söndag 31 januari 2021

Elon twittrar och jag cashar in 5000 kr - thank you Mr Musk!

Ok, jag lovar att det här inte ska bli en bitcoin-blogg framöver, far from it. Men när världens finansmarknader ter sig så fruktansvärt konstigt som de gjort på sistone (lex Gamestop), så kunde jag inte motstå att dokumentera bitcoins udda lilla rusning tidigare i veckan och hur den påverkade mitt innehav. 


Det Elon alltså gjort är att lägga in en hashtag i sin twitter-bio. En sketen liten hashtag och mitt innehav rusade från 2 600 USD till närmare 3 200 USD (drygt 5 000 kr i uppgång). Spontant så känns det inte helt ok att en enskild affärsman ska få ha den typen av effekt på en valutas pris, men lite charmigt är det. Det vittnar någonstans om hur extremt volatilt det fortfarande är med kryptovalutor. Priset föll dock tillbaka ganska snart och har nu hittat en ny stabilare nivå vid 2 800 USD för min del. I och med att jag kör buy and hold som strategi för mina kryptovalutor (precis som min övriga portfölj), så gör det föga skillnad med den här typen av fluktuationer för min del personligen. Men att priset rör sig 24/7 och att en persons uttalande kan få kortsiktiga effekter av det här slaget skänker ändå just det här investeringsslaget en viss charm och spänning. 

Det här är pengar jag har råd att förlora, så det är ingenting som påverkar mig nämnvärt. Däremot har det lett till att jag, precis som jag önskade, konsumerar mer content på ämnet och fortsätter att förkovra mig i diverse altcoins som kan komma att utvecklas väldigt fint i skuggan av Bitcoin och Ethereum. Väldigt kul måste jag säga!

Om ni är sugna på att diversifiera portföljen förresten med lite kryptovalutor, så har jag satt ihop en nättare nybörjarguide som ni kan ta del via den här länken. Jag tyckte själv att det var en jäkla djungel, så jag tog på mig att samla ihop det jag lärt mig hittills i guiden ovan. 

Någon annan som fick en liten glädjeboost av Elons #bitcoin nu i veckan? 

15 kommentarer:

 1. Tyvärr, har på gott och ont hållit mig borta från bitcoin. För hög risk helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår dig, den höga risken höll även mig borta länge. Men en liten del av mitt totala innehav kom jag ändå fram till att jag vågar riskera.

   Grattis till dina fina utdelningar i januari förresten, läste det inlägget med stor behållning!

   Radera
  2. Om du faktiskt börjar räkna på din portfölj så ser du att det kanske är högre risk att vara utanför. Här är ett bra papper som går igenom vad som händer med ens portfölj i riskprofil när du allokerar 5% i BTC (beroende påvarifrån du tar %:en)

   https://www.realvision.com/issues/bitcoin-an-asset-allocator-primer?utm_campaign=2021128_alert_whitepaper_members_combo_1_Standard&utm_medium=email&_hsmi=108582971&utm_source=members_combo

   Det folk måste börja förstå med Krypto är att det nu nästan är mer risk att vara totalt utanför än att gå in i krypto.

   Radera
 2. Kör lite trading i Bitcoincertifikat. Passade på att ta hem lite vinst i fredags då jag sålde av hälften. Det är dock inga större belopp det rör sig om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som ett klokt drag på kort sikt spontant. Jag tänkte själv samma tanke lite, men jag har bestämt mig för att ligga lång nu i krypto så då får jag stå emot den typen av infall :)

   Hur stor del av portföljen har du valt att allokera till krypto?

   Radera
 3. Spännande att du håller på med krypto.
  Hur många procent av portföljen har du i krypto?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har absolut varit en liten krydda i portföljen nu.

   Som jag skrev om i https://10arsplanen.blogspot.com/2021/01/min-guide-till-hur-man-koper-bitcoin.html så kan jag tänka mig att vikta upp till 5% med krypto i min totala portfölj. Men i dagsläget så har jag drygt 1,8 investerat, varav 24 000 kr är i krypto bara. Så det är en försvinnande liten del just nu skulle jag säga.

