. Resor som måste göras bör ske med egen bil och undvika publika transportmedel. Vi följer de generella råden helt enkelt och våra Vd:ar följer upp dessa lokalt i bolagen.

Om vi fortsätter på ämnet med en möjlig lågkonjunktur. Ni är investmentbolaget som bygger Sverige, eftersom ni verkar inom infrastruktur. Historiskt, så är stimulanspaket inom infrastruktur inte ovanliga för att boosta ekonomin på nytt. Med det sagt, skulle ni därför kunna gagnas av en potentiell lågkonjunktur? 

Det har varit lågkonjunktur i Sverige tidigare, de kommer ju och går. Våra bolag och deras verksamhet har funnits länge och bedrivit verksamhet under dessa perioder också. Tittar vi historiskt på hur våra dotterbolag har klarat dessa perioder av lågkonjunktur kan vi se att de har de klarat dem relativt bra jämfört med många andra branschers bolag. Vi kan alltid dra lärdom av historien och har tilltro till att detta även gäller denna gång. Däremot ska vi samtidigt ha respekt för att det är en unik situation som vi aldrig stått inför tidigare. Men än så länge agerar våra styrande lugnt, sansat och fattar beslut och ger starka indikationer på just underlättande för näringslivet framöver, för att så att säga minska smällen på företagen. Vi i Infrea kan såklart som många andra bolag behöva höja vår beredskap och anpassa vår storlek och leveranstakt om så behövs men jag har verkligen idag svårt att se att vi skulle avstanna helt.



Vad ser ni på Infrea fram emot under de kommande 12 månaderna, är det fortsatta uppköp som står högt på agendan?

Vi får se vad som händer. Vi har ögonen på intressanta objekt och även reellt utrymme för att förvärva flera bolag. Och det skall vi göra. Men jag tycker att det är viktigt i det rådande läget att poängtera att vi skall vara lite försiktiga på grund av det rådande ekonomiska läget och att vi ska följa utvecklingen med COVID-19 mycket nära. Så att vi är säkra på att vi tar rätt beslut för koncernen.

Avslutningsvis, vilka innehav är det ni nu har inom era två affärsområden "Mark & Anläggning" samt "Vatten & Avlopp"? 

Vi har idag utökat koncernens innehav till åtta operativa verksamheter. Det senaste var som jag berättade i börjar BRAMARK. Just nu är Mark & Anläggning därmed även fortsatt det av våra affärsområden som växer snabbast, hela sex av våra koncernbolag finns här: Asfaltsgruppen, Anläggningsgruppen, Tälje Mark, BRAMARK, Mark & VA samt Siljan Schakt. Inom affärsområdet Vatten & avlopp jobbar vi fortsatt på med Cleanpipe och Cija Tank.

---------------------

Tusen tack Tony Andersson för pratstunden, jag hoppas återkomma till dig och Infreas utveckling längre fram igen - det har blivit en spännande följetong här på bloggen. Stort lycka till framöver!

2 kommentarer:

  1. Tack för informativt och intressant inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade det! Det är ett bra gäng de verkar ha på Infrea och spännande saker de jobbar med. Hoppas kunna ha med dem någon gång igen i bloggen så man kan följa med dem på resan :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...