   Radera
 4. Har också gett in mig i "leken" kanske lite FOMO men ändå inte då jag tror att kryptovalutor fyller en viss funktion men att det skulle kunna vara ett framtida betalningsmedel eventuellt (finns ju en hel del affärer och bolag som både tar emot krypto som betalning men även i betalar ut i form av det.) Riksbanken har ju pratat om E-krona som då är kopplat till den svenska kronan men samhällsutvecklingen verkar luta åt det digitala även om jag själv länge föredragit Cash is King (i dessa covid tider har jag själv nästan endast använd kort till skillnad från förr då jag tycker det är viktigt med faktiskt pappersvaluta och att pengar inte endast ska vara en siffra i ens bankkonto.)

  Dock väldigt blygsamt del av nettovärdet av mina tillgångar 0.5 procent vill jag uppnå i bitcoin börjar närma mig. Tycker det är alldeles för mycket risk med cryptovalutor som inte har något faktiskt värde bundit till det. Men mycket mer spekulativt och psykologiskt bunden till hur människor/företag förhåller sig till den.

  Mvh Anonym-m

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym-m, tack för kommentaren.

   Kul att du gett dig in i leken, det låter som att du gått in i detta i samma storleksgrad som mig själv ungefär. Hoppas verkligen att vi kan få sammanfatta att det var en fin investering sett på 2-3 års sikt!

   Jag ser, precis som du säger, att det finns en diskurs nu ute i samhället om hur man de facto skulle kunna integrera en digital valuta i större grad. Sedan så kommer ju även mängder rapporter om större företag + finansiella aktörer som i det tysta positionerar sig hårdare och hårdare mot kryptovalutor nu för varje dag som går. Så trenden på sikt känns onekligen positiv :).

   Radera
  2. Hej 10årsplanen, varsågod.

   Köpte faktiskt redan i slutet på 2019 lite bitcoin sålde dock efter några månader stod rätt stilla dessa månaderna upp och ner lite. Köpte in mig igen 2020 runt början av december sedan dess har jag gått in fler gånger och det har i princip gått som en raket helt galet dippade ett snäpp återhämtade sig. Tror att det är en bubbla men tror också att bitcoin är kvar för att stanna till skillnad från många andra kryptovalutor. Du har nog missat att jag menade 0,5 % inte 5 % är väldigt försiktig med högrisk placeringar är inte i min natur att ha för hög allokering av väldigt riskfyllda investeringar/tillgångslag.

   Dock vill jag av någon anledning inte missa eventuellt det framtida betalningsmedlet. Minns när bitcoin var nytt var nog mer än 10 år sedan var ju väldigt ung då och jag själv inte trodde på det var ju löjligt billigt men vem hade kunnat tro att det skulle bli så stort? Bitcoin är lite som en revolution gentemot det monetära systemet.

   Att utmana det som finns för utvecklingen av framtiden oavsett område det gillar jag. Även om jag gillar det som är bra och gammalt.

   Mvh Anonym-m

   Radera
 5. Elon är inte vem som helst heller. Han är känd för att tweeta om Bitcoin och andra cryptovalutor.

  Jag tycker att du gör helt rätt att ha en liten del i Bitcoin och kanske Ethereum?

  Jag har nog för mycket, >50%, men har bra inköpspris från i ifjol. Övervikt mot Ethereum certifikat just nu.

  Jag tycker att Bitcoin och Ethereum är en no brainer. Användadet har ökat enormt senaste åren. Antalet "kryptovalutor" som finns är över 8000 och för att använda eller spekulera i de är första steget Bitcoin. Blockkedjetekniken kommer är revolutionera de flesta brancher inkl transport, ai, 5g, IoT, finans.

  Fortsätter Bitcoin och Ethereum växa som tidigare ser det ut som om Bitcoin kommer öka minst 400% till i år och Ethereum minst lika mycket. När toppen är nådd för denna cykel kommer jag sälja då 80% nedgång inte är roligt.


  Mvh
  iZen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej iZen,

   yes, du har en poäng. Och jag äger båda valutorna, fördelat 60/40 ungefär.

   Väldigt svårt att pricka toppen men jag önskar dig lycka till med det. Alltid kul om du slänger in en kommentar i samband med att du väljer att hoppa av med rational kring varför :). Inte för att jag kanske kommer agera på det men gillar en livlig diskussion här på bloggen.

   Radera
  2. Tack detsamma.

   Det ska jag. :)

   Radera
 6. Kommer det ett nytt inlägg nu när tesla köpt bitcoin för 1.5 miljarder usd ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag hade inte tänkt det först. Men äh, kör i vind! :)

   Tar och skriver det nu lite snabbt.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...